– Et dumt valg av Northug

Landslagssjef Vidar Løfshus kritiserer Petter Northugs valg om å droppe verdenscupsprinten i Davos, selv om sprintlandslagstrener Arild Monsen hadde gitt klarsignal.

Petter Northug

Petter Northug får ingen OL-garantier av landslagsledelsen etter å ha droppet verdenscupsprinten i Davos.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Ut fra hva Petter har vist så langt i år er han ikke kvalifisert for OL, sa herrelandslagstrener Trond Nystad til NRK.no søndag ettermiddag.

Da hadde Petter Northug valgt å droppe verdenscupsprinten i Davos, som var utpekt som et viktig kvalifiseringsløp, til fordel for langløpet La Sgambeda – som han for øvrig vant.

Nå retter landslagssjef Vidar Løfshus kritikk mot Northugs beslutning.

– Det var et dumt valg av Petter å gå La Sgambeda, sier han til NRK.no.

– Hvorfor?

– Vi ønsker å se løperne i flest mulige relevante uttaksrenn. Og turrenn teller ikke som kvalifisering til OL, det skjønner alle, sier Løfshus.

Petter Northug og Vidar Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus (t.h) er kritisk til at Petter Northug valgte å droppe sprinten i Davos.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– I en særstilling

Det hører med til historien at Petter Northug hadde gått alle konkurranser i verdenscupen denne sesongen før søndagens sprint. Han gikk også alle de tre konkurransene under nasjonal åpning på Beitostølen.

– Hvilke konsekvenser kan det få for Northug at han ikke gikk?

– Det er ikke sikkert at det får noen konsekvenser. Men han må, som alle andre, ha resultater for å komme til OL. Det er mange som går fort på ski i Norge, og hittil denne sesongen er det mange som har bedre resultater enn Petter. Det er ikke gitt at Petter går sprinten i OL, sier landslagssjefen.

Han erkjenner likevel at Northug ikke har helt de samme plasseringskravene hengende over seg som de andre.

– Petter er i en særstilling i kraft av resultatene han har hatt de siste sesongene. Spørsmålet er om han kommer i form, sier Løfshus.

– Ikke noe «must»

Og nettopp å komme i form var hovedargumentet for valget Northug gjorde, ifølge trener Eirik Myhr Nossum.

– Vi vurderte sprinten, men etter tremila lørdag følte Petter at han trengte ei lang gjennomkjøring, ikke en sprintøkt, sier Myhr Nossum til NRK.no.

Petter Northug var som kjent syk i nærmere to måneder i høst, og har fortsatt et godt stykke igjen til toppformen. Alle løp før jul, er trening for Northug.

Northugs trener hevder de fikk signaler fra sprintlandslagstrener Arild Monsen om at avgjørelsen ikke ville få konsekvenser for Northugs muligheter til å gå sprinten i OL. Det bekrefter Monsen overfor NRK.no.

– Da jeg fikk beskjed om at Petter følte det beste for ham var å gå La Sgambeda, sa jeg at det ikke var noe «must» for meg at han gikk sprinten i Davos. Vi har sett hva Petter er kapabel til, og jeg er mest opptatt av at han får vist at han er i «vater» før OL-uttaket, sier Monsen.

Arild Monsen

Sprintlandslagstrener Arild Monsen aksepterte at Petter Northug heller ville gå langløp enn verdenscupsprint.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Vil se Northug i NM

Han har også noen tanker om hvordan Northug skal få vist at han er i «vater».

– Jeg vil gjerne se ham i konkurranse mot de andre kandidatene en gang før OL, og vil sterkt oppfordre ham til å stille på distansen i NM. For Petter er ikke forhåndsuttatt, men i mine øyne ligger han veldig godt an. Så er det opp til Vidar Løfshus å ta den endelige avgjørelsen, sier Monsen.

Eirik Myhr Nossum understreker at eleven har ambisjoner om å vise at han fortjener plassen på OL-laget.

– Petter har planer om å gå fort i andre fristilsprinter. Første mulighet er sprinten i Lenzerheide under Tour de Ski, og det er også høyaktuelt å gå sprint under NM i Molde. Der skal Petter være i bra slag, bekrefter Myhr Nossum.

Håper på Northug-form

Landslagssjef Vidar Løfshus velger også å stole på at Northug finner formen.

– Han er en erfaren løper som har lyktes med å finne formen til mesterskap før, så jeg håper for all del han gjør det igjen. Han har tatt mange gode valg i avgjørende situasjoner, sier Løfshus om mannen som aldri har forlatt et internasjonalt mesterskap uten minst én gullmedalje i kofferten.

– Har han i det hele tatt gjort noen dårlige valg?

– Ja, å gå ut av landslaget ...

NB! Petter Northug gikk La Sgambeda i norsk landslagsdrakt ettersom løpet falt innenfor perioden der han i henhold til avtalen med Norges Skiforbund var representasjonsløper. Nå er Northug privatløper fram til Tour de Ski-starten i romjula.

Siste nytt

 • Lagerbäck vraker Johansen

  Norges lag i den viktige nasjonsligakampen mot Kypros er klart, og kaptein Stefan Johansen starter på benken. Disse starter: Jarstein, Elabdellaoui (K), Nordtveit, Rosted, Meling, Fossum, Henriksen, Selnæs, M. Elyounoussi, Kamara og T. Elyounoussi.

  Nasjonsliga Kypros mot Norge.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Narvik valgt som norsk VM-kandidat

  Skiforbundet har valgt Narvik som søkerby til en eventuell søknad for VM i alpint i 2027. Det offentliggjorde skipresident Erik Røste på en pressekonferanse på Gardermoen mandag. Hafjell/Kvitfjell var den andre aktuelle kandidaten.

  Norsk søkerkandidat til alpin-VM
  Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
 • To norske EM-sigrar i dag

  Steffen Walstads mannskap slo Polen 9-3 og Tyskland 7-4 i dagens to kampar i curling-EM i Estland. Norge har dermed tre sigrar og to tap hittil.

  Tysdag morgon møter Norge Sverige, som har vunne alle sine kampar hittil.

  Steffen Walstad
  Foto: John Locher / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Nasjonsligaen: Kypros - Norge