Hopp til innhold

Kritisk til Klæbos Lahti-fravær: – Skjønner ikke hvorfor han ikke er her

LAHTI (NRK): Russland-trener Markus Cramer liker ikke at Johannes Høsflot Klæbo glimrer med sitt fravær i hans første mulighet til å gå verdenscup siden november. Han kjøper ikke forklaringen til verken forbundet eller skistjernen selv.

Cramer og Klæbo

UENIGE I PRIORITERINGER: Russland-trener Markus Cramer og Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: NTB Scanpix

– Vi er alle overrasket over at han ikke er her. Det er lenge siden Norge var med i verdenscupen. Vi visste at de skulle tilbake til Lahti og Falun. Men uten Klæbo... sier Cramer og tar seg en liten tenkepause mens han snakker med NRK.

Så fortsetter han.

– Det er ikke bra for idretten vår at de beste utøverne ikke er på plass. Og spesielt Klæbo. For de som følger med er det veldig interessant å se duellen mellom ham om Bolsjunov. Jeg skjønner ikke hvorfor han ikke er her.

– Ser ut som NM er viktigere enn verdenscup

Cramer

KRITISK: Russlands trener Markus Cramer, her fra treningen før verdenscupåpningen i Lahti fredag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Cramer fikk se at nesten samtlige russiske herreløpere falt av det norske fartstoget under 30 kilometeren i Lahti lørdag. Kun Aleksandr Bolsjunov klarte å følge før han falt og fikk gjennomgå av norske løpere. Men Russland-treneren skulle likevel hatt Klæbo på start. Også under søndagens stafett.

Han forteller at han fulgte med på norgesmesterskapet i Granåsen i Trondheim sist helg, samt mandag og tirsdag denne uken.

Han trodde det meste var på stell med den norske troppen og at alt lå til rette for noen tøffe dueller i Finland denne helgen, men ble skuffet da han så at den største stjernen glimret med sitt fravær på uttakslisten.

– Det er mange som ikke forstår hvorfor han ikke er her. Det ser ut som om NM er viktigere enn verdenscup.

– Igjen, for meg må de beste utøverne i verden stille i verdenscupen hvis alt er bra. Han er jo ikke syk eller noe. For sporten, for sponsorer og TV må det være sånn, slår Cramer fast.

_MIx43eVRqU

UTEBLIR FRA LAHTI: Johannes Høsflot Klæbo, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Andre får mene og si hva de vil

Klæbo gjorde det klart under NM-helgen sist at han hadde trent store mengder den siste måneden. Han vant klassisksprinten for nøyaktig en uke siden. Men både 30 kilometeren og 10 kilometeren var han i langt dårligere forfatning.

Da NRK tidligere denne uken spurte hovedpersonen selv om hva som ville avgjøre om han reiste til Lahti eller ikke, svarte Klæbo at han ville reise dit hvis han mente det ville være riktig med tanke på VM. Dersom han ikke reiste handlet det om at det var riktig for VM.

På spørsmål om han trodde folk kom til å reagere på en slik begrunnelse, kommenterte Klæbo det slik:

– Den tid, den sorg. Det får vi ta da i så fall. Jeg kommer til å ta alle valgene mine på hva jeg mener er riktigst. Så får andre mene og si hva de vil.

– Ikke vits i å ha hodet under armen

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum er på plass i Lahti og har fått forelagt Cramers kritikk. Han forteller at Klæbo fikk noen svar i NM som gjorde at de tettest på ham konkluderte med at det ikke ble riktig å reise til Finland.

– Det hadde forringet resten av sesongen hans. Dermed var det ikke fornuftig å gå her i et perspektiv hvor vi har VM som mål. Da er det ikke vits i å ha «hodet under armen».

– Jeg regner med at andre trenere som har utøvere som ikke er i vater, ønsker å få de tilbake på vanlig nivå. Det ble klart i Kåre (morfar), Arild, Johannes og mitt hode at en tremil ikke var riktig for ham.

– Alle kan ikke være på sitt beste alle helger

På spørsmål om det virkelig er så vanskelig å planlegge for både verdenscup og VM, som de andre landslagstutøverne har klart, svarer Nossum at det faktisk ikke er enkelt.

hmNMIbd64vM

FORSVARER KLÆBO: Allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han viser til tidligere år der en rekke utøvere har stått over renn for å restituere og spesielt de som balanserer på en knivsegg som Klæbo har gjort i treningen nå. Allroundtreneren er klar på at de alle egentlig skulle ønske de gikk mer skirenn og føler seg trygge på en slik VM-oppladning.

– Og jeg føler Johannes har gitt og vil gi skisporten fantastisk mye. Så om han ikke går her, så er det ikke det som bikker den ene eller andre veien. Den pila står mye mer på pluss- enn minussiden med tanke på å bety noe for nasjonal og internasjonal langrenn.

– Men jeg er enig i at de beste skal være til stede på start. Men det er nå sånn at ikke alle kan være på sitt beste alle helger. Nå var ikke Johannes det. Jeg håper og tror at når vi skrur klokken en drøy måned frem i tid så er han klar for å bidra for alle, sier Nossum.

Siste nytt

 • United-suksess ga priser til Rashford og Ten Hag

  Premier League-kåringene for september ga Manchester United full uttelling. Marcus Rashford ble månedens spiller, mens Erik ten Hag fikk managerprisen.

  Utmerkelsene kommer etter at United snudde en krisestart på sesongen til å vinne fire strake ligakamper. Rashford var helt sentral i oppturen.

  I september ble det kun to oppgjør på United, men det var likevel nok til å sikre klubben en prisdobbel. Rashford noterte den målgivende pasningen i 1-0-seieren over Leicester, mens han scoret to ganger og hadde én assist i 3-1-triumfen over tabelltopp Arsenal.

  Det er første gang Rashford er kåret til månedens spiller i Premier League siden januar 2019. Engelskmannen sliter for tiden med en skade og er usikker til Manchester-derbyet søndag.

  (NTB)

  Rashford og Ten Hag
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Sterk kostnadsvekst i norsk fotball

  Inntektene til Eliteserien og 1. divisjon for menn auka markant det siste året, men eit enda større hopp i kostnader drar ned resultatet.

  Det viser halvårsrapporteringa frå Norges Fotballforbund. Samla hadde dei to øvste herredivisjonane inntekter på snautt 930 millionar kroner mellom juni 2021 og juni 2022. Auken var på 117 millionar kroner.

  I same periode spratt kostnadsnivået opp frå vel 900 millionar til 1,13 milliardar kroner. Det bidrar til eit negativt halvårsresultat på 71,3 millioner.

  – Sjølv om det er klart at det kjem ein auke i inntekter frå sal av medierettane i 2023, må klubbane halde fram med å setje tæring etter næring. Det at ein no ser ein auke i spesielt personalkostnader, er ein naturleg konsekvens av auka satsing på personalkompetanse, seier fotballpresident Lise Klaveness.

  Inntektene i Toppserien for kvinner gjekk det siste året frå 97,8 til 116,6 millionar kroner. Driftsresultatet gav et overskot på 1,4 millionar, medan halvårsresultatet stoppa på 6,5 millionar i minus.

  Rekneskapstala til norsk toppfotball etter første halvår er godt over siste normalår (2019) før koronapandemien. Ifølge NFF viser prognosane at herreklubbane styrer mot eit akkumulert overskot for 2022.

  Fire klubber i Eliteserien er i såkalla raud sone. Det vil si at dei er pålagt ein handlingsplan for å betre sin økonomisk situasjon. Kristiansund var i kategorien også i desember i fjor, medan Odd, Strømsgodset og Tromsø har komne til sidan.

  Jerv, Rosenborg, Sandefjord, Vålerenga og Aalesund er i gul sone.

  På nivå to er framleis opprykksklare Brann raudfarga i NFFs oversikt. Det er bergensarane åleine om i 1. divisjon.

  Tre klubbar frå Toppserien er i raud sone: Brann, Rosenborg og LSK Kvinner.

  Eliteserien i fotball 2022: Molde - Aalesund
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ski Classics forlenger utestengelse

  Langløpsligaen Ski Classics forlengjer utestenginga av russiske og belarusiske utøvarar og lag grunna krigen i Ukraina. På nettsida si skriv dei at utstenginga gjeld neste sesong, men at die held fram med å følgje situasjonen.

  Ski Classics vil ikkje sleppe til utøvarar frå Russland og Belarus, og vil heller ikkje la Pro Tour-lag frå disse landa delta i vinterens langløpsserie.

  Vidare gjeld inneber utestenginga at arrangement i Russland som tidlegare hadde status som Ski Classics Challenger eventyr ikkje lenger har denne statusen.

  Vasaloppet
  Foto: Ulf Palm / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste