NRK Meny
Normal

Kulturministeren om klasseforskjellene i idretten: – Det skremmer meg

Da kulturminister Linda Hofstad Helleland tok med sine egne barn på langrennstrening, fikk hun bakoversveis av utstyrsjaget.

Linda Hofstad Helleland på Stortinget

SKREMT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland er skremt over utviklingen i norsk idrett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det skal ikke være slik at bare de med dyre ski under juletreet i år skal ha muligheten til å gå langrenn i vinter, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland under Stortingets spørretime tirsdag.

Arbeiderpartiets Jan Bøhler tok opp klasseforskjellene i norsk idrett under tirsdagens spørretime.

Klasseforskjellene har ofte vært et tema i mediene, senest i Aftenposten, som omtalte en undersøkelse som viser at halvparten av de spurte mener det er et generelt utstyrspress i norsk idrett.

Forskjellene blant unge i idretten bekymrer kulturministeren.

– Det skremmer meg når vi nærmest har etablert en holdning, og ikke minst en iver, blant mange foreldre om at små barn skal nærmest ha det samme utstyret som en toppidrettsutøver. Og på en måte ha et støtteapparat rundt barna i ung alder, er en forferdelig skummel utvikling, sa Helleland fra Stortingets talerstol.

Kulturministeren skremt over klasseforskjellene i idretten.

Se kulturministeren Linda Hofstad Helleland kritisere lederlønningene fra talerstolen på Stortinget.

– Langrenn er ikke noe vi kan satse på

Kulturministeren kom med et eksempel på utstyrshysteriet fra da hun skulle ha med barna på skitrening.

– På det første møtet var vi oppe i langrennsløypen fikk jeg høre at seksåringens lagkamerat lurte på hvor mange par med ski min seksåring hadde, fordi han hadde fire, fortalte Helleland.

Nettopp fokuset på utstyr gjorde at det kun ble med den treningen.

– Jeg sa til mine gutter da vi dro hjem den kvelden at langrennssporten ikke er noe vi kan satse på. En egen smørebu ute i hagen og fire par ski til en seksåring er ikke en standard som vi kan legge oss på, sa Helleland, og minnet stortingssalen på hva idrett handler om:

– Idrettens kjerneverdier handler om fysisk aktivitet, lek og fellesskap. Det å sette slike krav til unger skal prestere og at enkelte foreldre vil leve ut drømmene sine gjennom ungene, synes jeg er en veldig uheldig utvikling.

Kritiserte millionlønninger

Fra talerstolen rettet hun også et lite stikk til Norges Fotballforbund og etterlønnen til Per-Mathias Høgmo. Helleland synes det er alvorlig for norsk idrett at lederlønningene er blitt et tema i Stortinget.

Jan Bøhler

BEKYMRET: Jan Bøhler er bekymret over utstyrshysteriet i norsk idrett som ekskluderer barn.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Det er nok flere rundt om i Norge som deler bekymringen på hvorfor det er millionlønninger på toppen og at de har økt ganske kraftig de siste årene, mens vaffelstekerne og dugnadsfolket som hver eneste uke, flere ganger i uken, står på med frivillig innsats og jobber og bidrar til idretten uten å få en krone betalt, fortalte kulturministeren.

Bøhler er glad for at statsråden forstår reaksjonene i Fotball-Norge.

– Jeg sjekket Furuset Fotball som har cirka 400 barn og unge i et meget viktig og utsatt miljø i Oslo. De har cirka 1,5 millioner kroner i budsjett. Halvparten av en av lønningene det har vært snakk om i media, fortalte Bøhler fra Stortingets talerstol.

Siste nytt

 • Inter vil saksøke La Liga-sjefen

  Inter liker svært dårlig uttalelsene til La Liga-president Javier Tebas om Milano-klubbens forsøk på å kjøpe Luka Modric fra Real Madrid. – Inter bekrefter at klubben vil ta rettslige skritt mot Javier Tebas i forbindelse med uttalelsene han kom med til pressen i dag, heter det i en melding lagt ut på Inters nettsted.

  Estonia Super Cup Soccer
  Foto: Pavel Golovkin / AP
 • Bolt på plass i Australia

  Usain Bolt gir ikke opp drømmen om å bli profesjonell fotballspiller. Sprintlegenden ankom Australia lørdag for å trene med Central Coast Mariners. – Jeg har helt siden min siste friidrettssesong sagt at jeg vil spille fotball, og jeg vet hva jeg kan, sa Bolt til et stort medieoppbud på flyplassen i Sydney.

  Australia Soccer Bolt
  Foto: Rick Rycroft / AP
 • Sarpsborg vil ha 8000 sitteplasser

  Sarpsborg er kun to kamper mot Maccabi Tel-Aviv unna gruppespillet i Europaligaen. Østfoldklubben planlegger stadionutvidelse hvis den kommer over siste hinder. Klubben vil da øke stadionkapasiteten fra nåværende 6863 til 8000 sitteplasser.

  UEFA Europa League-kvalifisering: Sarpsborg 08 - St. Gallen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Aquabike, finaler
NM-veka
NM-veka: Aquabike og speedcross
NM-veka: Aquabike
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting