NRK Meny
Normal

Idrettsjurist: – Uavhengige personer burde innhentet blodverdiene

Blodverdiene som Norges Skiforbund offentliggjorde onsdag er hentet inn av skiforbundets egne folk. Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mener eksterne parter må benyttes dersom debatten om doping i norsk langrenn skal kunne legges helt død.

Gunnar-Martin Kjenner og Erik Røste

Erik Røste har sett seg lei de mange dopingmistankene, og har gått i bresjen for å offentliggjøre blodverdiene til de norske skiløperne på 1990-tallet. Gunnar-Martin Kjenner (t.v.) er kritisk til måten det har blitt gjort på.

Foto: NTB Scanpix

– Målet med en slik fremstilling må være å få en endelig slutt på spekulasjonene rundt norsk juks i langrennsporten. Skal en slik fremstilling ha full troverdighet, bør det gjøres av andre enn dem som er gjenstand for spekulasjonene, sier Kjenner til NRK.no.

Ola Rønsen

Ola Rønsen har brukt mye tid på å innhente tallene som ble presentert onsdag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Onsdag formiddag ble tallene, som ifølge skipresident Erik Røste beviser at norske skiløpere ikke hadde unormale hemoglobinnivåer på 1990-tallet, lagt frem for offentligheten.

Tallene er imidlertid ikke vurdert og kontrollert av eksterne personer - alt materialet er hentet inn av Olympiatoppens lege Ola Rønsen. At skiforbundet renvasker seg selv er langt fra optimalt, mener Kjenner.

– Skaper et mistenkelighetens skjær

– Jeg mistenker ingen i skiforbundet for å ha gjort noe galt, men når det er leger som selv var involvert i skisporten som skal legge frem de aktuelle tallene, skaper det et mistenkelighetens skjær som er helt unødvendig. Det burde vært unngått, mener Kjenner.

– Hva kunne vært gjort annerledes?

– Kort og godt at personer som ikke var involvert i langrennsporten på 1990-tallet foretok den aktuelle innhentingen av tall, sier Kjenner.

 • Se de norske blodverdiene i faktaboks til høyre (eller under artikkelen dersom du leser saken på mobil)

Har hentet inn tallene på egen hånd

Skiforbundet la ikke skjul på at blodverdiene som ble presentert, er mangelfulle. Blant annet manglet det blodverdier fra årene 1992 til 1994. Disse var ikke mulig å innhente innen blodverdiene skulle presenteres, hevder skiforbundet.

Skipresident Erik Røste ønsker dem som måtte ønske å gå tallene etter i sømmene, hjertelig velkommen.

– Dette er en del av Skiforbundets åpenhetskultur. Hvis Antidoping Norge, FIS eller hvem som helst vil se nærmere på dette, er de hjertelig velkomne til det, sier Røste.

Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, er klar på at den interne innhentingen av tall ble gjort for å få fortgang i prosessen.

– Det har ikke vært en intensjon om ikke å slippe andre til, vi bare hev oss rundt, forklarer Rønsen.

Han har brukt de siste ukene på å ringe rundt til laboratorier og leger som har sittet på de norske langrennsheltenes blodtester fra 1990-tallet.

– Det er mange leger som har vært inne i bildet her. Det har tatt litt tid å hente alle verdiene. Da har vi ikke hatt muligheten til å ha en ekstern person, sier Rønsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Blodverdier for norske løpere

Disse tallene viser gjennomsnittlige hemoglobinverdier for norske herreløpere fra 1989-2002. Mens gjennomsnittet for herre- og dameløperne i verdenscupen økte i denne perioden, har verdiene hos de norske herreløperne holdt seg relativt stabilt, ifølge Skiforbundets tall.

Foto: Norges Skiforbund

– Ingen granskning

Tallene som Rønsen og skiforbundet presenterte onsdag, viser at de anklagede norske skiløperne ikke har ligget i det øvre sjiktet av blodverdier innenfor langrennssporten, slik den mye omtalte SVT-dokumentaren «Blodracet» har hevdet.

Rønsen presenterte blant annet flere diagrammer, der man tydelig kunne se at det gjennomsnittlige blodverdinivået blant norske herre- og dameløpere på 1990-tallet holdt seg stabilt på normalnivå.

Tallene er imidlertid ikke kontrollert fra utenforstående parter, eller etterkontrollert av skiforbundet.

– Det er ingen granskning, det er ingen formelle krav fra eksterne. Vi gjør de tingene vi har gjort og tar det som eventuelt stilles spørsmål ved etter hvert, sier Rønsen.

– Vi har svart på ønsket om åpenhet, og lagt frem dokumentasjonen som er mulig å fremstille. Det er et fyldig materiale, som ikke viser noe unormalt, sier skipresident Erik Røste.

Føler ikke tilliten er svekket

Røste er klar på at dersom noen skulle ønske å se nærmere inn i tallmaterialet, er de hjertelig velkommen til det.

– Forhåpentligvis går dette nå litt over, det er ikke hyggelig for de involverte. Tilliten til norsk skisport er ikke svekket, snarere tvert imot, og det er vi veldig glade for. Vi håper dette kan legge en demper på dette. Vi har gjort det vi kan gjøre, sier Røste.

Er du skeptisk til norsk langrenn? Si din mening i kommentarfeltet under!

Siste nytt

 • Seriesølv til Kjelling og Drammen

  Etter 30-26-seier over Bækkelaget er seriesølvet sikret for Drammens håndballherrer. Nå er det klart at Arendal ikke kan ta igjen Kristian Kjellings menn i kampen om sølvet.

  Seriemester Elverum tok seier nummer 19 onsdag med 25-21 over Haslum.

  Kvartfinale håndball Elverum-Drammen.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Storhamar én seier unna finale

  Storhamar slo Frisk Asker 4–1 borte, og kan bli klar for NM-finale om de vinner fredagens kamp mot Frisk. Storhamar leder 3–1 i kamper.

  Josh Nicholls (2), Mikael Zettergren og Jacob Berglund scoret for Storhamar. Cato Cocozza scoret for Frisk Asker.

  NM Ishockey 1. Semifinale: Storhamar - Frisk Asker
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Karamoko klar for FKH

  22 år gamle Benjamin Karamoko har signert for Haugesund.

  Karamoko er midtstopper, og kommer fra franske St. Etienne. Han har signert treårskontrakt med klubben.

  Sportssjef Jostein Grindhaug, Benjamin Kantie Karamoko og agent Traore Aboubakar
  Foto: FKH

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
V-cupfinale hopp: Skiflyging, kvalifisering
V-cup hopp: Skiflyging kvalifisering
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
OL-profiler: Tiril Eckhoff
V-cupfinale skiskyting: Sprint menn