Kulturministeren om klasseforskjellene i idretten: – Det skremmer meg

Da kulturminister Linda Hofstad Helleland tok med sine egne barn på langrennstrening, fikk hun bakoversveis av utstyrsjaget.

Linda Hofstad Helleland på Stortinget

SKREMT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland er skremt over utviklingen i norsk idrett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det skal ikke være slik at bare de med dyre ski under juletreet i år skal ha muligheten til å gå langrenn i vinter, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland under Stortingets spørretime tirsdag.

Arbeiderpartiets Jan Bøhler tok opp klasseforskjellene i norsk idrett under tirsdagens spørretime.

Klasseforskjellene har ofte vært et tema i mediene, senest i Aftenposten, som omtalte en undersøkelse som viser at halvparten av de spurte mener det er et generelt utstyrspress i norsk idrett.

Forskjellene blant unge i idretten bekymrer kulturministeren.

– Det skremmer meg når vi nærmest har etablert en holdning, og ikke minst en iver, blant mange foreldre om at små barn skal nærmest ha det samme utstyret som en toppidrettsutøver. Og på en måte ha et støtteapparat rundt barna i ung alder, er en forferdelig skummel utvikling, sa Helleland fra Stortingets talerstol.

Kulturministeren skremt over klasseforskjellene i idretten.

Se kulturministeren Linda Hofstad Helleland kritisere lederlønningene fra talerstolen på Stortinget.

– Langrenn er ikke noe vi kan satse på

Kulturministeren kom med et eksempel på utstyrshysteriet fra da hun skulle ha med barna på skitrening.

– På det første møtet var vi oppe i langrennsløypen fikk jeg høre at seksåringens lagkamerat lurte på hvor mange par med ski min seksåring hadde, fordi han hadde fire, fortalte Helleland.

Nettopp fokuset på utstyr gjorde at det kun ble med den treningen.

– Jeg sa til mine gutter da vi dro hjem den kvelden at langrennssporten ikke er noe vi kan satse på. En egen smørebu ute i hagen og fire par ski til en seksåring er ikke en standard som vi kan legge oss på, sa Helleland, og minnet stortingssalen på hva idrett handler om:

– Idrettens kjerneverdier handler om fysisk aktivitet, lek og fellesskap. Det å sette slike krav til unger skal prestere og at enkelte foreldre vil leve ut drømmene sine gjennom ungene, synes jeg er en veldig uheldig utvikling.

Kritiserte millionlønninger

Fra talerstolen rettet hun også et lite stikk til Norges Fotballforbund og etterlønnen til Per-Mathias Høgmo. Helleland synes det er alvorlig for norsk idrett at lederlønningene er blitt et tema i Stortinget.

Jan Bøhler

BEKYMRET: Jan Bøhler er bekymret over utstyrshysteriet i norsk idrett som ekskluderer barn.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Det er nok flere rundt om i Norge som deler bekymringen på hvorfor det er millionlønninger på toppen og at de har økt ganske kraftig de siste årene, mens vaffelstekerne og dugnadsfolket som hver eneste uke, flere ganger i uken, står på med frivillig innsats og jobber og bidrar til idretten uten å få en krone betalt, fortalte kulturministeren.

Bøhler er glad for at statsråden forstår reaksjonene i Fotball-Norge.

– Jeg sjekket Furuset Fotball som har cirka 400 barn og unge i et meget viktig og utsatt miljø i Oslo. De har cirka 1,5 millioner kroner i budsjett. Halvparten av en av lønningene det har vært snakk om i media, fortalte Bøhler fra Stortingets talerstol.

Siste nytt

 • Arsenal tok sin tiende strake seier

  Anført av en svært leken Mesut Özil tok Arsenal sin sjuende strake seier i Premier League da Leicester ble slått 3-1 på hjemmebane mandag. Med tre nye poeng klatret Arsenal opp på fjerdeplass i ligaen med sine 21 poeng.

  Mesut Özil
  Foto: Bogdan Maran / AP
 • Lyngby vil sparke Nicki Bille

  Den tidligere Rosenborg-spissen Nicki Bille Nielsen blir trolig oppsagt av Lyngby etter at han mandag ble pågrepet av politiet i København. Bille er siktet av politiet etter å ha opptrådt truende.

  Nicki Bille Nielsen
  Foto: JEAN-PIERRE CLATOT / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal