Hopp til innhold

Kristiansen frykter friidretten kan dø ut

Løpelegenden Ingrid Kristiansen er blant dem som reagerer på at friidrettsforbundet lar en utenlandsk aktør arrangere maraton i Norge.

Oslo Maraton

Oslo Maraton (bildet) kan miste deltakere til arrangementet Rock 'n Roll Half Marathon, etter at friidrettsforbundet inviterte sistnevnte til Oslo neste sommer.

– Det er svært spesielt at forbundet slipper verdens største kommersielle aktør rett inn i vår egen stue med stort sugerør inn i inntektskassa, sier daglig leder i SK Vidar, Tony Isaksen, til NRK.no.

Før helgen ble det kjent at Norges friidrettsforbund har invitert kommersielle Rock 'n Roll Half Marathon til Oslo neste sommer. Avgjørelsen har falt i dårlig jord hos flere klubber.

Striden føyer seg inn i rekken av flere uenigheter mellom friidrettsforbundet og norske klubber denne våren. Nok må være nok, mener løpedronningen Ingrid Kristiansen.

– Jeg synes det er synd, sier hun om bråket i friidretts-Norge.

– Kan dø ut

Kristiansen har fulgt urolighetene fra sidelinjen. Det startet med innføringen av den omstridte mosjonsavgiften - som etter protester og medieomtale til slutt ble halvert.

I tillegg forsøkte forbundet å stoppe arrangøren av Holmestrand maraton, noe de også måtte snu på.

Nå har friidretssforbundet invitert en utenlandsk kommersiell aktør inn på det norske markedet. Vidar risikerer dermed at rocke-maratonet vil stjele deltagere fra deres eget Oslo Maraton.

Ingrid Kristiansen

Ingrid Kristiansen mener friidrettsforbundet må høre på klubbene. Hvis ikke kan friidretten dø ut, frykter den tidligere løpedronningen.

Foto: Laurvik, Henrik / NTB scanpix

– Vidar og andre klubber leverer utøvere til landslaget. Det koster penger, som vi hovedsaklig får inn gjennom arrangementer. Nå får plutselig en utenlandsk og kommersiell aktør forsyne seg av markedet, sier Isaksen oppgitt.

– Jeg tror begge parter taper på dette. Hvis man har et felles mål om at norsk friidrett skal bli bedre, bør forbundet og klubbene snakke åpent om de forskjellige tingene som er vanskelig, ellers så tror jeg det (friidretten, journ. anm.) dør sakte, men sikkert ut, sier Kristiansen til NRK.no.

– Jeg misliker sterkt at en så viktig sak som dette blir en mediesak og ikke i direkte dialog med forbundet, kommenterer Isaksen.

– Svekker økonomien

Begge har de vanskelig for å forstå hvorfor friidrettsforbundet har valgt å gå veien om en utenlandsk arrangør.

– Etter hva jeg kjenner til, må dette være første gang i historien at forbundet konkurrerer med egne klubber, fremfor å samarbeide og støtte oppunder det klubbene gjør, mener Isaksen.

– Jeg synes det er betenkelig. Vi har så mange gode arrangører i Norge, så dette forstår jeg ikke, sier Kristiansen.

Hun frykter at forbundet svekker friidrettsklubbenes økonomi, ved at Rock 'n Roll Half Marathon foretrekkes fremfor mosjonsløpene som allerede finnes.

Skeptisk

– Høyst sannsynlig vil det bli færre utøvere som blir med på de allerede eksisterende løpene. Dette er kanskje ikke det lureste friidrettsforbundet gjør når man tenker på at de skal samarbeide med klubbene også fremtiden, sier løpelegenden Kristiansen.

Hun mener det virker som om friidrettsforbundet er på jakt etter nye inntektskilder. En jakt som ikke gir resultater, ifølge Vidars daglige leder.

– Den utenlandske aktøren er ikke en sponsor av norsk idrett. De kommer hit med ett formål: Å tjene penger selv, sier Isaksen.

Han får støtte av daglig leder i Tjalve, Svein Lilleborg.

– Forbundets oppgave må være å legge til rette for at klubbene skal tjene penger. Jeg er skeptisk til å bringe inn kommersielle aktører som kun tenker penger, sier Lilleborg.

Uenig

Kjetil Hildeskor

Generalsekretær i Norges Friidrettsforbund Kjetil Hildeskor.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Generalsekretær i Norges Friidrettsforbund Kjetil Hildeskor er imidlertid uenig i at Rock 'n Roll Half Marathon vil svekke klubbenes økonomi. Snarere tvert imot.

– De norske klubbene som står for gjennomføringen vil sitte igjen med en betydelig del av inntektene, sier Hildeskor.

Mens friidrettsforbundet kan få 300 000 kroner i egen lomme, vil de norske klubbene som bidrar til å arrangere rocke-maratonet kunne tjene opp mot 700 000 kroner.

– Vi føler ikke at dette er et arrangement som vil dra pengene vekk fra klubbene. Det er klubbene som vil tjene gode penger, mener Hildeskor.

– Vi står samlet

Det argumentet biter ikke Isaksen på. Han peker på at det kun er et fåtall klubber som vil tjene disse pengene.

– Dessuten hadde alle pengene gått tilbake til den norske friidretten om vi fikk arrangere helt selv. Nå går mye av pengene ut av Norge. Det er poenget.

Derfor står mange av de norske klubbene samlet i kampen mot utenlandske aktører, ifølge Isaksen.

– Et betydelig antall klubber er enige her. Men ikke alle vil uttale seg, avslutter Vidars daglige leder.

  • Rock 'n Roll Half Marathon arrangeres av aktøren Competitor Group. De arrangerer allerede maraton i storbyer som Madrid, Dublin og Nice.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal