Kritisk til skiskytternes program: – De kjøres knallhardt, kanskje i grenseland

HOLMENKOLLEN (NRK): Trener Steinar Mundal frykter det tøffe konkurranseprogrammet til skiskytterne er ødeleggende for formen til utøverne. Han tror derfor Norge må stå over flere renn i OL-sesongen.

VM i skiskyting 2017. Fellesstart, kvinner

TUNGT: Tiril Eckhoff og de andre norske skiskytterkvinnene mislyktes i VM. På fellesstarten ble hun nummer 12.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg synes løperne kjøres knallhardt og kanskje litt i grenseland, sier skiskytterkvinnenes fysiske trener, Steinar Mundal, til NRK.

Steinar Mundal bak et gjerdet i Holmenkollen

KRITISK: Fysisk trener Steinar Mundal.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det norske landslaget er nå samlet i Holmenkollen for sesongavslutningen. Siden sesongen begynte 27. november har det vært 9 verdenscuphelger - med totalt 67 renn for begge kjønn på programmet, inkludert VM.

– Jeg mener det er mye hardere enn i langrenn. Der gikk vi i helgene, før vi dro hjem. De har Tour de Ski og Canada-touren i tillegg, men vi har sammenhengene renn tre ganger. Det er ganske tøft for kroppene, sier den tidligere langrennstreneren.

– Ikke tid til å trene

Mange av de norske skiskytterne har slitt med sykdom denne sesongen, og de ønskelige toppresultatene har i stor grad uteblitt. Mangelen på trening mellom konkurranser de siste fire månedene bekymrer Mundal.

– Vi får egentlig ikke tid til å trene på vinteren, for hvis vi skal få til det må vi droppe noen løp, og vi ønsker jo å hevde oss i verdenscupen totalt. Jeg tror vi må gjøre det for å få til en god OL-sesong neste år. Det er jeg ganske sikker på, selv om vi ikke har lagt planen ennå, forteller han.

Juniorløper Ingrid Landmark Tandrevold er snart ferdig med sin første sesong på landslaget. 20-åringen innrømmer at programmet har vært tøft.

Ingrid Landmark Tandrevold

LOVENDE: Ingrid Landmark Tandrevold.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg har fått kjenne litt på det og blitt syk i perioder. Man må være ganske robust for å tåle det, og ikke alle gjør det, meg selv inkludert, sier hun til NRK etter en lett treningsøkt tirsdag.

– Må man stå over renn for å trene seg i toppform til OL?

– Ja, jeg føler egentlig det, for man kjører seg ned, ned, og ned. For eksempel nå før VM rekker man jo bare så vidt å hente seg inn fra konkurranse før man skal prestere på topp igjen, mener skiskyttertalentet.

Vil ikke endre

Rennsjef i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Borut Nunar, mener de har lyktes når de har satt opp konkurranseprogrammet.

– Det er nærmest uforandret de siste 10 årene. Vi har delt sesongen i tre deler, og det er vanligvis tre uker med konkurranser i hver av dem. Det har fungert veldig bra, for 99 prosent av alle utøverne stiller alltid til start, sier han.

Nunar mener sesongen inneholder nok friperioder til å trene, og påpeker at de forsøker å legge opp programmet slik at det blir minst mulig reisevei og flest mulig hviledager for utøverne.

– Det vil alltid være kritikere og vi vil høre på dem, men vi planlegger ingen større endringer nå.

Siste nytt

 • Sørloth-dobbel i storsiger

  Alexander Sørloth scora to av måla i Leipzigs 4-1-siger borte mot Werder Bremen. Sørloth sette inn 2-0 og 3-0 før pause, og scora for første gong i Bundesliga to mål i same kamp. Han har totalt fem ligamål for Leipzig no.

  Dani Olmo scora det første og Marcel Sabitzer det siste for Leipzig

  Leipzig har eit solid grep om andreplassen i ligaen. Dei er fem poeng bak Bayern München, som skusla vekk sigeren på slutten og måtte nøye seg med 1-1 mot Union Berlin.

  Alexander Sørloth
  Foto: Carmen Jaspersen / AP
 • Sterk skalp for Leeds

  Leeds spela ein omgang med ti mann, men makta likevel å slå Manchester City 2-1 på bortebane. Stuart Dallas scora begge måla for Leeds, som fekk kaptein Liam Cooper utvist like før pause.

  Cooper scora sit første etter 42 minutt. Andre omgang blei eit samanhengande City-press, og Ferran Torres utlikna etter 76 minutt.

  Men på overtid var Dallas på rett plass til rett tid igjen og sikra Leeds den sensasjonelle sigeren.

  City leier likevel med 14 poeng på byrival United, som har to kampar mindre spela.

  Stuart Dallas scorer
  Foto: Michael Regan / AP
 • Slo City sensasjonelt

  Med én mann mindre i 2. omgang så det tøft ut for Leeds på bortebane i møte med giganten Manchester City.

  Stuart Dallas (i bildet) hadde riktignok gitt Leeds ledelsen 1-0 i første omgang, men like før pause fikk Liam Cooper det røde kortet.

  Da Ferran Torres ga hjemmelaget ledelsen, så det ikke lyst ut. Men på overtid ble Dallas spilt gjennom alene med keeper. Der gjorde han ingen feil og sikret det som til slutt ble en 2-1-seier for gjestene.

  Tapet var Citys andre på de siste tre hjemmekampene i Premier League, etter at de også tapte for Manchester United i starten av mars.

  bOy6DS1T4AM
  Foto: Michael Regan / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal