Kringkastingssjefen om Per Jorsett: Han skapte en ny formidlingsform

Per Jorsett ga oss idrettsopplevelser som sitter prentet fast i hukommelsen, skriver kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRKs sportsredaktør Egil Sundvor.

Per Jorsett

«I NRK vil vi alltid huske Per Jorsett som en pioner innen norsk sportsjournalistikk,» skriver nekrologforfatterne.

Foto: Mentz Schulerud jr. / NRK

Nekrolog

Per Jorsett var Norges aller første ekspertkommentator. Han hadde den sjeldne evnen å gjøre tall til magi. Med sin særegne stil, og helt usedvanlige evne til å håndtere tall, skapte han en ny formidlingsform innen sportsgenren. Jorsetts ro og raske regneferdigheter bidro sterkt til skøytesportens posisjon hos det norske idrettspublikummet. Han ble 98 år gammel.

Helt fra 1947 og fram til 1992 var han tilknyttet – men faktisk aldri ansatt i – NRK. Per Jorsett var likevel NRK. I tospann med Knut Bjørnsen ga han oss idrettsopplevelser som sitter prentet fast i hukommelsen. I over 30 år formidlet han en av våre største vinteridretter på en måte som begeistret en hel nasjon. Takket være hans helt egen sylskarpe og tørre konstateringsevne, ble passeringer og prestasjoner spennende. Først når Jorsett hadde satt dem inn i perspektiv, var de til å forstå og til å glede seg over for lyttere og seere.

Han var en mann som likte å ha kontroll, og det var kanskje derfor han selv tok initiativ til å skrive sin egen nekrolog for NRK allerede i 2012. Der uttrykker han sin personlighet helt presist; «han var tall-mann hele sitt liv, kjent som rundetidenes mann».

Jorsett ble brukt i flere andre NRK-programmer, som Kvitt-eller-dobbelt, der han selvfølgelig var dommeren. Det var like naturlig at han bestemte der, som det var at han fortalte hva rundetidene var. Hadde Jorsett sagt at sånn var det, så var det sånn.

Per Jorsett jobbet som sjefssekretær i tidligere Bykreditt, senere Vital, i mer enn 40 år. Et naturlig sted for en som var glad i tall, mange tall. Han mottok Kongens fortjenestemedalje for sin innsats. Jorsett var også er en av Idretts-Norges mest dekorerte personer, med i alt 22 utmerkelser. I NRK vil vi alltid huske Per Jorsett som en pioner innen norsk sportsjournalistikk.

Siste nytt

 • Vålerenga-spillere må i karantene

  Tre Vålerenga-spillere må i karantene etter at de har vært nærkontakter med smittede spillere på det danske landslaget.

  De tre spillerne som ser ut til å måtte være i karantene frem til søndag er Stine Ballisager Pedersen, Janni Thomasen og Rikke Madsen.

  Daglig leder i Vålerenga Morten Grødahl bekrefter dette til NRK.

  – De må i karantene når de ankommer Norge, ja. Det vi er usikre på er hva NFF konkluderer med når det gjelder videre kamper, sier han til NRK.

  Det var VG som var ute med saken først.

  Daglig leder i Toppserien Hege Jørgensen bekrefter at de jobber med en løsning. De vil nå vente på en avklaring fra det danske fotballforbundet om når de faktisk var sist i kontakt med de smittede spillerne.

  Uansett, den siste serierunden i Toppserien kan bli utsatt. NFF ventes å komme med en avklaring senere i dag.

  NM fotball kvinner 2020, semifinale: Vålerenga - Avaldsnes
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Hopperne på plass i Russland

  Hopplandslaget er på plass i Russland. Landslagssjef Alexander Stöckl kjører det samme laget der som under verdencuprennene i Ruka i helgen, der Halvor Egner Granerud tok sin første verdenscupseier.

  Uttak hopp i Nizhnij Tagil, Russland:

  Sander Vossan Eriksen (Bækkelaget), Johann Forfang (Tromsø SK), Halvor Egner Granerud (Asker), Anders Håre (Vikersund), Robert Johansson (Søre Ål), Marius Lindvik (Rælingen) og Daniel-André Tande (Kongsberg).

  Halvor Granerud
  Foto: Janek Skarzynski / AFP
 • Hamilton koronasmittet

  Den allerede kronede Formel 1-verdensmesteren Lewis Hamilton har testet positivt for koronaviruset. Briten vil dermed gå glipp av helgens løp i Bahrain.

  – I samsvar med covid-19-protokollene og retningslinjene fra offentlige helsemyndigheter i Bahrain er han nå i isolasjon, skriver FIA i en uttalelse.

  Den positive testen vil derimot ikke få noen ytterligere konsekvenser for helgens løp. Hamilton vant søndag det første av to løp i Bahrain.

  Lewis Hamilton.
  Foto: Bryn Lennon / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal