Russiske medier: Verdensmester Kulizjnikov tatt i doping

Pavel Kulizjnikov skal ha testet positivt på hjertemedisinen meldonium. Han er den fjerde russiske idrettsprofilen som er tatt for bruk av denne medisinen på to dager.

Russia Speedskating Worlds Pavel Kulizhnikov

DOPINGTATT: Pavel Kulizjnikov ble også tatt for doping i 2012.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Nok en russisk idrettsprofil skal ha testet positivt på hjertemedisinen meldonium som kom på Wadas dopingliste 1. januar i år.

Denne gangen er det Pavel Kulizjnikov skal ha brukt samme hjertemedisin som den russiske tennisspilleren Maria Sjarapova har brukt i ti år. Dette melder flere russiske medier.

Har en dopingdom fra før

21-åringen tok to gull i distanse-VM tidligere i år og i november 2015 forbedret han sin egen verdensrekord på 500 meter, som første løper nede på 33-tallet med tiden 33,98. I januar satte han også lavlandsrekord på 1.000 meter i Stavanger. Kulizjnikov blir regnet som den beste skøytesprinteren i verden.

Den russiske treneren Kosta Poltavets sier til schaatsen.nl at han ble overrasket over den positive dopingprøven.

– Jeg har ingen kommentar på dette tidspunktet. Jeg har ingen informasjon om dette per dags dato, sier den russiske treneren, før han legger til:

– Det eneste jeg vil si er at jeg er veldig sint.

Kulizjnikov har også en dopingdom fra han var 19 år gammel. I 2012 tok han gull på 1.000 meter og bronse på 500 meter under junior-VM. Rett etter testet han positivt på kroppsbyggerdopet metylheksanamin og fikk en to år lang dopingdom.

Da ble Håvard Holmefjord Lorentzen tilsendt gullmedaljen i posten etter å ha endt på andreplass på 1.000-meteren bak Kulizjnikov.

– Det blir spennende å se hvor lang dom han får og om han blir utestengt for resten av karrieren, sier Lorentzen ovenfor NRK.

Pavel Kulizjnikov er tatt i doping. Her er vinnerløpet til russeren fra 29. januar i år.

SE VIDEO: Her setter Kulizjnikov verdensrekord på 500 meter.

Hvammen: – Ekstremt skuffende

– Jeg vet ikke om jeg er overraska, men jeg er ekstremt skuffa. Én ting er å dumme seg ut en gang med dopingen, men hvis han er tatt for andre gang så er det ekstremt skuffende, sier den norske skøytesprinteren Espen Aarnes Hvammen til NRK.

Skøyteeliten har tilbrakt de siste dagene i Heerenveen for verdenscupavslutningen denne uka. Hvammen sier flere reagerte da deler av det russiske laget ikke var til stede på dagens trening.

– Kulizjnikov og treneren manglet. Vi tenkte at de kanskje var syke, men vi fleipet med at det kunne ha noe med saken som kom fram i går å gjøre. Og det hadde det jammen meg. Det er nesten så man ikke vet hva man skal si. Man de har problemene i tennis, friidrett og skøyter. Det er systematisk, fortsetter Hvammen.

Laster Twitter-innhold

Fjerde idrettsprofil på to dager

Verdensmester på 1500-meter på kortbaneskøyter, russiske Semion Elistratov, har også testet positivt på det forbudte stoffet meldonium, melder det russiske nyhetsbyrået R-Sport tirsdag.

Mandag ble det også kjent at den russiske OL-vinneren i isdans, Ekaterina Bobrova, har testet positivt på den nå mye omtalte hjertemedisinen.

Siste nytt

 • Norges gruppemotstander straffes

  EM-kvalifiseringsmøtet mellom Romania og Norge skal spilles for tomme tribuner. Romania straffes hardt av UEFA for supporternes oppførsel i tidligere kamper, det melder NTB. Bakgrunnen for straffen var supporternes oppførsel i kampene mot Spania og Malta, hvor kampen ble utsatt i ett minutt på grunn av at det ble kastet fyrverkeri inn på banen. Det rumenske fotballforbundet har i tillegg fått en bot på 83.000 euro, tilsvarende cirka 820.000 kroner. Romania og Norge møtes i Bucuresti 15. oktober. Norge trenger trolig seier dersom det skal være et reelt håp om å gå videre fra sin EM-kvalifiseringsgruppe.

  Fotball EM-kvalifisering menn Norge - Romania 2-2
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hovland med eagle og tetkamp

  Med fire slag under par i dag og seks under par totalt er Viktor Hovland førebels nummer 8 etter to rundar av PGA Championship på europatouren i Wentworth i England.

  Hovland hadde ein eagle (to under par) og fire birdiar (eitt under par), men også tre bogeyar (eitt over par) fredag.

  Engelske Justin Rose og svenske Henrik Stenson leier med ni under par.

  Turneringa blir avslutta søndag, og er ei av fire europeiske turneringar som Hovland må delta i for å vere aktuell for Europas lag til Ryder Cup neste år.

  Viktor Hovland
  Foto: Carl Andreas Wold / NRK
 • Barcelonas stjerneskudd blir spansk

  Stortalentet Ansu Fati (16) fikk fredag spansk statsborgerskap. Det betyr at han kan spille for Spanias landslag i framtiden, melder NTB. 16-åringen er født og oppvokst i Guinea-Bissau i Afrika, men kom til Spania som sjuåring. Han startet på Barcelonas fotballakademi som tiåring og ble tidligere denne uken tidenes yngste Barcelona-spiller i mesterligaen.

  Ansu Fati er tidenes yngste Barcelona-spiller som har scoret i ligaen
  Foto: John Macdougall / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal