Hopp til innhold

Idrettsjurist: – Uavhengige personer burde innhentet blodverdiene

Blodverdiene som Norges Skiforbund offentliggjorde onsdag er hentet inn av skiforbundets egne folk. Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mener eksterne parter må benyttes dersom debatten om doping i norsk langrenn skal kunne legges helt død.

Gunnar-Martin Kjenner og Erik Røste

Erik Røste har sett seg lei de mange dopingmistankene, og har gått i bresjen for å offentliggjøre blodverdiene til de norske skiløperne på 1990-tallet. Gunnar-Martin Kjenner (t.v.) er kritisk til måten det har blitt gjort på.

Foto: NTB Scanpix

– Målet med en slik fremstilling må være å få en endelig slutt på spekulasjonene rundt norsk juks i langrennsporten. Skal en slik fremstilling ha full troverdighet, bør det gjøres av andre enn dem som er gjenstand for spekulasjonene, sier Kjenner til NRK.no.

Ola Rønsen

Ola Rønsen har brukt mye tid på å innhente tallene som ble presentert onsdag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Onsdag formiddag ble tallene, som ifølge skipresident Erik Røste beviser at norske skiløpere ikke hadde unormale hemoglobinnivåer på 1990-tallet, lagt frem for offentligheten.

Tallene er imidlertid ikke vurdert og kontrollert av eksterne personer - alt materialet er hentet inn av Olympiatoppens lege Ola Rønsen. At skiforbundet renvasker seg selv er langt fra optimalt, mener Kjenner.

– Skaper et mistenkelighetens skjær

– Jeg mistenker ingen i skiforbundet for å ha gjort noe galt, men når det er leger som selv var involvert i skisporten som skal legge frem de aktuelle tallene, skaper det et mistenkelighetens skjær som er helt unødvendig. Det burde vært unngått, mener Kjenner.

– Hva kunne vært gjort annerledes?

– Kort og godt at personer som ikke var involvert i langrennsporten på 1990-tallet foretok den aktuelle innhentingen av tall, sier Kjenner.

  • Se de norske blodverdiene i faktaboks til høyre (eller under artikkelen dersom du leser saken på mobil)

Har hentet inn tallene på egen hånd

Skiforbundet la ikke skjul på at blodverdiene som ble presentert, er mangelfulle. Blant annet manglet det blodverdier fra årene 1992 til 1994. Disse var ikke mulig å innhente innen blodverdiene skulle presenteres, hevder skiforbundet.

Skipresident Erik Røste ønsker dem som måtte ønske å gå tallene etter i sømmene, hjertelig velkommen.

– Dette er en del av Skiforbundets åpenhetskultur. Hvis Antidoping Norge, FIS eller hvem som helst vil se nærmere på dette, er de hjertelig velkomne til det, sier Røste.

Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, er klar på at den interne innhentingen av tall ble gjort for å få fortgang i prosessen.

– Det har ikke vært en intensjon om ikke å slippe andre til, vi bare hev oss rundt, forklarer Rønsen.

Han har brukt de siste ukene på å ringe rundt til laboratorier og leger som har sittet på de norske langrennsheltenes blodtester fra 1990-tallet.

– Det er mange leger som har vært inne i bildet her. Det har tatt litt tid å hente alle verdiene. Da har vi ikke hatt muligheten til å ha en ekstern person, sier Rønsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Blodverdier for norske løpere

Disse tallene viser gjennomsnittlige hemoglobinverdier for norske herreløpere fra 1989-2002. Mens gjennomsnittet for herre- og dameløperne i verdenscupen økte i denne perioden, har verdiene hos de norske herreløperne holdt seg relativt stabilt, ifølge Skiforbundets tall.

Foto: Norges Skiforbund

– Ingen granskning

Tallene som Rønsen og skiforbundet presenterte onsdag, viser at de anklagede norske skiløperne ikke har ligget i det øvre sjiktet av blodverdier innenfor langrennssporten, slik den mye omtalte SVT-dokumentaren «Blodracet» har hevdet.

Rønsen presenterte blant annet flere diagrammer, der man tydelig kunne se at det gjennomsnittlige blodverdinivået blant norske herre- og dameløpere på 1990-tallet holdt seg stabilt på normalnivå.

Tallene er imidlertid ikke kontrollert fra utenforstående parter, eller etterkontrollert av skiforbundet.

– Det er ingen granskning, det er ingen formelle krav fra eksterne. Vi gjør de tingene vi har gjort og tar det som eventuelt stilles spørsmål ved etter hvert, sier Rønsen.

– Vi har svart på ønsket om åpenhet, og lagt frem dokumentasjonen som er mulig å fremstille. Det er et fyldig materiale, som ikke viser noe unormalt, sier skipresident Erik Røste.

Føler ikke tilliten er svekket

Røste er klar på at dersom noen skulle ønske å se nærmere inn i tallmaterialet, er de hjertelig velkommen til det.

– Forhåpentligvis går dette nå litt over, det er ikke hyggelig for de involverte. Tilliten til norsk skisport er ikke svekket, snarere tvert imot, og det er vi veldig glade for. Vi håper dette kan legge en demper på dette. Vi har gjort det vi kan gjøre, sier Røste.

Er du skeptisk til norsk langrenn? Si din mening i kommentarfeltet under!

Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal