Hopp til innhold

– De kan få et umulig valg

I helga kjemper Petter Northug og Ola Vigen Hattestad om én ledig plass på OL-laget i sprint. Torgeir Bjørn tror landslagsledelsen kan ha satt seg selv i en alvorlig knipe.

Ola Vigen Hattestad og Petter Northug

Ola Vigen Hattestad og Petter Northug tok sølv på lagsprinten i Kollen-VM i 2011. I Sotsji er det bare plass til en av dem på sprintlaget.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Simen Østensen var skuffet da han ble vraket fra OL-troppen. Astrid Uhrenholdt Jacobsen gråt da hun ble vraket fra åpningsdistansen i OL.

Begge deler blir imidlertid krusninger på overflaten mot scenariet som kan oppstå etter helgens OL-generalprøve i italienske Toblach, der det er 10/15 km klassisk lørdag og sprint søndag.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen har gitt Anders Gløersen, Eirik Brandsdal og Finn Hågen Krogh klarsignal til sprinten i OL.

Det betyr at Petter Northug og Ola Vigen Hattestad kjemper om den siste plassen – et utgangspunkt NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn skjønner lite av.

Ville tatt ut Gløersen og Northug

Torgeir Bjørn

Torgeir Bjørn mener landslagsledelsen har satt seg i en vanskelig situasjon før det endelige sprintuttaket.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er nesten umulig å vrake Petter. Han mener selv sprinten er hans beste individuelle gullmulighet i Sotsji, og det er jeg helt enig i. Men hvis Ola vinner i Toblach, hvordan skal de få tatt ut Petter på OL-laget da? Og det er jo slett ikke usannsynlig at Ola vinner, eller i hvert fall er på pallen, i Toblach, sier Bjørn til NRK.no.

– Hva ville du ha gjort?

– Jeg ville gitt Anders Gløersen, som vant i Davos, og Petter klarsignal for OL-laget. Så ville jeg holdt de to siste plassene åpne til etter Toblach-rennet. Uttaket som nå er gjort, kan ikke bety annet enn at Ola er reserve nærmest uansett hvordan det går i Toblach, konstaterer Bjørn.

Historien gjentar seg?

I så fall vil situasjonen minne mye om det som skjedde før VM i Sapporo i 2007. Da var Hattestad definert som reserve allerede før generalprøven i Kina. Der vant han, uten at det ga ham plass på VM-laget.

Også hvis Petter Northug skulle bli vraket, er det historien som gjentar seg. Sprinttrener Ulf Morten Aune tok ikke ut Northug på sprintlaget under VM i Liberec i 2009, selv om allroundtrener Morten Aa Djupvik mente det var Northugs beste gullmulighet.

Til gjengjeld vant Northug tremila, femmila og stafetten i mesterskapet – mens Ola Vigen Hattestad tok sprintgullet han ikke fikk mulighet til å kjempe om to år tidligere.

– Northug unik

Nåværende sprintlandslagstrener Arild Monsen vil ikke si noe konkret om hva som avgjør OL-uttaket i sprint.

– Det er i hvert fall ikke snakk om amerikansk uttak i helga. Petter har fått beskjed om at vi vil se at han er på vei mot formen. Vi vet jo av erfaring at Petter er unik i den forstand at hvis han er i god form, er han god på alle distanser, sier Monsen til NRK.no.

– Betyr det at Petter ligger et hestehode foran Ola?

– Det kan du på en måte si. Men vi har valgt å la en plass stå åpen, og vi har to kandidater til den plassen. Så mye mer er det ikke å si før de har gått i Toblach, sier Monsen.

Treneren er selvsagt vel vitende om at Northug har tatt sprintmedalje i tre mesterskap på rad. Han vet også at Northug tok en suveren seier i den knalltøffe sprintløypa i prøve-OL i fjor.

Til sammenlikning har ikke Hattestad tatt en individuell mesterskapsmedalje siden gullet i 2009, og i prøve-OL i fjor havnet han helt nede på 44.-plass i en prolog der bare Northug og Anders Gløersen gikk videre av de norske.

– Ikke historieløse

Ifølge Petter Northugs personlige trener, Eirik Myhr Nossum, er ikke sprintuttaket noen stressfaktor for eleven.

– Er Petter i form, skal det mye til å komme utenom ham i ei knallhard sprintløype. De er jo ikke historieløse, de som tar ut laget. Jeg har ingen innvirkning på uttaket, men de som har det, vet jo dette like godt som meg, sier Nossum til NRK.no.

– Kommer Petter i form?

– Det føler jeg meg trygg på. Jobben er gjort og vi kunne ikke hatt et bedre utgangspunkt, sier Nossum, som opplyser at Northug planlegger å gå både lørdagens 15-kilometer og søndagens sprint i Toblach.

Les videre under bildet.

Russia Cross Country World Cup Petter Northug

Petter Northug hadde full kontroll på konkurrentene i sprinten i prøve-OL i Sotsji.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Jacobsen mot Brun-Lie

Også på kvinnesprintlaget er én plass åpen. Trener Roar Hjelmeset bekrefter at Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla er klare, mens Celine Brun-Lie og Astrid Uhrenholdt Jacobsen kjemper om den ledige plassen.

– Det er ikke nødvendigvis sånn at den som er best søndag får plassen, vi ser bak resultatet også. Er de veldig jevne i sluttresultat, kan for eksempel en sterk prolog telle like mye som selve resultatet. Skal man vinne i OL, må man videre fra prologen, konstaterer Hjelmeset.

I Torgeir Bjørns hode er laget allerede ganske klart. NRK-eksperten var kritisk da Jacobsen ble vraket fra 15-kilometerlaget, men ser ikke for seg at hun skal gå sprinten.

– Sprinten er to dager før 10-kilometeren, som kanskje blir Astrids viktigste distanse. Jeg tror hun gjør lurt i å stå over sprinten, og da blir Celine fjerde jente, sier Bjørn.

Kan utsette åpningssuttak

Usikkerhet er det også rundt hvem som går åpningsdistansen for herrer, 30 km fellesstart med skibytte. Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug er klare, og det samme er trolig Sjur Røthe.

Den fjerde plassen ville vært i lomma på Chris Jespersen, om det ikke hadde vært for at han har vært syk og knapt trent siden Tour de Ski. Dermed kan det være duket for «superreserven» Tord Asle Gjerdalen.

– Det er vanskelig nok å vinne hvis man er frisk, og det blir ikke lettere hvis man er sjuk. Chris må ha is i magen, og vi må først avgjøre når han kan begynne å trene hardt. Det er lenge til siste skirenn i OL, påpeker landslagstrener Trond Nystad.

Han vet ennå ikke om Jespersen stiller til start i Toblach, og legger uansett lite vekt på resultatene der.

– Hvis folk er milevis unna her, må vi ta det med i betraktningen. Men først og fremst er det ei gjennomkjøring der folk kommer inn med ulikt utgangspunkt. De fleste som er tatt ut til OL har trent bra i høyden med tanke på å gå fort i OL, ikke i Toblach, sier Nystad – som slett ikke er sikker på at han har tremilslaget klart når han forlater Toblach. Da er det fortsatt ei uke til OL starter.

Uvisst på 15-kilometeren

Følgelig vil han heller ikke ha 15-kilometerlaget klart. Der er Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug sikre, hvis de velger å gå.

Hvem av Eldar Rønning, Chris Jespersen, Pål Golberg og Didrik Tønseth som ligger best an til de to siste plassene, vet bare Trond Nystad.

På kvinnesiden er alt mer oversiktlig på de to første distanserennene. Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira er allerede tatt ut på åpningsdistansen 15 km fellesstart med skibytte.

Landslagstrener Egil Kristiansen har dessuten bekreftet at Astrid Uhrenholdt Jacobsen er klar for 10-kilometeren, der hun etter alt å dømme erstatter Kristin Størmer Steira fra 15-kilometerlaget.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal