NRK Meny
Normal

Krever individuell start i Kollen-femmila

Ni av ti løpere vil ha individuell start i Kollen-femmila, sju av ti vil ha det samme i Falun-VM. Fredag skal saken opp i FIS – men Eldar Rønning har ingen tro på at utøverne blir hørt.

Eldar Rønning vinner i Holmenkollen

Eldar Rønning stupte inn til seier på ei spennende fellesstartfemmil i 2012. Likevel vil han ha intervallstarten tilbake.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Siden 2005 har tremila for kvinner og femmila for menn blitt avviklet som fellesstart i internasjonale mesterskap. Fra 2009 har det også vært fellesstart på de samme distansene i Holmenkollen.

Nå har langrennsløperne samlet seg bak et krav om å få intervallstarten tilbake på den lengste distansen.

Fredag presenterer utøvernes talskvinne, amerikanske Kikkan Randall, oppsiktsvekkende tydelige tall for langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) under kalenderkonferansen i Dubrovnik:

I en omfattende undersøkelse svarer 87,1 prosent av utøverne at de vil ha individuell start i Holmenkollen i sesonger der det også arrangeres internasjonale mesterskap. 69,4 prosent mener også at tremila for kvinner og femmila for menn bør ha individuell start under VM i Falun i 2015.

– Tror publikum vil ha det

På Sognefjellet, der de norske landslagløperne er samlet, er det stor oppslutning for kravet.

– Drømmen min er å få gå enkeltstart i mesterskap på fem mil, det er den ultimate langrennsøvelsen, og historisk og tradisjonelt sett det aller største, sier Martin Johnsrud Sundby, som to ganger har vært på pallen i Kollen-femmila.

– Jeg kan ikke legge opp uten å få gå tre mil med individuell start i Kollen. Jeg tror publikum også vil ha den gode, gammeldagse, tradisjonelle tre- og femmila, sier Johaug, som vant VM-tremila i Kollen i 2011. Den gangen var det altså fellesstart.

Marit Bjørgen

Det var fortsatt individuell start da Marit Bjørgen vant sin første Kollen-tremil i 2005.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

Marit Bjørgen har vunnet tremila i Holmenkollen med begge startformer. Heller ikke hun er i tvil om hva hun foretrekker.

– Jeg vil ha individuell start. Det er mer spennende, i hvert fall på guttesida. Da må man gå sitt eget løp og legge det opp helt annerledes. Det kan skje ting underveis, folk kan sprekke, og det blir mer spenning, fastslår hun.

– TV bestemmer

– Jeg er enig med flertallet, sier Eldar Rønning, som stupte inn til seier på Kollen-femmila i fellesstarten i 2012.

Rønning har imidlertid ingen tro på at utøverne får gjennomslag for sine krav.

– Nei, det tror jeg ingenting på. TV, media og FIS bestemmer. Løperne har ikke en gang stemmerett på kongressen, så jeg tviler på det, men vi må i hvert fall få fram synet vårt, sier Rønning.

Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i FIS, sier til NRK at han vil ikke kommentere saken før fredagens behandling i Dubrovnik.

Vanskelig i Kollen, umulig i VM

NRK vet imidlertid at Rønning har grunn til å frykte at skipolitikerne vender tommelen ned. Minst sannsynlig er det at startformen blir endret under VM i Falun. Skal det bli en slik endring, må det først vedtas på mandagens møte i FIS-styret, FIS Council.

Vegard Ulvang

Vegard Ulvang, som leder den internasjonale langrennskomiteen, vil ikke spekulere før fredagens behandling av utøvernes femmilskrav.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Deretter må FIS gå i forhandlinger med EBU, som sitter på TV-rettighetene for mesterskapene. Det kommer neppe til å skje, selv om de svenske arrangørene ønsker en endring og har bedt FIS om å behandle saken.

Litt mindre komplisert er det å få gjennomført en endring i Holmenkollen, som er et vanlig verdenscuprenn. I teorien har langrennskomiteen mulighet til å vedta en endring allerede fredag.

Men også Øystein Pettersen, som i likhet med Kikkan Randall er tillitsvalgt blant utøverne, har sine tvil.

– Det er et rimelig klart svar fra utøverne. Men det er ikke bare utøverne som bestemmer. Det er kommersielle interesser som styrer sjappa. Men nå har vi fått resultatet av undersøkelsen, så får vi ta det videre til FIS. Vi får i hvert fall ikke til noen endring hvis vi holder kjeft, konstaterer Pettersen.

Uaktuelt å boikotte

Han erkjenner samtidig at sanksjonsmulighetene er få:

– Løperne stiller nok i VM uansett, men sju av ti ønsker altså individuell start, poengterer Pettersen, og får støtte fra Eldar Rønning.

– Vi må gå det som blir arrangert. Vi kan ikke boikotte selv om det er fellesstart, femmila er femmila. Men det har noe med tradisjon å gjøre, å gå tilbake til røttene. Jeg tror publikum også synes dette kan bli veldig bra, sier Rønning.

Fredag ettermiddag sier altså skipolitikerne sitt i Dubrovnik.

Siste nytt

 • Ingen Stina Nilsson i Toblach

  En forkjølet Stina Nilsson deltar ikke i de to verdenscuprennene i langrenn i Toblach til helgen.

  Nilsson vant sprinten i Davos sist lørdag. I søndagens 10 kilometer i fri teknikk endte hun på 31.-plass.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Ødegaard ute med brudd i foten

  Martin Ødegaard vil ikke spille mer for nederlandske Heerenveen før jul. 18-åringen har pådratt seg et brudd i foten. Det bekrefter pappa Hans Erik Ødegaard til Aftenposten mandag.

  – Det er et brudd oppe på den ene vristen, sier Ødegaard til avisen.

  Martin Ødegaard går dermed glipp av de siste tre seriekampene før julepausen.

  Martin Ødegaard
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sørloth og Wikheim med nye mål

  Alexander Sørloth og Gustav Wikheim var involvert i samtlige mål da Midtjylland vant 4-0 over Randers i dansk superliga mandag.

  Sørloth ga Midtjylland ledelsen etter 32 minutter. Wikheim toppet kvelden med å sette inn kveldens fjerde mål.

  Pressetreff før Norge - Nord Irland
  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal