NRK Meny
Normal

Kristoffersen etter historisk bronse: – Takk mutter'n, takk fatter'n!

Henrik Kristoffersen (19) kjørte seg opp fra 15.-plass til bronsemedalje i OL-debuten i Sotsji. Dermed ble han tidenes yngste OL-medaljør på herresiden i alpint.

Henrik Kristoffersen takket foreldrene etter bronsemedaljen i slalåm lørdag. Han snakket med reporter Ida Nysæter Rasch etter medaljeseremonien.

– Det er helt sjukt! Det er ... Helt sjukt, sprudlet Henrik Kristoffersen da han ble intervjuet av TV 2 like etter å ha kjørt ned til bronse i OL-slalåmen.

– Takk mutter'n, takk fatter'n! Jeg ringer straks hjem! sa 19-åringen videre.

Kristoffersen

Henrik Kristoffersen kjørte nest best av samtlige i den andre omgangen i Sotsji. Det holdt til å ta igjen 12 av de 14 løperne han lå bak etter første omgang.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det er nemlig liten tvil om at foreldrene - og spesielt pappa Lars - skal ha sin del av æren for ungguttens utrolige opphenting.

Etter en svært skuffende første omgang - hvor Kristoffersen til slutt måtte se seg slått av 14 andre løpere - ringte han hjem til sin far for å be om råd før den avgjørende andreomgangen.

Rådene Henrik fikk over telefonen må ha vært gode. Timer senere leverte 19-åringen en forrykende omgang og kjørte ned til foreløpig ledelse.

Deler medaljen med foreldrene

Kun Marcel Hirscher (sølv) og lederen fra første omgang Mario Matt (gull) klarte å tukte den norske unggutten. Dermed ble det bronse på Kristoffersen, som samtidig ble den yngste mannlige OL-medaljevinneren i alpint noensinne.

– Jeg er veldig glad nå. Jeg tror ikke helt at det har gått opp for meg ennå. Kanskje jeg kjenner mer på det utover kvelden, sier Kristoffersen til NRK.no.

Han er klar på at medaljen han har hengende rundt halsen langt ifra er kun hans egen fortjeneste.

– Halvparten av medaljen er mamma og pappas, sier 19-åringen, som aldri har lagt skjul på foreldrenes betydning for hans hittil korte, men innholdsrike karriere.

Det la han heller ikke skjul på da han var som mest skuffet i pausen av slalåmrennet. Pappa Lars måtte ringes før andre omgang.

– Henrik var elektrisk

Og en knapp halvtime etter at pappa Lars hadde sett sønnen sikre seg den historiske bronsemedaljen, forteller han NRK.no hva han og Henrik snakket om i pausen.

– Han ringte meg etter besiktigelsen før andre omgang. Da var han helt elektrisk. Løypa var det råeste han hadde sett, sier pappa Lars.

Løypen i andre omgang er aldri den samme i den første. Derfor øynet Henrik virkelig muligheten før den avgjørende omgangen.

– Hvorfor passet denne løypen han så godt?

– Grunnen er skiintelligensen til Henrik. Det var derfor han ble nummer tre og Hirscher nummer to, forklarer Lars Kristoffersen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Henrik Kristoffersen

Henrik Kristoffersen sammen med faren Lars Kristoffersen. Bildet er tatt i 2009.

Foto: Privat

– Trodde ikke på pallen

Han legger imidlertid ikke skjul på at han trodde det var for langt opp til å blande seg inn i medaljekampen før sønnen ringte.

– Etter første omgangen trodde jeg ikke pallen var mulig.

– Etter å ha hørt hvordan han reagerte etter å ha sett løypa for andre omgang så trodde jeg det kunne bli bra. Jeg ga han et råd om å bruket huet og gi gass, sier pappa Kristoffersen.

Da svenske André Myhrer - som lå på andreplass - kjørte ut i finaleomgangen, var Henrik Kristoffersen sikret bronsen. Det øyeblikket glemmer neppe pappa Lars med det første.

– Som far hoppet jeg litt i sofaen da han endte på pallen. Men jeg er veldig rolig når jeg ser på han. Men jeg har en god følelse inni meg nå, jeg er veldig stolt, sier faren.

Vinnerskallen

Stolt har både pappa Lars og sønnen Henrik all mulig grunn til å være, mener NRKs alpinkommentatorer Andreas Toft og Marius Arnesen. Etter det historiske bronseløpet hadde de følgende å si om prestasjonen.

– Det er en helt vanvittig stor prestasjon. Henrik viser hvorfor han er et av de største alpintalentene verden har sett, sier Toft.

Han og Arnesen kommenterte Kristoffersens bronseløp på radio.

Begge er de mektig imponert over hvordan den unge slalåmspesialisten hevet seg etter den skuffende førsteomgangen.

– Hva sier den andreomgangen om Kristoffersen?

– At han er en vinnerskalle. Vinnerskalle, vinnerskalle, vinnerskalle! gjentar Arnesen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «aa» i nytt vindu

Siste nytt

 • N'Zonzi klar for Roma

  Steven N’Zonzi er klar for Roma. Han kommer fra Sevilla og koster cirka 250 millioner kroner. 29-åringen var med i Frankrikes VM-tropp som tok gull tidligere i sommer. Midtbanemannen har underskrevet en 4-årsavtale.

  SOCCER-WORLDCUP-FINAL/
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Ajer og Celtic utslått

  Det blir ikke mesterligafotball på Kristoffer Ajer og Celtic i høst. AEK Aten tok seg videre til siste kvalrunde med 3–2 sammenlagt. Grekerne vant 2–1 hjemme tirsdag og klarte 1–1 i Glasgow. Ajer var ikke med til Aten på grunn av karantene.

  Kristoffer Ajer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Dahle gir seg i Ørn

  Thomas Dahle fratrer som hovedtrener for fotballjentene i Trondheims-Ørn etter en tung sesong så langt. Det gjenstår åtte kamper av serien, og Ørn ligger tredje sist. Klubben jobber med å få på plass en midlertidig trenerløsning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal