– Jeg har prøvd å vinne den siste klassiske sprinten før et VM. Det gikk veldig dårlig for meg da, så jeg får prøve å ta en annen taktikk nå, sier Svahn til NRK.
Hun ble nummer fire i lørdagens sprint og var sjanseløs mot Skistad i finalen. Det var også lagvenninnene Maja Dahlqvist, Emma Ribom og Johanna Hagström.
For to år siden var det nettopp Svahn som vant den siste sprinten i klassisk før VM i Oberstdorf. I VM endte det med en skuffende 11. plass på sprinten i klassisk etter at hun fikk en skulderskade i forkant av mesterskapet. Det er også den hittil siste individuelle seieren til Svahn i verdenscupen.
23. februar er det klassisk sprint på VM-programmet i Planica og lørdagens sprint i Les Rousses var den siste i klassisk før VM.
PODIET: Fra venstre: Emma Ribom, Kristine Stavås Skistad og Maja Dahlqvist.
Foto: LAURENT GILLIERON / AP– Så det her er farlig for Skistad?
– Jeg håper det. Jeg kjenner at jeg har mye å gå på, men det er flere som har, tror jeg. Vi får se, det er jo om en måned det smeller. Men hun var sterkest i dag, det skal hun ha.
Skistad selv ler litt når hun hører utspillet til Svahn.
– Det går ikke an å psyke ut meg. Det er bare å si at det ikke er vits å prøve engang. Det går ikke an psyke ut meg slik, sier hun, og er videre klar på at hun må forbedre seg inn mot VM.
Utropt til VM-favoritt av Bjørn
En som fikk tro på Skistad på VM-sprinten i Planica er NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.
– Her har Norge fått en VM-favoritt i sprint. Hun har styrt dette løpet fra A til Å og nærmest leker litt med konkurrentene. Nå har svenskene faktisk fått noe å tenke på. Hvordan skal de stoppe Kristine Stavås Skistad?, spurte Bjørn, få sekunder etter at Skistad gikk inn til sin første verdenscupseier.
– Det er hyggelig at de har troen, svarer Skistad på favorittstempelet hun har fått fra Bjørn.
For etter at svenskene stort sett har herjet i sprint de siste årene, var det Skistad som var klart sterkest lørdag.
– Sverige stiller med halve landet i denne finalen, men det hjelper ikke. For Norge har Skistad, som tar sin første verdenscupseier. Der setter hun dem på plass, svenskene, sa NRKs langrennskommentator Jann Post.
– Jeg har sittet og sett på de siste årene at de har vunnet og herjet på pallen. Det er ingenting som er bedre enn det, sier Skistad om det å slå svenskene.
– Frykter ingen
På spørsmålet om hun tror svenskene nå frykter henne inn mot VM, svarer hun:
– Jeg håper det, men er ikke godt å si. Det får du spørre dem om, sier hun.
– Bør de det?
– Ja, det synes jeg.
Selv er hun ikke så bekymret for de svenske konkurrentene.
– Jeg frykter ingen. Man kan ikke drive å frykte noen. Men de blir tøffe, så det er bare å trene.
– Hvem er favoritten i VM?
– Jeg hadde egentlig tenkt å komme litt under radaren der, men vi får se. Jeg håper å være én av dem, sier hun.
VERDENSCUPSEIER: Kristine Stavås Skistad tok sin første verdenscupseier i franske Les Rousses.
Foto: LAURENT GILLIERON / APGeneralprøven før VM
2022/23-sesongen har vært en sesong med mange milepæler for norske langrennskvinner. Tvillingsøstrene Tiril og Lotta Udnes Weng tok begge sin første verdenscupseier under Tour de Ski og før jul tok Anne Kjersti Kalvå steget opp på pallen for første gang.
Lørdag var det altså Skistad som tok sin første verdenscupseier, i det som er den siste sprinten i klassisk før VM.
Fra før hadde hun en fjerdeplass som beste resultat i verdenscupen.
De svenske konkurrentene skryter av Skistad etter rennet og er klare på at hun var sterkest lørdag.
Det gjør også at Emma Ribom, i likhet med Torgeir Bjørn, skyver favorittstempelet over på Skistad før VM, mens Linn Svahn fremdeles holder det svenske sprintlaget som favoritt.
TILBAKE I VERDENSCUPEN: Linn Svahn sikret seg trolig en plass i den svenske VM-troppen med en fjerdeplass på sprinten i Les Rousses, etter at hun har slitt med skader de siste sesongene.
Foto: Gian Ehrenzeller / APKlæbo slått av franskmann: – Det var litt kaos
For herrene var Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg og Sivert Wiig alle i finalen.
Inn på oppløpet kom franske Richard Jouve først inn. Klæbo forsøkte å utfordre ham, men han klarte ikke å komme forbi. Dermed endte med fransk hjemmeseier, mens Klæbo ble nummer to og Golberg nummer tre.
FRANSK SEIER: Det tok av i Les Rousses etter at Richard Jouve gikk inn til seier foran Johannes Høsflot Klæbo.
Foto: LAURENT GILLIERON / AP– Jeg skulle gjerne stått på toppen, men det var en franskmann som ville mer i dag. Jeg rotet det litt til i siste sving. Jeg ødela for meg selv der. Jeg fikk en svenske (Edvin Anger) på innsiden. Det var litt kaos der og da er det sjanseløst her, sier Klæbo til NRK.
– Jeg ødela nok muligheten til å vinne her, oppsummerer han.
Knall og fall for norske løpere
Samtlige norske utøvere gikk videre fra prologen, seks kvinner og syv menn.
I heatene var det imidlertid flere som gikk i bakken.
Maria Hartz Melling falt allerede på vei ut fra start i sitt kvartfinaleheat, etter å ha satt staven mellom beina. Mathilde Myhrvold lå lenge bra an i sitt heat, men falt i den siste bakken opp mot mål etter et sporbytte.
Også for Erik Valnes ble det et skjebnesvangert fall som sørget for at han røk ut i kvartfinalen.
Even Northug holdt seg på skiene, men var også blant de norske utøverne som røk ut i kvartfinalen.
– Det er jævlig. Det er artig når det går bra, og så er det drittkjedelig når det går dårlig. Kroppen er ikke slik jeg vil at den skal være, så jeg må finne på noe lurt, sier Northug til NRK.
En snau måned før VM-sprinten i Planica er ikke Northug fornøyd med formen, og heller ikke garantert en VM-plass.
– Jeg beviser i hvert fall ingenting i dag. Skal jeg stille til start i VM, må jeg føle meg bedre enn dette uansett, sier han.