Ekspert mener ledelsen må vurdere å sende Weng hjem etter kriseprolog

RUKA/OSLO (NRK): Hun er blant Norges sterkeste kort i minitouren i verdenscupåpningen. Men Heidi Weng fikk en blytung start i den aller første konkurransen i sprint fordi «hodet ikke fungerte».

QdeC0x5jDeY

UTSLÅTT: Heidi Weng, her avbildet tidligere i sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Laster innhold, vennligst vent..

Over målstreken i sprintprologen var 29-åringen hele 25,8 sekunder bak vinner Ane Appelkvist Stenseth. Weng endte på en 67. plass og dermed utenfor topp 30-listen.

Det betydde at hun ikke kvalifiserte seg til videre kvartfinalen. Wengs prestasjon i den 1,4 kilometer lange sprintløypa i Finland fredag morgen er svært oppsiktsvekkende og gjorde NRKs kommentatorer overrasket.

– Hva skjer med Heidi Weng? Hun har virket utenfor den siste perioden. Det er ikke den Heidi Weng vi kjenner, sier Jann Post og fikk støtte av ekspert Torgeir Bjørn.

Heidi Weng

SLÅTT UT: Heidi Weng, her i pressesonen etter sprintprologen i Ruka i Finland fredag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Akkurat nå sitter det i hodet

Heidi Weng innledet intervjuet med NRK med å si at «det ikke var så mye som egentlig skjedde» og avviste at det var noe fall underveis i prologen.

– Det må ha vært noe som ikke fungerte?

– Det var egentlig bare hodet som ikke fungerte helt.

yEgDJiUx-90

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hvor stressende har det siste døgnet vært?

– Ja, som sagt, jeg tror det sitter litt i hodet akkurat nå.

Er det redselen for å bli smitta?

– Jeg vet ikke, det bare ... Jeg har vært kanskje litt ... Akkurat nå bare sitter det i hodet, så da klarer jeg ikke å gå fort.

Landslagstrener Ole Morten Iversen sier dette når NRK påpeker at Weng sier hodet ikke fungerte.

– Det er mulig det. Vi var alle fornøyd med at hun kom til start og gjennomførte. Det er helt greit, sier Iversen.

Ber ledelsen og Weng ta grep

NRK-ekspert Torgeir Bjørn har fått med seg uttalelsene fra den norske leiren. Han er tydelig på at Weng og ledelsen må vurdere å ta grep, selv om det gjenstår både en ti kilometer klassisk intervallstart lørdag og en like lang jaktstart i fristil søndag.

3ToKjtvBGRY

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet med kommentatorkollega Jann Post sist sesong.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Jeg mener, basert på det Heidi selv sier, at ledelsen må vurdere å sende henne hjem. Hvis hun er så langt unna normalt slag og ikke helt i mental balanse, så bør hun droppe konkurransene, reise hjem og finne roen. Slik at hun finner seg selv igjen. Det viktigste er ikke å gå skirenn akkurat nå. Det er heller ikke det viktigste i livet, sier han.

Ekspertkollega i NRK, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, har følgende vurdering av situasjonen:

– Hun har selv valgt å reise til Finland og må i samråd med teamet rundt finne en god løsning på gjennomføring av denne helgen. Av det jeg kunne se underpresterer hun, og det henger godt sammen med at hun sier hun ikke er mentalt til stede. Det blir spennende å se om hun fungerer bedre i de to distansene som følger.

– Hvis ikke må hun kanskje gå noen runder for å se om det å reise på skirenn nå er fruktbart i et langsiktig perspektiv. Alle ønsker en Heidi Weng i balanse til VM.

Var skeptisk før avreise

NRKs kommentatorer påpekte at Weng har vært mer preget av koronasituasjonen enn de fleste på langrennslandslaget.

Det la hun selv ikke skjul på under langrennsåpningen for en uke siden, der reisen til verdenscupavslutningen i Canada i mars sist sesong fortsatt preget henne.

Det ble trolig ikke bedre av at det norske landslaget startet oppholdet i Finland onsdag og torsdag med en skikkelig koronakaos. Allroundtrener Eirik Myhr Nossums først positive, deretter negative koronaprøve, sendte hele laget i en nesten ett døgn lang karantene.

Svensk trippel

Landslagstrener Iversen kunne imidlertid glede seg over flere gode prestasjoner fra jentene. Stenseth og Lotta Udnes Weng kvalifiserte seg til finalen i sprint, en finale som skulle vise seg å bli en fullstendig norsk-svensk duell. To norske jenter mot fire svensker.

Det ble tøft for jentene.

Linn Svahn viste at hun fortsatt er verdens beste sprinter, og fikk med seg Maja Dahlqvist og Jonna Sundling på pallen.

Best av de norske ble Lotta Udnes Weng på en fjerdeplass.

– Jeg tar med meg at det er karrierebeste, jeg er fornøyd med det. Det er en liten bismak med at én plass opp så er det en vill jubeldag, men jeg er egentlig fornøyd, sa Weng etter finalen og fortsatte.

Om den svenske dominansen hadde Weng følgende å si:

– Det er ikke noe gøy å se på det. Det er like kjipt for oss som for dere som ser på, at Sverige vinner så mye. Vi må bare prøve å slå dem neste gang.

Parkerte Klæbo

På herresiden fikk både landslagstrener Monsen, det norske laget og for så vidt også alle andre tilskuere seg en stor overraskelse i finalen. Erik Valnes vant nemlig foran Johannes Høsflot Klæbo. Emil Iversen gikk inn som nummer tre.

Dermed vant Valnes sin første individuelle verdenscupseieren i Ruka. Stor prestasjon.

– Det føles ikke som det var så lenge siden jeg var en liten gutt og så dette på TV. Det er en drøm. Jeg har hatt troa på at jeg har hatt inne en slik avslutning, og i dag fikk jeg det virkelig ut. Det smaker godt, sier Valnes etter seieren.

Mer om dette her: Skal terge Klæbo i hele kveld etter spurttap for Valnes: – Det får han tåle

Siste nytt

 • Førte laget til historisk Superbowl

  Quarterbacklegenden Tom Brady førte Tampa Bay Buccaneers til 31-26-seier over Green Bay Packers og er klar for Superbowl om to uker.

  Det blir 43-årige Bradys 10. finale i NFL-sluttspillet, men alle de tidligere har vært med New England Patriots, som han førte til seks titler. I sin første sesong som Bucs-spiller gjorde han laget til det aller første som får spille Superbowl på sin egen arena.

  – Hvem ville trodd at vi kunne greie dette? Men vi gjorde det, sa Brady etter kampnen.

  Motstander i Superbowl i Tampa 7. februar blir tittelforsvarer Kansas City Chiefs. Om Brady vinner, vil han alene ha flere NFL-titler enn noen av ligaens klubber.

  Tom Brady
  Foto: Matt Ludtke / AP
 • Atletico stormer videre

  Atlético Madrid vendte til 3-1-seier mot Valencia og har sju poengs luke til byrival Real på tabelltoppen i spansk fotball.

  Uros Racic ga gjestene ledelsen, men João Felix utlignet før pause. I 2. omgang sørget Luis Suárez og Angel Correa for seier.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Juventus nærmere teten

  Juventus slo tilbake etter tapet for Inter i forrige runde og vant enkelt 2-0 over Bologna i Serie A søndag.

  Arthur og Weston McKennie scoret målene.

  De ni siste årenes seriemester har ikke vært like dominerende som vanlig i italiensk fotball. Med seier over Bologna klatret Juve iallfall fra en skuffende 7.-plass til 5.-plass og meldte seg for alvor på kampen om ligagullet igjen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal