Hopp til innhold

Amerikanske utøvere vil ha gransking av samtlige idretter i Russland

På mandag sendte de brev til WADA og IOC.

David Howman og Craig Reedie

VURDERER: Verdens antidopingbyrå (WADA), her ved generalsekretær David Howman og president Craig Reedie (bak), sier de mangler økonomiske midler til å utvide etterforskningen i Russland.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Afp

– I den uavhengige granskingen kommer det ganske klart frem at korrupsjonen var landsomfattende. Og det omhandlet ikke bare én idrett, sier Sarah Konrad.

Konrad er utøvernes representant i den amerikanske OL-komiteen, som representerer 47 olympiske- og ti paralympiske idretter.

Mandag denne uken sendte de et brev til Verdens antidopingbyrå (WADA) og Den internasjonale olympiske komité (IOC), skriver AP.

Vurderer økt etterforskning

Bakgrunnen for brevet er de siste måneders avsløringer om systematisert doping og korrupsjon i russisk friidrett.

I brevet ber de amerikanske utøverne om at samtlige idretter i Russland granskes.

– Med bevis om statsfinansiert doping i idretten i Russland, med et korrupt og ineffektivt testsystem, og med utøvere og de på innsiden som står frem til tross for risikoen det medfører, er tiden nå virkelig inne for å undersøke dette nøye. Den rene idretten står ved et veiskille. Utøvere i hele verden venter og følger med, står det i brevet signert av Konrad.

IOC skal ikke ha besvart brevet, men WADAs president Craig Reedie skrev tilbake til utøverne og påpekte at utestengelsen av russiske friidrettsutøvere og suspenderingen av det russiske antidopingbyrået, har ført til nye reformer, og flere muligheter for dopingbyrået til å etterforske også andre idretter.

Reedie har likevel sagt at WADA vil vurdere å ekspandere etterforskningen, men at de må finne de økonomiske midlene til det. IOC står for halvparten av WADAs budsjett på om lag 225 millioner kroner (26 millioner dollar).

Ole Einar Bjørndalen

POSITIV: Ole Einar Bjørndalen sitter i IOCs utøverkomité og sier han støtter alle initiativ til en ren toppidrett.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Håper flere følger

Sarah Konrad håper nå flere utøvere vil legge press på WADA, og understreker at de er klar over at det ikke bare er i Russland det finnes doping.

– Dette er en mulighet til å slå hardere ned på problemet. Noen ganger føles det som om man stanger hodet i en murvegg, men hvis man stanger det lenge nok, hender det en murstein faller ut, sier Konrad.

Bjørndalen positiv

Ole Einar Bjørndalen er medlem av IOCs utøverkomité. I en teksmelding til NRK skriver han følgende om brevet fra amerikanerne:

– Jeg støtter alle initiativ for å få en ren toppidrett, både gjennom fremtids- og tilbakerettede tiltak.

Siste nytt

 • Rivalkampen mellom LSK og Vålerenga utsolgt på én time

  Billettene til derbyet mellom Lillestrøm og Vålerenga den 22. oktober ble revet bort tirsdag. Det er knyttet spenning til Geir Bakkes Åråsen-retur.

  I juli sendte nemlig 53-åringen sjokkbølger gjennom Eliteserien da han ga seg som trener i Lillestrøm til fordel for tilsvarende jobb hos erkerival Vålerenga. De gulkledde la ikke skjul på hva de mente om den kontroversielle overgangen.

  Tirsdag startet billettsalget til rivalkampen. Om lag én time etter salgsstart var alle billettene solgt ut. Det betyr at 10.540 tilskuere har sikret seg plass til storkampen.

  Det første kvarteret etter at billettene ble sluppet tirsdag ble det solgt 7000.

  – Dette er tidenes billettsalg på Åråsen. Det har vært utsolgt mange ganger før også, men aldri har billettene blitt revet bort så fort. Vi kunne lett ha solgt det dobbelte, sier billettansvarlig Jørgen Heen Enger i en uttalelse på LSKs nettside.

  Vålerenga har trøblet seg inn i nedrykkskampen i Eliteserien, og rivaloppgjøret på Åråsen i oktober blir én av flere nøkkelkamper for Oslo-laget denne høsten. Bakke retur til gamleklubben er omgitt med spenning.

  Eliteserien i fotball 2023: Vålerenga - Lillestrøm (3-4)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Målvakt forlenget med Rosenborg

  Rosenborg-målvakten Sander Tangvik har forlenget sin kontrakt med trønderklubben med ytterligere to år.

  Det melder Rosenborg på sin klubbside.

  Dermed vil 20-åringens kontrakt med RBK vare ut de neste fire kalenderårene.

  – Grunnen til at jeg skriver en ny kontrakt med Rosenborg, er at dette er klubben jeg har lyst til å spille for. Jeg har veldig troen på framtiden og det som skjer i klubben akkurat nå. Det har jeg veldig lyst til å være en del av, sier Tangvik.

  Tangvik debuterte for Rosenborg mot Orkla i cupen for to år siden og fikk seriedebuten mot Jerv i Grimstad for snart et år siden.

  Nå satser han å kapre en fast plass mellom stengene så fort som mulig. (NTB)

  Eliteserien fotball 2023: FK Haugesund - Rosenborg (1-2)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Espejord må opereres – trolig ferdigspilt for sesongen

  Bodø/Glimt må trolig klare seg uten spissen Runar Espejord ut året. Han ble skadd mot Lugano i forrige uke og må opereres, melder Bodø Nu.

  Det får avisen opplyst av Glimt-lege Morten Sørgård. Han forteller at Espejord skal opereres torsdag denne uken.

  Espejord forlot banen etter 24 minutters spill mot Lugano i forrige uke.

  Bodø/Glimt kjemper en intens kamp mot Viking om seieren i Eliteserien denne sesongen. To poeng skiller i øyeblikket i Vikings favør.

  Eliteserien i fotball 2023: Sandefjord - Bodø/Glimt (2-5)
  Foto: Trond R. Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste