Hopp til innhold

Kroatisk snuoperasjon knuste Englands VM-drøm: – Det kommer til å gjøre vondt en stund

Kroatia er klare for finale i fotball VM uten å ha vunnet én eneste kamp i ordinær tid i sluttspillet.

MÅL: Super-Mario Mandzukic sendte Kroatia til VM-finale.

Laster innhold, vennligst vent..

England tok en tidlig ledelse, men Kroatia snudde oppgjøret og sikret seg VM-finale. Avgjørelsen kom tidlig i andre ekstraomgang.

En ball ble headet inn i boksen. Ingen fra det engelske forsvaret plukket opp at Mario Mandzukic lurte bak dem. Han snappet ballen, og sendte Kroatia til finalen.

– Det gjør vondt, det gjør veldig vondt. Det kommer til å gjøre vondt en stund, sier en skuffet Harry Kane etter kampen.

– Det er tøft, og vi er skuffet. Vi jobbet så hardt, og fansen er fantastiske. Det var en tøff kamp, men vi ga alt vi hadde. Vi kan holde hodet hevet, og vi kom lenger enn noen hadde forventet, sier Kane.

VM fotball 2018, Kroatia - England.

KNUST: De engelske spillerne lå igjen på gresset etter kampen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

– Vi var som løver

Kroatia er nå klare for VM-finale uten å ha vunnet én eneste kamp i ordinær tid i sluttspillet. I åttendedelsfinalene måtte de ut i straffesparkkonkurranse mot Åge Hareides Danmark, og gikk seirende ut av den. Det samme skjedde mot Russland i kvartfinalen.

I dagens kamp holdt det med ekstraomganger.

– Det er en uhyre sterk prestasjon. De var i en beinhard gruppe, og har kjempet seg videre gjennom straffesparkkonkurranser, sier NRKs kommentator Olav Traaen

Kampen mot Frankrike blir Kroatias aller første VM-finale.

– Det er utrolig, vi kan ikke tro at vi har klart det. Det er et mirakel. Vi kom tilbake i kampen, vi var som løver, sier dagens helt Mario Mandzukic

Også landslagssjefen var i ekstase.

– Spillerne var fantastiske. Måten de løp og kjempet på. Dette er i historie, takket være dem og de fantastiske supporterne. Men det er fortsatt en kamp foran oss. Vi er i en historisk finale, men vi vil ikke stoppe, sier Kroatias trener Zlatko Dalic.

England startet best

Kroatias forsvar sprakk allerede etter fem minutter spill. Modric fant intet annet råd enn å legge Dele Alli i bakken på rundt 20 meter. Kieran Trippier skrittet opp, og skrudde ballen over muren og rett i mål til en engelsk drømmestart.

Men frisparket var ikke klistret helt i hjørnet, og NRKs ekspert Carl-Erik Torp mener keeper Danijel Subasic kunne gjort en bedre jobb.

– Subasic står nok noen meter for langt til den ene siden og åpner mye. Det er godt frispark, men det må sies at det er en god meter til siden og under tverrligger og stangen. Han kunne tatt den, sier Torp.

Men mål ble det, og det var Tottenham-backens første mål på landslaget.

Enorm Kane-miss

Tottenham har flere målfarlige spillere på det engelske laget, og en av dem er VMs toppscorer Harry Kane.

Men målkongen brant en enorm dobbeltsjanse etter halvspilt omgang, og Subasic fikk en liten revansje for frisparket.

Jesse Lingard fant nevnte Kane, som plutselig var alene med keeper. Avslutningen var god, men Subasic fikk en hånd på skuddet. Returen havnet i beina på Kane igjen. To meter unna målet, og fra spiss vinkel satte han ballen i stanga, via Subasic og ut.

England fortsatte å feie over Kroatia, som var nærmest scoring da Rebic fyrte av fra 16 meter, men forsøket havnet i labbene på Jordan Pickford. Men det ble ingen flere mål, og England gikk til pause med ledelse.

Perisic rystet England

Den andre omgangen startet betraktelig roligere, med et England som lå lavere, og et Kroatia som jaget utligning. Men så tok det fyr, og en kroat stod midt i det hele.

World Cup - Semi Final - Croatia v England

MÅL: Perisic feirer utligningen.

Foto: Darren Staples / Reuters

Etter 65 minutter rullet de opp på kant. Modric svingte ballen inn i boksen, men forsøket ble klarert. På 20 meter ventet Perisic, som smalt til på første berøring. Kun Kyle Walker stod i veien for at ballen gikk i mål.

Men Perisic ville ikke gi seg der. Et nytt innlegg ble sving inn i boksen minutter senere. I boksen fikk Perisic kastet seg foran nevnte Walker, og fikk tuppet ballen i mål.

– En herlig scoring, nå er det full fyr her, sa NRKs ekspert Torp.

Og knappe tre minutter senere var Perisic frempå igjen. Han snappet opp en svak engelsk klarering, dro to overstegsfinter på Walker, før han dro seg forbi og smalt til fra 14 meter. Forøket passerte Pickford, men gikk i stolpen, og ut.

Dermed måtte ekstraomganger til for å avgjøre hvem som skulle få lov til å spille VM-finale.

1 av 12
5,497 visninger

Ivan Perišić utligner

  • Ivan Perišić utligner

    0:13
  • Mandzukic scorer for Kroatia

    0:14
  • Kjempe sjanse for Kane

    0:12
  • Kroatia sjanse

    0:15
  • Jesse Lingard prøver kanonen

    0:16
  • Kroatia skudd

    0:16
  • Drømmestart for Trippier og England

    0:33
  • Kjempe sjanse Kroatia

    0:15
  • Nesten tabbe England

    0:06
  • Nesten for England

    0:07
  • Stones header redning på strek av Vrsaljko

    0:07
  • Kroatia alene med keeper

    0:11

Siste nytt

  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Stavkongen Duplantis dropper Bislett Games

    Stavhopp for menn er Diamond League-øvelse under årets Bislett Games, men øvelsens store stjerne uteblir fra det tradisjonsrike stevnet i hovedstaden.

    Armand Duplantis har satt verdensrekord flere ganger de siste sesongene, og svenskamerikaneren har også vært fast gjest på Bislett. Slik blir det imidlertid ikke i år.

    Det opplyser Duplantis selv og agenten Stina Funke til nyhetsbyrået TT.

    Årets Bislett Games går av stabelen allerede 30. mai. Agent Funke sier at det påfølgende Diamond League-stevnet i Stockholm er viktigere for Duplantis.

    – Han har valgt å stå over Oslo fordi det stevnet kommer for nær konkurransen i Stockholm. Han vil ha noen flere hviledager, sier hun.

    Lørdag er Duplantis med når Diamond League-sesongen starter i kinesiske Xiamen, et stevne som sendes på NRK1 fra kl. 13:00.

    Han konkurrerer to ganger i Kina før turen går til tsjekkiske Ostrava 28. mai og Diamond League i Stockholm 2. juni. (NTB)

    Armand Duplantis på Bislett Games 2023
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal