Krevde endring etter «skrekkbuffé» – fikk personlig kokk fra Norge

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Etter å ha blitt skremt av en lite smittevernvennlig buffé på utøverhotellet, begynte skiskytterlandslaget å spise på gangen. I helgen kjørte en kokk 16 timer for å lage mat til gjengen.

Birgit Botnan

HEKTISK: Birgit Botnan har fått ansvaret for å lage mat til de norske skiskytterne og støtteapparatet mens de er to uker i Kontiolahti. Vanligvis er hun mest med i treningssesongen, men på grunn av koronasituasjonen er hun forberedt på å trå ekstra til denne vinteren.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

De norske skiskytterne var langt ifra fornøyde med smittevernet under måltidene på utøverhotellet i Finland. Spesielt fordi en rekke nasjoner fikk påvist smitte innad i lagene sine, og de fleste har samme bosted.

– Det er kun vi som bruker engangshansker, og alle andre tar på alt og ser ikke ut som de tenker over det. Jeg vet ikke om de er bekymret eller driter litt i det, sa Johannes Thingnes Bø til NRK etter ankomst.

Buffet

MATLØSNING: Bufféen på utøverhotellet i Kontiolahti.

Foto: Privat

Lagde mat på gangen

Etter det spiste ikke landslaget lenger i matsalen. I stedet lagde de litt mat på gangen, og spiste på eget rom. Nå har de fått en enda bedre løsning.

– Det er ikke sikkert alle har et like bra forbund som oss. Vi ville ha en forandring, og da ryddet de plass til en kokk til oss. Det setter vi stor pris på, forteller Thingnes Bø etter sprintseieren.

Thingnes Bø

GA MATEN ÆRE: Johannes Thingnes Bø var usikker på hvordan han skulle få spist skikkelig i Finland. Etter sprintseieren sa han at kokkens mat ga ham en boost.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

For landslagets kokk, Birgit Botnan, pakket, handlet og satte seg i bilen i Meråker fredag. 17 timer senere var hun fremme i Kontiolahti og rakk akkurat å lage middag til gjengen.

– Jeg tror kanskje jeg hadde det litt i bakhodet. For da vi var på Beitostølen (på treningssamling journ.anm.) så sa Johannes Thingnes Bø at han skulle klage på maten så han kunne kalle meg hit, sier hun.

Men dét skulle vise seg å bli mer enn bare en spøk. Og da Botnan fikk høre på Dagsrevyen at Thingnes Bø var kritisk til smittevernet på utøverhotellet, var hun forberedt da telefonen ringte.

For Thingnes Bø betydde det ovnsbakt laks kvelden før seieren på sprinten.

– Det var en suveren «boost» for meg, sier 27-åringen.

– En tredje konkurranse mandag

Kokken Botnan har fått en egen leilighet hvor hun tilbereder all maten. Deretter henter trenerne den og kjører den til utøverhotellet.

– Så spiser vi på hvert vårt rom, på FaceTime. Fyttikatta det er ensomt på rommet. Vi er der hele tiden og får ikke lov til å sosialisere utenfor. Men nå har det skjedd ting med maten i hvert fall, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

Skiskytterne på teams-middag

FACETIME-MIDDAG: Herrelandslaget spiste middag på hvert sitt rom lørdag kveld, men holdt hverandre med selskap gjennom videotjenesten FaceTime.

Foto: Vetle Sjåstad Christiansen

Skiskytterne skal være i Kontiolahti i en uke til, med nye renn torsdag og i helgen. Det viktigste er å holde seg frisk.

– Nå er det gått konkurranse i det. Vi skal være best på smittevern og best i skiskyting, fastslår Thingnes Bø.

– Vi skal ha en tredje konkurranse mandag, som er koronatesten, og håper vi fullfører den med glans, sier Christiansen.

Siste nytt

 • Førte laget til historisk Superbowl

  Quarterbacklegenden Tom Brady førte Tampa Bay Buccaneers til 31-26-seier over Green Bay Packers og er klar for Superbowl om to uker.

  Det blir 43-årige Bradys 10. finale i NFL-sluttspillet, men alle de tidligere har vært med New England Patriots, som han førte til seks titler. I sin første sesong som Bucs-spiller gjorde han laget til det aller første som får spille Superbowl på sin egen arena.

  – Hvem ville trodd at vi kunne greie dette? Men vi gjorde det, sa Brady etter kampnen.

  Motstander i Superbowl i Tampa 7. februar blir tittelforsvarer Kansas City Chiefs. Om Brady vinner, vil han alene ha flere NFL-titler enn noen av ligaens klubber.

  Tom Brady
  Foto: Matt Ludtke / AP
 • Atletico stormer videre

  Atlético Madrid vendte til 3-1-seier mot Valencia og har sju poengs luke til byrival Real på tabelltoppen i spansk fotball.

  Uros Racic ga gjestene ledelsen, men João Felix utlignet før pause. I 2. omgang sørget Luis Suárez og Angel Correa for seier.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Juventus nærmere teten

  Juventus slo tilbake etter tapet for Inter i forrige runde og vant enkelt 2-0 over Bologna i Serie A søndag.

  Arthur og Weston McKennie scoret målene.

  De ni siste årenes seriemester har ikke vært like dominerende som vanlig i italiensk fotball. Med seier over Bologna klatret Juve iallfall fra en skuffende 7.-plass til 5.-plass og meldte seg for alvor på kampen om ligagullet igjen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal