NRK Meny
Normal

Amerikanske utøvere vil ha gransking av samtlige idretter i Russland

På mandag sendte de brev til WADA og IOC.

David Howman og Craig Reedie

VURDERER: Verdens antidopingbyrå (WADA), her ved generalsekretær David Howman og president Craig Reedie (bak), sier de mangler økonomiske midler til å utvide etterforskningen i Russland.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Afp

– I den uavhengige granskingen kommer det ganske klart frem at korrupsjonen var landsomfattende. Og det omhandlet ikke bare én idrett, sier Sarah Konrad.

Konrad er utøvernes representant i den amerikanske OL-komiteen, som representerer 47 olympiske- og ti paralympiske idretter.

Mandag denne uken sendte de et brev til Verdens antidopingbyrå (WADA) og Den internasjonale olympiske komité (IOC), skriver AP.

Vurderer økt etterforskning

Bakgrunnen for brevet er de siste måneders avsløringer om systematisert doping og korrupsjon i russisk friidrett.

I brevet ber de amerikanske utøverne om at samtlige idretter i Russland granskes.

– Med bevis om statsfinansiert doping i idretten i Russland, med et korrupt og ineffektivt testsystem, og med utøvere og de på innsiden som står frem til tross for risikoen det medfører, er tiden nå virkelig inne for å undersøke dette nøye. Den rene idretten står ved et veiskille. Utøvere i hele verden venter og følger med, står det i brevet signert av Konrad.

IOC skal ikke ha besvart brevet, men WADAs president Craig Reedie skrev tilbake til utøverne og påpekte at utestengelsen av russiske friidrettsutøvere og suspenderingen av det russiske antidopingbyrået, har ført til nye reformer, og flere muligheter for dopingbyrået til å etterforske også andre idretter.

Reedie har likevel sagt at WADA vil vurdere å ekspandere etterforskningen, men at de må finne de økonomiske midlene til det. IOC står for halvparten av WADAs budsjett på om lag 225 millioner kroner (26 millioner dollar).

Ole Einar Bjørndalen

POSITIV: Ole Einar Bjørndalen sitter i IOCs utøverkomité og sier han støtter alle initiativ til en ren toppidrett.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Håper flere følger

Sarah Konrad håper nå flere utøvere vil legge press på WADA, og understreker at de er klar over at det ikke bare er i Russland det finnes doping.

– Dette er en mulighet til å slå hardere ned på problemet. Noen ganger føles det som om man stanger hodet i en murvegg, men hvis man stanger det lenge nok, hender det en murstein faller ut, sier Konrad.

Bjørndalen positiv

Ole Einar Bjørndalen er medlem av IOCs utøverkomité. I en teksmelding til NRK skriver han følgende om brevet fra amerikanerne:

– Jeg støtter alle initiativ for å få en ren toppidrett, både gjennom fremtids- og tilbakerettede tiltak.

Siste nytt

 • Cramer fortsetter i Russland

  Markus Cramer fortsetter som trener for det russiske langrennslandslaget, melder nyhetsbyrået Tass. Tyskeren har signert en avtale som strekker seg til OL i 2022.

  – Han har gjort en strålende jobb, sier Jelena Välbe til Tass.

  Markus Cramer
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Warriors kriget seg videre

  Golden State Warriors er videre til neste runde i NBA-sluttspillet etter 99-91-seier over San Antonio Spurs natt til onsdag. Warriors vant 4–1 i kamper, og møter nå New Orleans Pelicans.

  Philadelphia 76ers tok seg også videre i natt.

  Klay Thompson (11) celebrates after making a basket in front of forward Kevin Durant (35) and forwar
  Foto: Kyle Terada / Reuters
 • Norsk trener til sveitsisk toppklubb

  Dan Tangnes (39) ble onsdag presentert som ny hovedtrener for den sveitsiske hockeyklubben EV Zug. De ble nummer to i grunnspillet forrige sesong, men røk ut i første runde av sluttspillet.

  – Jeg håper vi kan skape gode minner sammen, sier Tangnes.

  Dan Tangnes
  Foto: EV ZUG

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid