Kristoffersens EFTA-svar klart: – Har i prinsippet fått medhold

Svaret har latt vente på seg, men nå har EFTA gitt sin dom over konflikten mellom Henrik Kristoffersen (24) og Norges Skiforbund.

SPO-WIT-SKI-2017-AUDI-FIS-SKI-WORLD-CUP-FINALS---LADIES'-&-MENS' 2017 Audi FIS Ski World Cup Finals - Ladies' & Mens' Slalom

KONFLIKTENS KJERNE: Det er sponsorplassen på hjelmen som har skapt konflikt mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund i flere år.

Foto: EZRA SHAW / AFP

«Et nasjonalt idrettsforbunds ordning med forhåndskontroll og samtykke for individuelle sponsoravtaler kan utgjøre en restriksjon på en idrettsutøvers tjenestefrihet», står det i dommen.

– Dommen sier at det er markedsrettigheter og virksomhet som ikke kan være pålagt restriksjoner, men at Oslo tingrett må vurdere om forhåndskontroll og samtykke er en restriksjon, sier advokat og ekspert på idrett- og konkurranserett Bjørn Immonen.

Bakgrunnen for konflikten er at Kristoffersen ønsker å plassere logoen til sin private sponsor Red Bull på hjelmen. Det har Norges Skiforbund nektet alpinisten, siden den plassen allerede er solgt til landslagets offisielle sponsor Telenor.

Det mener altså Kristoffersen-leiren er i strid med direktivet om tjenestefrihet innenfor EØS-området – det såkalte tjenestedirektivet, og har saksøkt forbundet.

– Kristoffersen mest grunn til å være fornøyd

EFTA-domstolen skriver videre at idrettsforbundet «kan utøve skjønn» når individuelle sponsoravtaler skal inngås.

– Kristoffersen har i prinsippet fått medhold i sitt utgangspunkt i at det er en ordning som må underlegges EØS-rettslig prøving. Samtidig åpner domstolen for at noen av restriksjonene kan være opp til idretten.

Her konkluderer EFTA-domstolen at et avslag på individuelle sponsoravtaler kan avslås om avslaget er et ledd i et legitimt mål som er begrunnet i allmenne hensyn.

– Avgjørelsen kan ikke leses som en full seier for noen av partene, og begge parter vil nok finne momenter som de vil utvikle videre til hovedforhandlingen, sier Immonen og legger til:

– Alt i alt tror jeg nok Kristoffersen har mest grunn til å være fornøyd. EFTA-domstolen er tydelig på at dette er økonomisk virksomhet, og at restriksjoner ikke kan iverksettes uten videre.

SKI-SLO-FIS-CUP-GIANT-SLALOM-MEN

KAN JUBLE: Henrik Kristoffersen har størst grunn til å juble etter at EFTA har gitt sitt svar til Oslo tingrett, mener advokat Bjørn Immonen. Likevel kan begge parter bygge saken videre ut av dommen.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Rådet som EFTA-domstolen, organet som avgjør saker som angår tolkning av EØS-regler, nå har gitt Oslo tingrett er ikke er rettslig bindende. Det blir likevel historisk sett lagt særlig vekt på i norske rettsinstanser.

– Men vi har ferske eksempler på at norske domstoler velger å fravike EFTA-domstolens uttalelse. Det skjedde blant annet i en anskaffelsessak i Frostating lagmannsrett høsten 2017, forklarer Immonen.

Vil ikke kommentere svaret

Kristoffersen lader for tiden opp til verdenscupåpning i finske Levi, og ønsker ikke å kommentere EFTA-svaret ovenfor NRK.

«Vi ser at EFTA-domstolen gir Henrik medhold i at EØS-reglene kommer til anvendelse, noe som setter begrensninger på Skiforbundet. EFTA-domstolen oppstiller også kriterier om egnethet og konsistens og prosessuelle krav til håndtering av saker. Dette er viktige rettigheter for utøverne. ​​​», skriver Kristoffersens advokat Odd Stemsrud i en mail til NRK.

Norges Skiforbunds advokat Per Anders Bjørgan synes på sin sida at EFTA-dommen er positiv for skiforbundets sak.

– Vi tolker dette positivt for saken. Avgjørelsen i dag gir støtte for Skiforbundet og mer generelt for idrettens eierskap på forvaltning av markedsrettigheter. Det er ingen ting i denne dommen som skulle tilsi at det vil være nødvendig med noen systemendringer som følge av denne saken, sier Bjørgan til NRK.

Saken er berammet i Oslo tingrett fra 19. til 26. mars, og før den tid har altså tingretten bedt EFTA-domstolen om råd.

Tidligere denne måneden fikk NRK opplyst fra EFTA-domstolen at årsaken til den lange betenkningstiden er at saken er meget omfattende.

Aksel Lund Svindal

FJERNET: Kristoffersen har ment at han, som Aksel Lund Svindal, må få bruke Red Bull-hjelm. Svindal inngikk avtale med Red Bull i 2010, før Telenor sponset alpinlandslagets hjelmer. Denne sesongen må også Svindal fjerne Red Bull fra sin konkurransehjelm.

Foto: Marco Trovati / AP

Selve konflikten mellom Kristoffersen og Norges Skiforbund har vart i flere år. Da alpinisten var tjue år signerte han en avtale med energidrikkgiganten.

I november 2016 valgte altså Kristoffersen å saksøke skiforbundet.

– Det er ikke bare, bare å ta ut en stevning, men vi følte at vi ikke ble tatt helt alvorlig, sa Henrik Kristoffersens far, Lars Kristoffersen til NRK den gang.

Måtte unnskylde seg til laget

Siden har det stormet rundt Norges desidert beste slalåmløper.

Måneden som fulgte sto han over verdenscupåpningen i Levi, krevde 15 millioner av forbundet om han ikke fikk kjøre med Red Bull på hjelmen og fikk avslag av Oslo tingrett om en midlertidig tillatelse til å disponere hjelmreklamen.

Kristoffersens konflikt med forbundet gjorde også at han havnet på kant med sine egne lagkamerater.

– Jeg har rett og slett ikke hørt et ord fra noen av de jeg er på verdenscuplag med etter dette. Jeg føler meg ikke dolket i ryggen på noen måte, men jeg føler ikke jeg har så stor støtte fra de jeg faktisk prøver å hjelpe, sa Kristoffersen i hans første intervju etter saksøkingen.

De andre på alpinlandslaget reagerte så sterkt på uttalelsene at Kristoffersen måtte stå skolerett og be om unnskyldning.

Siste nytt

 • Børge Lund ny Elverum trener

  Børge Lund (40) blir ny trener for Elverums håndballag fra neste sesong. Han tar over for Michael Apelgren, som skal ta over det Svenske laget Sävehof. Klubben har helt siden juni vært på jakt etter Apelgrens etterfølger. Nå har Lund signert en treårskontrakt.

  Håndball herrer Golden League-turneringen i Danmark
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Russiske friidrettstopp suspendert

  Dmitrij Sjljakhtin, president i Russlands friidrettsforbund, er av Friidrettens integritetsenhet suspendert mistenkt for å ha hindret en dopingetterforskning. Ved siden av Sjljakhtin er også seks andre mistenkt i saken. Anklagene knytter seg til saken mot høydehopperen Danil Lysenko, som skal ha lagt fram forfalskede medisinske papirer etter at det ble innledet sak mot ham for tre brudd på meldeplikten. Meldingen om anklagene mot Sjljakhtin kommer dagen før et styremøte i det internasjonale friidrettsforbundet.

  Foto: Ben Stansall / AFP
 • Botheim med ny RBK-kontrakt

  Erik Botheim har signert en ny kontrakt med norsk fotballs flaggskip. Det melder Rosenborg på egne nettsider. Kontrakten strekker seg over to år. – Erik er en spiller vi har stor tro på kan utvikle seg til å bli en topp Rosenborg-spiss, sier trener Eirik Horneland.

  Rosenborg, ERik Botheim, Eirik Horneland
  Foto: RBK.no

Sendeplan

Kl. Program Kanal