Hopp til innhold

Ekspert mener ledelsen må vurdere å sende Weng hjem etter kriseprolog

RUKA/OSLO (NRK): Hun er blant Norges sterkeste kort i minitouren i verdenscupåpningen. Men Heidi Weng fikk en blytung start i den aller første konkurransen i sprint fordi «hodet ikke fungerte».

QdeC0x5jDeY

UTSLÅTT: Heidi Weng, her avbildet tidligere i sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Laster innhold, vennligst vent..

Over målstreken i sprintprologen var 29-åringen hele 25,8 sekunder bak vinner Ane Appelkvist Stenseth. Weng endte på en 67. plass og dermed utenfor topp 30-listen.

Det betydde at hun ikke kvalifiserte seg til videre kvartfinalen. Wengs prestasjon i den 1,4 kilometer lange sprintløypa i Finland fredag morgen er svært oppsiktsvekkende og gjorde NRKs kommentatorer overrasket.

– Hva skjer med Heidi Weng? Hun har virket utenfor den siste perioden. Det er ikke den Heidi Weng vi kjenner, sier Jann Post og fikk støtte av ekspert Torgeir Bjørn.

Heidi Weng

SLÅTT UT: Heidi Weng, her i pressesonen etter sprintprologen i Ruka i Finland fredag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Akkurat nå sitter det i hodet

Heidi Weng innledet intervjuet med NRK med å si at «det ikke var så mye som egentlig skjedde» og avviste at det var noe fall underveis i prologen.

– Det må ha vært noe som ikke fungerte?

– Det var egentlig bare hodet som ikke fungerte helt.

yEgDJiUx-90

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hvor stressende har det siste døgnet vært?

– Ja, som sagt, jeg tror det sitter litt i hodet akkurat nå.

Er det redselen for å bli smitta?

– Jeg vet ikke, det bare ... Jeg har vært kanskje litt ... Akkurat nå bare sitter det i hodet, så da klarer jeg ikke å gå fort.

Landslagstrener Ole Morten Iversen sier dette når NRK påpeker at Weng sier hodet ikke fungerte.

– Det er mulig det. Vi var alle fornøyd med at hun kom til start og gjennomførte. Det er helt greit, sier Iversen.

Ber ledelsen og Weng ta grep

NRK-ekspert Torgeir Bjørn har fått med seg uttalelsene fra den norske leiren. Han er tydelig på at Weng og ledelsen må vurdere å ta grep, selv om det gjenstår både en ti kilometer klassisk intervallstart lørdag og en like lang jaktstart i fristil søndag.

3ToKjtvBGRY

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet med kommentatorkollega Jann Post sist sesong.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Jeg mener, basert på det Heidi selv sier, at ledelsen må vurdere å sende henne hjem. Hvis hun er så langt unna normalt slag og ikke helt i mental balanse, så bør hun droppe konkurransene, reise hjem og finne roen. Slik at hun finner seg selv igjen. Det viktigste er ikke å gå skirenn akkurat nå. Det er heller ikke det viktigste i livet, sier han.

Ekspertkollega i NRK, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, har følgende vurdering av situasjonen:

– Hun har selv valgt å reise til Finland og må i samråd med teamet rundt finne en god løsning på gjennomføring av denne helgen. Av det jeg kunne se underpresterer hun, og det henger godt sammen med at hun sier hun ikke er mentalt til stede. Det blir spennende å se om hun fungerer bedre i de to distansene som følger.

– Hvis ikke må hun kanskje gå noen runder for å se om det å reise på skirenn nå er fruktbart i et langsiktig perspektiv. Alle ønsker en Heidi Weng i balanse til VM.

Var skeptisk før avreise

NRKs kommentatorer påpekte at Weng har vært mer preget av koronasituasjonen enn de fleste på langrennslandslaget.

Det la hun selv ikke skjul på under langrennsåpningen for en uke siden, der reisen til verdenscupavslutningen i Canada i mars sist sesong fortsatt preget henne.

Det ble trolig ikke bedre av at det norske landslaget startet oppholdet i Finland onsdag og torsdag med en skikkelig koronakaos. Allroundtrener Eirik Myhr Nossums først positive, deretter negative koronaprøve, sendte hele laget i en nesten ett døgn lang karantene.

Svensk trippel

Landslagstrener Iversen kunne imidlertid glede seg over flere gode prestasjoner fra jentene. Stenseth og Lotta Udnes Weng kvalifiserte seg til finalen i sprint, en finale som skulle vise seg å bli en fullstendig norsk-svensk duell. To norske jenter mot fire svensker.

Det ble tøft for jentene.

Linn Svahn viste at hun fortsatt er verdens beste sprinter, og fikk med seg Maja Dahlqvist og Jonna Sundling på pallen.

Best av de norske ble Lotta Udnes Weng på en fjerdeplass.

– Jeg tar med meg at det er karrierebeste, jeg er fornøyd med det. Det er en liten bismak med at én plass opp så er det en vill jubeldag, men jeg er egentlig fornøyd, sa Weng etter finalen og fortsatte.

Om den svenske dominansen hadde Weng følgende å si:

– Det er ikke noe gøy å se på det. Det er like kjipt for oss som for dere som ser på, at Sverige vinner så mye. Vi må bare prøve å slå dem neste gang.

Parkerte Klæbo

På herresiden fikk både landslagstrener Monsen, det norske laget og for så vidt også alle andre tilskuere seg en stor overraskelse i finalen. Erik Valnes vant nemlig foran Johannes Høsflot Klæbo. Emil Iversen gikk inn som nummer tre.

Dermed vant Valnes sin første individuelle verdenscupseieren i Ruka. Stor prestasjon.

– Det føles ikke som det var så lenge siden jeg var en liten gutt og så dette på TV. Det er en drøm. Jeg har hatt troa på at jeg har hatt inne en slik avslutning, og i dag fikk jeg det virkelig ut. Det smaker godt, sier Valnes etter seieren.

Mer om dette her: Skal terge Klæbo i hele kveld etter spurttap for Valnes: – Det får han tåle

Siste nytt

 • Gavi utvist i Barcelona-seier

  Barcelona-unggutten Gavi (19) fikk rødt kort på overtid i 1-0-seieren over Porto i mesterligaen. Vinnermålet ble satt inn av Ferrán Torres.

  Etter to strake sesonger med exit i puljespillet ligger Barcelona i år langt bedre an. Katalanerne står med full pott etter to kamper.

  Torres trillet inn 1-0-scoringen mellom beina på Portos keeper Diogo Costa rett før pause. I forkant ble han spilt følsomt igjennom av Ilkay Gündogan.

  Barcelona måtte avslutte oppgjøret i Portugal med ti mann. Tre minutter ut i tilleggstiden fikk Gavi sitt andre gule kort for å dra i drakten til en Porto-mann. Han mister dermed neste gruppekamp mot ukrainske Sjakhtar Donetsk.

  Porto hadde sine muligheter på hjemmebane, men godt stopperspill fra særlig Jules Koundé reddet Barcelona. Vertene fikk straffespark i sluttfasen, men avgjørelsen ble omgjort etter en VAR-sjekk. (NTB)

  z7YVW8SzZUs
  Foto: AP
 • Newcastle lekte med PSG - vant 4-1

  PSG virket regelrett sjanseløse da de gjestet Newcastle, som spilte deres første hjemmekamp i Mesterligaen siden 2002/03-sesongen.

  Vertene var i fyr og flamme og presset gjestene fra Frankrike intensivt fra første sekund. 17 minutter ut i oppgjøret fikk de lønn for strevet da Miguel Almiron banket inn kveldens første.

  Før pause stanget Dan Burn inn doblingen etter å ha knust Milan Skriniar i lufta.

  Newcastle-gutten Sean Longstaff ville også være med på moroa, og fem minutter etter pause sto det 3-0 på måltavla. En utrolig bragd av engelskmennene mot Kylian Mbappé og co.

  Warren Zaïre-Emery (17) er et talent av de helt sjeldne og med en følsom pasning over Newcastles forsvar fant han Lucas Hernandez. Backens 3-1-scoring ble av det trøstende slaget, for dette var Newcastles store kveld.

  På overtid fastsatte Fabian Schar sluttresultatet til 4-1 med en suser fra distanse. En ydmykelse av de franske mesterne.

  BYXgH8zL_50
  Foto: Reuters
 • Vålerenga legger press på Rosenborg - slo Arna-Bjørnar i innholdsrik kamp

  Vålerenga hadde kun tatt to poeng på de siste to kampene i Toppserien og dermed gitt fra seg tabelltoppen til Rosenborg før onsdagens kamp mot Arna-Bjørnar.

  Arna-Bjørnar kjemper på sin side for å unngå nedrykk, men de kom til kampens første store sjanse i Oslo onsdag kveld.

  Gradvis tok Vålerenga over og etter en halvtime kom uttellingen. Med et lekkert skudd fra 15 meter sendte Olaug Tvedten Vålerenga i ledelsen og bare fem minutter senere doblet hun ledelsen, via Arna-Bjørnars Sigrid Aas.

  Arna-Bjørnar slo imidlertid tilbake. Vilde Vedeler reduserte etter 40 minutters spill og ti minutter ut i den andre omgangen utlignet Linnea Sælen da hun kom først på en ball i bakrommet og kunne spasere ballen inn i tomt bur.

  Håpet om poeng ble kortvarig for Arna-Bjørnar, for bare fire minutter senere headet Vålerenga-kaptein Ingibjörg Sigurdardóttir ballen i mål og få minutter etter sto det 4-2 etter et selvmål fra Imana Chebel.

  Flere mål ble det ikke og dermed er Vålerenga oppe på 49 poeng, like mange som serieleder Rosenborg. Trønderne har både en marginalt bedre målforskjell og én kamp mindre spilt enn laget fra Oslo. Dermed kan det bli spenning om Toppserie-gullet helt inn. Vålerenga møter Rosenborg borte i siste serierunde, 18. november. De to lagene møtes også i cupfinalen 26. november.

  Arna-Bjørnar ligger nest sist og på kvalifiseringsplass, ett poeng foran Avaldsnes på nedrykksplass.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste