NRK Meny
Normal

Kroatia-helten provoserte med politisk budskap etter seieren over Russland

Den tidligere Dynamo Kiev-spilleren Domagoj Vida dediserte kvartfinaleseieren til Ukraina.

SOCCER-WORLDCUP-RUS-CRO/

Domagoj Vida fikk gult kort etter å ha tatt av seg trøya i feiringen av 2-1-scoringen.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Domagoj Vida scoret både i ekstraomgangene og i straffesparkkonkurransen mot VM-vertsnasjonen. Det ble avgjørende for at Kroatia blir å se i semifinalen i mesterskapet, på bekostning av Russland.

I ettertid har det spredd seg et kontroversielt videoklipp av Vida og den tidligere kroatiske landslagsspilleren, Ognjen Vukojević, som nå jobber som speider for den ukrainske klubben Dynamo Kiev. Vida spilte fem år i Dynamo Kiev før han gikk til Besiktas i januar.

Politisk konflikt

Videoen har vekket oppsikt internasjonalt, og møtt sterk motstand fra russere som nå hevder de vil heie på England i semifinalen fremfor Kroatia. Bakgrunnen for provokasjonen er den pågående konflikten mellom Ukraina og Russland etter at russerne hærsatte Krimhalvøya i 2014 og deretter annekterte den. Over 10 000 mennesker har mistet livet på grunn av den ukrainsk-russiske konflikten.

I videoklippet er Vida sammen med sin tidligere lagkamerat Vukojević, og sier «Ære til Ukraina!», et slagord som blant annet brukes av ukrainske nasjonalister og var slagordet under revolusjonen i Ukraina som bidro til å velte en russiskvennlig president i 2014. «Denne seieren er for Dynamo og for Ukraina», legger Vukojević til, ifølge den russiske kanalen RT.

Laster Twitter-innhold

– Bare en spøk

Til avisen Sports.ru har Vida fortalt at stuntet kun var ment som en uskyldig spøk.

–– Denne seieren er for Kroatia. Ikke noe politikk. Jeg liker russere. Dette var bare en spøk, sier 29-åringen ifølge den russiske avisen.

Han skal åpenbart ikke ha tenk over hvilke reaksjoner videoen ville føre til. På Twitter hagler kritikken mot den kroatiske spilleren, og den russiske fotballeksperten Artur Petrosyan skriver at videoen av Vida og Vukojević har ført til antikroatiske sanger og slagord i sentrum av Moskva natt til søndag.

Han skriver at kroatiske fans ikke lenger vil føle seg trygge i Russland, og at det kun er på grunn av en «idiot som gjorde noe idiotisk». Petrosyan har også delt en video av russere som roper antikroatiske slagord.

Laster Twitter-innhold

Kan risikere straff

Den russiske fotballeksperten trekker paralleller til opptredenen til Sveits-profilene Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri.

De to har albanske røtter og feiret scoringene sine i VM-kampen mot Serbia med en håndbevegelse som mange mener kan tolkes som en provoserende, politisk gest. I ettertid ble spillerne straffet med bøter på cirka 86 000 kroner hver, men ifølge BBC kunne spillerne ha blitt utestengt i to kamper.

Nå spekuleres det i om Vida kan se for seg en lignende straff. FIFA har varslet at de vil etterforske saken.

Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri

Både Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri feiret sine scoringer mot Serbia på denne måten. Begge unngikk utstengelse.

Foto: Laurent Gillieron / AP

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale