Hopp til innhold

Kristiansen etter Grøvdals rekordløp: – Johaug-fokuset har irritert meg grenseløst

Løperlegenden Ingrid Kristiansen er glad for at Karoline Bjerkeli Grøvdal tok fra henne en rekord. Hun synes det er på tide at andre enn Therese Johaug skaper overskrifter i norsk kvinnefriidrett.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

SJEKK DEN: Det lønner seg å løpe fort, bare spør Karoline Bjerkeli Grøvdal

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / Hans Henrik Bårtvedt

På 80-tallet satte Kristiansen noen norgesrekorder på langdistanse som har vist seg vanskelige, for ikke å si umulige, å slå. 64-åringen har fortsatt rekordene på 5000, 10.000, halvmaraton og maraton.

Men lørdag røk Kristiansens norske bestenotering på 10 km gateløp da Karoline Bjerkeli Grøvdal (30) vant Hytteplanmila på 30.32. Kristiansens gamle bestenotering var på 30.57, og ble altså knust med 25 sekunder.

– Det er nok det aller beste jeg har gjort noen gang, uansett bane, gateløp eller terrengløp. For denne tiden på 10-kilometer er sterkt, og jeg driver med en tidsidrett, så det er helt klart mitt beste løp, sier Grøvdal til NRK.

Hun har blant annet EM-bronse på både 10.000 meter og 3000 meter hinder å sammenligne med, samt sjuendeplass på 5000 meter i OL.

Tiden er faktisk den 16. beste i verden gjennom tidene på 10 km gateløp, den fjerde beste tiden i år. Det er den nest beste tiden i Europa noen gang. Altså et internasjonalt toppløp.

– Jeg er lettet, for jeg har hatt som mål å løpe på disse tidene hele livet mitt. I dag hadde jeg virkelig dagen og fikk igjen for det jeg har trent, så det er veldig deilig, sier Grøvdal.

– Løp ikke for rekorder

– Det var et flott løp, fastslår Ingrid Kristiansen når NRK får tak i henne på telefon.

Karoline Bjerkeli Grøvdal, Hytteplanmila

SUPELLØP: Når du slår Ingrid Kristiansens personlige rekord med 15 sekunder, har du løpt ei mil temmelig raskt.

Foto: Cecilie S. Andersen / NRK

Hun hørte på mens hun drev med dugnad på hytta, blant annet fordi hun selv trener for flere kvinner som deltok i løpet.

– Det er jo på tide at noen slår tidene mine. Men du kan si at vi løp aldri for rekorder på vei. Jeg sprang for å vinne løpene, sier Kristiansen.

Når hun er glad for at hennes tider blir slått, handler det også om at norske kvinnelige friidrettsutøver skal levere prestasjoner som blir lagt merke til. Mens brødrene Ingebrigtsen og Karsten Warholm har levert verdensklasseresultater og fått massiv medieomtale de siste sesongene, har kvinnene havnet litt i skyggen.

Norges beste friidrettskvinner har også havnet i skyggen av langrennsløperen Therese Johaug de gangen hun har snørt på seg løpesko de to siste sesongene.

Har irritert seg

Det var stor oppmerksomhet da Johaug tok NM-gull på både 10.000 meter og terrengløp i fjor, og ikke minst da hun løp 10.000 meter på 31.40,67 på Bislett i juni.

– Johaug-fokuset har irritert meg grenseløst, innrømmer Ingrid Kristiansen.

2we9HuT8xcs

SIRKUS: Media flokket seg rundt Therese Johaug på Bislett, og Ingrid Kristiansen (t.h.) var heller ikke langt unna.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Kristiansen poengterer at det ikke er Johaugs løping som irriterer henne. Irritasjonen fordeler seg mer mellom medias manglende evne til å løfte fram de norske friidrettskvinnene og manglende prestasjoner på internasjonalt toppnivå av norske kvinner.

Derfor gleder hun seg stort over at tenåringen Henriette Jæger har vist seg fram i flere øvelser denne sommeren, at Hedda Hynne har tatt steget opp i verdenstoppen på 800 meter og at Karoline Bjerkeli Grøvdal nå løper raskere enn noen gang før.

– Jeg og Johan Kaggestad har jo vært litt skarpe. Vi har ikke ment at det som gjøres er dårlig, men det er ikke bra nok, påpeker hun.

– Derfor er det kjempeflott og gledelig å se at det kommer sterke prestasjoner. Jeg håper det kan motivere flere, sier Ingrid Kristiansen.

– Gøy å bidra til oppblomstring

Grøvdal er enig i at det er på tide med flere norske friidrettskvinner i overskriftene.

– Det er veldig viktig. Vi har veldig mange kvinnelige friidrettsutøvere som har gjort det bra. Det har vi vist i år, og det har vi vist før også. Det er gøy å ha løpt fort her, det var gøy da Hedda løp fort i sommer og det er gøy at vi bidrar til at jentene får litt oppblomstring, sier Grøvdal, som påpeker at Johaug-fokuset sier aller mest om statusen langrenn har i Norge.

Pressetreff med Norges Friidrettsforbund

FLERE KVINNER: Karsten Warholm har prestert på høyt nivå og fått mye oppmerksomhet i 2020, men det har etter hvert også Henriette Jæger (t.v.) og Hedda Hynne (t.h.).

Foto: Berit Roald / NTB

Selv tar Grøvdal med seg at en vår, sommer og høst preget av skader (tretthetsbrudd i bekken) er et tilbakelagt stadium. I løpet av de tre siste ukene har hun satt norsk bestenotering på både 5 og 10 km gateløp og sikret seg et suverent gull i NM i terrengløp.

Det gir håp inn mot det som forhåpentligvis blir en OL-sesong.

– Jeg føler jeg er i gang med 2021 allerede. De løpene jeg har gjort nå er en del av neste sesong, så dette er starten på 2021. Jeg er veldig motivert for baneløping også, sier Grøvdal, og påpeker at 10.000 meter kan peke seg ut som en bra distanse

– Jeg gjør det bedre jo lenger det blir, og det er deilig å se, sier hun.

Legger press på Grøvdal

Fra Ingrid Kristiansen får hun med seg en frisk utfordring inn i OL-oppkjøringen.

– Det bør gå an å springe en god 10.000 meter i OL, sier hun.

– Og hva legger du i det?

– Da må hun løpe like fort som meg, da, sier Kristiansen.

Så påpeker hun at media ikke må legge for mye press på Grøvdal, men det skal noe til å legge mer press på isfjordingen enn hun akkurat selv har gjort.

Kristiansen har nemlig en personlig rekord på 10.000 meter på 30.13,74. Det var i sin tid verdensrekord. Nå holder det til en 19. plass på verdensstatistikken.

Grøvdal er nummer 146 på den lista med 31.14,07.

Det er med andre ord et stykke opp til Kristiansens norske rekord. Men lørdagens løp tyder i hvert fall på at Karoline Bjerkeli Grøvdal er nærmere enn noen gang før.

PS. Vienna Søyland Dahle ble nummer to i Hytteplanmila på 33.18. Dahle er norsk mester av året både på 10.000 meter og halvmaraton. Kristine Eikrem Engseth fulgte fem sekunder bak Dahle på tredjeplass.

Siste nytt

  • Disiplinærsak mot James for dommerhets

    Englands fotballforbund (FA) har innledet disiplinærsak mot Chelsea-kaptein Reece James, for oppførsel mot en dommer i spillertunnelen.

    Hendelsen skal ha skjedd etter Chelseas 0-1-tap for Aston Villa på Stamford Bridge søndag. James spilte ikke kampen, men han skal etter kampslutt ha opptrådt med upassende eller fornærmende språk eller handlinger mot en i dommerteamet.

    Den 23-årige engelske landslagsspilleren har frist til fredag med å gi sin versjon av hendelsene. (NTB)

    hqk-N1xhV54
    Foto: Reuters
  • Glimt-profil mister cupsemifinalen mot Vålerenga

    Bodø/Glimt må klare seg uten Brice Wembangomo når det skal kjempes om cupfinalebillett mot Vålerenga i Oslo torsdag.

    Det er Avisa Nordland som onsdag melder at Wembangomo ikke var med da Glimt-troppen satte seg på flyet til hovedstaden.

    Høyrebacken pådro seg en skade i seriekampen mot Vålerenga søndag og ble ikke friskmeldt i tide til cupoppgjøret mot samme motstander.

    Tidligere denne uken ble det også kjent at Runar Espejord er uaktuell i lengre tid som følge av en skade. (NTB)

    Brice Wembangomo
    Foto: Alessandro Crinari / AP
  • Skandalekamp fullført med ny Ajax-baklengs – kaoset i storklubben fortsetter

    Fotballstorheten Ajax røk 0-4 for Feyenoord i den avbrutte kampen i den nederlandske æresdivisjonen onsdag. Samtidig røk en ny leder ut dørene i Amsterdam.

    Det råder kaos i Ajax-leiren. Nylig fikk teknisk direktør Sven Mislintat sparken, og onsdag ble det opplyst at også styreleder Pier Eringa forlater sin post.

    Samtidig ble søndagens storkamp mot Feyenoord, som måtte avbrytes som følge av tribunebråk, fullført. Kampen ble gjenopptatt på stillingen 3-0 til Feyenoord.

    I løpet av de 36 minuttene som gjensto å spille røk Ajax på ytterligere et baklengsmål, slik at stillingen til slutt ble 0-4. Storklubben fra Amsterdam er i krise.

    – Spesielt når det ikke går bra, er det viktig å være der som rådgiver. Men jeg er ikke døv for kritikken og ikke blind for situasjonen Ajax er i nå, sier avtroppende styreleder Pier Eringa i en uttalelse.

    Ajax har startet sesongen med kun én seier, to uavgjorte kamper og to tap. (NTB)

    Ajax
    Foto: OLAF KRAAK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste