Hopp til innhold
Kommentar

Kronprinsens revolusjon

Saudi-Arabia tilbyr ville summer for å hente klodens beste spillere. Det vil få konsekvenser for store deler av fotballverdenen.

Kante, Benzema og Ronaldo

KRONPRINSENS NYE KLÆR: Ngolo Kanté, Cristiano Ronaldo og Karim Benzema har alle signert for en Saudi-Arabisk klubb.

Foto: NTB

Carlo Ancelotti hevet øyebrynet og trakk litt på skuldrene.

– Det er en overraskelse for alle, sa han mandag.

Treneren pratet om sin kaptein, Karim Benzema. Real Madrid anser seg som laget alle vil spille for. Benzema var lagets toppscorer og vant i fjor Gullballen som verdens beste spiller. Ancelotti trodde at 35-åringen kom til å bli der karrieren ut.

Men nå hadde Benzema sagt at han heller ville spille for Al-Ittihad i Saudi-Arabia. Cristiano Ronaldo dro til samme land i januar. Tirsdag ble Benzema klar. Flere kan være på vei.

Dette er fotballens nye eldorado. Og det vil påvirke langt flere enn Real Madrid.

Dagslønn: 12 millioner kroner

Oljestatens krefter har blitt klare i løpet av det som er blitt en ekstraordinær uke i sport. Tirsdag sa PGA-touren at den slår seg sammen med den rivaliserende LIV-touren som Saudi-Arabia har skapt. Noen mener at landet nå har «kjøpt golf».

Dagen før hadde fotballens verden fått sin nyhet. Saudi-Arabias investeringsfond kjøper opp 75 prosent av fire av de største klubbene i landet – Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr og Al-Hilal – med mål om å gjøre ligaen til en av de 10 beste i verden. Det betyr at fire lag i praksis vil ha ubegrensede ressurser til å hente hvem de vil.

Mohammed Bin-Salman, kronsprins i Saudi-Arabia

KRONPRINS: Mohammed bin Salman har åpnet lommeboka for noen av verdens aller største fotballspillere.

Foto: - / AFP

Dette er en revolusjon regissert av statslederen, kronprins Mohammed bin Salman. Allerede går ryktene om tilbud som er så store at stjernene nesten ikke kan si nei.

Hvor mye er det snakk om? De beste spillerne i søkkrike Premier League tjener ca. 350.000 pund i uka. Al-Nassr betaler Cristiano Ronaldo omtrent 10 ganger så mye.

Onsdag sa Lionel Messi at han drar til Inter Miami i USA. Skal vi tro overgangsguruen Fabrizio Romano, betyr det at han har sagt nei til et tilbud fra Al-Hilal verdt 400 millioner dollar per sesong. Altså 12 millioner norske kroner per dag.

Fabrizio Romano tweet om Lionel Messi
Foto: Skjermbilde/Twitter

Visstnok skal N'golo Kanté, den 32-årige midtbanemotoren til Chelsea, nå være på vei til al-Ittihad på en kontrakt verdt 100 millioner euro per sesong.

Ingen i Europa er i nærheten av å kunne tilby så mye. Selv om de hadde hatt pengene, setter det finansielle regelverket grenser for hva de kan bruke på spillere.

Utgiftene er enorme for oljestaten. Så hva får de igjen for dette?

Ambassadørene

Offisielt er både signeringene og LIV-touren del av «Visjon 2030», en plan som blant annet handler om å gjøre økonomien mindre avhengig av olje samt åpne landet opp for turisme.

Saudi-Arabia ønsker venner og innflytelse. Da slår lite sport, spesielt fotball. I 2021 kjøpte investeringsfondet Newcastle. Saudi-Arabia arrangerer – utrolig nok – den spanske supercupen. De skal arrangere VM for klubblag i år og Asiamesterskapet i 2027.

Men den hellige gral er VM, som naboen Qatar arrangerte i fjor. Saudi-Arabia vil ha mesterskapet i 2030 eller 2034. Og da holder det ikke bare at Bin Salman er blitt god venn med FIFA-president Gianni Infantino. Landet må vise resten av verden at de tar fotball seriøst, at de fortjener respekt.

Så stjernene i Saudi-Arabia er ikke bare fotballspillere. De er ambassadører.

– Jeg tror ligaen her kan bli en av de fem beste i verden, sa Ronaldo for én uke siden.

Cristoano Ronaldo

FØRST: Cristiano Ronaldo signerte for Al-Nassr i Saudi-Arabia i januar og var den første «Galactico» i fotballens nye eldorado. ​​​​​​​

Foto: - / AFP

Disse kjøpene tar fokuset bort fra landets grusomme brudd på menneskerettigheter, selv om det sikkert også er sant, som flere hevder, at staten vil øke sportens popularitet blant et folk som sliter med hjertesykdommer og diabetes.

Men om Saudi-Arabia blir de sportslige vinnerne her, så må noen bli taperne. En av disse kan bli Major League Soccer (MLS) i USA.

Kampen om Messi

Den øverste ligaen i USA har lenge vært fotballens fremste gamlehjem. Stjerner som går mot slutten av sine karrierer, har tjent noen ekstra kroner i bytte mot å gjøre «soccer» mer populært. Det begynte med Pelé i 1975 og fortsatte med David Beckham i 2007.

Nye stjerner er spesielt kjærkomne nå, for i 2026 skal USA arrangere VM sammen med Canada og Mexico.

Slik sett kunne ikke Saudi-Arabias inntog kommet på et verre tidspunkt.

Carlos Tevez

IKKE NYTT: Land som Kina har tidligere gitt stjerner som Carlos Tévez nok til smør på skiva, men satsingen har senere kollapset.

Foto: STR / AFP

MLS har hatt rivaler før. Qatar hentet en håndfull stjerner like etter årtusenskiftet. Russland hadde en periode hvor rike eiere fristet store navn østover. I 2011 begynte lag i Kina å slå kloa i stjerner som Oscar, Carlos Tévez og Robinho. Alle disse initiativene kollapset på grunn av vaklende økonomi og nye statlige prioriteringer.

Saudi-Arabia legger seg på et høyere nivå. I Russland og Kina kom pengene fra private selskaper; her er kilden en oljestat. Signeringene er ikke Tévez og Robinho – med all respekt. Det er Benzema og Ronaldo.

At Messi har valgt Miami, er ikke bare et enormt løft for fotball i USA, men en seier over Saudi-Arabia. Men både Inter Miami og MLS må ha strukket seg langt for å ro avtalen i land. Saudi-Arabia kan simpelthen finne frem lommeboka.

I kampen om resten av stjernene, vil MLS slite tungt.

Les også: Fra nikab til nattklubb

Raveparty i Saudi-Arabia.
Raveparty i Saudi-Arabia.

Utfordrer Europa

Saudi-Arabias revolusjon vil også påvirke lag i Europa. På godt og vondt.

Over hele kontinentet har klubber spillere på fete lønninger som de vil selge. Så rike er de øverste lagene blitt, at om de vil bli kvitt en stjerne, finnes det få andre lag med ressursene til å innfri lønnskravene.

Men om et lag fra Saudi-Arabia tilbyr dobbel lønn, kan det føre til en løsning hvor alle vinner.

Det kjøpende laget gjør et PR-kupp. Det selgende laget blir kvitt en utgift. Agenten får i pose og sekk. Og spilleren kan bade i penger som Skrue McDuck.

En rekke profiler står uten kontrakt i sommer. De kan velge sin neste klubb fritt, uten at noen må betale for overgangen. Om du er 34 år, småskadet og uønsket blant de store lagene, kan det fort friste å ta et par år i Midtøsten med femdobbel lønn.

Benzema har signert for Al-Ittihad

UTFORDRER: Saudi-Arabias nye satsing setter europeisk fotball på prøve.

Foto: JORGE FERRARI / AFP

Her ligger en del av utfordringen for lagene i Europa. Om dette er spillere de faktisk vil beholde, kan agenter bruke sjenerøse tilbud fra Saudi-Arabia til å jekke opp lønnskravene. Dessuten har Benzema vist at Saudi-Arabias toppliga ikke bare er et gamlehjem, eller et sted for profiler som lag i Europa vil bli kvitt.

Saudi-Arabia kan helt klart hente spillerne som er best .

Dermed bør vi ikke være like overrasket som Ancelotti når den neste stjernen vraker Europa til fordel for Midtøsten. Ronaldo var den første. Benzema er den neste.

Han blir garantert ikke den siste.

Les også: VM-arrangørane ut mot påstått Fifa-avtale med Saudi-Arabia: – Hyklersk

Siste nytt

 • Djokovic peker på Alcaraz som arvtaker: – Fremtiden ser lys ut

  Når Novak Djokovic (36) legger racketen på hylla, er Carlos Alcaraz (20) den beste til å lede tenniseliten inn i en ny epoke, mener den serbiske verdenseneren.

  Djokovic vant tre av fire Grand Slam-finaler i 2023. Alcaraz snøt ham for den fjerde i Wimbledon-finalen. Selv om Djokovic nå har tangert Margaret Courts rekord på 24 GS-titler, vil han ikke stoppe karrieren ennå.

  36-åringen er likevel klar på at når det en gang skjer, vil Alcaraz lede verdenseliten inn i den neste epoken.

  – Tennisfremtiden ser veldig lys ut med Carlos som den sterkeste spilleren, sa Djokovic til Sky Sports i Roma onsdag. Der var serberen på plass for å spille en oppvisningsturnering i golf.

  Djokovic og Alcaraz har hatt flere jevne kamper seg mellom og står med to seirer hver på fire oppgjør.

  – Vi har hatt noen spennende kamper, spesielt i år med kampene i Wimbledon, Roland-Garros og Cincinnati, sa den serbiske verdenseneren.

  Djokovic hadde i flere år Roger Federer, Rafael Nadal og Andy Murray som sine argeste rivaler. Nå har Federer lagt opp, mens tiden til Murray (36) og Nadal (37) på toppnivå nærmer seg slutten. (NTB)

  djokovic og alcaraz
  Foto: AFP
 • Inter Miami tapte amerikansk cupfinale uten Messi i troppen

  Lionel Messi satt skadd på tribunen da hans Inter Miami tapte 1–2 for Houston Dynamo i den amerikanske cupfinalen onsdag.

  Uten Messi og hans tidligere lagkamerat i Barcelona, Jordi Alba, slet Miami med å holde tritt med Houston, og lå under med 0–2 allerede ved pause.

  Houston gikk opp i 1–0 etter 24 minutters spill på en kontring der Griffin Dorsey skjøt hardt inn i nærmeste stolpe etter pasning fra brasilianeren Artur. Det andre målet kom etter straffe bare ni minutter senere, ekspedert kontant i nettmaskene av franskmannen Amine Bassi.

  Houston fikk et mål annullert etter VAR i andre omgang før Miami fikk sitt trøstemål på overtid ved innbytter Josef Martinez.

  Seieren var Houstons andre i finalen i US Open etter at de også gikk til topps i 2018.

  Miami vant på sin side ligacupfinalen i august, da med Messi på banen. Nå må laget konsentrere seg om å klare å nå sluttspillet i MLS.

  Lionel Messi ble skadd i kampen mot Toronto FC forrige onsdag. Han måtte gå av banen etter bare 37 minutter. Inter Miami vant likevel kampen mot Toronto med 4–0. Nordmannen Sigurd Rosted spilte hele kampen for Toronto FC. (NTB)

  US Open Cup Soccer
  Foto: Rebecca Blackwell / AP
 • Guardiola rasende da City røk ut av ligacupen

  Newcastle sendte Manchester City ut av ligacupen etter å ha vunnet 1–0. Nå er de klar for fjerde runde.

  Svenske Alexander Isak avgjorde kampen i det 53. minutt etter målgivende pasning fra Joelinton.

  På sidelinjen smalt det også noen frustrerte gloser fra City-manager Pep Guardiola mot både tredjedommer og Newcastle-assistent Jason Tindall.

  Spanjolen var tydelig uenig i avgjørelsene til dommeren. Svaret beroliget ham neppe. Kamplederen viste ham det gule kortet.

  Oscar Bobb debuterte fra start for City og gjorde seg bemerket med et par gode involveringer i den første omgangen, men ble mindre synlig utover i kampen.

  – De ser i øyeblikket helt ufarlig ut, sa Viaplay-ekspert Lars Tjærnås om de lyseblå gjestene kort tid før slutt.

  Martin Ødegaards Arsenal tok seg også videre til 4. runde etter 1–0 borte mot Brentford. Nordmannen ble byttet inn i det 82. minutt. Det samme ble landslagskollega Kristoffer Ajer for bortelaget.

  Carabao Cup - Third Round - Newcastle United v Manchester City
  Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Så cupkamp fra eget hustak 00:45
Neste