Hopp til innhold

Kun fire norske på historisk lag

For første gang har et volleyballag fra Norge tatt seg til kvartfinalen i europacupen. Det spesielle er at kun fire av spillerne på laget er norske.

Stod volleyball elite damer

INTERNASJONALT LAG: Volleyballjentene fra den lille trønderbygda Stod er klare for kvartfinalen i europacupen i volleyball. De fire jentene markert med rødt er de eneste norske spillerne på laget. (Bak fra v.) Assistenttrener Pedro Santos (Portugal), assistenttrener Jon Anders Brattberg (Norge), Alexandra Szymanska (Polen), Eline Bye (Norge), Kamilla Dale (Norge), Noris Cabrera (Cuba), Nikoleta Perovic (Montenegro), Paulina Szpak (Polen), Adriana Bobi (Romania), Amanda Menezes Sa (Brasil), hovedtrener Andre Sa (Portugal), assistent David Sousa (Portugal). (Foran f.v.) Camilla Solem (Norge), Gunn Mari Finstad (Norge), Katia da Silva (Brasil), Arjola Prenga (Albania), Clarisse Peixoto (Brasil).

Foto: Espen Stensvoll / NVBF

Bygda Stod har bare 1.300 innbyggere, men på banen gjør volleyballaget seg bemerket langt utenfor landets grenser. For drøye fem år siden bestemte noen ildsjeler seg for å skape Nordens beste damelag.

Nå har den lille plassen utenfor Steinkjer i Nord-Trøndelag klart nettopp det. Onsdag spiller Stod Volley, som tidenes første norske volleyballklubb, kvartfinale på hjemmebane i europacupen.

Åtte nasjoner

Stod har 13 jenter i elitestallen fra syv nasjoner: Brasil (3), Polen (2), Montenegro, Cuba, Romania, Albania – og Norge (4). Sistnevnte er trønderjentene Eline Bye (23), Camilla Solem (20) og Gunn Mari Finstad (21), samt Kamilla Dale (22) fra Austevoll i Hordaland.

Kamilla Dale, Stod Volley

AMBISIØS: Kamilla Dale er en av fire norske jenter på det internasjonale topplaget til Stod, som ligger utenfor Steinkjer i Nord-Trøndelag. Nå drømmer hun om semifinale i europacupen.

Foto: Espen Stensvoll / NVBF

Alle er lønnet, spiller volleyball på heltid og trener to økter om dagen.

Trenerteamet på tre personer kommer fra Portugal, ledet av André Sá, som har landslagserfaring fra hjemlandet.

– Jeg stortrives. Vi trener mye og det kjennes godt på kroppen, men det er gøy å spille på lag med så mange internasjonale spillere. Nivået på trening er skyhøyt, sier Kamilla Dale til NRK.

Nordiske mestre igjen

Midtspilleren har håp om å ta steget videre og kanskje få en proffkontrakt i en utenlandsk klubb med tiden.

– Jeg valgte Stod fordi jeg hadde lyst til å utvikle meg så mye som mulig, og fordi jeg fikk sjansen til å gjøre det i Norge. Jeg har tatt permisjon fra sykepleierstudiet i Oslo på ubestemt tid.

Den 22-årige e-cupdebutanten angrer ikke på valget hun tok sist sommer. Hun har allerede rukket å bli nordisk klubbmester etter at Stod i januar gikk til topps i turneringen for tredje året på rad. Stod har også vunnet grunnspillet i eliteserien, og tapte den norske cupfinalen 1–3 mot Oslo Volley.

Stod-Oslo Volley cupfinale 2015

ERKERIVALER: Stod og Oslo Volley er Norges to klart beste damelag. I januar møttes de i NM-finalen for tredje året på rad i Domus Athletica i Oslo. Hovedstadslaget fikk revansje fra i fjor og vant 3–1.

Foto: Espen Stensvoll / NVBF

Håper på semifinale

Nå skal «Stod-veitjan», som trønderlaget kalles, ut i sesongens to viktigste kamper. Kvartfinaleoppgjørene mot de ukrainske mesterne Khimik YUZHNY. Sistnevnte har en håndfull spillere på fryktinngytende 190 centimeter eller mer.

– Hvor langt kan dere nå?

– Kvartfinale var det opprinnelige målet, men siden vi har klart det, må semifinale være neste steg, sier en offensiv Kamilla Dale.

Trener André Sá er enig:

– Ingen av lagene som er igjen i turneringen er lette å slå. Russiske Ekaterinburg er nok de største favorittene til å vinne årets Challenge Cup, sier Stod-treneren.

Returkampen i Ukraina spilles 10. mars.

Siste nytt

  • Leicester-smell - tetter seg til i opprykkskampen

    Leicesters svake form fortsetter på nivå to i England. Fredag ble det 0-1-tap borte mot Bristol, og i løpet av kvelden kan de miste den direkte opprykksplassen.

    Etter forrige sesongs nedrykk fra Premier League, har Leicester stort sett toppet tabellen i Mesterskapsserien hele denne sesongen.

    Én seier på de siste seks seriekampene har imidlertid ført til at tabelltoppen er mistet til Leeds med åtte serierunder igjen.

    I tillegg er det bare ett poeng ned til Ipswich på tredjeplass, før de møter Blackburn borte klokken 18:30 fredag.

    De to øverste lagene etter 46 serierunder rykker direkte opp til Premier League, mens lag tre til seks spiller opprykkskvalifisering om den siste opprykksplassen.

    FA Cup - Quarter Final - Chelsea v Leicester City
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Xabi Alonso blir værende i Leverkusen

    Xabi Alonso skal ha vært ønsket av flere storklubber etter en briljant sesong med Leverkusen. Spanjolen har likevel valgt å fortsette som hovedtrener i klubben.

    Alonso opplyste selv om avgjørelsen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

    – Det har vært en sesong med mange spekulasjoner angående framtiden min. Det har vært travelt, og jeg ønsket å bruke landslagspausen til å reflektere, sier Alonso og fortsetter:

    – Sist uke hadde jeg en veldig god samtale med Leverkusen, og jeg informerte dem om at jeg blir værende.

    42-åringen har gjort underverker med serieleder Leverkusen i løpet av halvannet år som hovedtrener. Laget er fortsatt ubeseiret i Bundesliga denne sesongen etter 26 kamper, og med kun åtte serierunder igjen er avstanden ned til Bayern München hele ti poeng.

    – Jeg føler ikke at jobben min her er ferdig, og jeg ønsker å hjelpe de unge spillerne med å fortsette å utvikle seg. Akkurat nå er jeg overbevist om at dette er riktig for meg, sier Alonso.

    I løpet av januar og februar ble det gjort kjent at både Jürgen Klopp (Liverpool) og Thomas Tuchel (Bayern) er ferdig som hovedtrenere i sine respektive klubber til sommeren. Alonso har i lang tid vært nevnt som mulig erstatter i begge klubber. (NTB)

    Xabi Alonso
    Foto: Tom Weller / AP
  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal