NRK Meny
Normal

Kritisk til skiskytternes program: – De kjøres knallhardt, kanskje i grenseland

HOLMENKOLLEN (NRK): Trener Steinar Mundal frykter det tøffe konkurranseprogrammet til skiskytterne er ødeleggende for formen til utøverne. Han tror derfor Norge må stå over flere renn i OL-sesongen.

VM i skiskyting 2017. Fellesstart, kvinner

TUNGT: Tiril Eckhoff og de andre norske skiskytterkvinnene mislyktes i VM. På fellesstarten ble hun nummer 12.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg synes løperne kjøres knallhardt og kanskje litt i grenseland, sier skiskytterkvinnenes fysiske trener, Steinar Mundal, til NRK.

Steinar Mundal bak et gjerdet i Holmenkollen

KRITISK: Fysisk trener Steinar Mundal.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det norske landslaget er nå samlet i Holmenkollen for sesongavslutningen. Siden sesongen begynte 27. november har det vært 9 verdenscuphelger - med totalt 67 renn for begge kjønn på programmet, inkludert VM.

– Jeg mener det er mye hardere enn i langrenn. Der gikk vi i helgene, før vi dro hjem. De har Tour de Ski og Canada-touren i tillegg, men vi har sammenhengene renn tre ganger. Det er ganske tøft for kroppene, sier den tidligere langrennstreneren.

– Ikke tid til å trene

Mange av de norske skiskytterne har slitt med sykdom denne sesongen, og de ønskelige toppresultatene har i stor grad uteblitt. Mangelen på trening mellom konkurranser de siste fire månedene bekymrer Mundal.

– Vi får egentlig ikke tid til å trene på vinteren, for hvis vi skal få til det må vi droppe noen løp, og vi ønsker jo å hevde oss i verdenscupen totalt. Jeg tror vi må gjøre det for å få til en god OL-sesong neste år. Det er jeg ganske sikker på, selv om vi ikke har lagt planen ennå, forteller han.

Juniorløper Ingrid Landmark Tandrevold er snart ferdig med sin første sesong på landslaget. 20-åringen innrømmer at programmet har vært tøft.

Ingrid Landmark Tandrevold

LOVENDE: Ingrid Landmark Tandrevold.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg har fått kjenne litt på det og blitt syk i perioder. Man må være ganske robust for å tåle det, og ikke alle gjør det, meg selv inkludert, sier hun til NRK etter en lett treningsøkt tirsdag.

– Må man stå over renn for å trene seg i toppform til OL?

– Ja, jeg føler egentlig det, for man kjører seg ned, ned, og ned. For eksempel nå før VM rekker man jo bare så vidt å hente seg inn fra konkurranse før man skal prestere på topp igjen, mener skiskyttertalentet.

Vil ikke endre

Rennsjef i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Borut Nunar, mener de har lyktes når de har satt opp konkurranseprogrammet.

– Det er nærmest uforandret de siste 10 årene. Vi har delt sesongen i tre deler, og det er vanligvis tre uker med konkurranser i hver av dem. Det har fungert veldig bra, for 99 prosent av alle utøverne stiller alltid til start, sier han.

Nunar mener sesongen inneholder nok friperioder til å trene, og påpeker at de forsøker å legge opp programmet slik at det blir minst mulig reisevei og flest mulig hviledager for utøverne.

– Det vil alltid være kritikere og vi vil høre på dem, men vi planlegger ingen større endringer nå.

Siste nytt

 • Toronto sikret kamp syv

  Toronto Maple Leafs slo Boston Bruins 3–1 i den sjette kampen i NHL-sluttspillet, og utlignet til 3–3 i kamper.

  Den syvende og avgjørende sluttspillkampen spilles i Boston i morgen.

  Toronto Maple Leafs
  Foto: Frank Gunn / AP
 • NFL-stjerne satser videre

  Den amerikanske quarterbacken Tom Brady (40) tar en ny sesong med New England Patriots i amerikansk fotball. Det melder hans agent til ESPN. Brady har vært proff i 18 år og har de fleste rekordene i NFL, blant annet med flest Super Bowl-seire (fem).

  SPO-FBN-SUPER-BOWL-LII---PHILADELPHIA-EAGLES-V-NEW-ENGLAND-PATRI
  Foto: Patrick Smith / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma