Kritisk til Klæbos Lahti-fravær: – Skjønner ikke hvorfor han ikke er her

LAHTI (NRK): Russland-trener Markus Cramer liker ikke at Johannes Høsflot Klæbo glimrer med sitt fravær i hans første mulighet til å gå verdenscup siden november. Han kjøper ikke forklaringen til verken forbundet eller skistjernen selv.

Cramer og Klæbo

UENIGE I PRIORITERINGER: Russland-trener Markus Cramer og Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: NTB Scanpix

– Vi er alle overrasket over at han ikke er her. Det er lenge siden Norge var med i verdenscupen. Vi visste at de skulle tilbake til Lahti og Falun. Men uten Klæbo... sier Cramer og tar seg en liten tenkepause mens han snakker med NRK.

Så fortsetter han.

– Det er ikke bra for idretten vår at de beste utøverne ikke er på plass. Og spesielt Klæbo. For de som følger med er det veldig interessant å se duellen mellom ham om Bolsjunov. Jeg skjønner ikke hvorfor han ikke er her.

– Ser ut som NM er viktigere enn verdenscup

Cramer

KRITISK: Russlands trener Markus Cramer, her fra treningen før verdenscupåpningen i Lahti fredag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Cramer fikk se at nesten samtlige russiske herreløpere falt av det norske fartstoget under 30 kilometeren i Lahti lørdag. Kun Aleksandr Bolsjunov klarte å følge før han falt og fikk gjennomgå av norske løpere. Men Russland-treneren skulle likevel hatt Klæbo på start. Også under søndagens stafett.

Han forteller at han fulgte med på norgesmesterskapet i Granåsen i Trondheim sist helg, samt mandag og tirsdag denne uken.

Han trodde det meste var på stell med den norske troppen og at alt lå til rette for noen tøffe dueller i Finland denne helgen, men ble skuffet da han så at den største stjernen glimret med sitt fravær på uttakslisten.

– Det er mange som ikke forstår hvorfor han ikke er her. Det ser ut som om NM er viktigere enn verdenscup.

– Igjen, for meg må de beste utøverne i verden stille i verdenscupen hvis alt er bra. Han er jo ikke syk eller noe. For sporten, for sponsorer og TV må det være sånn, slår Cramer fast.

_MIx43eVRqU

UTEBLIR FRA LAHTI: Johannes Høsflot Klæbo, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Andre får mene og si hva de vil

Klæbo gjorde det klart under NM-helgen sist at han hadde trent store mengder den siste måneden. Han vant klassisksprinten for nøyaktig en uke siden. Men både 30 kilometeren og 10 kilometeren var han i langt dårligere forfatning.

Da NRK tidligere denne uken spurte hovedpersonen selv om hva som ville avgjøre om han reiste til Lahti eller ikke, svarte Klæbo at han ville reise dit hvis han mente det ville være riktig med tanke på VM. Dersom han ikke reiste handlet det om at det var riktig for VM.

På spørsmål om han trodde folk kom til å reagere på en slik begrunnelse, kommenterte Klæbo det slik:

– Den tid, den sorg. Det får vi ta da i så fall. Jeg kommer til å ta alle valgene mine på hva jeg mener er riktigst. Så får andre mene og si hva de vil.

– Ikke vits i å ha hodet under armen

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum er på plass i Lahti og har fått forelagt Cramers kritikk. Han forteller at Klæbo fikk noen svar i NM som gjorde at de tettest på ham konkluderte med at det ikke ble riktig å reise til Finland.

– Det hadde forringet resten av sesongen hans. Dermed var det ikke fornuftig å gå her i et perspektiv hvor vi har VM som mål. Da er det ikke vits i å ha «hodet under armen».

– Jeg regner med at andre trenere som har utøvere som ikke er i vater, ønsker å få de tilbake på vanlig nivå. Det ble klart i Kåre (morfar), Arild, Johannes og mitt hode at en tremil ikke var riktig for ham.

– Alle kan ikke være på sitt beste alle helger

På spørsmål om det virkelig er så vanskelig å planlegge for både verdenscup og VM, som de andre landslagstutøverne har klart, svarer Nossum at det faktisk ikke er enkelt.

hmNMIbd64vM

FORSVARER KLÆBO: Allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han viser til tidligere år der en rekke utøvere har stått over renn for å restituere og spesielt de som balanserer på en knivsegg som Klæbo har gjort i treningen nå. Allroundtreneren er klar på at de alle egentlig skulle ønske de gikk mer skirenn og føler seg trygge på en slik VM-oppladning.

– Og jeg føler Johannes har gitt og vil gi skisporten fantastisk mye. Så om han ikke går her, så er det ikke det som bikker den ene eller andre veien. Den pila står mye mer på pluss- enn minussiden med tanke på å bety noe for nasjonal og internasjonal langrenn.

– Men jeg er enig i at de beste skal være til stede på start. Men det er nå sånn at ikke alle kan være på sitt beste alle helger. Nå var ikke Johannes det. Jeg håper og tror at når vi skrur klokken en drøy måned frem i tid så er han klar for å bidra for alle, sier Nossum.

Siste nytt

 • Stygt fall på utfor-trening

  Kjetil Jansrud var beste norske på 25.-plass i torsdagens utfortrening i Saalbach-Hinterglemm. Tyske Jacob Schramm falt stygt.

  Schramm fikk et brutalt møte med sikkerhetsnettet. Han ble hentet med helikopter og fraktet til sykehus.

  – Jeg kjørte for rett inn i kompresjonen og greide ikke å motstå trykket. Det gjorde veldig vondt med en gang, sa han til avisen Frankenpost på vei til München, der han skulle gjennomgå ytterligere undersøkelser.

  Frykten for en veldig alvorlig skade kunne 22-åringen avkrefte.

  Jansrud var 1,24 sekund bak Dominik Paris, som noterte bestetiden. Henrik Røa hadde 33. beste tid, 1,71 sekund bak Paris.

  w6_Uc9ft6i4
  Foto: Giovanni Auletta / AP
 • Pallen glapp for Norge på stafetten

  Det ble en intens duell om seieren mellom svenske Elvira Öberg og hviterussiske Elena Kruchinkina på sesongens siste verdenscupstafett i skiskyting. Svensken var sterkest i spurten, og dermed sikret Sverige både seier i dagens renn og vant stafettcupen sammenlagt.

  – Det var så tøft, men jeg er så utrolig glad nå. Jeg har aldri opplevd noe som dette før, og at vi vinner cupen er helt «crazy», sier den relativt ferske ankerkvinnen Elvira Öberg.

  Frankrike ble nummer tre.

  Norge havnet utenfor pallen etter totalt ti ekstraskudd og én strafferunde til Ida Lien. Dermed måtte de norske løperne ta til takke med fjerdeplass.

  – Det er rett og slett for dårlig skyting som feller Norge i dag, mente NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

 • Tobias Christensen til Vålerenga

  Den norske U21-landslagsspilleren Tobias Christensen er klar for Vålerenga. Han kommer fra Molde og har signert en fireårskontrakt med Oslo-klubben.

  Det bekrefter Vålerenga torsdag ettermiddag.

  Det har tidligere i uken vært spekulert i om Christensen ville signere for Vålerenga, og nå er overgangen omsider klar.

  20-åringen fikk sin debut for Start i 2017 før han gikk til Molde i 2019.

  Eliteserien 2020: Start - Molde (2 - 3)
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal