NRK Meny
Normal

Kristoffs lag går rettens vei

Alexander Kristoffs Katjusja, verdens nest beste sykkellag i fjor, nekter å godta at de er vraket til årets verdenstour. Den russiske sykkelgiganten går nå rettens vei.

Alexander Kristoff

Alexander Kristoffs Katjusja fikk ikke verdenstourlisens avv UCI. Laget vil bruke Idrettens voldgiftsrett for å anke beslutningen.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff stakk av med bronsen på landeveisrittet i London-OL. Den norske proffsyklisten synes han har hatt en god utvikling i Katjusja-laget, og har planer om å bli der ut neste sesong tross lisensproblemene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Joaquin Rodríguez

Joaquin Rodríguez vant verdenstouren sammenlagt i 2012-sesongen. Tross lisensproblemer for Katjusja-laget, har Kristoff ikke fått signaler om at stjernerytteren har planer om å forlate laget.

Foto: Lalo R. Villar / Ap
– Vi har fått vite av lagledelsen at vi kommer til å ta rettslige midler i bruk. Jeg har ikke fått vite grunnen til at vi mistet lisensen, men har lest at de mente det var etiske årsaker, sier Alexander Kristoff til NRK.

Levert anke til CAS

Det var svært overraskende at Katjusja ikke fikk innvilget lisens til verdenstouren forrige uke. Også etter å ha mottatt Det internasjonale sykkelforbundets (UCI) forklaring, måpte man i Russland.

– Etter å ha mottatt dokumentet, bekrefter Katjusja-laget intensjonen om å forsvare rettighetene på ethvert tenkelig vis for å få verdenstourlisens. Det inkluderer også en allerede innlevert anke til Idrettens voldgiftsrett (CAS), heter det i en uttalelse fra laget.

En uavhengig kommisjon, som vurderte lagene på bakgrunn av sportslige, etiske, administrative og økonomiske aspekter, skal ha avvist søknaden.

Alt tyder på at det var etiske innvendinger mot laget. Kristoff føler det urettferdig å bli straffet for hva tidligere ryttere har gjort.

– Det har vært en del positive dopingprøver i Katjusjas historie. Det er også forskjellige ting som etterforskes der en del ryttere fra laget er involvert. Det kan hende det ble for mye, men enkeltvis er vi ikke andre enn verre lag, mener Kristoff.

– Det er kjempekjedelig at jeg og andre på laget blir straffet av tidligere ryttere som har dopet seg som ikke sykler med oss, sier Kristoff.

Har sammenlagtvinneren

Katjusja avsluttet 2012-sesongen som verdens nest beste lag. Stjernerytter Joaquin Rodriguez sto igjen som vinner av verdenstouren sammenlagt.

– Så vidt jeg har forstått er han innstilt på å bli på laget. Det er lovlig seint å skifte lag nå, det er ikke mange som har ledige plasser. Jeg er ikke innstilt på å skifte lag. Min plan er å bli i Katjusja, sier Kristoff.

Kristoff har syklet i en sesong for Katjusja, og han har kontrakt ytterligere ett år.

Uten lisens til verdenstouren, blir Katjusja avhengig av såkalte «wild cards» for å få delta i de største sykkelrittene, inkludert Tour de France og Giro d'Italia.

Siste nytt

 • Ruud klatrer på verdensrankingen

  Casper Ruud blir belønnet for storspillet under Båstad-turneringen på den ferskeste verdensrankingen i tennis. Nordmannen klatrer seks trinn til 141.-plass. Ruud slo tidligere verdenstreer David Ferrer under turneringen i Sverige.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Diomande målløs innbytter i stortap

  Adama Diomandé startet på benken, men kom inn etter pause da Los Angeles FC tapte hele 1–5 mot Minnesota i MLS natt til mandag. Før Dio rakk å entre banen ledet Minnesota 3–1. Diomande har vært strålende for LAFC, og står med 9 mål på 9 kamper for klubben.

  MLS Crew Los Angeles FC Soccer
  Foto: Mark J. Terrill / AP
 • Sveriges keeper på vei til Roma

  Etter hva Aftonbladet erfarer skal FC København ha blitt enig med Roma om et salg av den svenske målvakten Robin Olsen. Prislappen ligger på rundt 110 millioner kroner. Kjøpet skjer i lys av at Roma trenger ny keeper etter salget av Alisson Becker.

  svensk keeper
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag