Hopp til innhold

Krevde endring etter «skrekkbuffé» – fikk personlig kokk fra Norge

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Etter å ha blitt skremt av en lite smittevernvennlig buffé på utøverhotellet, begynte skiskytterlandslaget å spise på gangen. I helgen kjørte en kokk 16 timer for å lage mat til gjengen.

Birgit Botnan

HEKTISK: Birgit Botnan har fått ansvaret for å lage mat til de norske skiskytterne og støtteapparatet mens de er to uker i Kontiolahti. Vanligvis er hun mest med i treningssesongen, men på grunn av koronasituasjonen er hun forberedt på å trå ekstra til denne vinteren.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

De norske skiskytterne var langt ifra fornøyde med smittevernet under måltidene på utøverhotellet i Finland. Spesielt fordi en rekke nasjoner fikk påvist smitte innad i lagene sine, og de fleste har samme bosted.

– Det er kun vi som bruker engangshansker, og alle andre tar på alt og ser ikke ut som de tenker over det. Jeg vet ikke om de er bekymret eller driter litt i det, sa Johannes Thingnes Bø til NRK etter ankomst.

Buffet

MATLØSNING: Bufféen på utøverhotellet i Kontiolahti.

Foto: Privat

Lagde mat på gangen

Etter det spiste ikke landslaget lenger i matsalen. I stedet lagde de litt mat på gangen, og spiste på eget rom. Nå har de fått en enda bedre løsning.

– Det er ikke sikkert alle har et like bra forbund som oss. Vi ville ha en forandring, og da ryddet de plass til en kokk til oss. Det setter vi stor pris på, forteller Thingnes Bø etter sprintseieren.

Thingnes Bø

GA MATEN ÆRE: Johannes Thingnes Bø var usikker på hvordan han skulle få spist skikkelig i Finland. Etter sprintseieren sa han at kokkens mat ga ham en boost.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

For landslagets kokk, Birgit Botnan, pakket, handlet og satte seg i bilen i Meråker fredag. 17 timer senere var hun fremme i Kontiolahti og rakk akkurat å lage middag til gjengen.

– Jeg tror kanskje jeg hadde det litt i bakhodet. For da vi var på Beitostølen (på treningssamling journ.anm.) så sa Johannes Thingnes Bø at han skulle klage på maten så han kunne kalle meg hit, sier hun.

Men dét skulle vise seg å bli mer enn bare en spøk. Og da Botnan fikk høre på Dagsrevyen at Thingnes Bø var kritisk til smittevernet på utøverhotellet, var hun forberedt da telefonen ringte.

For Thingnes Bø betydde det ovnsbakt laks kvelden før seieren på sprinten.

– Det var en suveren «boost» for meg, sier 27-åringen.

– En tredje konkurranse mandag

Kokken Botnan har fått en egen leilighet hvor hun tilbereder all maten. Deretter henter trenerne den og kjører den til utøverhotellet.

– Så spiser vi på hvert vårt rom, på FaceTime. Fyttikatta det er ensomt på rommet. Vi er der hele tiden og får ikke lov til å sosialisere utenfor. Men nå har det skjedd ting med maten i hvert fall, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

Skiskytterne på teams-middag

FACETIME-MIDDAG: Herrelandslaget spiste middag på hvert sitt rom lørdag kveld, men holdt hverandre med selskap gjennom videotjenesten FaceTime.

Foto: Vetle Sjåstad Christiansen

Skiskytterne skal være i Kontiolahti i en uke til, med nye renn torsdag og i helgen. Det viktigste er å holde seg frisk.

– Nå er det gått konkurranse i det. Vi skal være best på smittevern og best i skiskyting, fastslår Thingnes Bø.

– Vi skal ha en tredje konkurranse mandag, som er koronatesten, og håper vi fullfører den med glans, sier Christiansen.

Sportsnyheter

Flere cupbomber: – Den sjukeste cuprunden

Seks eliteserielag var virkelig i trøbbel, og tre av dem er ute av cupen allerede i andre runde. Kjelsås brukte bare 30 minutter på å ydmyke Stabæk, og Lillestrøm røk etter ekstraomganger.

Siste nytt

 • Lauritsen matchvinner for Sparta

  Tobias Lauritsen ble matchvinner da Sparta Rotterdam slo Utrecht 2-1 borte og tok første stikk i semifinalen i den nederlandske europacupkvalifiseringen.

  Lauritsen og Joshua Kitolano spilte hele kampen for Sparta, som slo Utrecht på bortebane for første gang siden 1997. Keeper Nick Olij får mye av æren, men Lauritsen var avgjørende ved begge målene.

  I det 26. minutt ble han holdt av Utrecht-stopper Ruben Kluivert, og etter VAR-titting ble det straffespark. Det satte Vito van Crooij i mål.

  I det 39. minutt doblet Lauritsen ledelsen med assist fra van Crooij.

  Utrecht reduserte i det 70. minutt, men Sparta har med seg ledelse til søndagens returkamp på hjemmebane. (NTB)

  Tobias Lauritsen
  Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP
 • Finaledommer Taylor og familien trakassert på flyplassen

  Den engelske dommeren Anthony Taylor og hans familie ble trakassert av Roma-tilhengere på flyplassen i Budapest dagen etter at han dømte europaligafinalen.

  Det melder Sky Sports , som viser til opptak lagt ut i sosiale medier. De viser blant annet Taylor og familien som eskorteres ut av en kafé og inn i et trygt område av sikkerhetsvakter. Andre bilder viser en flaske og en stol som kastes i retning av Taylor.

  PGMOL, som organiserer engelske fotballdommere, tar i en uttalelse sterk avstand fra behandlingen Taylor ble utsatt for.

  – Vi er forferdet over den ufortjente og motbydelige hetsen rettet mot Anthony og familien hans mens han er på reise hjem etter å ha dømt europaligafinalen. Vi støtter ham fullt ut, står det.

  Sevilla vant finalen på straffespark etter at kampen endte 1-1. Roma-trener José Mourinho måtte dermed tåle sitt første nederlag i en europacupfinale. I en tøff kamp delte Taylor ut 14 gule kort, hvorav åtte til Roma, og la til nesten en halv time i tilleggstid fordelt på fire omganger.

  Etter kampen ble Taylor konfrontert av Mourinho i en garasje under stadion. Treneren lirte av seg ulike skjellsord og havdet at dømmingen var «skammelig». (NTB)

  Hungary Soccer Europa League Final
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Hamburg knust av Stuttgart

  Hamburgs mareritt i 2. Bundesliga ser ut til å fortsette. Fire dager etter at direkte opprykk røk på overtid ble laget slått 3-0 av Stuttgart i kvalifiseringen.

  Returkampen på hjemmebane gjenstår kommende mandag, men et lite mirakel må til for at HSV skal vende torsdagens ydmykelse.

  Konstantinos Mavropanos ga Stuttgart ledelsen før det var spilt et minutt. På et hjørnespark fikk han gå opp helt alene og nikke i mål.

  Stuttgart-spiss Sehrou Guirassy misbrukte et straffespark vel midtveis i første omgang. Daniel Fernandes kastet seg riktig vei og reddet, men tidlig i 2. omgang økte Josha Vagnoman og Guirassy ledelsen hver sin gang med tre minutters mellomrom. (NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Tom Weller / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste