– Føler at jeg kan henge med de beste nå

Det ble en norsk jubeldag i finske Levi søndag. Henrik Kristoffersen (19) tok Norges første pallplassering i slalåm i verdenscupen siden 2004 da han sikret 3. plassen.

Henrik Kristoffersen overrasket stort og kom på pallen for første gang i karrieren under dagens slalåm.

Henrik Kristoffersen

Henrik Kristoffersen kjørte inn til Norges beste slalåmplassering i verdenscupen siden 2004.

Marius Arnesen.

NRKs alpinekspert Marius Arnesen: - Han gjør ikke en feil.

19-åringen har tidligere vært forsiktig med å snakke om pallplasseringer, men i Levi lyktes han altså. I tillegg tok Sebastian Foss-Solevåg en svært imponerende (og uventet) 9. plass.

– Det er en veldig god følelse, sier Kristoffersen til NRK om det å ta steget på pallen.

– Men jeg vet ikke om jeg hadde trodd på pallplass, sier han.

Norge har ikke hatt en pallplassering i slalåm i verdenscupen siden 2004, da Truls Ove Karlsen vant i Kranjska Gora i Slovenia.

– Kan følge de beste

Henrik Kristoffersen kjørte en knallsterk slalåmomgang i finske Levi og var nummer fire før finaleomgangen - 0,65 sekunder bak ledende Marcel Hirscher.

I 2. omgang kjørte han også glimrende slalåm. 19-åringen suste ned til foreløpig beste tid og beviste at han blir å regne med i slalåm denne sesongen.

0,93 sekunder skilte opp til den østerrikske vinneren Marcel Hirscher. Hans landsmann Mario Matt ble toer.

– Han gjør ikke en feil, sier Marius Arnesen imponert.

Kristoffersen har en 11.-plass som beste plassering i slalåm.

Det resultatet oppnådde han nettopp i Levi i fjor, og den unge alpinisten innrømmer at 3. plassen gir økt selvtillit.

– Jeg føler at jeg kan henge med de beste nå, sier han til NRK.no.

– Et løft for skifamilien

Den norske laginnsatsen søndag var svært sterk. Fire utøvere blant de 30 beste har ikke vært vanlig i norsk slalåm de siste årene

– Det vi er vitne til er et løft for hele den norske skifamilien, sier NRKs alpinekspert.

Se bare på disse plasseringene:

Henrik Kristoffersen: 3. plass
Sebastian Foss-Solevåg: 9. plass
Leif Kristian Haugen: 15. plass
Jonathan Nordbotten: 26. plass

– Det er skikkelig bra. Fire i finaleomgangen er helt sykt. Jeg kan ikke huske sist det skjedde, sier en glad Kristoffersen.

– Denne dagen er helt fantastisk for hele det norske laget, supplerer Arnesen.

Saken fortsetter under video

Sebastian-Foss Solevaag beholder plasseringen sin fra 1.omgang etter er strålende kjørt 2.omgang i dagens slalåm.

Imponerte i 1. omgang

Leif Kristian Haugen kjørte i mål til 13.-plass etter førsteomgangen. Sebastian-Foss Solevåg fra Spjelkavik imponerte med en 17.-plass, mens Jonathan Nordbotten kastet seg over målstreken til en 22.-plass.

– Endelig har vi en nordmann med i slalåmtoppen. Det begynner å bli lenge siden, utbrøt Arnesen etter den knallsterke norske innsatsen i 1. omgang.

Dermed var de norske forventningene høye før 2. omgang i Levi. Og nordmennene innfridde altså.

Sterk kjøring av Solevaag

Sportssjef for alpinlandslaget Claus J. Ryste

Sportssjef for alpinlandslaget Claus J. Ryste: - Han har en vinnerskalle som er rå.

I 2. omgang imponerte Foss-Solevåg like godt med å kjøre inn til foreløpig ledelse.

Sunnmøringen kjørte med fandenivoldsk innstilling, leverte svært sterk slalåm og kjørte inn til bedre tid enn Ted Ligety (som ledet på det tidspunktet).

– Fantastisk kjøring av Solevåg, mente både ekspert Arnesen og kommentator Lars Lystad.

– Alle vil være best

Sunnmøringen forklarer den norske slalåmoppturen slik:

– At alle kom med til andre omgang er et bra signal. Vi har hatt et veldig bra opplegg med bra støtteapparat, barmark og mengdetrening på ski. Alle vil være best, sier Solevåg til NTB.

Nordbotten var ikke rask nok i 2. omgang til å kjøre seg opp fra 22. plassen, men sikret seg verdenscuppoeng.

Den strålende laginnsatsen markerer slutten på en svært oppløftende slalåm-helg i Levi for de norske utøverne.

Nina Løseth kjørte også inn til en sterk 7. plass lørdag.

Sportssjef for alpint, Claus J. Ryste, er ekstremt imponert over prestasjonen til Kristoffersen.

– Det viser jo en utøver med ekstrem vilje og ferdigheter til å oppnå målene han har satt seg. Han har jobbet hardt og har en en vinnerskalle som er rå. Jeg er så imponert, sier han til NRK.no.

– Resultatene i dag viser at vi har tatt et stort skritt fram (i slalåm) og viser at det vi holder på med er riktig, mener han.

Henrik Kristoffersen kjørte en meget sterk førsteomgang i slalåm og ligger på en foreløpig fjerdeplass. Se omgangen her!

• Storhamar knuste Vålerenga

Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».