– Irritert når jeg blir beskyldt for ting jeg ikke har gjort

HOLMENKOLLEN (NRK): Egil Kristiansen er tidenes mestvinnende landslagstrener, men vet mer enn de fleste om motgang.

Egil

NOK ER NOK: Mandag takket Egil Kristiansen for seg som landslagstrener, etter en medaljefangst uten like.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Historien om Egil Kristiansens ti år som kvinnelandslagstrener i langrenn, er historien om 23 gull, 10 sølv og 14 bronse i VM og OL. Det er historien om hvordan Norge har inntatt en historisk suveren posisjon internasjonalt.

trøst

OPP OG NEDTURER: Jobben som landslagstrener har gitt Egil Kristiansen mange jubeløyeblikk, men også flere nedturer. Her er han med Heidi Weng under OL i Sotsji i 2014.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Men det er også en historie som inneholder nok av motstand. I 2009 jobbet krefter for å få Kristiansen fjernet fra jobben. Marit Bjørgens fortvilte situasjon var selve symbolet de norske langrennsjentenes fall.

Nå settes det punktum. Mandag takket Kristiansen for seg på en pressekonferanse i Holmenkollen.

Så satte han seg ned i sofaen for å snakke med NRK om de gode øyeblikkene, men ikke minst også de vanskelig.

– Du sier at Marit Bjørgens første OL-gull på sprinten i Vancouver i 2010 er det største enkeltøyeblikket. Hva husker du av det?

– Det var veldig spesielt, du husker historien i forkant. Samtidig var jeg faktisk sjuk, så jeg var i isolat i OL-leiren. Det var ei brakke uten TV eller noen verdens ting, så jeg hadde sneket meg ned til administrasjonskontoret til den norske troppen for å se på TV. Jeg hadde egentlig ikke lov til å være der.

– Da det ble finale og jeg skjønte at «dette går veien», så var det rimelig vill jubel i brakka. Så det er den enkeltprestasjonen jeg husker best. Vi hadde brukt så vanvittig lang tid på å jobbe hardt mot det målet. At det endelig lyktes, etter så mange tunge år, er det største.

bjørgen

MANGE MINNER: Marit Bjørgens OL-gull på sprinten i Vancouver i 2010 beskriver Kristiasen som det største enkeltøyeblikk etter ti år på landslaget.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Bjørgen-konflikten

– Det var mange diskusjoner om Bjørgens treningsopplegg i overgangen fra Svein Tore Samdal som landslagstrener til deg. Hvor mye følte du på at den uenigheten var med på å påvirke hennes prestasjoner årene i forveien?

– Marit hadde en vanvittig tro på det hun drev med, og det skjønner jeg etter de gode prestasjonene hun gjorde i perioden før. Hun hadde trua på at det også skulle bringe henne et steg videre, men kanskje burde hun tenkt som så at «nå har jeg prøvd dette i så mange år og kanskje ikke lyktes» og vridd om litt før. Men samtidig tror jeg Marit lærte ekstremt mye i den perioden. Og det gjorde jeg også. Det er kanskje den perioden da det gikk tyngst jeg har lært mest i min trenerkarriere. Og det har jeg tatt med i ettertid.

– Klare til å kaste meg ut

– Hvor nær var du å kaste inn håndkleet da kritikken haglet mot deg etter VM i Liberec i 2009?

VM-SKI STAFETT KVINNER

SKUFFET: Her trøster Egil Kristiansen ankerkvinnen Marthe Kristoffersen som gikk inn til fjerdeplass på VM-stafetten i Liberec.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg var aldri i nærheten av å kaste inn håndkleet. Det kan godt hende mange andre var klare til å kaste ut meg, men jeg var aldri klar for å gå ut sjøl. Jeg var innstilt på at «dette her skal jeg faen meg få til», og vise at det går an å få det på beina igjen.

– Hadde du følelsen av at flere ikke ønsket deg?

– Ja, det hadde jeg på følelsen. Det visste jeg, det var ikke bare en følelse.

– Var det utøvere som kom til deg og sa at de helst så at du ikke fortsatte?

– Nei, ikke utøvere. Jeg hadde ikke følelsen av at noen utøvere ville det, men det var mange andre utenfor.

– Irritert den dag i dag

– Hva gjorde den opplevelsen med deg, prosessen i 2009?

– Jeg tror det er viktig å ha med den typen ting som ballast også når det går bra. Hadde det bare gått bra hele tida, så tror jeg kanskje ikke vi hadde fått til så mye som vi har gjort. Du ser at det er ingen selvfølge at ting skal gå bra.

– Er det noen øyeblikk som skiller seg ut fra den tunge tida?

– Jeg vil ikke dra fram enkeltting. Men å bli beskyldt for ting du absolutt ikke har gjort, det blir jeg irritert over. Det er nesten så jeg blir irritert den dag i dag.

VM-SKI STAFETT KVINNER

KRITIKK: Egil Kristiansen ble beskyldt for å ha skjelt ut stafettlaget i smørerbua etter å ha endt på fjerdeplass i VM.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Og nå snakker vi om episoden etter stafetten i Liberec, da Adresseavisen skrev at du skjelte ut laget i smørebua etter at medaljen glapp?

– For eksempel, ja.

– Og det irriterer deg?

– Ja, å bli beskyldt for ting du absolutt ikke har vært i nærheten av å gjøre, det irriterer meg. Men dette har jeg ikke tenkt å rippe opp i.

Den store utfordringen

– Du har hatt veldig mange jenter på laget som har tatt gull og medaljer i internasjonale mesterskap, også sier du at det vanskeligste med jobben er å ta seg av den som sliter mest til enhver tid. Hva består den delen av jobben i?

– Det er veldig utfordrende når du er på et mesterskap eller på et verdenscuprenn, for du blir fort dratt med på pressekonferanse og skal ditten og datten med utøvere som har gjort det bra. Og så vet du samtidig at det er utøvere som ikke har gjort det bra som du kanskje ikke får tatt deg godt nok av. Det synes jeg er utfordrende, for du vet at det er de som faktisk trenger det mest.

– Jeg husker det var veldig spesielt under VM i Holmenkollen i 2011, på 30-kilometeren. For du har to utøvere som tar dobbeltseier. Therese Johaug tar gull, Marit Bjørgen blir nummer to – og jeg står borte i svingen med TV-kameraer på meg når Therese og Marit går i mål, og det skal egentlig være vill jubel. Men så står du og venter på to utøvere som ikke har prestert – Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira, som ikke har fått ut det de er gode for. Du kan ikke stikke i vei og juble som tusan når de går forbi. Du føler med dem som har gjort den samme jobben, men ikke lyktes.

kristiansen

BEHERSKET: Til tross for mye suksess har Egil Kristiansen vært opptatt av å beherske jubelen. Her tar han imot Marit Bjørgen etter VM-stafetten i Oslo i 2011.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Spiseproblemer

– Du nevnte Skofterud og Steira – to utøvere som har hatt utfordringer rundt spising og vekt. Hvordan har det vært å håndtere den problematikken med flere utøvere?

– Det er vanskelige saker. Det er av de tyngre tingene jeg har jobbet med. Men samtidig er det også ting man har med seg som ballast, og som man faktisk lærer ganske mye av. Jeg tror man lærer desidert mest av de tingene som er vanskelig og som du virkelig må utfordre deg sjøl på.

– Har du opplevd å måtte gripe inn og si «du har et problem, vi må sette ned foten, vi må snu kursen, du må ta en pause»?

Vibeke Skofterud sammen med trener Egil Kristiansen

STØTTE: Kristiansen sier det var vanskelig å håndtere saker rundt langrennsjentenes vakt og spiseproblemer. Her er han med Vibeke Skofterud under VM i Oslo i 2011.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Ikke akkurat det, men det er hele tiden en dialog på sånne ting. Man snakker sammen, og så tar man tak i det. Men det er ikke bare jeg som er inne i en sånn loop. Da er det flere fagpersoner. Men samtidig må du som trener pushe på en del ting.

– Hva er du mest stolt av i løpet av de ti årene som landslagstrener?

– Det er faktisk det vi har klart å få til. Å klare å holde trykket oppe, uavhengig av om resultatene er dårlige eller gode, å gjøre den forbanna jobben ett hundre prosent uansett. Å ikke bli dratt ned av et dårlig resultat, eller å ta helt av for kjempegode resultater. Å male på, male på uansett.

– Kunne vært en kjempebrems

– Bjørgen og Johaug er på en treningsmessig nivå som nesten ingen andre utøvere i Norge noen gang har vært, og nesten ingen andre i verden heller. Martin Johnsrud Sundby har sett i treningsdagbøkene deres for å oppnå sin framgang, føler du at du har vært med på å sette en ny standard for trening i langrenn?

– Når du nevner det, er kanskje det også en ting jeg er litt stolt over. Vi har hele tiden pushet grensene og lagt en ny mal, satt en ny standard, for hvordan det er mulig å trene. Det er kanskje ikke først og fremst min fortjeneste, men jeg har gitt disse offensive utøverne litt frir tøyler til å kunne gjøre det.

– Jeg kunne ha vært en kjempebrems på utviklinga og sagt at de måtte roe ned, men de har fått litt frie tøyler. Det har vist seg å være veldig bra, og vi ser at andre har begynt å ta etter og fått gode resultat.

kristiansen

STOLT: Egil Kristiansen er fornøyd med landslagsmalen han etterlater seg. Der man alltid pusher grensene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Er det vanskelig for en trener å vite hvilke utøvere du kan gi frie tøyler og hvem du må holde igjen?

– Det er ikke så lette hele tida, og mange av jentene er ekstremt offensive. Noen kan det være vanskelig å tøyle, og noen ganger går det i grøfta.

– Er det noen utøver du som trener du har fått for lite ut av potensialet til?

– Jeg vil ikke dra fram enkeltnavn, men det er mange utøvere du føler ikke har fått ut potensialet sitt og kanskje kunne gjort ting litt annerledes her og der.

Siste nytt

 • USA knuste Europa i Ryder Cup

  USA har dominert hele helgen, og avsluttet med stil også på den siste dagen av Ryder Cup. Colin Morikawa satt vinnerputten i duell med Viktor Hovland.

  På hull 17 slo Hovland en lang birdieputt som stoppet rett foran hullet. Morikawa hadde levert et fantastisk innspill, og da han senket sin birdieputt fra en snau meter var USA garantert halvpoenget som holdt til sammenlagtseier.

  Dermed ble det tap for Hovland i hans Ryder Cup-debut. Han var én av tre som spilte alle fem kampene.

  Ryder Cup er stort, noe Rory McIlroy viste i intervjuet etter sin kamp. Oppløst i tårer sa han følgende på Vsport sin sending:

  – Det har vært ekstremt skuffende at jeg ikke har bidratt mer for laget. Det har vært en tøff uke. Det er den beste turneringen i golf, og jeg håper å få spille mange flere.

  USA gikk inn i turneringen med tidenes høyeste gjennomsnittlig verdensranking, og vant tilbake trofeet etter at Europa vant sist Ryder Cup i 2018.

  The 2020 Ryder Cup
  Foto: Brian Snyder / Reuters
 • Botheim ble Glimt-helt

  Bodø/Glimt stanget og staget i 79 minutter, før kaptein Ulrik Saltnes satt på turboen. Etter to tverrliggertreff og flere misbrukte sjanser kunne Erik Botheim pirke inn en retur.

  – Jeg og «Salten» har et fint samspill. Han får spilt opp på meg og jeg vet nøyaktig hvor han går, så detter ballen foran meg og jeg får skuffa den inn. Det var veldig deilig, og jeg synes det var fortjent, sier Botheim etter kampen.

  Vålerenga la seg lavt og satset på kontringer fra start. mens de gulkledde åpnet i et forrykende tempo, og allerede etter fem minutter sang det i treverket fra Fredrik Bjørkan.

  Bodø/Glimt ropte på straffespark etter en halvtime, da Sondre Brunstad Fet gikk i bakken i en duell med Vålerenga-keeper Kjetil Haug. Men dommer vinket spillet videre.

  Tobias Christensen holdt på å stjele med seg en ledelse inn til pause, men langskuddet traff tverrliggeren.

  Nærmere kom aldri Vålerenga. Bjørkan hadde enda en til i treverket, før Botheim ble helten. Med det gikk Bodø/Glimt forbi Molde på tabellen, og leder nå Eliteserien.

  Eliteserien i fotball for menn 2021: Bodø/Glimt - Vålerenga
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • VM-sølv til Borch

  Kjetil Borch slo til med sølv, bak Italia, i verdensmesterskapet i kystroing i Portugal søndag. Medaljen kom i strandsprint, og øvelsen skal inn på OL-programmet i 2028.

  – Det er litt rart. Jeg hadde ingen ambisjoner da jeg kom hit og hadde ikke lagt inn så mye trening. Det er en ny konkurranseform, en avart av roing, så det er kult å kunne gjøre det nokså bra på første forsøk, sier han til NRK.

  Borch fortalte nylig at han var lei roing etter OL, og la på seg 10 kilo siden sølvet i Tokyo.

  – Fett er fart. Jeg har jo gått opp en del og trent i snitt én økt i uka, så jeg er ikke i sykt god form. Men det er en kort konkurranse, så kravet til aerob kapasitet er ikke like stort, sier han.

  Kjetil Borch
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal