Busskaos da Kristoff Tour-debuterte med andreplass

BASTIA/OSLO (NRK.no): En fastkjørt buss på målstreken skapte fullt kaos i Tour de France bare minutter før Alexander Kristoff spurtet om etappeseier.

Cycling Tour de France

Alexander Kristoff måtte se seg slått av Marcel Kittel akkurat på målstreken.

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff sendte ut noen gloser da han passerte målstreken som nummer to, men sier seg likevel fornøyd med andreplass på sin første Tour de France-etappe.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Alexander Kristoff viste virkelig at han hadde krutt i beina på oppløpet, men Marcel Kittel snek seg akkurat forbi nordmannen til etappeseier.

– Det er stort med en andreplass og det er viktig med en god start. Jeg viser at jeg kan kjempe med de beste. Får du en andreplass kan du fort vinne også. Dette er over forventing, sier Alexander Kristoff til NRK.no etter etappen.

– Jeg fikk med meg at flere av favorittene var borte etter velten, så jeg tenkte at dette var en god sjanse. Men jeg så Kittel sitte der, så jeg visste det ville bli vanskelig. Jeg måtte bruke mye krefter i vinden, sier han.

Buss krasjet i målseilet

Før rytterne kom så langt til målstreken, var det dramatiske scener i Tour de France-sirkuset.

Det luktet skandale da lagbussen til Orica GreenEdge kjørte seg fast i målseilet. Arrangøren så seg nødt til å flytte målstreken til tre kilometer før mål.

Da bussen likevel ble fjernet i tide, kunne rytterne tråkke seg helt til målstreken som først var satt.

– Det var kaotisk. Det kom beskjed om flytting av målstreken, så var det kontrabeskjeder. Vi visste ikke helt hvor målet var, sier en oppgitt Edvald Boasson Hagen til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bussen satt fast i målseilet

Lagbussen til Orica GreenEdge kjørte seg fast i målseilet på den første etappe, og skapte stressende omstendigheter for både rytterne og arrangøren.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

Etappetoer Kristoff hadde imidlertid ikke fått med seg all dramatikken rundt den fastkjørte lagbussen.

– Jeg fikk med meg noe, men jeg hører ikke så godt etter de siste kilometerne. Da hører jeg bare støy her, sier Kristoff, og peker på øret sitt.

Massevelt fjernet kanonene

Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen fikk spurten ødelagt da han ble påkjørt bakfra og bakhjulet sviktet.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Få kilometer før mål kom en velt i hovedfeltet som feide unna forhåndsfavorittene Mark Cavendish, André Greipel og Peter Sagan. Mange andre ryttere gikk også ned i krasjen, blant dem Tony Martin som senere rullet i mål oppskrapet og forslått.

Cavendish, som ble stående bak velten, var bekymret for lagkameraten etter velten.

– Jeg var heldig som ikke gikk ned. Tony har det ikke bra. Jeg var ikke den eneste forhåndsfavoritten som ble hindret. Det er ikke så ille som det kunne vært, sa Cavendish til pressekorpset utenfor lagbussen etter etappen.

Boasson Hagen påkjørt

Boasson Hagen kom seg unna velten og satt godt med i spurten, men nådde ikke helt opp. Han ble nemlig påkjørt bakfra.

– 500 meter fra mål ble jeg påkjørt bakfra, og eikene ble ødelagt. Det er vanskelig å spurte med et hjul uten eiker. Da ble alt ødelagt, sier Boasson Hagen, som likevel gleder seg over innsatsen til Kristoff.

– Han er råsterk, sier Boasson Hagen, som selv ble nummer 24 på lørdagens etappe.

Siste nordmann i rittet, Lars Petter Nordhaug, ble nummer 94 på dagens etappe, men også han gledet seg over innsatsen til Kristoff.

– Det er morsomt med Alex. Jeg så han satt der fremme, han virket sterk og jeg tenkte at dette var hans dag, sier Nordhaug til NRK.no.

Tour-debutant i klatretrøye

De tre nordmennene satt i hovedfeltet under hele etappen, og fikk tidlig se at fem rytter gikk i brudd. Utbrytergruppa bestod av Jerome Cousin (Europcar), Juan Jose Lobato (Euskaltel), Lars Boom (Belkin), Juan Antonio Flecha (Vacansoleil) og Cyril Lemoine (Sojasun).

Juan Jose Lobato

Tour de France-debutant Juan Jose Lobato får kjøre i klatretrøye på 2. etappe etter at han sikret det ene klatrepoenget på den første.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Da de fem nærmest seg etappens eneste kategoriserte stigning 46 kilometer ut på etappen, ble det mye taktikk og lurekjøring. Førstemann over toppen ville nemlig kunne ikle seg den gjeve klatretrøya på 2. etappe.

Lemoine var den første som satte full fart til topps, men han ble raskt innhentet og det ble Tour-debutant Lobato som tråkket over linja først og sikret seg klatretrøye til søndagens etappe.

24-åringen blir den første Euskaltel-rytteren som bærer klatretrøya siden Samuel Sánchez gjorde det i 2011, ifølge Infostrada.

Kjempet på innlagt spurt

150 kilometer ut på åpningsetappen ventet en innlagt spurt. Femten ryttere fikk tildelt poeng, og de fem i utbrytergruppa tok de fem første plassene.

Da hovedfeltet nærmet seg samme punkt, var Greipel, Sagan ogCavendish alle svært lystne på poeng.

Greipel viste seg sterkest og tok ti poeng, mens Cavendish og Sagan kom på plassen bak og tok henholdsvis ni og åtte poeng.

Sagan vant den grønne trøya i fjor, mens Cavendish vant året før. Disse spurtkanonene er de heteste kandidatene til trøya i år, men mistet altså viktige poeng da de aldri fikk kjempe om etappeseieren lørdag.

Siste nytt

 • Rangers-seier uten Zuccarello

  Mats Zuccarello var ikke med da New York Rangers banket New Jersey Devils 5–2 i NHL lørdag kveld. Rangers tok ledelsen 3–0 tidlig. «Zucca» er på vei bort, og kommer trolig til å bytte klubb før overgangsfristen mandag.

  Mats Zuccarello
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Norsk gull i para-VM

  Eirik Bye tok inn 40 sekund på den siste etappen, gjekk forbi Frankrike heilt på slutten og sikra Norge gull i open klasse i stafett i para-VM.

  Trygve Larsen, Håkon Olsrud og Vilde Nilsen gjekk dei første etappene.

  Norsk gull på stafetten i para-VM
  Foto: Norges Skiforbund
 • Syk Skarstein dropper stafetten

  Birgit Skarstein har pådratt seg vond hoste, og Norge har trukket laget fra mixed stafetten i para-VM. Norge stiller lag i åpen klasse, og stiller med Trygve Toskedal Larsen, Håkon Olsrud, Vilde Nilsen og Eirik Bye. Stafetten starter klokken 20.

  Birgit Skarstein
  Foto: Kathrine Baldishol / Norges Skiforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal