Hopp til innhold

Kritikken hagler mot FIS – krevde at utøvere uten armer skulle stake

Alt har ikke gått smertefritt etter at FIS overtok ansvaret for paralangrenn. Da forbundet krevde at utøverne skulle stake ut på sprinten, ble de vennlig påminnet om at ikke alle har armer.

VM-sprinten i Östersund og Thomas Oxaal

PARALANGRENN: Thomas Oxaal (til høyre) kaller kravet fra FIS komisk. Han er selv synshemmet og kan stake med begge hendene. Men det er det slett ikke alle i paralangrenn som kan. Bildet fra venstre er fra VM-sprinten tidligere i uken.

Foto: Bildbyrån/NTB

Først ble VM kastet ut i uvisse og kaos, og nylig fikk Det internasjonale Skiforbundet (FIS) kritikk for å ikke ha ordnet premiepenger til utøverne.

Smertefritt gikk det heller ikke da FIS skulle overføre deres regelverk fra langrennssporten over til paralangrenn. Under sesongens eneste verdenscuprenn, holdt i Vuokatti i Finland, krevde de blant annet at utøverne skulle stake ut fra startområdet.

Problemet er bare at ikke alle utøverne har armer.

– Det var en litt komisk situasjon. Det var pålagt at alle skulle stake ut på sprinten, men hva med de uten staver? Det hadde de ikke tenkt på, smiler landslagsutøver Thomas Oxaal.

På et lagledermøte i Finland ble det merkelige kravet fra FIS en snakkis. Tidligere, da Den internasjonale olympiske komité hadde ansvaret for reglene, brukte de også regelverket til FIS som grunnlag, men gjorde noen viktige spesialtilpasninger for paraidretten.

Den biten hadde ikke FIS fått med seg innledningsvis.

– De ordnet det med en gang, du kan ikke kreve at de uten hender skal stake, sier Oxaal.

Para uten armer

Uforstående til kritikken

Utviklingssjef for paralangrenn i FIS, Dimitrije Lazarovski, sier han ikke kjenner til at det ble krevd staking fra samtlige utøvere under verdenscuprennet.

– Jeg var der og arrangementet ble gjennomført i henhold til reglene. Det var noen diskusjoner om implementering av regler, men det var ingen problemer som gjorde at utøverne ikke kunne prestere på vanlig vis, sier han.

Dimitrije Lazarovski

FIS-SJEF: Dimitrije Lazarovski.

Lazarovski sier det er vanskelig å akseptere påstander om at FIS har trøblet etter overtakelsen av paralangrenn, og at de har tatt flere grep for å sikre en god utvikling videre.

– Vi vil fortsette jobben med å integrere de to sportene og gjøre paralangrenn til en del av FIS-familien, sier han.

Flere problemer med FIS

Underveis i ski-VM for parautøvere i Östersund har det også dukket opp kritikk av løypene. Trygve Toskedal Larsen mente at løypene var for harde, og ekskluderte utøvere med proteser.

Frustrasjonen ble enda større da FIS disket den norske utøveren. De mente at Larsen hadde brukt en ulovlig skøyteteknikk i motbakkene, og hørte ikke etter da 50-åringen forklarte at teknikken var blitt brukt i paralangrenn i alle år og at han ikke kom seg opp bakkene på annet vis.

Larsen har fått en ny sjanse til å få fjernet diskingen, og fredag var han ute i løypene for å spille inn en instruksjonsvideo til FIS som viser hvordan han bruker teknikken.

Trygve Toskedal Larsen

PROTESE: Trygve Toskedal Larsen har en fem kilo tung protese. Den gjør det vanskeligere for han å klatre opp bratte bakker og kjøre ned de samme bakkene.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Vi har laget en visuell fremstilling av trampeteknikken som har vært brukt veldig lenge. Det har de ikke oppfattet. Jeg håper det kan hjelpe til å få en forståelse for hva som kreves, sier Anne Ragnhild Kroken, rådgiver i Norges Skiforbund.

– Jeg synes de lager så tøffe løyper her at det blir tøft for de med benskader å hevde seg. De må lage løyper som omfavner alle funksjonsnedsettelser, forteller Toskedal Larsen etter å ha spilt inn videoen som skal lære opp FIS.

Lover forbedring

Assisterende generalsekretær i FIS Niklas Carlsson forteller at de vil jobbe hardt for å gjøre paralangrenn mer attraktivt og trekker flere utøvere til sporten. Han vedgår at det finnes forbedringspotensial.

Les også: Norsk langrennsstjerne hardt ut mot premienivå – måtte ta til takke med mummikopp

Vilde Nilsen Mummi
Vilde Nilsen Mummi

– Vi kan helt klart gjøre ting bedre, og vi kommer til å se på dette spesifikke tilfellet. Er det noe vi kan lære? Er det noe som kan bli tydeligere? Slik at reglene blir bedre og dialogen med de aktive blir bedre, sier svensken.

Oxaal er i stor grad fornøyd med hvordan VM i Östersund har blitt arrangert. Men er klar på at han forventer mer av FIS fremover.

– Det har vært en overgangssesong på mange måter, som regelverket som de ikke tok med en gang. Det blir bedre og bedre, men vi forventer en høy standard og at vi blir likestilt.

Siste nytt

  • Geiger spurtslo Riiber: – Må bruke det som motivasjon

    Det ble en norsk-tysk duell i lagsprinten i kombinert. Til slutt ble det et spurtoppgjør mellom Vinzenz Geiger og Jarl Magnus Riiber.

    Nordmannen tok kommandoen inne på oppløpet, og lå først for å kontrollere. Men tyskeren kom bakfra med en enorm fart, og spurtslo noe overraskende Riiber.

    Dermed ble det andreplass på Jørgen Graabak og Riiber som gikk for Norge 1.

    I den tyske leiren var stemningen god etter lagkonkurransen:

    – Det betyr mye for oss at vi kan stå på toppen, og det gir oss motivasjon til de neste konkurransene, sa Geiger til NRK etter å ha gått over målstreken først.

    – Vi er godt vant, men vi kan ikke vinne hver gang. De vinner på en god dag, sa Graabak til NRK.

    Og la til:

    – Vi er ikke fornøyd med å bli nummer to. Vi må bruke det som motivasjon framover.

    Norge 2, med Andreas Skoglund og Espen Andersen, ble til slutt nummer seks.

  • Leeds stengte eget stadion etter råd fra politiet

    Den engelske fotballklubben Leeds har lukket ned hjemmebanen Elland Road etter råd fra politiet. Alle ansatte er sendt hjem.

    Premier League-klubben bekrefter selv grepet fredag.

    I en melding i klubbens kanaler i sosiale medier heter det at alle klubbens kontorer og virksomheter stenges inntil videre.

    Klubben beklager videre ulempene dette måtte medføre.

    Det opplyses ingenting om årsaken til det uvanlige grepet, annet enn at politiet har vært inne i bildet forut for beslutningen. BBC melder at årsaken skal være relatert til sikkerhet, og at en trussel fremsatt i sosiale medier skal ligge bak.

    Samtlige ansatte i Leeds er sendt hjem.

    Premier League - Leeds United v Southampton
    Foto: PHIL NOBLE / Reuters
  • Dårlig nytt for Rekdal og Rosenborg – skadd spiller må opereres

    Rosenborg-spiller Edvard Tagseth må under kniven etter at han pådro seg en skade denne uken.

    Tagseth skadet seg på trening, melder RBK på egne nettsider fredag.

    Undersøkelser gjort i etter kant av episoden har konkludert med at vingbacken må opereres.

    – Edvard har pådratt seg en kneskade som vil bli operert til uka. Med de nødvendige forbehold ventes han tilbake i løpet av mai, sier RBK-lege Ola Aas i en uttalelse.

    RBK-trener Kjetil Rekdal må dermed klare seg uten forsvarsspilleren i mange kamper innledningsvis i årets seong.

    Rosenborg innleder ligasesongen mot Viking hjemme på Lerkendal 10. april.

    (©NTB)

    4 runde i cupen mellom Viking og Rosenborg
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste