NRK Meny
Normal

Kulturministeren vil ikke svare på om hun har tillit til idrettspresidenten

Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener toppen av norsk idrett har et «alvorlig tillitsproblem», men Helleland nekter å svare på om hun selv har tillit til president Tom Tvedt.

Helleland

ISFRONT: Her er kulturminister Linda Hofstad Helleland og idrettspresident Tom Tvedt på NIFs ledermøte i fjor.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det handler om tillit og akkurat nå har toppen av norsk idrett et alvorlig tillitsproblem.

Det sier Helleland til NRK om den avdekkede pengebruken blant toppledelsen i Norges idrettsforbund.

Kulturministeren har lenge satt tydelige krav til idretten om full åpenhet, og de siste dagene har hun blant annet sett mange eksempler på alkoholforbruk på offentlighetens regning.

NIF har i dag langt strengere retningslinjer om refundering av reiseregninger. Nå må det blant annet foreligge en «særskilt grunn» for å få refundert alkoholforbruk.

Helleland mener imidlertid at pengebruken har skapt stor avstand fra toppen av norsk idrett til grasrota, og hun påpeker at «norsk idrett er nødt til å vise at de er tilliten verdig».

– Jeg er redd for at den tilliten nå er på et bristepunkt. Ved at dem som jobber med dugnad og frivillig aktivitet mange timer i uken, føler at det er en altfor stor avstand mellom grasrota og toppen i norsk idrett.

– Jeg håper idretten har forstått alvoret

Når NRK spør om Helleland har tillit til at idrettspresident Tom Tvedt er rett mann til å endre kulturen i toppen av Norges idrettsforbund, svarer kulturministeren:

– Det er norsk idrett som har valgt Tom Tvedt til å lede idrettsbevegelsen og det er opp til dem ene og alene å avgjøre om han har videre tillit.

Men har du som kulturminister tillit til at han er rett mann til å snu det?

– Jeg håper idretten har forstått alvoret av hvordan situasjonen oppfattes ute blant folk, at de har et alvorlig tillitsproblem, at det er en ukultur som nå må ta slutt. Jeg håper nå at de nå vil gjøre det de kan og snu hver stein for å endre kulturen og sørge for en nøkternhet som gjør at pengene blir brukt på aktivitet til barn og unge i hele landet, og at pengene skal gå til idrettslagene, som er det midlene er ment til å bli brukt på.

Når NRK ber om å få et «ja» eller «nei» på spørsmålet, gjentar Helleland at det er norsk idrett som må avgjøre om de har tillit til om Tvedt er rett mann til å lede idretten videre.

– Men som minister i kulturdepartementet, som forvalter penger til NIF, så må du kunne si noe om ditt tillitsforhold til Tvedt?

– Som en veldig stor tilskuddsmottaker på Kulturdepartements budsjett og fra overskuddet av våre tippemidler, så forholder vi oss til NIF, som er en aktør som mange andre, og sørge for at pengene blir brukt på riktig måte. Det er derfor vi har stilt krav om åpenhet, og at pengene skal brukes på aktivitet. Det er derfor vi flytter fra sentraladministrasjon og toppledelse og ut til idrettslagene og til kretsene rundt om i hele landet. Så vi er sikre på at pengene brukes på det de er ment å brukes på, svarer Helleland.

På spørsmål om tilliten nå er svekket, svarer Helleland:

– Det er en grunn til at vi fra myndighetene sin side, media, og til slutt særforbundene og idrettskretsene selv, krevde at Tom Tvedt og NIF måtte vise åpenhet. Det var uholdbart å nekte på det, fordi når man mottar så store summer av fellesskapets midler. Det er snakk om flere milliarder i året, så må man tåle offentlighetens lys, og da må man tåle at de pengene som man bruker er man nødt til å vise hva er brukt på, sier Helleland.

Tvedt: – Veldig lei meg for situasjonen vi står i

Helleland kuttet bevilgningen til NIF sentralt med fem millioner kroner i 2017. Hun har tidligere varslet at det kan komme kutt i samme størrelsesorden i 2018.

Kulturministeren vurderer nå søknaden fra NIF for 2018 og påpeker at hun ikke kan kommentere tildelingen før om noen uker.

Når NRK konfronterer idrettspresident Tom Tvedt med at kulturministeren ikke vil svare på om hun har tillit til ham, svarer han:

– Jeg er veldig lei meg for den situasjonen vi har kommet i. Jeg tar de signalene som kulturministeren har gitt, og så har jeg som mål å levere gode tjenester, og gjenoppbygge tilliten til norsk idrett.

– Det jeg er opptatt av er å gjenoppbygge denne tilliten. Vi må bygge stein for stein, og vi har gjort mange tiltak. Mange av de tingene som har kommet frem nå ville ikke skjedd i dag, sier Tvedt, som tenker på de nye retningslinjene om blant annet refundering av alkoholkostnader.

– Kulturministeren mener tilliten mellom grasrota og toppen av norsk idrett er på et «bristepunkt». Hva tenker du om det?

– Jeg har tatt de signalene, og jeg er veldig lei meg for den situasjonen vi står i nå. Nå har vi kommet i gang med tiltakene, og det er det viktigste for meg akkurat nå. Jeg er veldig lei meg for at vi har havnet i denne situasjonen, og så tar vi og de politiske signalene klart og tydelig.

– Er du enig med henne?

– Det er helt klart at i den situasjonen vi er i nå så må vi gjenoppbygge den tilliten. Det har vi jobbet med hver eneste dag, og det skal vi også gjøre i fremtiden.

Siste nytt

 • – Flaut, sa Zucca

  Mats Zuccarello scora på straffe, men New York Rangers tapte likevel 1-2 etter straffer for Dallas. – Det er pinleg å spele to periodar utan å vinne ein einaste nærkamp, seier Zuccarello til NTB.

  Rangers fekk si utlikning fire minutt før full tid. – Vi fekk det poenget vi fortente minst sidan eg kom hit, seier Zucca.

  Mats Zuccarello
  Foto: Bill Kostroun / AP
 • Ingen Stina Nilsson i Toblach

  En forkjølet Stina Nilsson deltar ikke i de to verdenscuprennene i langrenn i Toblach til helgen.

  Nilsson vant sprinten i Davos sist lørdag. I søndagens 10 kilometer i fri teknikk endte hun på 31.-plass.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Ødegaard ute med brudd i foten

  Martin Ødegaard vil ikke spille mer for nederlandske Heerenveen før jul. 18-åringen har pådratt seg et brudd i foten. Det bekrefter pappa Hans Erik Ødegaard til Aftenposten mandag.

  – Det er et brudd oppe på den ene vristen, sier Ødegaard til avisen.

  Martin Ødegaard går dermed glipp av de siste tre seriekampene før julepausen.

  Martin Ødegaard
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal