Krevde endring etter «skrekkbuffé» – fikk personlig kokk fra Norge

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Etter å ha blitt skremt av en lite smittevernvennlig buffé på utøverhotellet, begynte skiskytterlandslaget å spise på gangen. I helgen kjørte en kokk 16 timer for å lage mat til gjengen.

Birgit Botnan

HEKTISK: Birgit Botnan har fått ansvaret for å lage mat til de norske skiskytterne og støtteapparatet mens de er to uker i Kontiolahti. Vanligvis er hun mest med i treningssesongen, men på grunn av koronasituasjonen er hun forberedt på å trå ekstra til denne vinteren.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

De norske skiskytterne var langt ifra fornøyde med smittevernet under måltidene på utøverhotellet i Finland. Spesielt fordi en rekke nasjoner fikk påvist smitte innad i lagene sine, og de fleste har samme bosted.

– Det er kun vi som bruker engangshansker, og alle andre tar på alt og ser ikke ut som de tenker over det. Jeg vet ikke om de er bekymret eller driter litt i det, sa Johannes Thingnes Bø til NRK etter ankomst.

Buffet

MATLØSNING: Bufféen på utøverhotellet i Kontiolahti.

Foto: Privat

Lagde mat på gangen

Etter det spiste ikke landslaget lenger i matsalen. I stedet lagde de litt mat på gangen, og spiste på eget rom. Nå har de fått en enda bedre løsning.

– Det er ikke sikkert alle har et like bra forbund som oss. Vi ville ha en forandring, og da ryddet de plass til en kokk til oss. Det setter vi stor pris på, forteller Thingnes Bø etter sprintseieren.

Thingnes Bø

GA MATEN ÆRE: Johannes Thingnes Bø var usikker på hvordan han skulle få spist skikkelig i Finland. Etter sprintseieren sa han at kokkens mat ga ham en boost.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

For landslagets kokk, Birgit Botnan, pakket, handlet og satte seg i bilen i Meråker fredag. 17 timer senere var hun fremme i Kontiolahti og rakk akkurat å lage middag til gjengen.

– Jeg tror kanskje jeg hadde det litt i bakhodet. For da vi var på Beitostølen (på treningssamling journ.anm.) så sa Johannes Thingnes Bø at han skulle klage på maten så han kunne kalle meg hit, sier hun.

Men dét skulle vise seg å bli mer enn bare en spøk. Og da Botnan fikk høre på Dagsrevyen at Thingnes Bø var kritisk til smittevernet på utøverhotellet, var hun forberedt da telefonen ringte.

For Thingnes Bø betydde det ovnsbakt laks kvelden før seieren på sprinten.

– Det var en suveren «boost» for meg, sier 27-åringen.

– En tredje konkurranse mandag

Kokken Botnan har fått en egen leilighet hvor hun tilbereder all maten. Deretter henter trenerne den og kjører den til utøverhotellet.

– Så spiser vi på hvert vårt rom, på FaceTime. Fyttikatta det er ensomt på rommet. Vi er der hele tiden og får ikke lov til å sosialisere utenfor. Men nå har det skjedd ting med maten i hvert fall, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

Skiskytterne på teams-middag

FACETIME-MIDDAG: Herrelandslaget spiste middag på hvert sitt rom lørdag kveld, men holdt hverandre med selskap gjennom videotjenesten FaceTime.

Foto: Vetle Sjåstad Christiansen

Skiskytterne skal være i Kontiolahti i en uke til, med nye renn torsdag og i helgen. Det viktigste er å holde seg frisk.

– Nå er det gått konkurranse i det. Vi skal være best på smittevern og best i skiskyting, fastslår Thingnes Bø.

– Vi skal ha en tredje konkurranse mandag, som er koronatesten, og håper vi fullfører den med glans, sier Christiansen.

Siste nytt

 • Blakstad til Manchester City

  Julie Blakstad forlèt Rosenborg er klar for spel i den engelske storklubben Manchester City.

  Rosenborg stadfgestar overfor VG at klubbane er samde om ein overgang. Den norske landslagsspelaren skal òg vere overeins med City om dei personlege vilkåra.

  Overgangsvindauget i den engelske superligaen for kvinner stengjer ved midnatt torsdag. Dermed er det knapt med tid på å få overgangen gjennom.

  Blakstad skal førre veke ha vore på besøk hos Manchester-klubben. 20-åringen kom til Rosenborg i 2020. Ho hadde tidlegare spelt for Ottestad og Fart.

  Den engelske storklubben ligg akkurat no på femteplass i ligaen.

  Toppserien i fotball 2021: Lyn - Rosenborg
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Barty mot Collins i tennisfinalen

  Det blir australsk-amerikansk kvinnefinale i Australian Open laurdag.

  Verdseinar Ash Barty leika seg til finalen med 6-1, 6-3 over useeda Madison Keys i semifinalen torsdag.

  Barty har enno ikkje tapt eit sett i turneringa. Ho har mista berre 21 games i seks kampar.

  Ho er første australiar i ein Australian Open-finale sidan Lleyton Hewitt i 2005, og har sjansen til å bli den første heime-vinnaren sidan Chris O'Neill i 1978.

  I finalen møter Barty Danielle Collins. Ho gjorde også kort prosess med sin motstandar, sjuande-rangerte Iga Swalek, og vann 6-4, 6-1.

  Ash Barty
  Foto: Hamish Blair / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal