Kristoff hylles etter monsterspurten: – Helt absurd fort

Alexander Kristoffs sluttspurt i Gent-Wevelgem søndag fikk en hel sykkelverden til å måpe. NRKs sykkelekspert holder nå nordmannen som favoritt i Flandern rundt.

Alexander Kristoff

HYLLES: – Dette er noe av det ypperste vi har sett av sluttspurter på mange år, sier Dag Erik Pedersen om Alexander Kristoffs oppvisning i Belgia

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

– Alexander er så vanvittig rå i denne spurten og kjører 60 kilometer i timen i motvind. Det er helt absurd fort, sier trener Stein Ørn til NRK.

Søndag klinte Kristoff til og vant sykkelklassikeren i Belgia, noe han selv beskrev som en av de største seierne i hans karriere.

Dagen derpå blir han hyllet på sosiale medier for spurten. NRK-ekspert Dag Erik Pedersen ser på Kristoff som den største favoritten til kommende søndags Flandern rundt.

Absurd fort

Kristoff og lagkamerat Fernando Gaviria var helt framme i tet-gruppa. Gaviria lå på bakhjulet til Kristoff, men hadde ikke krefter til å følge, og nordmannen kunne juble over en etterlengtet seier.

– Det er jo et nivå på den seieren som blir berømmet av en hel sykkelverden som ett av de beste løpene i årets sesong. Måten den blir gjort på er veldig stor, sier Ørn.

Dag Erik Pedersen mener at dette er noe av det ypperste vi har sett av sluttspurter på mange år.

– Man snakker ofte om Kristoff som en spurter. Men han er først og fremst en éndagsrytter som presterer på et vanvittig nivå. Han vinner med to-tre lengder og er i en helt egen klasse.

Rollebytte

CYCLING-FRANCE/

ROLLEBYTTE: Fernando Gaviria ble hentet inn for å vinne spurter, men søndag var han hjelperytter for Kristoff

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Det var et rollebytte man ble vitne til. I sluttspurten er det tydelig at Gaviria er taktisk i sine siste tråkk for å hjelpe nordmannen.

– Gaviria går inn på hjulet til Alexander og hindrer de andre spurterne i å posisjonere seg for å bruke ham som opptrekker. Dermed hindrer han spurtfavoritten Ella Viviani i å få den posisjonen. Det gjør at Alexander kan spurte alene. Da er han overlegen, forteller Ørn.

– Dette var veldig tøft gjort av Gaviria, for det skjer på sekunder i veldig høy hastighet, sier Pedersen.

– Samarbeidet sier litt om lojaliteten mellom Gaviria og Kristoff. At Gaviria bruker de siste kreftene på å beskytte posisjonen til Kristoff, er mesterlig gjort.

Favoritt

– Spesielt i år er at Gaviria ble hentet inn for å vinne spurtene. Kristoff skulle kjøre opptrekk, nettopp fordi Alexander har en langsommere akselerasjon og derfor egner seg godt til å trekke opp spurter, sier Ørn.

Men søndag sa colombianeren at han ikke følte seg bra, slik at Kristoff kunne gå for seieren.

– Gavier skjønner jo at dette er en vinn-vinn situasjon hvis han kan fortsette å holde Alexander motivert til å gjøre akkurat den jobben der. Så det er et slags payback, sier Ørn.

Pedersen er overbevist om at Gaviria allerede i Milano – Sanremo så hvor god Kristoff var da han vant hovedfeltet og ble nummer 14.

– Da lekte nordmannen med Gaviria som ikke hadde sjanse til å holde hjulet. Så akkurat nå ser jeg på Kristoff som den største favoritten til søndagens Flandern rundt.

– Når han får kabalen til å ligge, kommer han til å leke med de andre. Etter 220-230 kilometer er det ikke mange som har noe å stille opp med, da er folk slitne. Det så vi på søndag, men Kristoff hadde krefter da også, han.

Siste nytt

 • Lows fremtid er usikker

  Joachim Löw er i samtaler med Tysklands fotballforbund (DFB) om hvorvidt han skal lede landets fotballherrer videre, ifølge flere tyske medier.

  Siden VM-gullet i 2014 har resultatene vært svært blandet, og Löw har havnet under kraftig press etter 0-6-tapet mot Spania i nasjonsligaen tidligere i måneden.

  Ifølge avisen Bild og nettstedet SportBuzzer pågår det samtaler i DFBs hovedkvarter i Frankfurt mandag ettermiddag.

  (NTB)

  Joachim Low
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Disse kan bli årets trener

  Det er ikke altfor lenge til at årets trener i Toppserien skal kåres. Juryen har nominert tre trenere for årets pris. Disse kan bli årets trener:

  Thomas Dahle, Avaldsnes:

  – Med en tropp bestående av unge spillere, samt noen etablerte stjerner, har han skapt trygge rammer for utvikling samtidig som han fører en tydelig spillestil, sier juryen.

  Jack Majgaard Jensen, Vålerenga:

  – Som ny Vålerenga-trener ble han møtt med høye krav, og etter å ha holdt førsteplassen i serien over lengre perioder har han virkelig innfridd, sier juryen om dansken.

  Steinar Lein, Rosenborg:

  – Lein går inn i kamper med en tydelig plan, og klarer å samtidig å underholde publikum. Han er bevisst egen filosofi, og har fått frem det beste i en variert spillertropp med mange unge spillere, mener juryen.

  Vinneren skal presenteres i forbindelse med cupfinalen 13. desember.

  NM fotball kvinner 2020, semifinale: Vålerenga - Avaldsnes
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Haalands verdi skyter til værs

  Markedsprisen for Erling Braut Haaland (20) raser av gårde i en vanvittig fart. Nå verdsettes han til 1,68 milliarder kroner

  Det er det anerkjente nettstedet CIES som mandag offentliggjorde en fersk oversikt over hvilke fotballspillere som har økt sin verdi mest den siste måneden.

  Den viser at Haaland har blitt snaut 400 millioner mer verdt bare på de siste vel fire ukene.

  CIES skriver at dersom Haaland fortsetter å prestere som han gjør med mange mål, kan han gå forbi verdens mest verdifulle spiller når viruspandemien har gitt seg. Det er i øyeblikket ifølge CIES brasilianske Neymar.

  Hans markedsverdi er nå 2,34 milliarder kroner.

  Bundesliga - Hertha BSC v Borussia Dortmund
  Foto: Annegret Hilse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal