– Han var ikke min favorittperson

SOGNEFJELLET (NRK.no): Han ble først tatt ut til OL-sprinten. Så vraket til OL-sprinten. Nå er mannen som knuste OL-drømmen blitt Finn Hågen Kroghs trener.

Finn Hågen Krogh

Finn Hågen Krogh er blitt vraket fra viktige mesterskapsløp to sesonger på rad. Nå satser han mot VM i Falun på nytt lag og med ny trener.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Han var ikke min favorittperson de første timene i etterkant, sier Finn Hågen Krogh.

23-åringen fra Tverrelvdalen i Alta står skulder ved skulder med mannen han snakker om, sprintlandslagstrener Arild Monsen. Smilet er ikke veldig langt unna.

For som Krogh sier:

– Vi er profesjonelle, og må klare å skjønne at i et prestasjonsmiljø blir det slike komplikasjoner innimellom. Vi ser framover mot nye mål.

Men han var altså forbannet på Arild Monsen 5. februar i år. Skikkelig forbannet, og med god grunn.

Tatt ut – så vraket

Krogh hadde sammen med Anders Gløersen og Eirik Brandsdal fått beskjed om at han skulle gå OL-sprinten i Sotsji for Norge. Petter Northug og Ola Vigen Hattestad skulle duellere om den siste plassen. Så vant Hattestad generalprøven i Toblach og ble umulig å komme forbi.

Plutselig var Petter Northug utenfor laget. Da inndro landslagsledelsen startplassene som allerede var fordelt. Og da de la kabalen på nytt, var det ikke lenger plass for Finn Hågen Krogh.

– Det var ingen lett beskjed å gi, det er noe av det tyngste jeg har gjort i min trenergjerning. Det er ingen ønskesituasjon, men det ble sånn. Men det er en episode vi tross alt har lagt bak oss, sier Monsen nå.

Les videre under videovinduet.

Intervju med Arild Monsen og Finn Hågen Krogh. Reporter: Anders Skjerdingstad.

VIDEO: Se og hør hele intervjuet med Finn Hågen Krogh og Arild Monsen

– En fin trener

Monsen og Krogh er med andre ord enige om å la fortid være fortid. Slik må det også være, for etter OL-sesongen ble Finn Hågen Krogh flyttet fra allroundlandslaget til sprintlandslaget.

Dermed har han nå fått Arild Monsen som trener.

– Arild er en fin trener. Jeg har veldig trua på opplegget vi har framover, sier Krogh.

At Krogh har byttet lag, handler ikke om at han skal spesialisere seg i sprint. Det skyldes rett og slett at sprintlandslagets treningsopplegg passer Krogh bedre.

Finnmarkingen er nemlig den av elitelandslagsløperne som trener aller minst. Det passet dårlig på et allroundlandslag der enkelte trener over 1000 timer i året.

– Røffe karer

– Jeg tror den gjengen som er på sprintlaget passer meg bra treningsmessig. Det er veldig mange røffe karer på allroundlaget, så for min personlige utvikling er passer gjengen på sprintlaget meg kanskje bedre, erkjenner Krogh.

Det tror også Arild Monsen.

– Finn Hågen har kommet på et visst nivå, ikke minst når det gjelder treningsvolum, og vi tror at da er det best for ham å være på sprintlaget. Der er volumet litt lavere enn det totalt er på allroundlaget, sier Monsen.

Om treneren heter Arild Monsen eller Trond Nystad, har ingen innvirkning på hva som er sesongens store mål for Finn Hågen Krogh.

– Det er VM i Falun. Der har jeg som mål å kanskje først og fremst gå lagsprinten i skøyting, og kanskje 15-kilometeren, sier Krogh.

– Ikke alltid rett

Hans kombinasjon av utholdenhet og hurtighet i friteknikk, gjør ham til en knallsterk kandidat i lagsprintøvelsen. Mange – inkludert Krogh selv – trodde han ville være på det norske lagsprintlaget i VM i 2013. Men også den gangen ble han vraket.

– Norge har veldig mange gode skiløpere. Da blir alle uttak vanskelige, og kanskje blir de ikke alltid rett. Man har alltid lyst til å gå, men blir man ikke valgt ut, må man rett og slett bare trene og bli enda bedre, så man blir tatt ut neste gang, sier Krogh.

– Hvordan hadde det gått hvis du hadde fått stille til start i OL-sprinten?

– Det er umulig å si. Man kunne ramlet i prologen og røket ut der. Det er små marginer i sprint og vanskelig å spå et resultat.

Tirsdag kveld stiller Finn Hågen Krogh til start i rulleskirennet Oslo Skishow på Aker Brygge, som sendes på NRK 1 fra kl. 21.30.

Finn Hågen Krogh får ikke gå sprinten i Sotsji. Ola Vigen Hattestad får den fjerde og siste plassen. Se intervju med sprinttrener Arild Monsen.

VIDEO: Slikt forklarte Arild Monsen vrakingen av Finn Hågen Krogh i Sotsji.

Siste nytt

 • Nederland videre til finalen

  Dersom Norge vinner over Spania senere idag, møter de Nederland i finalen i håndball-VM på søndag. Det ble klart etter en svært spennende semifinale mellom Russland og Nederland. Lagene fulgte hverandre tett, men i sluttminuttene var det de nederlandske damene som klarte å dra i land seieren 32-33. Dermed kan Norge få sin revansj i finalen, men først må de slå Spania i den andre semifinale som begynner klokken 12.30.

  Håndball VM kvinner Kumamoto Japan
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Klar for Vålerenga

  Monica Knutsens etterfølger i Vålerenga er klar. Jack Majgaard Jensen (46) blir ny trener for Vålerengas kvinner. Det får NRK opplyst fra flere hold. VG var først til å omtale saken. Dansken tar over Toppserie-klubben etter at Knutsen forlot stillingen som hovedtrener for å bli utviklingssjef i samme klubb. Majgaard Jensen har tidligere trent blant annet Lyngby i Danmar og Rosengård i Sverige.

  pS-Zv9n_Tl0
  Foto: Emil Langvad/TT / Emil Langvad/TT
 • Zuccarello-assist og seier

  Minnesota Wild vant i natt mot Edmonton Oilers, men gjestene bet godt fra seg i kampen som endte 6-5 for hjemmelaget. Mats Zuccarello leverte en assist. Mats Zuccarello hadde 19 minutter og 31 sekunder på isen under kampen.

  Wild Lightning Hockey
  Foto: Chris O'meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal