Hopp til innhold

Krever skiskyting-gull

Norske eksperter krever opptil flere VM-gull fra de norske skiskytterne i Östersund.

Liv Grete Poiree viser frem de fire gullmedaljene hun tok under VM i Oberhof i 2004.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Liv Grete Poiree er ikke skuddredd. Den tidligere skiskytterdronningen mener  Norge bør plukke med seg minst tre VM-gull for å bevare stempelet som verdens beste skiskytternasjon.

Se også: Startlister sprint for menn og sprint for kvinner

Nett-TV:  Rune Brattsveen spent foran sin VM-debut

Les også: Øydela dei beste skia like før VM

Første gylne sjanse kommer i VM-åpningen lørdag med sprint for både kvinner og menn. Vi bør iallfall ta tre gull. Og stiller vi med toppet lag i mixed-stafetten (tirsdag), vil vi kjempe om det fjerde, sier den tidligere skiskytterdronningen til NTB.

Poiree vant selv seks individuelle VM-gull før hun la opp, og hun vet bedre enn de fleste hva som kreves for å lykkes. Likevel legger hun listen høyt for de norske håpene i svenske Ostersund. Spesielt venter hun at Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen slår til for fullt.

- Ole og Emil er våre sikreste kort. Begge kan gå til topps om de har gode dager allerede til helgen (sprint og jaktstart). Og på stafetten holder jeg Norge som klar favoritt. Der er gullsjansen kanskje størst.

Medaljehåp

Emil Hegle Svendsen
Foto: JENS MEYER / AP

Mesterskapsløperen Halvard Hanevold er den fremste outsideren. Han kan slå til for fullt på normaldistansen. Vanligvis hevder han seg når det kommer et mesterskap, mener Poiree

Kvinnene hadde de færreste tro på før sesongen startet etter at laget de siste årene er blitt tappet for storløpere som Poiree, Gro Marit Istad-Kristiansen og regjerende verdensmester Linda Grubben. Likevel har Tora Berger (2) og Solveig Rogstad (1) sanket tre verdenscupseirer denne sesongen. Rogstad har slitt med sykdom i VM-forberedelsene.

- Jeg har et håp på Tora i ett av rennene, men tror vi skal være fornøyd om det blir medalje på henne. Med Solveig er det helt åpent. Hun har fått noen dager med trening etter sykdommen, så jeg tror ikke hun er redusert all verden, hevder skiskytterekspert Liv Grete Poiree.

Hennes NRK-kolleger Ola Lunde og Ole Kristian Stoltenberg er samstemte med Poiree og spår minst tre kanskje fire norske gull.

- Jeg har tro på Ole Einar, Emil og Tora. I herrestafetten er

Tora Berger

Ola Lunde har tro på Tora Berger.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

vi favoritt, og topper vi laget i mixed-stafetten med Solveig som fjerde løper, er vi favoritt også der, mener Ola Lunde, som holder tyske Michael Greis som Bjørndalens argeste VM-rival.

Blant kvinnene tror Lunde den tyske duoen Kati Wilhelm og Andrea Henkel vil briljere.

VM-dronning

Radiosportens Stoltenberg holder en knapp på at tyske Magdalena Neuner blir VM-dronning i år som i fjor. Tora er i utgangspunktet en medaljekandidat i sprint og jaktstart, men jeg tror det skal mye til å vinne gull. Ole Einar og Emil er gullkandidater på sprint, jakt- og fellesstart, og Norge er favoritt i mennenes stafett og mixed-stafetten om laget toppes, mener Ole Kristian Stoltenberg.

Hittil i sesongen har norske løpere vunnet ni individuelle verdenscuprenn og to stafetter. Bjørndalen har alene fem individuelle seirer,Berger har to seirer, Hegle Svendsen har en seier og Rogstad har en seier.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal