NRK Meny
Normal

Krever opprydding: – Alt er mulig i en «gal» verden

Landslagssjef Vidar Løfshus opplever dopingpåstandene fra Sotsji som smått surrealistiske. Han forventer at IOC og Wada kommer til bunns i saken.

Løfshus

VIL HA SVAR: Landslagssjef Vidar Løfshus, her sammen med Petter Northug, vil vite hva som faktisk skjedde i nattens mulm og mørke under OL i Sotsji.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg har ikke lest artikkelen, men sett oppslag og hørt om saken gjennom media i Norge. I den grad det baserer seg på fakta, så synes jeg det er veldig synd at det dukker opp en sånn sak til, sier landslagssjefen i langrenn, Vidar Løfshus, til NRK.

Han snakker om artikkelen New York Times publiserte torsdag kveld. Der forteller Grigorij Rodtsjenkov, som var sjef for dopinglaboratoriet under OL i Sotsji i 2014, i detalj om hvordan russiske utøvere systematisk ble dopet og positive prøver fjernet.

15 russiske medaljevinnere skal ha vært dopet. 14 langrennsløpere skal ha vært med i programmet, hevder Rodtsjenkov.

Vil ha sannheten på bordet

Løfshus opplever detaljene om hvordan dopingprøver skal ha blitt fjernet som på grensen til surrealistiske.

– Ja, det er jo det når det er på den måten der. Men man har selvsagt hørt om saker der det er byttet prøver, så som jeg sier, alt er mulig i en – i anførselstegn – gal verden.

– At prøver har blitt byttet ut på laboratoriet, kan du se for deg at det har skjedd?

– Det er vanskelig å si. Det er en person som tydeligvis har hatt en sentral rolle i opplegget som kommer med sånne påstander. Jeg håper først og fremst IOC og Wada tar tak i saken og kommer til bunns i den. Da håper jeg at til slutt får vi alle fakta på bordet, og får vite hva som er sant og ikke sant.

– Tror du det er mulig å bytte ut prøver på et IOC-laboratorium under et OL?

– Alt er sikkert mulig hvis det er planlagt godt og man legger opp til juks og fanteri, så det er det sikkert, sier Løfshus.

I nattens mulm og mørke

– Hvordan opplevde du organiseringen av antidopingarbeidet under OL i Sotsji?

– Jeg er aldri med når prøvene blir tatt. På OL sender vi vår lege, og det var vel helt greit nok. Vi hadde inntrykk av at ting ble gjort etter forskriftene. Men hva som foregikk i nattens mulm og mørke, har ikke vi så gode forutsetninger for å uttale oss om, sier Løfshus.

Han understreker at han har samme holdning som alltid i slike saker:

– Det har versert mange rykter og beskyldninger om doping mot Russland de siste årene. Men folk er uskyldige til bevismaterialet er så sterkt at man faktisk kan dømme folk. Man skal være veldig forsiktig med å uttale seg om sånne ting basert på enkeltuttalelser fra enkeltpersoner.

Siste nytt

 • Bayern uten Boateng mot Real Madrid

  Bayern München må klare seg uten midtstopperkjempen Jerome Boateng i semifinalereturen i mesterligaen mot Real Madrid, melder NTB. Boateng pådro seg en lårskade i den første kampen som ble spilt onsdag kveld.

  FBL-EUR-C1-BAYERN MUNICH-REAL MADRID
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Wæhler tilbake til Sogn

  Superveteranen Kjetil Wæhler er aktuell for comeback i Sogndal-trøya, melder Sogn Avis. – Han er den mest gjennomtrente mannen eg kjenner, og eg veit at lysta er der for å spela fotball, seier trenar Eirik Bakke til avisa.

  Wæhler
  Foto: Christian Blom / NTB scanpix
 • Endelig VM-nei fra Zlatan

  Zlatan Ibrahimovic kommer ikke til å spille for Sverige under sommerens VM. Det bekrefter forbundet i en pressemelding. – Jeg snakket med Zlatan tirsdag. Han har ikke endret seg med tanke på landslagsspill, sier landslagssjef Lars Richt.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag