Hopp til innhold

Krever endringer for Leine: – Vi kan ikke ha det sånn

Kristine Leine (22) mener norske regler setter en stopper for satsingen for flere toppidrettsutøvere. Til høsten skal saken opp på Stortinget, etter initiativ fra NISO.

Kristine Leine

PÅ SAMLING: Kristine Leine i Nord-Irland tidligere i år.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er et stort problem. Regler i Norge gjør at toppidrettsutøvere ikke får satset. Mange må velge, og da velger de ofte idretten, sier Leine til NRK.

Hun studerer sykepleie, som består av mye praksis. Kravet til praksis (90 prosent) gjør at Leine ikke får være med på VM-kvalifiseringskampene med Norge. Hun må møte til obligatorisk praksis.

Kristine Leine

FRUSTRERT: Kristine Leine.

Foto: Ragna Sandholt / NRK

– Det er helt tragisk for utøverne og landslaget. De trenger å ha med de beste utøverne, og landslaget skal jo ikke miste en spiller på grunn av praksis. Det må kunne gjøres når det passer alle parter, noe annet er tull, sier Walltin.

Møttes fredag

Reaksjonene har vært mange etter at nyheten ble kjent torsdag. Fredag møttes NFF, høyskolen, Olympiatoppen og Leine for å finne en løsning.

– Det kan være at det nå løser seg. Vi jobber med en ordning som kan være mulig å få til, sier karriererådgiver i Olympiatoppen, Tonje Hinze, til TV 2.

– Jeg føler at de fikk litt mer forståelse, men vi kom ikke fram til noe. Jeg håper det blir en løsning, sier Leine til NRK.

Hun er ikke alene; dette er et velkjent miljø for idrettsutøvere. Satsing på toppidrett lar seg ikke kombinere med studier, og flere tvinges derfor til å velge.

– Det er stikk i strid med det vi anbefaler, sier Joachim Walltin, og forklarer:

– Vi ønsker ikke å ta noen snarveier, men det må være mulig å legge til rette. Vi bruker lengre tid, det er det vi anbefaler. Det er en del begrensninger, for eksempel hos Lånekassen. Det er en begrensning på åtte år, og hvis du for eksempel tar en master over ti år, får du ikke støtte.

NISO-lederen mener det er for tilfeldig om toppidrettsutøvere får tilrettelagt studiene, og har derfor etterlyst at politikerne tar tak. NISO oppfordrer til å ta utdanning, men opplever at flere kutter ut studiene.

Video Joachim Walltin

NISO-LEDER: Joachim Walltin

Foto: NRK

– Vi må se på 50-prosentsgrensen, som er kravet for å delta på studier. Den må kunne fravikes. Vi må se på lengden for deltidsstudier, som nå er på 8 år, den må vi utvide. Og vi må se på rutiner og regler som kan gjøre det enklere å samarbeide mellom organisasjonen, den enkelte idrettsutøveren og utdanningsinstitusjonen, sier Kari Henriksen (Ap), medlem i familie og kulturkomiteen.

– Ikke greit

I juni i år fremmet Arbeiderpartiet et forslag om bedre tilrettelegging for idrettsutøvere og utdanning. Forsalget er til behandling i utdannings- og forskningskomiteen, og skal opp på Stortinget i høst.

– Det er vel og bra at politikerne er ute og gratulerer når idrettsutøvere lykkes, men det er viktigere at de tar tak her, sier Walltin til NRK.

Hege Jørgensen, leder for serieforeningen for kvinnefotball, var gjest i Østlandssendingen fredag morgen, og meddelte at dette langt fra er noen ny problemstilling.

Hege Jørgensen

OPPGITT: Hege Jørgensen.

Foto: Per Onsheim / NRK

– Vi må få nasjonale regler rundt dette, det kan ikke være sånn at hver enkelt spiller må kjempe sin sak. Dette er «top notch» av norsk ungdom, også behandler vi dem på den måten. Det er ikke greit, sier Jørgensen.

– Hvorfor skal fotballspillere få særbehandling?

– Vi må bestemme oss om vi vil ha toppidrett eller ikke. Hvis vi ønsker konkurransekraft, må vi ta konsekvensene av det.

Siste nytt

 • Surt hjemmetap for Deilas Standard Liège

  Standard Liège tapte 0-2 hjemme for Seraing United i den belgiske toppdivisjonen fredag. Med det røk seiersrekken på fire kamper for Ronny Deilas lag.

  Standard Liège var storfavoritter i fredagens oppgjør motSeraing som kun sto med to seirer hittil og lå under streken. Likevel var det bortelaget som fikk med seg alle poengene ved hjelp av scoringer av Mamadou Mbow og Morgan Poaty.

  Aron Dønnum ble byttes ut allerede etter 26 minutter i kampen.

  Liège-klubben har elleve poeng opp til serieleder Royal Antwerp med én kamp mer spilt. I neste kamp venter Charleroi på bortebane. (NTB)

  MLS: Chicago Fire at New York City FC
  Foto: Brad Penner / Reuters
 • Bayern slo tilbake – første seier på fem kamper

  Bayern München har slitt i tysk Bundesliga i det siste. Fredag tok storklubben sin første seier på fem kamper da Leverkusen ble slått 4-0.

  Stjerneskuddet Jamal Musiala (19) storspilte og bidro med tre målpoeng. Den offensive midtbanespilleren står med fem ligascoringer på sju kamper denne sesongen.

  München-klubben innledet sesongen storslagent med ni poeng og 15-1 i målforskjell på de tre første kampene. Deretter ble det imidlertid tyngre for klubben som i de fire neste spilte tre uavgjort før de tapte 0-1 for Augsburg sist runde.

  Fredag var de tilbake på vinnersporet da de kjørte over et svakt Leverkusen. Det var Leroy Sane, nevnte Musiala, Sadio Mané og Thomas Müller som sørget for en imponerende 4-0-seier i München. (NRK/NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Vil at russere som tar avstand fra krig bør konkurrere

  IOC-president Thomas Bach tar russiske utøvere i forsvar i et stort intervju med italienske Corriere Della Sera.

  Han mener at det ikke var russiske idrettsutøvere som startet krigen, og at de som tar avstand fra Putins krigføring bør få konkurrere.

  – De som har tatt avstand fra regimet bør kunne konkurrere under et nøytralt flagg. Målet vårt er å få russiske passidrettsutøvere som ikke støtter krigen til å konkurrere igjen. Men det er ikke lett, sier Bach til avisen.

  Thomas Bach
  Foto: LAURENT GILLIERON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste