NRK Meny
Normal

Krever opprydding: – Alt er mulig i en «gal» verden

Landslagssjef Vidar Løfshus opplever dopingpåstandene fra Sotsji som smått surrealistiske. Han forventer at IOC og Wada kommer til bunns i saken.

Løfshus

VIL HA SVAR: Landslagssjef Vidar Løfshus, her sammen med Petter Northug, vil vite hva som faktisk skjedde i nattens mulm og mørke under OL i Sotsji.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg har ikke lest artikkelen, men sett oppslag og hørt om saken gjennom media i Norge. I den grad det baserer seg på fakta, så synes jeg det er veldig synd at det dukker opp en sånn sak til, sier landslagssjefen i langrenn, Vidar Løfshus, til NRK.

Han snakker om artikkelen New York Times publiserte torsdag kveld. Der forteller Grigorij Rodtsjenkov, som var sjef for dopinglaboratoriet under OL i Sotsji i 2014, i detalj om hvordan russiske utøvere systematisk ble dopet og positive prøver fjernet.

15 russiske medaljevinnere skal ha vært dopet. 14 langrennsløpere skal ha vært med i programmet, hevder Rodtsjenkov.

Vil ha sannheten på bordet

Løfshus opplever detaljene om hvordan dopingprøver skal ha blitt fjernet som på grensen til surrealistiske.

– Ja, det er jo det når det er på den måten der. Men man har selvsagt hørt om saker der det er byttet prøver, så som jeg sier, alt er mulig i en – i anførselstegn – gal verden.

– At prøver har blitt byttet ut på laboratoriet, kan du se for deg at det har skjedd?

– Det er vanskelig å si. Det er en person som tydeligvis har hatt en sentral rolle i opplegget som kommer med sånne påstander. Jeg håper først og fremst IOC og Wada tar tak i saken og kommer til bunns i den. Da håper jeg at til slutt får vi alle fakta på bordet, og får vite hva som er sant og ikke sant.

– Tror du det er mulig å bytte ut prøver på et IOC-laboratorium under et OL?

– Alt er sikkert mulig hvis det er planlagt godt og man legger opp til juks og fanteri, så det er det sikkert, sier Løfshus.

I nattens mulm og mørke

– Hvordan opplevde du organiseringen av antidopingarbeidet under OL i Sotsji?

– Jeg er aldri med når prøvene blir tatt. På OL sender vi vår lege, og det var vel helt greit nok. Vi hadde inntrykk av at ting ble gjort etter forskriftene. Men hva som foregikk i nattens mulm og mørke, har ikke vi så gode forutsetninger for å uttale oss om, sier Løfshus.

Han understreker at han har samme holdning som alltid i slike saker:

– Det har versert mange rykter og beskyldninger om doping mot Russland de siste årene. Men folk er uskyldige til bevismaterialet er så sterkt at man faktisk kan dømme folk. Man skal være veldig forsiktig med å uttale seg om sånne ting basert på enkeltuttalelser fra enkeltpersoner.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal