NRK Meny
Normal

Hevder Sundby ikke rammes av regelendring

Norges Skiforbunds advokat Anne-Lise Rolland sier at Martin Johnsrud Sundby (31) ikke tar høye nok doser til at han rammes av den nye astmaregelen.

Martin Johnsrud Sundby og Anne-Lise Rolland

BERØRES IKKE: Martin Johnsrud Sundby, her avbildet med skiforbundets advokat Anne-Lise Rolland, berøres ikke av regelendringen til Wada.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Hele hans astmamedisinering ble revurdert, han bruker mindre salbutamol, og han har heller ikke tatt doser med salbutamol over 800 mikrogram per 12 timer siden januar 2015, sier Rolland til NRK.

Hun har hjulpet Norges Skiforbund og Sundby i kampen mot Verdens antidopingbyrå (Wada) etter at skiløperen 13. desember 2014 og 8. januar 2015 leverte prøver der han hadde gått over en såkalt «decision limit» ved bruk av astmamedisinen ventoline.

Onsdag vedtok Wada å endre regelen for astmamedisin, slik at utøverne fra nyttår ikke lenger kan ta hele døgndosen i løpet av kort tid. Det gjorde Sundby de dagene han leverte prøvene som til slutt førte til utestengelse, men 31-åringen har ikke for vane å ta hele døgndosen rett før renn, påpeker advokaten.

– De siste 20 månedene har Sundby brukt mellom 600 og 800 mikrogram i døgnet, opplyser Rolland.

– Vil ikke ramme Martin

Sundby ble dømt for brudd på antidopingreglene, da han puttet nesten ti ganger den tillatte mengden medisin på et forstøverapparat. Cas fastslår at det var et regelbrudd, uavhengig av hvor mye av medisinen han fikk i seg.

I dommen kommer det også frem at langrennsløperen tok hele døgndosen i løpet av noen timer før konkurranse. Det var på daværende tidspunkt ikke ulovlig, men fra nyttår er det strengt forbudt. Da må døgndosen på inntil 1600 mikrogram salbutamol fordeles slik at utøveren maks tar 800 mikrogram hver tolvte time.

– Regelendringen vil derfor ikke ramme Martin. Men hadde regelen vært slik den nå endres til i desember 2014 og januar 2015, ville han ikke hatt salbutamolkonsentrasjoner over terskelverdien den gangen, konstaterer Rolland.

Mener ingen nordmenn rammes

Olympiatoppens sjeflege Roald Bahr sier at ingen andre norske utøvere heller blir rammet av regelendringen.

Roald Bahr

SJEFLEGE: Roald Bahr.

Foto: Anna Stålberg / SVT

– I forbindelse med at Cas-dommen i Sundby-saken ble kjent, gjennomgikk Olympiatoppen journalene til våre astmautøvere tilbake til 1. januar 2010, da kravet om fritakssøknad for blant annet salbutamol bortfalt. I denne perioden var det ingen utøvere som hadde fått forskrevet salbutamol i doser som ville kommet i konflikt med Cas-dommen. Det er heller ingen som ville blitt rammet av Wadas nye presisering regelverket, slik det ifølge NRK er beskrevet av Torhild Widvey, sier Olympiatoppens sjeflege Roald Bahr.

– Den nye regelen bør derfor ikke volde bekymring, hverken for astmasyke utøvere eller oss som behandlere. Medisinsk vil denne doseringen gi like god effekt på luftveiene og med mindre bivirkninger, avslutter han.

PS: NRK meldte først at Sundby rammes av regelendringen, men Norges Skiforbund klargjorde deretter at han ikke har tatt så store doser siden januar 2015.

Siste nytt

 • Frankrike overlegne mot Serbia

  Frankrike var i perioder helt overlegne mot Serbia og vant til slutt 39-30 i EM-kampen i håndball mandag. Seieren gjør at franskmennene er så godt som sikret semifinaleplass før kampen mot Kroatia onsdag.

  Frankrike håndball-EM
  Foto: Darko Bandic / AP
 • FIFA vil bruke videodømming

  Det blir innført videodømming (VAR) under sommerens fotball-VM, bekrefter Det internasjonale fotballforbundet. Allerede under VM i 2014 ble det brukt mållinjeteknologi. Nå tar FIFA et steg videre. Den endelige beslutningen om å åpne for VAR tas 2. mars.

  Gianni Infantino
  Foto: Alexander Nemenov / AFP
 • Sanchez er klar for United

  Manchester United og Arsenal er nå enige om en overgang for Alexis Sanchez, bekrefter klubbene. United-spilleren Henrikh Mkhitaryan går til Arsenal. Sánchez har skrevet under for fire år for Manchester-klubben. Ifølge britiske medier får han en ukelønn på over 5 millioner kroner.

  – Jeg er henrykt, sier han i en uttalelse.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Alastair Grant / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Sverige - Hviterussland