NRK Meny
Normal

Kritisk til norsk disk-trøbbel: – Vært for late

Hoppledelsen innrømmer at de ikke har full kontroll på dressmålingene før hoppuka. NRK-ekspert Anders Jacobsen mener hopperne forbereder seg for dårlig.

Stjernen

UTE I KULDEN: Her diskuterer Andreas Stjernen (t.v.) med assistenttrener Andreas Vilberg etter å ha blitt diskvalifisert på Lillehammer 6. desember.

Foto: Anders Engeland / NRK

Bråthen

LETER ETTER SVAR: Sportssjef Clas Brede Bråthen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er ikke annet å si at dette er ting som ikke skal skje, men vi har ingen unnskyldinger.

Det sa hoppsjef Clas Brede Bråthen til NRK da Anders Fannemel ble disket i sesongåpningen og ødela lagkonkurransen i Klingenthal.

Denne helgen, én måned senere, ble Fannemel igjen nektet å hoppe. Da hadde til sammen fem norske hoppere blitt disket på hjemmebane to uker tidligere.

– Rart

– Vi må bare fortsette å jobbe med å forstå hvorfor det har skjedd, og utbrede de mulige årsakene. Vi skal fortsette å ha fokus på det, sier Bråthen etter tirsdagens presentasjon av hoppuke-laget.

Alle diskvalifikasjonene skyldes uregelmentær hoppdress. Bråthen forklarer at noen diskvalifikasjoner har vært forståelige, mens andre, som Fannemels søndag, fortsatt er et mysterium.

– Forklaringen er at dressen var for lav i skrittet. Det synes vi er rart, siden vi sjekket det mange ganger. Vi må finne ut hva som har skjedd, sier Bråthen.

– Tviler dere på FIS sine målinger?

– Nei, det gjør vi ikke, men vi klarer ikke å se hvor vi har gjort feilen. Det kan være noe feil med det apparatet vi bruker, for eksempel, men det vet vi ikke.

Kritisk til forberedelsene

Fannemel selv mener han hadde kontroll på dressen før søndagens måling. Han har heller ikke et klart svar på hva han må gjøre annerledes.

Jacobsen

KRITISK: NRK-ekspert og tidligere hopper Anders Jacobsen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg må ha stått feil på en eller annen måte. Jeg har ikke noe mer å si enn det, sier Fannemel.

FIS har skjerpet kontrollene og gjort noen justeringer av utstyrsreglene før sesongen. NRK-ekspert Anders Jacobsen tror ikke utøverne har tilpasset seg godt nok.

– Det vanskelig å si akkurat hva som har skjedd, men jeg kjenner ingen som juksemakere, så jeg vil heller si at de har vært litt for late.

– Hva mener du med det?

– Jeg mener de ikke har brukt nok tid på forberedelser eller øvd nok i en konkurransesammenheng. Slik at de vet hvordan de skal stå på toppen og under utstyrskontrollen, sier Jacobsen.

Eksperten utelukker at det kan være forskjeller i måleapparatene, og Jacobsen tror alt handler om hvordan hopperne, og dermed dressen, står når de blir målt.

– Hvis man ser på resultatene så langt, blir det vanskelig å tenke at dette er slendrian eller udugelighet. Men vi ønsker definitivt ikke at de blir disket, og vi må finne ut hvorfor det skjer og sørge for at det ikke skjer igjen, sier Bråthen, som varsler nye samtaler med FIS før hoppuka.

Siste nytt

 • Hegazi til WBA på permanent basis

  Midtstopperen Ahmed Hegazi har imponert såpass mye i WBA-trøya at klubben har valgt å gjøre om låneavtalen med Al Ahly til en permanent overgang, skriver NTB. Hegazi har spilt samtlige 18 kamper for WBA denne sesongen.

  Hegazi
  Foto: DARREN STAPLES / Reuters
 • Tre strake for Kokslien

  Mikko Kokslien vant tre renn på rad i Colorado i USA i helgens kontinentalcup i kombinert.

  Tre seirer på rad gjør at han også leder kontinentalcupen suverent sammenlagt, melder NTB.

  Holmenkollen skifestival. 10 km. kombinert
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm, menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn