Krever ny regel etter stikk i ansiktet: – Det er veldig farlig

QUEBEC (NRK): Julija Belorukova ble truffet to ganger av Frida Karlssons stav. Nå vil Russland ha en regel som forbyr Karlssons adferd.

HØY TEMPERATUR: Det kokte over for Julija Belorukova da Frida Karlssons stav traff henne i ansiktet.

Det var i fredagens sprint den svenske juniorens stav to ganger traff russiske Julija Belorukova i ansiktsregionen da begge gikk friskøyting inn mot den siste svingen.

Belorukova ble forbannet, slo etter Karlsson så staven brakk – og ble diskvalifisert.

Til stor irritasjon blant russerne fikk ikke Karlsson noen straff. I henhold til gjeldende reglement gjorde hun ikke noe galt, ifølge renndirektør Pierre Mignerey.

Derfor vil nå Russland foreslå en ny regel.

– Det vil vi. Jeg snakket med Jelena Välbe på telefon, og vi har noen synspunkter vi vil skrive ned og sende til FIS, sier landslagstrener Markus Cramer til NRK.

– Kan få staver i øynene

Välbe er den høyeste politiske lederen i russisk langrenn.

– Det som skjedde var veldig farlig. Uten briller kan man få staver inn i øynene. Man kan ikke gjøre hva man vil med stavene, fastslår Cramer.

Forslaget må gå til regelkomiteen for langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Renndirektør Mignerey har ikke gjort seg opp en mening om hva han synes.

– Jeg er nysgjerrig på å se hva det konkrete forslaget blir. Hvis det er å justere en spesiell teknikk, for eksempel at du må ha stavene langs siden av kroppen når du skøyter uten staver, så er spørsmålet om det skaper flere problemer enn det løser, sier Mignerey til NRK, og påpeker at det ikke skjer ofte at utøverne treffer hverandre med staver.

Denne sesongen skjedde det også da Stina Nilsson traff Maiken Caspersen Falla i låret på målstreken i Otepää, men den gangen gikk de ikke friskøyting.

Estonia Cross Country World Cup

MÅTTE SY: Maiken Caspersen Falla fikk et kutt i låret av Stina Nilssons stav tidligere i vinter.

Sveriges sjef: – Hører ikke hjemme

Frida Karlsson innrømmet umiddelbart at hun var for aktiv med stavene, og sa til NRK at hun skulle skjerpe seg.

Sveriges landslagssjef Rikard Grip har også snakket med henne.

– Det var ulykksalig at hun traff Belorukova med staven ved to tilfeller. Hun gjør det ikke med vilje, men det hører ikke hjemme å veive med stavene som hun gjør. Vi har snakket med henne om det, men vi skal finne en måte å jobbe på med både armer og ben i friskøyting, sier Grip.

Ifølge Cramer vil Russland også foreslå regler for hva som skal være tillatt når man ligger først i et sprintheat.

– Mange tenker at når de er i tet, så kan de gjøre hva de vil. Men noen ganger er det blokkering. Det må bli helt klart hva de kan gjøre og ikke gjøre, sier Cramer.

Siste nytt

 • Gode Graham Hansen-nyheter

  Caroline Graham Hansen er på plass på Norges trening i Nice onsdag kveld. Hun fikk en leddbåndskade mot Sør-Korea, men deltar på oppvarmingen og leker seg med ball. – Hevelsen har gått veldig ned, og det er deilig. Jeg føler at jeg klarer å gå bra i dag, sa hun i møtet med pressen tidligere onsdag.

  Caroline Graham Hansen
  Foto: Tommy Barstein / NRK
 • Enrique slutter som Spanias trener

  Luis Enrique trekker seg som trener for Spania, melder det spanske fotballforbundet. Enrique forlot troppen rett i forkant av Malta-kampen i mars. Han hastet hjem, og pressen har omtalt saken både som en «prekær familiesituasjon» og «personlige utfordringer». Assistent Roberto Moreno overtar jobben.

  Spanias landslagstrener Luis Enrique
  Foto: Cristina Quicler / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal