NRK Meny
Normal

Kristoffs lag går rettens vei

Alexander Kristoffs Katjusja, verdens nest beste sykkellag i fjor, nekter å godta at de er vraket til årets verdenstour. Den russiske sykkelgiganten går nå rettens vei.

Alexander Kristoff

Alexander Kristoffs Katjusja fikk ikke verdenstourlisens avv UCI. Laget vil bruke Idrettens voldgiftsrett for å anke beslutningen.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff stakk av med bronsen på landeveisrittet i London-OL. Den norske proffsyklisten synes han har hatt en god utvikling i Katjusja-laget, og har planer om å bli der ut neste sesong tross lisensproblemene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Joaquin Rodríguez

Joaquin Rodríguez vant verdenstouren sammenlagt i 2012-sesongen. Tross lisensproblemer for Katjusja-laget, har Kristoff ikke fått signaler om at stjernerytteren har planer om å forlate laget.

Foto: Lalo R. Villar / Ap
– Vi har fått vite av lagledelsen at vi kommer til å ta rettslige midler i bruk. Jeg har ikke fått vite grunnen til at vi mistet lisensen, men har lest at de mente det var etiske årsaker, sier Alexander Kristoff til NRK.

Levert anke til CAS

Det var svært overraskende at Katjusja ikke fikk innvilget lisens til verdenstouren forrige uke. Også etter å ha mottatt Det internasjonale sykkelforbundets (UCI) forklaring, måpte man i Russland.

– Etter å ha mottatt dokumentet, bekrefter Katjusja-laget intensjonen om å forsvare rettighetene på ethvert tenkelig vis for å få verdenstourlisens. Det inkluderer også en allerede innlevert anke til Idrettens voldgiftsrett (CAS), heter det i en uttalelse fra laget.

En uavhengig kommisjon, som vurderte lagene på bakgrunn av sportslige, etiske, administrative og økonomiske aspekter, skal ha avvist søknaden.

Alt tyder på at det var etiske innvendinger mot laget. Kristoff føler det urettferdig å bli straffet for hva tidligere ryttere har gjort.

– Det har vært en del positive dopingprøver i Katjusjas historie. Det er også forskjellige ting som etterforskes der en del ryttere fra laget er involvert. Det kan hende det ble for mye, men enkeltvis er vi ikke andre enn verre lag, mener Kristoff.

– Det er kjempekjedelig at jeg og andre på laget blir straffet av tidligere ryttere som har dopet seg som ikke sykler med oss, sier Kristoff.

Har sammenlagtvinneren

Katjusja avsluttet 2012-sesongen som verdens nest beste lag. Stjernerytter Joaquin Rodriguez sto igjen som vinner av verdenstouren sammenlagt.

– Så vidt jeg har forstått er han innstilt på å bli på laget. Det er lovlig seint å skifte lag nå, det er ikke mange som har ledige plasser. Jeg er ikke innstilt på å skifte lag. Min plan er å bli i Katjusja, sier Kristoff.

Kristoff har syklet i en sesong for Katjusja, og han har kontrakt ytterligere ett år.

Uten lisens til verdenstouren, blir Katjusja avhengig av såkalte «wild cards» for å få delta i de største sykkelrittene, inkludert Tour de France og Giro d'Italia.

Siste nytt

 • Slovensk hockeyspelar dopingtatt

  Den slovenske ishockeyspelaren Ziga Jeglic har testa positivt for stoffet fenoterol. Han har sjølv vedgått det, og reiser heim i dag.

  Jeglic scora på straffeslaget som gav Slovenia 3-2 over Slovakia og andreplassen i si gruppe i OL.

  Ziga Jeglic
  Foto: Frank Franklin II / AP
 • USA til kvartfinale i ishockey

  USA slo Slovakia 5–1 tirsdag morgen, og tok seg med det til kvartfinalen i ishockeyturneringen. I kvartfinalen venter Tsjekkia for de amerikanske hockeyherrene.

  USA hockey
  Foto: Brendan Smialowski / AFP
 • Sverige vraker sprintspesialistene

  Teodor Peterson og Oskar Svensson var eneste svenske innslag i semifinalen på OL-sprinten, men ingen av dem får gå onsdagens lagsprint.

  Marcus Hellner og Calle Halfvarsson utgjør svenskenes lag.

  Teodor Peterson
  Foto: Andreas Hillergren/tt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Ishockey mellomrunde
OL i Pyeongchang: Kombinert hopp
OL i Pyeongchang: Skiskyting mixed stafett og curling Norge - Italia
OL i Pyeongchang: Kombinert langrenn og curling Norge - Italia
OL i Pyeongchang: Curling Norge - Italia
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Mester mot legende i vintersport
Mester mot legende i vintersport