NRK Meny
Normal

Kristoffersen: – Jeg hadde ikke vært den samme alpinisten

Det er lite som minner om alpinsirkuset når Henrik Kristoffersen (22) gasser bortover crossbanen. Men Kristoffersen gir motocross stor ære for skisuksessen.

Henrik Kristoffersen

VROOM-VROOM: Henrik Kristoffersen liker at det går fort - både i alpinbakken og på motorsykkelen.

Foto: Tommy Barstein, NRK

Han spinner i grusen og setter fart.

Svinger, hopper og nærmest danser på motocrossykkelen gjennom banen på Aurskog-Høland.

Det kan se mer ut som en hobby enn en treningsøkt, men et blodslit er snart over.

– Motocross er utrolig viktig for meg. Jeg startet med dette da jeg var seks år gammel, og jeg tror ikke jeg hadde vært den samme alpinisten, hvis jeg ikke hadde kjørt motocross, sier Kristoffersen til NRK.

Henrik Kristoffersen

ANDRE TANKER: Henrik Kristoffersen kobler av med hobbyen motocross.

Foto: Tommy Barstein, NRK

Han har fortsatt med motocross-treningen gjennom karrieren, og håper det kan bidra til ytterligere steg etter fjorårets supersesong.

– Tyngdeoverføring og sporvalg er likt i teorien, dessuten er det utrolig slitsomt. Når jeg kjører i 30 minutter, har jeg 180 i snittpuls, sier Kristoffersen og forklarer:

– Du bruker beina veldig mye. Det er ikke som å sitte på en roadracing-sykkel. Det er dumper overalt, det er svinger, du må opp og stå, bremse og clutche. Det er rett og slett et ork – du bruker hele kroppen hele tiden. Sannsynligvis er de gode motocrosskjørerne blant de best trente utøverne generelt.

Stenmark-parallell

Også verdens beste alpinist de siste sesongene, Marcel Hirscher, kjører ofte motocross.

– For meg er det alfa-omega, tror jeg. I tillegg til at du får gjort andre ting og koblet av. Det er viktig det også, sier Kristoffersen.

Rælingen-gutten er opptatt av å gjøre alt som utvikler ham som alpinist.

Nå, før en ny sesong, er han ikke redd for at en velfylt konto, kjæreste, ny leilighet og suksess skal sette en demper på sultfølelsen.

– (Ingemar) Stenmark har 86 verdenscupseire, mens jeg har 10. Jeg kan ikke være mett da. I så fall kunne jeg bare sluttet, sier Kristoffersen.

Henrik Kristoffersen med glasskula

KUL FYR: Henrik Kristoffersen kysser trofeet som beviser sammenlagtseier i slalåmcupen.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Jakter Hirscher

Kristoffersen understreker at hovedmålet er å bli bedre på ski, men hvis han klarer det, er det ingenting i veien for at han kan utfordre Hirscher i jakten på å vinne verdenscupen sammenlagt denne sesongen.

Pappa og støttespiller Lars Kristoffersen har på mange måter hovedrollen når det kommer til å holde sønnen skjerpet og motivert.

– Hvis du ser på Hirscher, er ikke det unikt. Du må hele tiden ha et jag om å bli bedre. Ikke nødvendigvis bedre resultatene, men at du uvikler deg som skiløper fysisk og mentalt. Da er det hvert fall stor mulighet for at resultatene kommer, sier Kristoffersen.

– Hirscher hadde ikke så mange seire som 21-åring?

– Nei, men vi snakket da ikke om alder? sier pappaen og ler.

22-åringen slår selv fast:

– Jeg vil ha en bedre sesong for hvert år som går. Det har jeg hatt hele karrieren så langt.

Reportasje fra Sportsrevyen. Reporter: Tommy Barstein, foto: Petter Olden, Tommy Barstein og Stian Rugsveen.

NRK ble med Henrik Kristoffersen på motocross-trening. Se Sportsrevyen-saken her.

Siste nytt

 • Sejersted vant NM i utfor

  Adrian Smiseth Sejersted vant NM i utfor i Hafjell onsdag. OL-mesteren i utfor, Aksel Lund Svindal, kunne ikke hamle opp med Sejersted. Svindal endte på bronseplass, mens Kjetil Jansrud tok NM-sølv. I kvinneklassen sikret Marte Berg Edseth seg NM-gullet.

  Adrian Smiseth Sejersted
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Konnerud fikk ski-NM 2020

  Konnerud er tildelt NM på ski langrenn første del om to år. Det melder Norges Skiforbund tirsdag. Det var to søkere til arrangementet.

 • FA skal undersøke Zlatan

  Zlatan Ibrahimovic risikerer å bli straffet av det engelske fotballforbundet (FA) etter at han har involvert seg i et nytt spillselskap. Den svenske fotballstjernen har reklamert for det nye spillselskapet BetHard, skriver den engelske avisen Mirror.

  Zlatan
  Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport og musikk med håndball kvinner Kroatia - Norge