NRK Meny
Normal

– Jeg har fått noen slag i trynet. Det er da man må vise styrke

Finn-Hågen Krogh var så lut lei langrenn at han sluttet helt å trene. Det skulle vise seg å føre til hans store gjennombruddssesong.

Finn Hågen Krogh

FIKK MOTIVASJONEN TILBAKE: Finn-Hågen Krogh vant sitt første verdenscuprenn før jul. I helgen vant han for andre og tredje gang.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Finn? Han bør få gå fire, kanskje fem distanser i VM, sier Petter Northug.
– Han er Norges sterkeste løper nå. Er han verdens sterkeste løper? Vi får se i VM, sier svenske Calle Halfvarsson.

Dette var noen av utsagnene som kom da den ene etter den andre toppløperen gikk gjennom pressesonen søndag. Alle var de blitt slått av Finn-Hågen Krogh - for andre gang på rad.

Litt ut av det blå var det en 24 år gammel finnmarking som endte med å bli kongen av Östersund denne helgen. Det finnes en første for alt.

Denne helgen tok Krogh først sin første verdenscupseier i klassisk stil da han vant sprinten på lørdag. Dagen etter tok han sin første verdenscupseier i et distanserenn da han vant 15.-kilometeren i skøyting. Før jul tok han sin første verdenscupseier noensinne.

Droppet alt

Om fire dager starter VM – et mesterskap som Krogh frem til nå ikke en gang har visst om han får gå en eneste distanse i.

Nå skal det mye til for at han ikke får gå både 15.-kilometeren og lagsprinten i Falun, og han seiler i tillegg også opp som en kandidat på stafetten.

Det kan snu fort i idrett.

Skru tiden tilbake ti måneder og situasjonen var denne:

Finn-Hågen Krogh er lei. Det er vår, og det er egentlig vanlig at skiløpere har lyst å finne på andre ting å gjøre på denne tiden.

Men Krogh er mye mer lei enn vanlig. Motivasjonen er helt tynnslitt. Akkurat nå føles langrenn som det siste han vil drive med.

Han tar et valg. Han skal droppe alt som har med langrenn å gjøre. Og ikke bare det, han bestemmer seg for at nå skal han ikke trene overhodet.

Han reiser til USA, har det gøy med kompisene, kjenner på et liv som ikke er å være toppidrettsutøver.

– Etter sesongen pleier man jo å trene litt, gå litt på ski, men jeg trente ikke en meter. Ingenting. Jeg hadde ikke motivasjon, forteller Krogh.

Bakgrunnen var den godt omtalte vrakingen i Sotsji-OL. Krogh hadde fått beskjed om at han skulle gå sprinten, men da Ola Vigen Hattestad vant den siste sprinten før OL bestemte landslagsledelsen seg for at Hattestad måtte inn på laget.

Krogh falt ut av OL-laget, og han tok det selvsagt tungt.

– Jeg var langt nede, det er ingen hemmelighet, sier han i dag.

Han levde ikke slaraffenlivet lenge før det han hadde håpet skulle skje skjedde. Bare etter et par uker helt uten trening kjente han at det begynte å krible igjen.

Han begynte å tenke på snølagte skiløyper, blodsmak i munnen. Ord som «toppidrett» og «langrenn» ga ham plutselig bare gode assosiasjoner igjen. De negative tankene var borte.

– Pausen gjorde meg godt. Jeg trengte det psykisk. Jeg fikk kjenne at jeg ikke liker å være i dårlig form. Og at det er fint å være skiløper og ha en aktiv hverdag. Jeg begynte å lengte tilbake til det, sier Krogh.

Artikkelen fortsetter under bildet.

finn

MEDALJEKANDIDAT? Krogh innrømmer at han han god tro på at han kan sikre sin første VM-medalje i Falun.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / NTB scanpix

Litt annerledes

Slik ble han klar til å ta fatt på treningen som la grunnlaget for det som skulle bli hans gjennombruddssesong.

– Jeg har aldri kjent så godt at det er langrennsløper jeg vil være som i den lille perioden jeg ikke var langrennsløper, sier han.

– Men å droppe all trening høres ut som et modig valg for en toppidrettsutøver?

– Ja, jeg ser den, at kanskje hadde ikke alle turt det, sier Krogh.

Han tenker seg om.

– Jeg er nok en type utøver som er flink til å kjenne på hva jeg trenger akkurat nå for å være i balanse, fysisk og psykisk. Det er nok en av mine styrker som utøver. Jeg tør å gjøre det som er best for meg selv. En del andre er kanskje litt ivrige på å se veldig på hva andre trener og gjør. Det klarer jeg å se helt bort fra og kun tenke på meg selv. Jeg tror det er positivt for meg.

Det er liten tvil om at Krogh har gått sine egne veier også tidligere. Han bestemte seg for å satse på langrenn først som 16-åring, noe som er relativt sent.

Han er dessuten kjent for å være en av de som trener færrest timer i året av landslagsløperne. Litt fordi han startet å trene seriøst såpass sent at han ikke har rukket å bygge nok grunnlag til å tåle mer trening, men også fordi han aldri har vært redd for å legge inn hviledager.

Landslagstrener Roar Hjelmeseth har tidligere beskrevet det på denne måten:

– Han skulle alltid ha to dager hvile før samling og helst to dager hvile etter samling. Det var noe han absolutt måtte ha, og det var helt i orden. Men det er klart at da han etter to dager hvile gjennomførte en treningsøkt som besto av kanonball i gymtimen, da kunne vi begynne lure litt.

– Fått noen slag i trynet

Dette var riktignok for noen år siden. Krogh økt treningsmengden litt etter litt, og er absolutt seriøs når han jobber for å nå målene sine. Men han fortsetter å ta sine egne valg, uavhengig av hva andre han kunne ha sammenlignet seg med gjør.

Denne sesongen har han glatt valgt bort både Tour de Ski og andre konkurranser for å prikke formen inn til VM. Mye tyder på at han har klart det bra.

– Jeg tror jeg er klar for å ta medaljer i VM. Jeg har vært på pallen i verdenscupen, og det er de samme løperne jeg møter i VM, sier Krogh.

I mange år ble han omtalt som Norges største talent, i de senere årene han måtte høre seg selv bli omtalt som en «nesten-løper» omtrent like ofte. Det er det trolig slutt på etter de tre seierene denne sesongen.

Selv har han aldri mistet troen på at gjennombruddet skulle komme.

– Jeg har trent jevnt og trutt i mange år. Jeg har fått noen slag i trynet på veien. Det er da man må vise styrke og kjenne inni seg om man virkelig har lyst til å gå langrenn og vie hele livet sitt til det. Og jeg kjenner at det har gitt meg mye å drive med langrenn. Det er langrennsløper jeg vil være.

Siste nytt

 • Manchester City til ligacupfinale

  Manchester City er klar for sesongen første finale etter å ha slått Bristol City 3-2 tirsdag og 5-3 sammenlagt i ligacupens semifinale. I finalen på Wembley 25. februar er det vinneren av londonderbyet mellom Arsenal og Chelsea som venter.

  Joseph Pep Guardiola
  Foto: Stuart Franklin / Bongarts/Getty Images
 • Snøball mot Kristoffersen

  Henrik Kristoffersen raste etter at noen i publikum kastet en snøball på ham i 2. omgang i slalåmrennet i Schladming. Nordmannen endte nok en gang på andreplass bak Marcel Hirscher.

  ddd
 • Phil Neville overtar England

  Phil Neville er ansatt som ny sjef for Englands kvinnelandslag i fotball, med har en avtale som gjelder til EM-sluttspillet i 2021.

  Det opplyste Englands fotballforbund tirsdag. 41-åringen har en lang spillerkarriere bak seg i Manchester United, Everton og på Englands landslag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal