NRK Meny
Normal

Krever stans i kontantflyten til dommere

Tre millioner kroner blir hvert år betalt kontant i konvolutter til Norges beste ishockeydommere. Etter kemnerbesøk endrer ishockeyforbundet praksisen.

Dommer ishockey

Ishockeydommerne har inntil nå fått all lønn og godtgjørelse i kontanter. Nå endrer forbundet praksis. Her forsøker dommer Jon Kilian å gå mellom Niklas Wiklund (t.v.) og Aleksander Nervik i en kamp for tre år siden.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Svein Erik Edvardsen

Administrerende direktør Svein Erik Edvardsen forteller at hans klubb Lørenskog har ivret for ordningen som nå innføres.

Foto: NRK

– Dette er i beste fall gammeldags, sier tidligere toppdommer i ishockey, Svein-Erik Edvardsen om praksisen i Hockey-Norge.

Forrige uke meldte NRK at kemnerkontorene rundt om i landet i flere måneder har samarbeidet om en samlet storaksjon mot alle landets eliteserieklubber i ishockey. Foreløpig er ikke de endelige resultatene klare, men Oslo-kemneren sa til NRK at de regner med å finne feil.

Rutinene for utbetaling av honorarer til dommerne var opprinnelig ikke på kemnernes agenda, men det ble raskt klart at ordningen med kontantutbetaling fører til mye feil.

Nylig sendte derfor ishockeyforbundet ut et brev der de ber klubbene slutte å betale dommerne i kontanter.

I en overgangsperiode er klubbene bedt om å logge seg inn på nettbanken mens kampene pågår for å betale dommerne. På sikt er planen å samle alle utbetalinger til dommerne hos ishockeyforbundet.

Har funnet feil

Tre millioner kroner i året er summene som går til dommerne fra de ti eliteserieklubbene. En stor andel av dette er skattepliktig. Så lenge hver enkelt klubb har ansvaret for å betale ut, og siden det hele skjer kontant, er det mange muligheter for å gjøre feil eller bevisst forsøke å unngå skattemyndighetene.

Edvardsen, som nå er administrerende direktør i eliteserieklubben Lørenskog, sier han som toppdommer alltid rapporterte inn sine honorarer.

Likevel tror han det skjer mye feil på området.

– Fallgruven er at de klubbene som har begrensede administrative ressurser ikke gjør det de skal for å følge regelverket. Så må man ta for gitt at dommerne påfører sin inntekt på selvangivelsen, sier Edvardsen.

Organisasjonssjef Ottar Eide i ishockeyforbundet

Denne uka vil trolig styret i hockeyforbundet behandle spørsmålet om hvordan de fra sentralt hold kan sørge for dommerbetaling, opplyser organisasjonssjef Ottar Eide i ishockeyforbundet.

Foto: NRK

Kemneren i Oslo opplyser til NRK at dommerutbetalinger er blant områdene der de har funnet mye feil.

Organisasjonssjef Ottar Eide i ishockeyforbundet har ikke sett alle kemner-rapportene, men legger ikke skjul på at det er en del feil på området.

– Det er tydelig at det har vært litt variabelt hvordan man har innrapportert dommeroppgjørene. Det har vært gjort på riktig måte i forhold til skjema og utfylling og dokumentasjon, men det vært en behandlingsmåte som ikke alltid har vært tilfredsstillende i forhold til det kemneren forventer, sier Eide.

Får støtte

I idretter som fotball og håndball er det flere år siden man gikk bort fra kontant betaling til dommerne.

Ifølge dommersjef Ove Olsen i håndballforbundet var det etter trykk fra pågående kemnere allerede på 90-tallet at dommerutbetalingene ble sentralisert i ordnede former hos forbundet.

Også ishockeydommerne mener det er på høy tid å få dommerutbetalingene inn i mer ordnede former.

– Vi ser fordelen med å ha én oppdragsgiver i stedet for ti klubber slik det er i dag, sier Roy Stian Hansen i toppdommerforeningen.

I Elite Hockey AS, som er sammenslutningen av alle eliteserieklubbene i ishockey, ser man lyst på endringen som nå innføres. Leder Håkan Södergren mener det har vært utfordrende for klubbene, som ofte har liten administrasjon, å følge regelverket.

– Det er nok varierende. Når man får tilbakemeldinger fra myndigheter og klubber, så blir det i blant veldig vanskelig å forstå hvordan det skal gjøres og hva som skal endres for at det skal bli enda bedre, sier han.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag