NRK Meny
Normal

Idrettsjurist: – Uavhengige personer burde innhentet blodverdiene

Blodverdiene som Norges Skiforbund offentliggjorde onsdag er hentet inn av skiforbundets egne folk. Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mener eksterne parter må benyttes dersom debatten om doping i norsk langrenn skal kunne legges helt død.

Gunnar-Martin Kjenner og Erik Røste

Erik Røste har sett seg lei de mange dopingmistankene, og har gått i bresjen for å offentliggjøre blodverdiene til de norske skiløperne på 1990-tallet. Gunnar-Martin Kjenner (t.v.) er kritisk til måten det har blitt gjort på.

Foto: NTB Scanpix

– Målet med en slik fremstilling må være å få en endelig slutt på spekulasjonene rundt norsk juks i langrennsporten. Skal en slik fremstilling ha full troverdighet, bør det gjøres av andre enn dem som er gjenstand for spekulasjonene, sier Kjenner til NRK.no.

Ola Rønsen

Ola Rønsen har brukt mye tid på å innhente tallene som ble presentert onsdag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Onsdag formiddag ble tallene, som ifølge skipresident Erik Røste beviser at norske skiløpere ikke hadde unormale hemoglobinnivåer på 1990-tallet, lagt frem for offentligheten.

Tallene er imidlertid ikke vurdert og kontrollert av eksterne personer - alt materialet er hentet inn av Olympiatoppens lege Ola Rønsen. At skiforbundet renvasker seg selv er langt fra optimalt, mener Kjenner.

– Skaper et mistenkelighetens skjær

– Jeg mistenker ingen i skiforbundet for å ha gjort noe galt, men når det er leger som selv var involvert i skisporten som skal legge frem de aktuelle tallene, skaper det et mistenkelighetens skjær som er helt unødvendig. Det burde vært unngått, mener Kjenner.

– Hva kunne vært gjort annerledes?

– Kort og godt at personer som ikke var involvert i langrennsporten på 1990-tallet foretok den aktuelle innhentingen av tall, sier Kjenner.

 • Se de norske blodverdiene i faktaboks til høyre (eller under artikkelen dersom du leser saken på mobil)

Har hentet inn tallene på egen hånd

Skiforbundet la ikke skjul på at blodverdiene som ble presentert, er mangelfulle. Blant annet manglet det blodverdier fra årene 1992 til 1994. Disse var ikke mulig å innhente innen blodverdiene skulle presenteres, hevder skiforbundet.

Skipresident Erik Røste ønsker dem som måtte ønske å gå tallene etter i sømmene, hjertelig velkommen.

– Dette er en del av Skiforbundets åpenhetskultur. Hvis Antidoping Norge, FIS eller hvem som helst vil se nærmere på dette, er de hjertelig velkomne til det, sier Røste.

Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, er klar på at den interne innhentingen av tall ble gjort for å få fortgang i prosessen.

– Det har ikke vært en intensjon om ikke å slippe andre til, vi bare hev oss rundt, forklarer Rønsen.

Han har brukt de siste ukene på å ringe rundt til laboratorier og leger som har sittet på de norske langrennsheltenes blodtester fra 1990-tallet.

– Det er mange leger som har vært inne i bildet her. Det har tatt litt tid å hente alle verdiene. Da har vi ikke hatt muligheten til å ha en ekstern person, sier Rønsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Blodverdier for norske løpere

Disse tallene viser gjennomsnittlige hemoglobinverdier for norske herreløpere fra 1989-2002. Mens gjennomsnittet for herre- og dameløperne i verdenscupen økte i denne perioden, har verdiene hos de norske herreløperne holdt seg relativt stabilt, ifølge Skiforbundets tall.

Foto: Norges Skiforbund

– Ingen granskning

Tallene som Rønsen og skiforbundet presenterte onsdag, viser at de anklagede norske skiløperne ikke har ligget i det øvre sjiktet av blodverdier innenfor langrennssporten, slik den mye omtalte SVT-dokumentaren «Blodracet» har hevdet.

Rønsen presenterte blant annet flere diagrammer, der man tydelig kunne se at det gjennomsnittlige blodverdinivået blant norske herre- og dameløpere på 1990-tallet holdt seg stabilt på normalnivå.

Tallene er imidlertid ikke kontrollert fra utenforstående parter, eller etterkontrollert av skiforbundet.

– Det er ingen granskning, det er ingen formelle krav fra eksterne. Vi gjør de tingene vi har gjort og tar det som eventuelt stilles spørsmål ved etter hvert, sier Rønsen.

– Vi har svart på ønsket om åpenhet, og lagt frem dokumentasjonen som er mulig å fremstille. Det er et fyldig materiale, som ikke viser noe unormalt, sier skipresident Erik Røste.

Føler ikke tilliten er svekket

Røste er klar på at dersom noen skulle ønske å se nærmere inn i tallmaterialet, er de hjertelig velkommen til det.

– Forhåpentligvis går dette nå litt over, det er ikke hyggelig for de involverte. Tilliten til norsk skisport er ikke svekket, snarere tvert imot, og det er vi veldig glade for. Vi håper dette kan legge en demper på dette. Vi har gjort det vi kan gjøre, sier Røste.

Er du skeptisk til norsk langrenn? Si din mening i kommentarfeltet under!

Siste nytt

 • Rosenborg enkelt videre

  Rosenborg hadde 2-0 å gå på fra den første kampen mot irske Cork i kvalifiseringen til europaligaen og gjorde jobben i den andre. Mål fra Besim Serbecic, Alexander Søderlung og Anders Trondsen sørget for 3-0 seier for trønderne og 5-0 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Cork City - Rosenborg
  Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix
 • Iuel står over 400 meter hekk i NM

  Det skriver Norges Friidrettsforbund i en pressemelding. Iuel har pådratt seg en rift i en hinne under foten, og siden skaden er i landingsfoten på hekk har hun blitt rådet til å ikke løpe 400 meter hekk. Hun håper likevel å kunne løpe 400 meter flatt i NM.

  Friidretts-EM: Amalie Iuel løper semifinale på 400 meter hekk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Eiking vurderer å bryte Arctic Race

  Odd Christian Eiking fikk en smertefull åpning på Arctic Race. Nå spøker det for fortsettelsen i rittet. – Jeg hadde fryktelig vondt i sittesårene, sier Eiking til TV 2. Det er uklart om Eiking, som har slitt med sittesår i hele sommer, stiller til start på fredagens 2. etappe.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Styrkeløft
NM-veka: Styrkeløft, kvinner
NM-veka: Rugby, menn
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Rugby, finale for kvinner