NRK Meny
Normal

Kritiske til sjakk-VM i Saudi-Arabia: – Grusomt

Reaksjonene på at Saudi-Arabia skal arrangere VM i hurtig- og lynsjakk har ikke latt vente på seg.

CHESS-FIDE-QATAR

NABOLAND: I fjor var VM i lyn- og hurtigsjakk i Qatar, som grenser til Saudi-Arabia.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp

SPAIN-CHESS/

KRITISK: Stormester Hikaru Nakamura.

Foto: VINCENT WEST / Reuters

– Å organisere en sjakkturnering i et land hvor grunnleggende menneskerettigheter ikke er verdsatt, er grusomt. Sjakk er et spill hvor alle slags mennesker kan komme sammen, ikke et spill hvor folk er delt opp på grunn av religion eller land de kommer fra, skriver amerikanske Hikaru Nakamura på Twitter.

For etter lang tid med uvisshet om det blir VM i lyn- og hurtigsjakk, bekreftet Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) torsdag at Saudi-Arabia arrangerer turneringen fra 26.–30. desember.

Også sjakkekspert, Hans Olav Lahlum, uttrykker misnøye på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Verdensener Magnus Carlsen har planer om å delta.

– Magnus var i Tyskland i går og er på vei til USA nå, så vi har ikke rukket å diskutere FIDEs valg av arrangør. Magnus ønsker i utgangspunktet å spille, sier manager Espen Agdestein til NRK.

Brudd på menneskerettigheter

Kongeriket er et eneveldig monarki, styrt av kong Salman bin Abdulaziz al-Saud. De er kjent for blant annet kvinneundertrykkelse, massehenrettelser, brudd på FNs menneskerettigheter – og oljerikdom. Personer fra Iran, Israel og Qatar har dessuten ikke lov til å besøke landet.

Ilya Merenzon, direktør i sjakkforbundets rettighetshaver AGON, svarte følgende på spørsmål om han forstår at noen kan være skeptiske til å ha et VM i Saudi-Arabia:

– Hvorfor det? Liker ikke folk Saudi-Arabia?

– Vanligvis er det alltid noen skeptiske mennesker, men derfor jobber vi med, og tar imot bud fra alle. Jeg mener at en av grunnene til at de ønsker å arrangere, er å vise at landet kan åpne opp og være avslappet. Jeg er veldig glad for det, skrev Merenzon i en e-post til NRK da ryktene begynte å svirre for et par uker siden.

Samtidig bekreftet han at FIDE ville jobbe sammen med sine advokater for å sikre forholdene.

Høye pengepremier

– Det er en lang og vanskelig diskusjon hvordan sportsutøvere skal forholde seg til ulike politiske regimer. Sjakk er en global sport og det er et personlig spørsmål hvorvidt spillere kun skal forholde seg til myndighetenes eventuelle boikotter, eller gå enda lenger på egen hånd. I så fall er det vanskelig å vite hvor man setter grensene, mener Agdestein.

– Det er svært overraskende. I fjor ble det arrangert i Qatar, men Saudi-Arabia er noe helt annet. Men det er ikke noe nytt, hverken i sport eller verden, at det er pengene som rår, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Det opplyses om at premiepengene er «rekordstore» – på to millioner dollar.

– Dersom arrangøren har uvanlig store pengepremier, er det svært attraktivt for mange, for ytterst få tjener så godt som Magnus gjør. Det er noen utfordringer ved å ha VM der, og man må stille krav til dem som skal arrangere, påpeker Bae.

 • FIDE skriver at det vil bli arrangert en egen kvinneklasse i turneringen. Chess.com har snakket med flere kvinnelige sjakkspillere. Meningene var delte.
 • FIDEs visepresident, Geoffrey Borg, har ikke besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

 • Overtar som tysk landslagssjef

  Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

 • Gerrard kan bli Rangers-manager

  Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

  SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
  Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag