NRK Meny
Normal

Kristoff om terrorfaren i sykkelritt: – Skummelt

Tre dager etter at de ikke fikk sykle et ritt på grunn av terrorfare, innrømmer Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm at de er skremt av den nye sykkelhverdagen.

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff håper arrangører av større ritt, som Tour de France, har kontroll over terrorfaren, men nordmannen forstår at det er vanskelig å ha full kontroll på alle biler og tilskuere langs løypa i et sykkelritt.

– Jeg skal ærlig innrømme at det gikk noen tanker gjennom hodet da det rittet ble avlyst, sier Katusja-proff Sven Erik Bystrøm til NRK.

Sammen med sin mer kjente norske lagkamerat, Alexander Kristoff, er han tilbake i Norge etter noen spesielle dager i Tyskland.

Rittet de begge skulle sykle i Frankfurt 1. mai ble plutselig avlyst etter at tysk politiet avverget et terrorangrep.

Bilbomber

Nå håper Kristoff at arrangører av større ritt, som Tour de France, også har kontroll.

– Det står alltid biler langs veien, og det er vanskelig å få sjekket om en av dem inneholder en bombe, sier Kristoff og legger til:

– Tour de France tiltrekker seg mye folk og da er det mulig å gjøre stor skade. Det er en skummel tanke.

Sven Erik Bystrøm

Katusja-rytter Sven Erik Bystrøm liker ikke terrorfaren rundt sykkelritt.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Boston Maraton

Fredagens hendelse var en ny og ubehagelig erfaring for sykkelsporten. Den minnet dem på at terroren også kan ramme dem.

– Det har ikke vært noe tema før, men det kan hende det blir det nå. Det er vanskelig å få sjekket hele løypa og alle som ser på, sier Kristoff.

For to år siden ble Boston Maraton rammet av to bomber som drepte tre personer. Det er foreløpig ett av få eksempler på terror mot idrettsarrangementer, men terrorforsker Lars Gule mener idrettsverden må ta terrorfaren på alvor.

– Siden store idrettsarrangementer får mye oppmerksomhet kan det være attraktivt for terrorister å benytte muligheten til å nå et stort publikum, sier Gule.

Stort område

Det planlagte angrepet mot fredagens tyske ritt «Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt» skulle skje i et skogsområde som rytterne måtte gjennom.

Terrorforsker Gule mener sykkelritt, i likhet med maraton, kan være ekstra vanskelig å sikre fullt og helt mot terror.

– Det er vanskelig å gi fullgod sikkerhet fordi arrangement strekker seg over et stort område, påpeker terrorforskeren.

Siste nytt

  • Pirrone vant junior-gull i VM

    Elena Pirrone fra Italia vant kvinnenes fellesstart for junior i sykkel-VM fredag. Danske Cecilie Norsgaard Jørgensen sikret VM-sølvet, mens Letizia Paternoster fra Italia tok bronsen. De norske jentene greide ikke å hevde seg i fellesstarten.

    Thale Bjerke var den som hang best med, men hun mistet kjedet med rundt 25 kilometer igjen. Hun endte på 31.-plass med 4.12 minutter opp til vinneren.

    Elena Pirrone
    Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld