Kristiansen frykter friidretten kan dø ut

Løpelegenden Ingrid Kristiansen er blant dem som reagerer på at friidrettsforbundet lar en utenlandsk aktør arrangere maraton i Norge.

Oslo Maraton

Oslo Maraton (bildet) kan miste deltakere til arrangementet Rock 'n Roll Half Marathon, etter at friidrettsforbundet inviterte sistnevnte til Oslo neste sommer.

– Det er svært spesielt at forbundet slipper verdens største kommersielle aktør rett inn i vår egen stue med stort sugerør inn i inntektskassa, sier daglig leder i SK Vidar, Tony Isaksen, til NRK.no.

Før helgen ble det kjent at Norges friidrettsforbund har invitert kommersielle Rock 'n Roll Half Marathon til Oslo neste sommer. Avgjørelsen har falt i dårlig jord hos flere klubber.

Striden føyer seg inn i rekken av flere uenigheter mellom friidrettsforbundet og norske klubber denne våren. Nok må være nok, mener løpedronningen Ingrid Kristiansen.

– Jeg synes det er synd, sier hun om bråket i friidretts-Norge.

– Kan dø ut

Kristiansen har fulgt urolighetene fra sidelinjen. Det startet med innføringen av den omstridte mosjonsavgiften - som etter protester og medieomtale til slutt ble halvert.

I tillegg forsøkte forbundet å stoppe arrangøren av Holmestrand maraton, noe de også måtte snu på.

Nå har friidretssforbundet invitert en utenlandsk kommersiell aktør inn på det norske markedet. Vidar risikerer dermed at rocke-maratonet vil stjele deltagere fra deres eget Oslo Maraton.

Ingrid Kristiansen

Ingrid Kristiansen mener friidrettsforbundet må høre på klubbene. Hvis ikke kan friidretten dø ut, frykter den tidligere løpedronningen.

Foto: Laurvik, Henrik / NTB scanpix

– Vidar og andre klubber leverer utøvere til landslaget. Det koster penger, som vi hovedsaklig får inn gjennom arrangementer. Nå får plutselig en utenlandsk og kommersiell aktør forsyne seg av markedet, sier Isaksen oppgitt.

– Jeg tror begge parter taper på dette. Hvis man har et felles mål om at norsk friidrett skal bli bedre, bør forbundet og klubbene snakke åpent om de forskjellige tingene som er vanskelig, ellers så tror jeg det (friidretten, journ. anm.) dør sakte, men sikkert ut, sier Kristiansen til NRK.no.

– Jeg misliker sterkt at en så viktig sak som dette blir en mediesak og ikke i direkte dialog med forbundet, kommenterer Isaksen.

– Svekker økonomien

Begge har de vanskelig for å forstå hvorfor friidrettsforbundet har valgt å gå veien om en utenlandsk arrangør.

– Etter hva jeg kjenner til, må dette være første gang i historien at forbundet konkurrerer med egne klubber, fremfor å samarbeide og støtte oppunder det klubbene gjør, mener Isaksen.

– Jeg synes det er betenkelig. Vi har så mange gode arrangører i Norge, så dette forstår jeg ikke, sier Kristiansen.

Hun frykter at forbundet svekker friidrettsklubbenes økonomi, ved at Rock 'n Roll Half Marathon foretrekkes fremfor mosjonsløpene som allerede finnes.

Skeptisk

– Høyst sannsynlig vil det bli færre utøvere som blir med på de allerede eksisterende løpene. Dette er kanskje ikke det lureste friidrettsforbundet gjør når man tenker på at de skal samarbeide med klubbene også fremtiden, sier løpelegenden Kristiansen.

Hun mener det virker som om friidrettsforbundet er på jakt etter nye inntektskilder. En jakt som ikke gir resultater, ifølge Vidars daglige leder.

– Den utenlandske aktøren er ikke en sponsor av norsk idrett. De kommer hit med ett formål: Å tjene penger selv, sier Isaksen.

Han får støtte av daglig leder i Tjalve, Svein Lilleborg.

– Forbundets oppgave må være å legge til rette for at klubbene skal tjene penger. Jeg er skeptisk til å bringe inn kommersielle aktører som kun tenker penger, sier Lilleborg.

Uenig

Kjetil Hildeskor

Generalsekretær i Norges Friidrettsforbund Kjetil Hildeskor.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Generalsekretær i Norges Friidrettsforbund Kjetil Hildeskor er imidlertid uenig i at Rock 'n Roll Half Marathon vil svekke klubbenes økonomi. Snarere tvert imot.

– De norske klubbene som står for gjennomføringen vil sitte igjen med en betydelig del av inntektene, sier Hildeskor.

Mens friidrettsforbundet kan få 300 000 kroner i egen lomme, vil de norske klubbene som bidrar til å arrangere rocke-maratonet kunne tjene opp mot 700 000 kroner.

– Vi føler ikke at dette er et arrangement som vil dra pengene vekk fra klubbene. Det er klubbene som vil tjene gode penger, mener Hildeskor.

– Vi står samlet

Det argumentet biter ikke Isaksen på. Han peker på at det kun er et fåtall klubber som vil tjene disse pengene.

– Dessuten hadde alle pengene gått tilbake til den norske friidretten om vi fikk arrangere helt selv. Nå går mye av pengene ut av Norge. Det er poenget.

Derfor står mange av de norske klubbene samlet i kampen mot utenlandske aktører, ifølge Isaksen.

– Et betydelig antall klubber er enige her. Men ikke alle vil uttale seg, avslutter Vidars daglige leder.

 • Rock 'n Roll Half Marathon arrangeres av aktøren Competitor Group. De arrangerer allerede maraton i storbyer som Madrid, Dublin og Nice.

Siste nytt

 • Dyrhaug kan gå på Beitostølen

  På grunn av skader i både skulder og legg, hadde Niklas Dyrhaug bestemt seg for å droppe både nasjonal åpning på Beitostølen og verdenscupåpninga i Ruka. Etter en test på Beitostølen i dag, kan planenen bli endret.

  – Han forbereder seg som om han skal gå skirenn i helga, så tar vi ei vurdering inn mot fredagens 15-kilometer, sier landslagstrener Eirik Myhr Nosum til NRK.

  Niklas Dyrhaug
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Costa kan miste Barcelona-kampen

  Atlético Madrid-spissen Diego Costa er satt på sidelinjen med en fotskade. Han risikerer å gå glipp av toppkampen mot Barcelona om halvannen uke. Også kaptein Diego Godin står i fare for å miste kampen grunnet en lårskade.

  Diego Godin og Diego Costa
  Foto: Javier Soriano / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sjakk: Parti 4: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 4
VM sjakk: Parti 4 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 4: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
Pressekonferanse - sjakk-VM