NRK Meny
Normal

– De kan få et umulig valg

I helga kjemper Petter Northug og Ola Vigen Hattestad om én ledig plass på OL-laget i sprint. Torgeir Bjørn tror landslagsledelsen kan ha satt seg selv i en alvorlig knipe.

Ola Vigen Hattestad og Petter Northug

Ola Vigen Hattestad og Petter Northug tok sølv på lagsprinten i Kollen-VM i 2011. I Sotsji er det bare plass til en av dem på sprintlaget.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Simen Østensen var skuffet da han ble vraket fra OL-troppen. Astrid Uhrenholdt Jacobsen gråt da hun ble vraket fra åpningsdistansen i OL.

Begge deler blir imidlertid krusninger på overflaten mot scenariet som kan oppstå etter helgens OL-generalprøve i italienske Toblach, der det er 10/15 km klassisk lørdag og sprint søndag.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen har gitt Anders Gløersen, Eirik Brandsdal og Finn Hågen Krogh klarsignal til sprinten i OL.

Det betyr at Petter Northug og Ola Vigen Hattestad kjemper om den siste plassen – et utgangspunkt NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn skjønner lite av.

Ville tatt ut Gløersen og Northug

Torgeir Bjørn

Torgeir Bjørn mener landslagsledelsen har satt seg i en vanskelig situasjon før det endelige sprintuttaket.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er nesten umulig å vrake Petter. Han mener selv sprinten er hans beste individuelle gullmulighet i Sotsji, og det er jeg helt enig i. Men hvis Ola vinner i Toblach, hvordan skal de få tatt ut Petter på OL-laget da? Og det er jo slett ikke usannsynlig at Ola vinner, eller i hvert fall er på pallen, i Toblach, sier Bjørn til NRK.no.

– Hva ville du ha gjort?

– Jeg ville gitt Anders Gløersen, som vant i Davos, og Petter klarsignal for OL-laget. Så ville jeg holdt de to siste plassene åpne til etter Toblach-rennet. Uttaket som nå er gjort, kan ikke bety annet enn at Ola er reserve nærmest uansett hvordan det går i Toblach, konstaterer Bjørn.

Historien gjentar seg?

I så fall vil situasjonen minne mye om det som skjedde før VM i Sapporo i 2007. Da var Hattestad definert som reserve allerede før generalprøven i Kina. Der vant han, uten at det ga ham plass på VM-laget.

Også hvis Petter Northug skulle bli vraket, er det historien som gjentar seg. Sprinttrener Ulf Morten Aune tok ikke ut Northug på sprintlaget under VM i Liberec i 2009, selv om allroundtrener Morten Aa Djupvik mente det var Northugs beste gullmulighet.

Til gjengjeld vant Northug tremila, femmila og stafetten i mesterskapet – mens Ola Vigen Hattestad tok sprintgullet han ikke fikk mulighet til å kjempe om to år tidligere.

– Northug unik

Nåværende sprintlandslagstrener Arild Monsen vil ikke si noe konkret om hva som avgjør OL-uttaket i sprint.

– Det er i hvert fall ikke snakk om amerikansk uttak i helga. Petter har fått beskjed om at vi vil se at han er på vei mot formen. Vi vet jo av erfaring at Petter er unik i den forstand at hvis han er i god form, er han god på alle distanser, sier Monsen til NRK.no.

– Betyr det at Petter ligger et hestehode foran Ola?

– Det kan du på en måte si. Men vi har valgt å la en plass stå åpen, og vi har to kandidater til den plassen. Så mye mer er det ikke å si før de har gått i Toblach, sier Monsen.

Treneren er selvsagt vel vitende om at Northug har tatt sprintmedalje i tre mesterskap på rad. Han vet også at Northug tok en suveren seier i den knalltøffe sprintløypa i prøve-OL i fjor.

Til sammenlikning har ikke Hattestad tatt en individuell mesterskapsmedalje siden gullet i 2009, og i prøve-OL i fjor havnet han helt nede på 44.-plass i en prolog der bare Northug og Anders Gløersen gikk videre av de norske.

– Ikke historieløse

Ifølge Petter Northugs personlige trener, Eirik Myhr Nossum, er ikke sprintuttaket noen stressfaktor for eleven.

– Er Petter i form, skal det mye til å komme utenom ham i ei knallhard sprintløype. De er jo ikke historieløse, de som tar ut laget. Jeg har ingen innvirkning på uttaket, men de som har det, vet jo dette like godt som meg, sier Nossum til NRK.no.

– Kommer Petter i form?

– Det føler jeg meg trygg på. Jobben er gjort og vi kunne ikke hatt et bedre utgangspunkt, sier Nossum, som opplyser at Northug planlegger å gå både lørdagens 15-kilometer og søndagens sprint i Toblach.

Les videre under bildet.

Russia Cross Country World Cup Petter Northug

Petter Northug hadde full kontroll på konkurrentene i sprinten i prøve-OL i Sotsji.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Jacobsen mot Brun-Lie

Også på kvinnesprintlaget er én plass åpen. Trener Roar Hjelmeset bekrefter at Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla er klare, mens Celine Brun-Lie og Astrid Uhrenholdt Jacobsen kjemper om den ledige plassen.

– Det er ikke nødvendigvis sånn at den som er best søndag får plassen, vi ser bak resultatet også. Er de veldig jevne i sluttresultat, kan for eksempel en sterk prolog telle like mye som selve resultatet. Skal man vinne i OL, må man videre fra prologen, konstaterer Hjelmeset.

I Torgeir Bjørns hode er laget allerede ganske klart. NRK-eksperten var kritisk da Jacobsen ble vraket fra 15-kilometerlaget, men ser ikke for seg at hun skal gå sprinten.

– Sprinten er to dager før 10-kilometeren, som kanskje blir Astrids viktigste distanse. Jeg tror hun gjør lurt i å stå over sprinten, og da blir Celine fjerde jente, sier Bjørn.

Kan utsette åpningssuttak

Usikkerhet er det også rundt hvem som går åpningsdistansen for herrer, 30 km fellesstart med skibytte. Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug er klare, og det samme er trolig Sjur Røthe.

Den fjerde plassen ville vært i lomma på Chris Jespersen, om det ikke hadde vært for at han har vært syk og knapt trent siden Tour de Ski. Dermed kan det være duket for «superreserven» Tord Asle Gjerdalen.

– Det er vanskelig nok å vinne hvis man er frisk, og det blir ikke lettere hvis man er sjuk. Chris må ha is i magen, og vi må først avgjøre når han kan begynne å trene hardt. Det er lenge til siste skirenn i OL, påpeker landslagstrener Trond Nystad.

Han vet ennå ikke om Jespersen stiller til start i Toblach, og legger uansett lite vekt på resultatene der.

– Hvis folk er milevis unna her, må vi ta det med i betraktningen. Men først og fremst er det ei gjennomkjøring der folk kommer inn med ulikt utgangspunkt. De fleste som er tatt ut til OL har trent bra i høyden med tanke på å gå fort i OL, ikke i Toblach, sier Nystad – som slett ikke er sikker på at han har tremilslaget klart når han forlater Toblach. Da er det fortsatt ei uke til OL starter.

Uvisst på 15-kilometeren

Følgelig vil han heller ikke ha 15-kilometerlaget klart. Der er Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug sikre, hvis de velger å gå.

Hvem av Eldar Rønning, Chris Jespersen, Pål Golberg og Didrik Tønseth som ligger best an til de to siste plassene, vet bare Trond Nystad.

På kvinnesiden er alt mer oversiktlig på de to første distanserennene. Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira er allerede tatt ut på åpningsdistansen 15 km fellesstart med skibytte.

Landslagstrener Egil Kristiansen har dessuten bekreftet at Astrid Uhrenholdt Jacobsen er klar for 10-kilometeren, der hun etter alt å dømme erstatter Kristin Størmer Steira fra 15-kilometerlaget.

Siste nytt

 • Sagosen og PSG med dramatisk tap

  Sander Sagosen slet da Paris Saint-Germain i sluttminuttene tapte 28-29 mot hviterussiske Meshkov Brest i mesterligaen i håndball. Nordmannen hadde sjansen til å gi PSG ledelsen til 29-28, men i stedet ble Petar Djordjic matchvinner i motsatt ende.

  GERMANY HANDBALL CHAMPIONS LEAGUE THW Kiel vs Paris Saint Germain
  Foto: FOCKE STRANGMANN / Epa
 • Sparta sikret seriesølv

  Sparta har seriesølvet i ishockey i boks. Tabellnabo Lillehammer ble slått 4-3 etter forlengning. Lørenskog vant 5-2 over regjerende serie- og norgesmester Stavanger Oilers, mens tabellfirer Frisk Asker tapte 2-3 hjemme mot Stjernen etter forlengning.

  Eliteserien i ishockey: Storhamar - Sparta
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Liverpool herjet med West Ham

  Liverpool er oppe på andreplass på tabellen etter lørdagens nedsabling av West Ham. Scoringer av Emre Can, Roberto Firmino, Mohamed Salah og Sadio Mané gjorde at Michail Antonios nettkjenning ikke ble noe annet enn et trøstemål. Kampen endte 4-1.

  FBL-ENG-PR-LIVERPOOL-WEST HAM
  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin