Hopp til innhold

Kritisk til årets trener: – Heldigvis finnes det andre trenerideal

Tidligere langrennsløper Gudmund Skjeldal mener årets trener Gjert Ingebrigtsen er et dårlig forbilde for norske idrettsforeldre.

Gjert Ingebrigtsen fikk pris for årets trener under Idrettsgallaen 2019 i Stavanger, som er vertsby for Idrettsgallaen for første gang.

Gjert Ingebrigtsen fikk pris for årets trener under Idrettsgallaen 2019 i Stavanger, som er vertsby for Idrettsgallaen for første gang

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

«Den allmektige Gjert Ingebrigtsen blir sikkert årets trenar under Idrettsgalla 2019. Heldigvis finst det andre trenarideal.»

Slik åpner Skjeldal sitt innlegg på Norges Idrettshøgskoles nettsider.

Lørdag ble Gjert Ingebrigtsen årets trener på den prestisjetunge idrettsgallaen. Ingebrigtsen-familien har lagt bak seg et år med enorm suksess på friidrettsbanen, et år familien har delt med resten av Norge gjennom dokumentarserien Team Ingebrigtsen.

Men Skjeldal er ikke imponert.

– Jeg har ikke lyst at hans trenerideal skal bre seg over det ganske land. Det finnes bedre trenerforståelser enn han viser frem, sier han til NRK.

Gudmund Skjeldal

KRITISK: Gudmund Skjeldal lar seg ikke imponere av Ingebrigtsens trenerforståelse.

Foto: NRK

Skjeldal sier han har sett både TV-serien og lest boka til treneren og mener han har en forkjært forståelse av hva det er å være trener.

– En trener trenger ikke å være så hard og autoritær, hele døgnet. En ting er å ta fra en ungdom eller en utøver idrettsgleden, en annen ting er å ta fra de selvstendigheten. Og jeg synes det er viktigere enn medaljer – at treneren gjør seg selv mer og mer overflødig.

I sitt innlegg hyller Skjeldal foreldre og trenere som lærer ungdommen å bli mer selvstendige både når det gjelder trening og utstyr, og han mener pappa Ingebrigtsen er for involvert, for rå og nådeløs, og at han ikke lar sønnene bli selvstendige nok.

– Han kan umulig ha lest boka

Gjert Ingebrigtsen stiller seg uforstående til kritikken fra Skjeldal. Han skjønner ikke hvorfor han har behov for å kritisere gode resultater.

– Han kan umulig ha lest boken min eller sett serien og intervjuer med guttene mine, sier Ingebrigtsen når NRK konfronterer han med Skjeldals uttalelser og siterer med en gang fra boken sin, «Kunsten å oppdra en verdensmester».

– Det de aldri må gjøre, og som jeg kritiserer andre foreldre og trenere for, er å ta fra barna det ansvaret de kan ha og som de kan forvalte på en god måte. Det kommer sikkert en dag der du av en eller annen grunn ikke kan være der, og da står de alene.

Ingebrigtsen mener han alltid har jobbet for å lage selvstendige mennesker, og viser til at sønnene – eller utøverne, som han kaller dem, jevnlig siden 13-14-årsalderen har vært på flere måneder lange treningsopphold uten ham.

– Surmaga teoretiker

Trenerpappaen fnyser av kritikken for å være for hard. Han mener hans direkte væremåte er nødvendig for å få frem idrettsutøvere som ønsker å bli best.

– I toppidrett funker ikke demokrati. Toppidretten er diktatorisk og sånn må det være. Det må være noen som til syvende og sist tar en beslutning, det kan ikke være en håndsopprekning for da vanner du ut trenerrollen.

– Vi er ikke der for å tekke dem, vi er der for å skape resultater og å motivere barn og unge, for å ha troen på at det går an å hevde seg i idretter ingen trodde det var mulig å hevde seg. Og hvis vi oppnår de to tingene der bryr vi oss ikke om de surmaga teoretikere mener, sier han.

EM i friidrett 2018 i Berlin

TRE BRØDRE I TOPPEN: Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen i friidretts-EM i Berlin i 2018.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Smørehjelp helt nødvendig

I blogginnlegget mener Skjeldal at foreldre bør lære barna å smøre skiene selv, og at det gir barneutøverne mer selvstendighet og ansvar.

Ingebrigtsen forstår ikke kritikken.

– Du kan hilse Skjeldal og si at jeg har stått i smøreboden i ti år og smurt ski og møtt både damer og menn som står der av nøyaktig samme grunn, nemlig å hjelpe sine barn, sier han og legger til:

– I min verden så smurte jeg skiene til ungene mine når de sov, hvilte, spiste eller gjorde andre ting som er nødvendig for at de skulle kunne prestere. Jeg vet ikke hvilken verden han har levd i når det gjelder smøreboder.

Aamodt: – Toppidrett krever støtte

En annen kjent trenerpappa er Finn Aamodt, far til Kjetil André. Han er i dag hovedcoach i Olympiatoppen, og han kjenner seg igjen i Ingebrigtsen, for han fulgte sønnen og alpinisten Kjetil André Aamodt tett allerede fra ung alder. Også han er kjent for å være ganske direkte, noe han mener er helt nødvendig i toppidrett.

– Jeg pakker ikke inn ting, for det tar så mye tid. Det er mer rettferdig å forklare sannheten med én gang til utøvere som har et høyt mål, sier han.

VM MORIOKA 1993

FAR OG SØNN: Finn Aamodt kjenner seg igjen i Ingebrigtsen. Her fra da sønnen Kjetil André Aamodt tok VM-gull i Japan i 1993.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

– Jeg synes Skjeldal har rett i mye av det han skriver, men man glemmer at hvis man vil bli toppidrettsutøver, er det innimellom veldig hardt og brutalt, sier han.

Skjeldal ønsker seg trenere som gjør utøverne selvstendige, og dermed seg selv overflødige, men Aamodt mener han glemmer at toppidrett krever et solid hjelpeapparat.

– I starten, da Kjetil André var på kretsnivå, var apparatet for dårlig, og det hadde med penger og ressurser å gjøre. Men vi i familien fungerte som team, der mor smurte matpakker, jeg kjørte bil hit og dit, og datteren min ble hjelpetrener.

– Ingebrigtsenbrødrene driver en ekstremt vanskelig idrett. Det er så utrolig mange som løper, så jeg skjønner jo mye av det som har blitt gjort, sier han.

– Men er det en strategi for alle?

– Toppidrett er ikke for alle, svarer Aamodt.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal