Hopp til innhold

Kroatisk snuoperasjon knuste Englands VM-drøm: – Det kommer til å gjøre vondt en stund

Kroatia er klare for finale i fotball VM uten å ha vunnet én eneste kamp i ordinær tid i sluttspillet.

MÅL: Super-Mario Mandzukic sendte Kroatia til VM-finale.

Laster innhold, vennligst vent..

England tok en tidlig ledelse, men Kroatia snudde oppgjøret og sikret seg VM-finale. Avgjørelsen kom tidlig i andre ekstraomgang.

En ball ble headet inn i boksen. Ingen fra det engelske forsvaret plukket opp at Mario Mandzukic lurte bak dem. Han snappet ballen, og sendte Kroatia til finalen.

– Det gjør vondt, det gjør veldig vondt. Det kommer til å gjøre vondt en stund, sier en skuffet Harry Kane etter kampen.

– Det er tøft, og vi er skuffet. Vi jobbet så hardt, og fansen er fantastiske. Det var en tøff kamp, men vi ga alt vi hadde. Vi kan holde hodet hevet, og vi kom lenger enn noen hadde forventet, sier Kane.

VM fotball 2018, Kroatia - England.

KNUST: De engelske spillerne lå igjen på gresset etter kampen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

– Vi var som løver

Kroatia er nå klare for VM-finale uten å ha vunnet én eneste kamp i ordinær tid i sluttspillet. I åttendedelsfinalene måtte de ut i straffesparkkonkurranse mot Åge Hareides Danmark, og gikk seirende ut av den. Det samme skjedde mot Russland i kvartfinalen.

I dagens kamp holdt det med ekstraomganger.

– Det er en uhyre sterk prestasjon. De var i en beinhard gruppe, og har kjempet seg videre gjennom straffesparkkonkurranser, sier NRKs kommentator Olav Traaen

Kampen mot Frankrike blir Kroatias aller første VM-finale.

– Det er utrolig, vi kan ikke tro at vi har klart det. Det er et mirakel. Vi kom tilbake i kampen, vi var som løver, sier dagens helt Mario Mandzukic

Også landslagssjefen var i ekstase.

– Spillerne var fantastiske. Måten de løp og kjempet på. Dette er i historie, takket være dem og de fantastiske supporterne. Men det er fortsatt en kamp foran oss. Vi er i en historisk finale, men vi vil ikke stoppe, sier Kroatias trener Zlatko Dalic.

England startet best

Kroatias forsvar sprakk allerede etter fem minutter spill. Modric fant intet annet råd enn å legge Dele Alli i bakken på rundt 20 meter. Kieran Trippier skrittet opp, og skrudde ballen over muren og rett i mål til en engelsk drømmestart.

Men frisparket var ikke klistret helt i hjørnet, og NRKs ekspert Carl-Erik Torp mener keeper Danijel Subasic kunne gjort en bedre jobb.

– Subasic står nok noen meter for langt til den ene siden og åpner mye. Det er godt frispark, men det må sies at det er en god meter til siden og under tverrligger og stangen. Han kunne tatt den, sier Torp.

Men mål ble det, og det var Tottenham-backens første mål på landslaget.

Enorm Kane-miss

Tottenham har flere målfarlige spillere på det engelske laget, og en av dem er VMs toppscorer Harry Kane.

Men målkongen brant en enorm dobbeltsjanse etter halvspilt omgang, og Subasic fikk en liten revansje for frisparket.

Jesse Lingard fant nevnte Kane, som plutselig var alene med keeper. Avslutningen var god, men Subasic fikk en hånd på skuddet. Returen havnet i beina på Kane igjen. To meter unna målet, og fra spiss vinkel satte han ballen i stanga, via Subasic og ut.

England fortsatte å feie over Kroatia, som var nærmest scoring da Rebic fyrte av fra 16 meter, men forsøket havnet i labbene på Jordan Pickford. Men det ble ingen flere mål, og England gikk til pause med ledelse.

Perisic rystet England

Den andre omgangen startet betraktelig roligere, med et England som lå lavere, og et Kroatia som jaget utligning. Men så tok det fyr, og en kroat stod midt i det hele.

World Cup - Semi Final - Croatia v England

MÅL: Perisic feirer utligningen.

Foto: Darren Staples / Reuters

Etter 65 minutter rullet de opp på kant. Modric svingte ballen inn i boksen, men forsøket ble klarert. På 20 meter ventet Perisic, som smalt til på første berøring. Kun Kyle Walker stod i veien for at ballen gikk i mål.

Men Perisic ville ikke gi seg der. Et nytt innlegg ble sving inn i boksen minutter senere. I boksen fikk Perisic kastet seg foran nevnte Walker, og fikk tuppet ballen i mål.

– En herlig scoring, nå er det full fyr her, sa NRKs ekspert Torp.

Og knappe tre minutter senere var Perisic frempå igjen. Han snappet opp en svak engelsk klarering, dro to overstegsfinter på Walker, før han dro seg forbi og smalt til fra 14 meter. Forøket passerte Pickford, men gikk i stolpen, og ut.

Dermed måtte ekstraomganger til for å avgjøre hvem som skulle få lov til å spille VM-finale.

1 av 12
5,497 visninger

Ivan Perišić utligner

 • Ivan Perišić utligner

  0:13
 • Mandzukic scorer for Kroatia

  0:14
 • Kjempe sjanse for Kane

  0:12
 • Kroatia sjanse

  0:15
 • Jesse Lingard prøver kanonen

  0:16
 • Kroatia skudd

  0:16
 • Drømmestart for Trippier og England

  0:33
 • Kjempe sjanse Kroatia

  0:15
 • Nesten tabbe England

  0:06
 • Nesten for England

  0:07
 • Stones header redning på strek av Vrsaljko

  0:07
 • Kroatia alene med keeper

  0:11

Siste nytt

 • Ruud falt på verdensrankingen

  Stefanos Tsitsipas henviser Casper Ruud til 6.-plass på ATP-rankingen. Neste gang rankingen oppdateres vil begge ta igjen tidligere verdensener Novak Djokovic.

  Tsitsipas' seier i ATP 250-turneringen i Mallorca i helgen sikret grekeren de nødvendige poengene til å ta igjen Ruud etter at nordmannen tok 5.-plassen fra Tsitsipas tidligere i juni.

  Tsitsipas går opp til 5150 poeng på den oppdaterte rankingen med 100 poeng mer enn Ruud.

  Både Ruud og Tsitsipas stiller i Wimbledon, som varer de neste to ukene, men i årets tredje Grand Slam deles det ikke ut noen rankingpoeng. Det bestemte ATP-touren etter Wimbledons utestengning av spillere fra Russland og Belarus.

  Poengene fra fjorårets Wimbledon forsvinner derimot fra rankingen ved neste oppdatering om to uker. Ruud og Tsitsipas røk ut av første runde i Wimbledon 2021 og vil dermed ikke miste noen poeng på rankingen.

  Det vil derimot fjorårets Wimbledon-vinner Novak Djokovic, som vil miste 2000 poeng ved neste oppdatering og ende bak både Ruud og Tsitsipas med 4770 poeng.

  Ruud spiller i 1. runde av Wimbledon mandag klokken 12.00. Nordmannen møter den 34 år gamle spanjolen Albert Ramos-Viñolas.

  Casper Ruud
  Foto: THOMAS SAMSON / AFP
 • Overlykkelig Chun vant 13,3 millioner kroner

  Koreanske Gee Chun hanket inn 13,3 millioner kroner da hun vant PGA-turneringen på Congressional Country Club. Det er dobbelt så mye som fjorårets vinner, Nelly Korda, fikk.

  Det var hennes første tittel på tre og et halvt år.

  – Jeg vil takke alle som fortsatt tror på meg, sa Chun etter turneringen, mens tårene trillet.

  – Det betyr veldig mye. Jeg vil også rose og gratulere alle som har jobbet med banen, den har vært fantastisk fin hele uken, fortsatte hun.

  LPGA: KPMG Women's PGA Championship - Final Round
  Foto: Scott Taetsch / Reuters
 • «Norsk» 20-åring med enorm prestasjon i PGA: – Surrealistisk

  Michael Thorbjornsen endte på en sterk fjerdeplass på helgens PGA-turnering i Connecticut. Den 20 år gamle amerikaneren har norsk far fra Elverum.

  Han klarte cuten greit, men i siste runde tok han sin fjerde birdie for dagen, samt en eagle, og endte til slutt fire slag bak vinneren Xander Schauffele.

  – Det var surrealistisk, det var helt vilt, sa Thorbjornsen til Golf Digest etter endt turnering.

  Prestasjonen hans er den beste prestasjonen en amatør har gjort siden Le McCoy i 2016.

  – Jeg følte meg hjemme. Det var ganske kult. Det gir meg selvtillit, fortsatte han.

  Travelers Championship - Final Round
  Foto: Tim Nwachukwu / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste