NRK Meny
Normal

Kun fire norske på historisk lag

For første gang har et volleyballag fra Norge tatt seg til kvartfinalen i europacupen. Det spesielle er at kun fire av spillerne på laget er norske.

Stod volleyball elite damer

INTERNASJONALT LAG: Volleyballjentene fra den lille trønderbygda Stod er klare for kvartfinalen i europacupen i volleyball. De fire jentene markert med rødt er de eneste norske spillerne på laget. (Bak fra v.) Assistenttrener Pedro Santos (Portugal), assistenttrener Jon Anders Brattberg (Norge), Alexandra Szymanska (Polen), Eline Bye (Norge), Kamilla Dale (Norge), Noris Cabrera (Cuba), Nikoleta Perovic (Montenegro), Paulina Szpak (Polen), Adriana Bobi (Romania), Amanda Menezes Sa (Brasil), hovedtrener Andre Sa (Portugal), assistent David Sousa (Portugal). (Foran f.v.) Camilla Solem (Norge), Gunn Mari Finstad (Norge), Katia da Silva (Brasil), Arjola Prenga (Albania), Clarisse Peixoto (Brasil).

Foto: Espen Stensvoll / NVBF

Bygda Stod har bare 1.300 innbyggere, men på banen gjør volleyballaget seg bemerket langt utenfor landets grenser. For drøye fem år siden bestemte noen ildsjeler seg for å skape Nordens beste damelag.

Nå har den lille plassen utenfor Steinkjer i Nord-Trøndelag klart nettopp det. Onsdag spiller Stod Volley, som tidenes første norske volleyballklubb, kvartfinale på hjemmebane i europacupen.

Åtte nasjoner

Stod har 13 jenter i elitestallen fra syv nasjoner: Brasil (3), Polen (2), Montenegro, Cuba, Romania, Albania – og Norge (4). Sistnevnte er trønderjentene Eline Bye (23), Camilla Solem (20) og Gunn Mari Finstad (21), samt Kamilla Dale (22) fra Austevoll i Hordaland.

Kamilla Dale, Stod Volley

AMBISIØS: Kamilla Dale er en av fire norske jenter på det internasjonale topplaget til Stod, som ligger utenfor Steinkjer i Nord-Trøndelag. Nå drømmer hun om semifinale i europacupen.

Foto: Espen Stensvoll / NVBF

Alle er lønnet, spiller volleyball på heltid og trener to økter om dagen.

Trenerteamet på tre personer kommer fra Portugal, ledet av André Sá, som har landslagserfaring fra hjemlandet.

– Jeg stortrives. Vi trener mye og det kjennes godt på kroppen, men det er gøy å spille på lag med så mange internasjonale spillere. Nivået på trening er skyhøyt, sier Kamilla Dale til NRK.

Nordiske mestre igjen

Midtspilleren har håp om å ta steget videre og kanskje få en proffkontrakt i en utenlandsk klubb med tiden.

– Jeg valgte Stod fordi jeg hadde lyst til å utvikle meg så mye som mulig, og fordi jeg fikk sjansen til å gjøre det i Norge. Jeg har tatt permisjon fra sykepleierstudiet i Oslo på ubestemt tid.

Den 22-årige e-cupdebutanten angrer ikke på valget hun tok sist sommer. Hun har allerede rukket å bli nordisk klubbmester etter at Stod i januar gikk til topps i turneringen for tredje året på rad. Stod har også vunnet grunnspillet i eliteserien, og tapte den norske cupfinalen 1–3 mot Oslo Volley.

Stod-Oslo Volley cupfinale 2015

ERKERIVALER: Stod og Oslo Volley er Norges to klart beste damelag. I januar møttes de i NM-finalen for tredje året på rad i Domus Athletica i Oslo. Hovedstadslaget fikk revansje fra i fjor og vant 3–1.

Foto: Espen Stensvoll / NVBF

Håper på semifinale

Nå skal «Stod-veitjan», som trønderlaget kalles, ut i sesongens to viktigste kamper. Kvartfinaleoppgjørene mot de ukrainske mesterne Khimik YUZHNY. Sistnevnte har en håndfull spillere på fryktinngytende 190 centimeter eller mer.

– Hvor langt kan dere nå?

– Kvartfinale var det opprinnelige målet, men siden vi har klart det, må semifinale være neste steg, sier en offensiv Kamilla Dale.

Trener André Sá er enig:

– Ingen av lagene som er igjen i turneringen er lette å slå. Russiske Ekaterinburg er nok de største favorittene til å vinne årets Challenge Cup, sier Stod-treneren.

Returkampen i Ukraina spilles 10. mars.

Siste nytt

 • Hodgson raser mot teatralsk Salah

  I kampen mellom Liverpool og Crystal Palace gikk Mohamed Salah i over ende i feltet etter nærkontakt med Mamadou Sakho og fikk straffe. Palace-manager Roy Hodgson mener Salah falt lett. – Hvis det var et straffespark så har spillet endret seg til noe ugjenkjennelig.

  Roy Hodgson
  Foto: Eddie Keogh / Reuters
 • Gasly blir ny Red Bull-fører

  Pierre Gasly erstatter Daniel Ricciardo i Red Bull neste sesong. Det bekrefter Formel 1-laget. Den franske 22-åringen kjører nå for Toro Rosso, som Red Bull eier. Han har en fjerdeplass fra Bahrain som sitt beste løp i karrieren. Ricciardo skal kjøre for Renault neste sesong.

  MOTOR-F1-REDBULL/GASLY
  Foto: Brandon Malone / Reuters
 • Remis for Carlsen mot Aronian

  Magnus Carlsen måtte nøye seg med remis mot armenske Levon Aronian da han spilte med svarte brikker i tredje runde av Sinquefield Cup i sjakk mandag. Carlsen står med to poeng etter tre runder, og ligger på delt førsteplass. I fjor ble Carlsen nummer to i turneringen.

  Magnus Carlsen
  Foto: Patrick Huerlimann / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
NM fotball: Kolbotn - Klepp
NM fotball: Trondheims-Ørn - Sandviken
NM Fotball: Trondheims-Ørn-Sandviken
Sport i dag