NRK Meny
Normal

Kritiske til sjakk-VM i Saudi-Arabia: – Grusomt

Reaksjonene på at Saudi-Arabia skal arrangere VM i hurtig- og lynsjakk har ikke latt vente på seg.

CHESS-FIDE-QATAR

NABOLAND: I fjor var VM i lyn- og hurtigsjakk i Qatar, som grenser til Saudi-Arabia.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp

SPAIN-CHESS/

KRITISK: Stormester Hikaru Nakamura.

Foto: VINCENT WEST / Reuters

– Å organisere en sjakkturnering i et land hvor grunnleggende menneskerettigheter ikke er verdsatt, er grusomt. Sjakk er et spill hvor alle slags mennesker kan komme sammen, ikke et spill hvor folk er delt opp på grunn av religion eller land de kommer fra, skriver amerikanske Hikaru Nakamura på Twitter.

For etter lang tid med uvisshet om det blir VM i lyn- og hurtigsjakk, bekreftet Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) torsdag at Saudi-Arabia arrangerer turneringen fra 26.–30. desember.

Også sjakkekspert, Hans Olav Lahlum, uttrykker misnøye på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Verdensener Magnus Carlsen har planer om å delta.

– Magnus var i Tyskland i går og er på vei til USA nå, så vi har ikke rukket å diskutere FIDEs valg av arrangør. Magnus ønsker i utgangspunktet å spille, sier manager Espen Agdestein til NRK.

Brudd på menneskerettigheter

Kongeriket er et eneveldig monarki, styrt av kong Salman bin Abdulaziz al-Saud. De er kjent for blant annet kvinneundertrykkelse, massehenrettelser, brudd på FNs menneskerettigheter – og oljerikdom. Personer fra Iran, Israel og Qatar har dessuten ikke lov til å besøke landet.

Ilya Merenzon, direktør i sjakkforbundets rettighetshaver AGON, svarte følgende på spørsmål om han forstår at noen kan være skeptiske til å ha et VM i Saudi-Arabia:

– Hvorfor det? Liker ikke folk Saudi-Arabia?

– Vanligvis er det alltid noen skeptiske mennesker, men derfor jobber vi med, og tar imot bud fra alle. Jeg mener at en av grunnene til at de ønsker å arrangere, er å vise at landet kan åpne opp og være avslappet. Jeg er veldig glad for det, skrev Merenzon i en e-post til NRK da ryktene begynte å svirre for et par uker siden.

Samtidig bekreftet han at FIDE ville jobbe sammen med sine advokater for å sikre forholdene.

Høye pengepremier

– Det er en lang og vanskelig diskusjon hvordan sportsutøvere skal forholde seg til ulike politiske regimer. Sjakk er en global sport og det er et personlig spørsmål hvorvidt spillere kun skal forholde seg til myndighetenes eventuelle boikotter, eller gå enda lenger på egen hånd. I så fall er det vanskelig å vite hvor man setter grensene, mener Agdestein.

– Det er svært overraskende. I fjor ble det arrangert i Qatar, men Saudi-Arabia er noe helt annet. Men det er ikke noe nytt, hverken i sport eller verden, at det er pengene som rår, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Det opplyses om at premiepengene er «rekordstore» – på to millioner dollar.

– Dersom arrangøren har uvanlig store pengepremier, er det svært attraktivt for mange, for ytterst få tjener så godt som Magnus gjør. Det er noen utfordringer ved å ha VM der, og man må stille krav til dem som skal arrangere, påpeker Bae.

 • FIDE skriver at det vil bli arrangert en egen kvinneklasse i turneringen. Chess.com har snakket med flere kvinnelige sjakkspillere. Meningene var delte.
 • FIDEs visepresident, Geoffrey Borg, har ikke besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

 • Vinduet stengt i Italia

  Etter klokken 20 i kveld kan ikke Serie A-klubbene hente flere spillere denne sommeren. På en rolig siste dag ble det klart at Arsenal-duoen David Ospina og Joel Campbell går til henholdsvis Napoli og Frosinone, Simone Zaza fra Valencia til Torino, mens Diego Laxalt (Genoa) og Samu Castillejo (Villareal) ble presentert som Milan-spillere.

  Klubblegenden Claudio Marchisio er løst fra kontrakten etter 25 år i Juventus.

  Premier League - Arsenal vs Stoke City
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Liverpool-stopper klar for Cagliari

  Den tidligere Vålerenga-forsvareren Ragnar Klavan forlater Liverpool til fordel for Serie A-klubben Cagliari. Det bekreftet engelskmennene fredag kveld. Italienerne betaler angivelig drøyt 20 millioner kroner for Klavan.

  Man United Liverpool Soccer
  Foto: Tony Ding / AP
 • Weng slått av 20-åring

  Det ble norsk seier i begge sprintklassene da langrennsløperne fullførte del tre av Toppidrettsveka fredag.

  Vind-løper Mathilde Myhrvold vant A-finalen blant kvinnene foran slovenske Katja Visnar. Heidi Weng knep tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Aquabike, finaler
NM-veka
NM-veka: Aquabike og speedcross
NM-veka: Aquabike
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting