Krise i Larvik: Mangler millioner etter sponsortabbe

For to år siden signerte norsk håndballs flaggskip det de trodde var en drømmekontrakt med en utenlandsk sponsor, men millionene de ble lovet har de ikke sett snurten av. Nå risikerer klubben å gå konkurs.

LHKs Nora Mørk (t.v) og Karoline Dyhre Breivang

Nora Mørk (t.v) og Karoline Dyhre Breivang er blant Larvik-spillerne som har vært suverene denne sesongen. Laget leder serien med sju poeng etter 15 kamper, men sliter likevel tungt økonomisk utenfor banen. Høsten 2013 signerte klubben en stor kontrakt verdt 4,5 millioner kroner med en utenlandsk sponsor, men pengene har de fortsatt ikke fått.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

– Det er utfordrende å holde fokus, men vi prøver så godt vi kan, sier Larvik-kaptein Gro Hammerseng til NRK.

Lørdag skal hun lede Larvik i mesterligakamp mot Viborg, men dagen før den viktige kampen er det noe helt annet enn håndballen som får mest oppmerksomhet.

Nå handler alt om at Norges største, og suverent beste håndballklubb, er på vei mot stupet. Fordi den har gjeld til godt oppunder ørene.

– Akkurat nå unngår vi å lese de verste sakene med de største overskriftene, og i stedet holde fast ved troen på at vi kan vinne mesterligaen, sier den erfarne Larvik-kapteinen før hun tar på seg boblejakka.

Hun har allerede trent og forsøker å holde varmen i den kjølige vinden som feier over plassen utenfor idylliske Farris Bad i Larvik.

Gro Hammerseng

Larvik-kaptein Gro Hammerseng sier hun ikke orker å lese de verste sakene om klubbens dårlige økonomi.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Ny daglig leder

Ikke langt unna møter NRK mannen som står med ansvaret for den skakkjørte økonomien i klubben Hammerseng og mange andre er så glad i. Styreleder Thor Edvard Mathisen er preget av alvoret når han får spørsmål om tingenes tilstand.

– Det er forferdelig trist og vi i styret er veldig lei oss for at vi har havnet i denne situasjonen. Vi har sittet der og vært med på det, men vi kan ikke stikke nå.

– Vi må få anledning til å rydde opp, og så skal vi stille våre plasser til disposisjon når dét er det beste for klubben, sier han.

Mathisen sitter bak et langt, rektangulært bord på et møterom i Larvik Håndballklubbs lokaler. Veggen bak han prydes av et stort bilde fra en av Larviks mange seire på håndballbanen. Dessverre for Mathisen og resten av klubben har ikke den økonomisk styringen vært like god.

Det er forferdelig trist og vi i styret er veldig lei oss for at vi har havnet i denne situasjonen.

– Sportslig sett er Larvik Håndballklubb blant de beste i verden. På økonomisk styring, derimot, er de en av verdens dårligste, sa Harald Gaupen til Østlands-Posten da regnskapet for 2014 ble lagt frem på onsdag.

Gaupen ble for fire uker siden hentet inn som konstituert daglig leder for å få klubben på rett økonomisk kjøl.

Han er også tilstede i møterommet når NRK møter styreleder Mathisen fredag ettermiddag.

– Vi jobber nå med å løse problemene, sier Gaupen.

Dét kommer til å ta lengre tid enn to ganger tretti minutter.

En av klubbens største sponsorkontrakter

Problemene startet høsten 2013. Larvik trengte penger og styret ble enige om at hvert enkelt styremedlem skulle sjekke sine nettverk for mulige sponsorer.

Thor Edvard Mathisen

Styreleder i Lavik Håndballklubb, Thor Edvard Mathisen.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Det mest konkrete forslaget kom fra nestleder Jørn Davidsen. Han vil ikke la seg intervjue i saken, men styreleder Mathisen bekrefter at han hadde kontakt med et utenlandsk selskap som ville sponse Larvik.

Beløpet var på 4,5 millioner kroner, ifølge styrelederen et av de største sponsoratene klubben noen gang har hatt.

– Vi signerte en kontrakt med et utenlandsk selskap, men har aldri fått pengene, forteller Mathisen.

Men da et samlet styret for snart to og et halvt år siden gikk god for sponsorkontrakten var de hundre prosent sikre på at pengene skulle komme.

De stolte på selskapet og derfor ble pengene bokført i 2013-regnskapet. Problemet var bare at pengene aldri kom.

Styrelederen i Larvik vil ikke navngi selskapet som skylder de penger. Han vi heller ikke vise NRK kontrakten.

– Sponsorkontrakter er forretningshemmeligheter, sier han.

16 mill i gjeld

Larvik fikk heller ikke pengene i fjor, dermed så styret seg nødt til å tapsføre beløpet i regnskapet for 2014.

Dermed ble det svært stygge tall da regnskapet ble lagt fem onsdag denne uken, og det virkelig ble offentlig kjent at konkursspøkelse faktisk henger over norsk håndballs flaggskip.

Det er forferdelig trist og vi i styret er veldig lei oss for at vi har havnet i denne situasjonen.

Tallenes nådeløse tale er klar. Larvik har nå:

 • En samlet gjeld på 16 millioner kr
 • Et underskudd på 9,8 millioner kr

Klubben jobber nå på spreng for å få på plass en krisepakke på fem millioner kroner innen 20. februar. En del penger er kommet inn fra blant annet sponsorer, andre lokale firmaer og privatpersoner, men klubben er fortsatt ikke i mål.

– Beløpet (fra det utenlandske selskapet, journ.anm) kunne uten tvil ha reddet Larvik nå, sier Mathisen.

De tapte sponsorinntektene utgjør altså omlag halvparten av underskuddet. En annen medvirkende årsak er feilslåtte investeringer i lekelandet Jippi Lekeland i Larvik, noe som ble kjent tidligere denne uken. Daglig leder Harald Gaupen anslår at klubben har tapt i underkant av seks millioner på det prosjektet.

Er lovet penger

Samtidig som Larvik leker seg på håndballbanen og går fra seier til seier (klubben har fortsatt ikke tapt én eneste kamp denne sesongen) råder det altså fullstendig økonomisk kaos i klubben.

Det siste i konflikten med det klubben for drøyt to år siden trodde var en drømmesponsor, er at selskapet skal betale hele beløpet på 4,5 millioner - pluss 50 00 euro (ca 430 000 kr) - som plaster på såret. Larvik sier de er lovet pengene i løpet av februar.

Vurdere stevning av revisor

Men denne sagaen stopper ikke der. Larvik mener at revisjonsfirmaet BDO, som de brukte i 2012 og 2013, ikke har gjort jobben sin og at de har vært medvirkende til det økonomiske uføret klubben nå har havnet i.

Larvik har varslet revisjonsfirmaet om at de vurderer søksmål.

– Vi har sett tilbake i tid og mener at firmaet ikke har gjort en tilfredstillende jobb i forhold til tidligere år. Av den grunn vurderer vi å stevne revisjonsfirmaet, sier Larviks styreleder.

– Vi har en god sak

BDO på sin side føler de har en god sak.

– Vi er veldig godt fornøyd med den jobben som er gjort. Skulle man gå til retten vil jo Larvik Håndballklubb måtte fremlegge fakta fra sin side og vi fakta fra vår side, og i et slikt tilfelle føler vi oss veldig komfortable der vi står nå, sier BDO-direktør Trond-Morten Lindberg og legger til:

– Jeg synes norsk håndballs storhet skal holde seg til det de kan, nemlig å spille håndball.

Det hører med til historien at tilfeldighetene har villet det slik at BDO selv har sponset Larvik helt frem til utgangen av 2014. BDO betalte inn sitt siste bidrag til klubben like før jul. Samarbeidet er nå avsluttet.

Mister spillere

Samtidig som Larvik, uten hverken BDO som sponsor eller utenlandske sponsormillioner i kassa, jobber med en krisepakke, skal klubben også kutte fem millioner kroner i løpet av 2015.

Ifølge Harald Gaupen skal det skje uten at de sportslige ambisjonene reduseres, men spillere kommer til å forsvinne. Blant annet på grunn av den økonomiske situasjonen.

– Vi har hatt en litt for stor stall så det var bestemt at den skulle reduseres, men nå blir den kanskje mer redsuert enn planlagt, sier Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad til NRK.

Han skal selv slutte i klubben, men hevder det ikke er på grunn av det økonomiske uføre.

– Jeg har vært i klubben 12 år og har lyst til å gjøre noe annet. Den beslutningen tok jeg i mai. Det er klart at alt spiller inn når man tar et sånt valg, men det var ikke den økonomiske situasjonen som var avgjørende for valget, sier Gjekstad.

Kampen om overlevelse

Enn så lenge får i hvert fall Larvik med seg sin erfarne kaptein videre, men selv om Gro Hammerseng forsøker å holde riktig fokus er det umulig å ikke forholde seg til problemene utenfor banen.

På spørsmål om spillerne er villig til å gå ned i lønn for å redde klubben svarer kapteinen:

– Det er noe vi må sette oss ned for å diskutere hvis det blir tilfelle.

Et samlet styret vil trolig følge lørdagens mesterligakamp med spenning, men hva spillerne tenker om at de har rotet det til, er en annen sak.

– Når dere hører om de store summene som klubben skylder, blir dere sinte på egen ledelse da?

Hammerseng tenker lenge før hun svarer med et lite smil:

– Det er et godt spørsmål.

– Jeg tror vi først og fremst skal være opptatt av at vi skal være en klubb fremover. Vi har lyst til å spille for det laget her. Vi er veldig stolte av å være Larvik-spillere. Vi får ikke brukt noe sinne til så veldig mye.

– Nå må jeg vise at jeg virkelig brenner for dette og få med de andre spillerne i kampen om overlevelse.

Siste nytt

 • Real Madrid reddet uavgjort

  Real Madrid så ut til å gå mot sitt andre strake tap og få en verst tenkelig start på mesterligaens gruppespill.

  To sene scoringer av Karim Benzema og Casemiro tre minutter på overtid reddet ett poeng for spanjolene. Marcus Thuram scoret begge målene for Borussia Mönchengladbach.

  Casemiro
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Jota scoret Liverpool-mål 10 000

  Uten angrepstriooen Sadio Mané, Roberto Firmino og Mohamed Salah brukte Liverpool tid på å bryte ned FC Midtjylland.

  Etter en svak første omgang var det Diogo Jota som scoret kampens første mål ti minutter ut i andre omgang. Det var Liverpools mål nummer 10 000 i alle turneringer.

  Anders Dreyer hadde kjempesjanser både tidlig og sent i kampen, men fikk ikke ballen i mål. I stedet satte innbytter Salah inn kampens andre mål på straffe.

  Jota
  Foto: Michael Regan / AP
 • Haugesund vant Rogalandskampen

  Ibrahima Wadji ga Haugesund en knallsterk 1-0-seier borte mot Viking i rogalandsderbyet. Hjemmelagets rekke uten serietap stoppet på åtte kamper.

  Viking fikk ikke en lystig retur etter tre uker uten seriespill. Stavangerlaget måtte i en ufrivillig pause da Veton Berisha testet positivt for koronaviruset.

  Gjestene fra Haugesund tok ledelsen da første omgang var litt over halvspilt. Bruno Leite sendte en presis ball til Wadji, som lurte seg forbi Axel Andresson og scoret sikkert alene med Viking-keeper Iven Austbø.

  Eliteserien 2020: Viking - Haugesund
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal