Kritiserer friidrettspresidenten etter bankett i Russland

I et brev sendt til den sportslige ledelsen i Norges Friidrettsforbund klager norske utøvere på det de kaller «uakseptabel» oppførsel fra friidrettspresident Svein Arne Hansen på banketten under lag-EM.

Svein Arne Hansen

I HARDT VÆR: Friidrettspresident Svein Arne Hansen beskyldes for uakseptabel oppførsel på banketten under lag-EM i Russland, men benekter at han var beruset.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

TV 2 har fått tilgang til og offentliggjort brevet som er ført i pennen av utøverne Grete Etholm (diskos) og Kristin Sundsteigen (kule).

Et brev som er skrevet på vegne av alle utøverne i troppen og som er sendt til den sportslige ledelsen i friidrettsforbundet, til utvalgte styremedlemmer og til Olympiatoppen-trener Hanne Haugland.

«Under banketten var det tilgjengelig store mengder alkohol. Dette i kombinasjon med oppfordring og tilgjengeliggjøring av alkoholholdige drinker fra andre utenlandske deltagere ved dette arrangementet, resulterte i at enkelte, og i særdeleshet én person ble overstadig beruset – i så stor grad at denne personen ikke var i stand til å ta vare på seg selv, ei heller forholde seg til det som foregikk rundt», skriver de to utøverne.

 • Les hele brevet her!

«Uheldig utsagn»

Deretter tar de for seg det de omtaler som uakseptabel oppførsel fra friidrettspresident Svein Arne Hansen.

Hansen er ikke den «overstadig berusede personen», men nevnes med navn i skrivet.

«Tre kvinnelige utøvere ønsker å få med seg den berusede personen hjem på første buss, noe som er vanskelig, da den personen ikke ønsker å dra hjem, og er så beruset at personen ikke klarer å ta vare på seg selv. Personen står lent opp mot en vegg og blir samtidig holdt av en annen utøver for å unngå at personen faller.»

«Svein Arne Hansen passerer, framstår som tydelig beruset, og gir følgende kommentar til jentene: «Får jeg være med å kline». Dette er et svært uheldig utsagn hvor Svein Arne Hansen opptrer på en måte som er uakseptabel. Han går videre uten å tilsynelatende bry seg og ta ansvar for den sterkt berusede personen», står det skrevet i brevet.

LES SAKEN: Stafettrekord og jumboplass i lag-EM

– Var ikke beruset

Hansen benekter imidlertid at han var full og reagerer kraftig på beskyldningene fra utøverne. Beskyldninger han nekter å akseptere.

– Jeg var ikke full og disse beskyldningene har ingen rot i virkeligheten. Jeg var der som leder av det europeiske forbundet og satt på bord sammen med presidenten i republikken som var vertskap. Jeg holdt tale og drakk kun én øl i løpet av kvelden, sier Hansen til NRK - og vektlegger at han dro hjem fra banketten tidlig.

Han hevder at han ikke husker hva han har sagt til de norske jentene han gikk forbi, men erkjenner at han kan ha kommet med en flåsete kommentar.

– Jeg møtte jentene på vei ut, men oppfattet ikke at de var fulle. Jeg kan ha kommet med en flåsete replikk til en av jentene, men det var aldri ment for å såre. De som kjenner meg vet at jeg ikke er en sånn person, sier Hansen.

– Ikke min stil

– Ser du grunn til å beklage?

– Ja, hvis jeg har sagt noe som sårer noen. Det er ikke min stil å gjøre det, svarer friidrettspresidenten, og legger til at han har bedt personen det gjelder om unnskyldning.

Nå venter han at saken vil bli oppklart ved neste styremøte.

– Dette blir vel tatt opp under Norgesmesterskapet i Haugesund i slutten av måneden, sier Hansen.

Hva kommer du til å si under det styremøtet?

– Det samme som jeg har sagt til deg. At beskyldningene ikke har rot i virkeligheten, svarer Hansen.

Siste nytt

 • Gull til Vilde Nilsen

  Vilde Nilsen tok gull på 7,5 km langrenn i para-VM søndag. Hun var 10,3 sekunder foran ukrainske Liudmila Liashenko. Oleksandra Kononova ble nummer tre.

  – Jeg er stolt og rørt og hadde alle følelser på en gang, sier hun.

  Birgit Skarstein sikret også en medalje da hun tok bronse på 5 km sittende på den første dagen av para-VM i Prince George i Canada.

  Vilde Nilsen
  Foto: Norges Skiforbund
 • Strålende Moen-comeback i Monaco

  Sondre Nordstad Moen løp søndag for første gang siden EM i sommer. Der løp han inn til 13,36 og andreplass på fem kilometer gateløp i Monaco.

  Det er den beste tiden på distansen noensinne, melder Norges Friidrettsforbund.

  Sondre Moen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • VM-bronse til Skarstein

  Birgit Skarstein gikk inn til bronse på første dag av Para-VM i Prince George i Canada. Hun var ett minutt bak Oksana Masters (USA) som tok gullet.

  – Utrolig kult, det var et skikkelig jobbeløp. Jeg hadde en klar taktikk, og det gikk fint, sier hun.

  Birgit skarstein
  Foto: Norges Skiforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal