Hopp til innhold

Kravet til de norske løperne: – Får ikke ødelegge for hverandre

OBERSTDORF (NRK): Martin Johnsrud Sundby vil ha mer norsk samarbeid, men landslagstrener Tor Arne Hetland gir ingen spesialoppgaver til de norske løperne – så lenge de ikke ødelegger for hverandre.

Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth og Emil Iversen

NORSK TOG: Martin Johnsrud Sundby er lokomotivet, men resten av det norske toget får ikke spesialoppgaver for å hjelpe ham.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Den russiske bjørnen Sergej Ustjugov viste et gir ingen av de norske hadde i Val Müstair.

Han vant både lørdagens sprint og søndagens 10 km fellesstart i klassisk stil, og leder Tour de Ski med 18,9 på forhåndsfavoritt Martin Johnsrud Sundby.

Spørsmålet er når de norske herrene skal ta sin første etappeseier i årets Tour de Ski. Og ikke minst; hvordan.

– Må gå mer som et lag

Tirsdagens etappe er 20 km fellesstart med skibytte. Der ønsker den norske favoritten at de norske løperne skal jobbe sammen for å dytte Ustjugov ned fra tronen.

– Vi må begynne å gå enda mer som et lag framover og sørge for at folk jobber og gjør det arbeidet som trengs, sier Sundby til NRK.

Landslagstrener Tor Arne Hetland synes imidlertid det er vanskelig å legge en detaljert startegi før løpet.

– Planen er ganske grei, det er å ha stor fart og prøve å få flest nordmenn fremst på lista, sier landslagstrener Hetland.

Martin Johnsrud Sundby og Jørn Tveter

AKTIV HVILE: Martin Johnsrud Sundby testet løypa i Oberstdorf mandag. Tirsdag går han for årets første etappeseier i Tour de Ski.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Får ikke ødelegge

Han utpeker ikke kapteiner og hjelperyttere – og pålegger ikke de norske løperne spesialoppgaver.

– Nei, vi fordeler det ikke sånn. Alle guttene har sine muligheter og sine sjanser, så det er litt vanskelig å ha taktiske oppgaver til hver enkelt. Hvert løp lever av seg sjøl, og alle guttene har sine sterke sider, påpeker han.

Men én instruks er tindrende klar:

– De får ikke ødelegge for hverandre. Du vil nok aldri se at en nordmann går inn et felt og drar med seg de verste konkurrentene, sier Hetland.

Et tilsvarende krav gjorde at Chris Jespersen ikke fikk lov til å jakte på Martin Johnsrud Sundby på en jaktstart i 2015-utgaven av Tour de Ski, til stor irritasjon for Jespersen.

Sundby mener Norges mulighet til å jobbe som lag er det aller største fortrinnet i kampen mot Ustjugov.

– Vi har et bedre lag enn han, og sånn sett står vi litt sterkere. Men dæven steike han er sterk, han også, konstaterer Martin Johnsrud Sundby.

Tor Arne Hetland

LOVER NORSK SEIER: Tor-Arne Hetland.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Garanterer seier

Tor Arne Hetland mener nå tiden er moden for å dytte Ustjugov ned fra toppen av pallen. På spørsmål om når de første herrene tar årest første etappeseier i Tour de Ski, svarer han:

– Den kommer i morgen, den.

– Hvem vinner?

– Jeg tror Martin kommer til å være veldig sterk.

– Er det seiersgaranti for Norge?

– Ja, det er seiersgaranti for Norge, smiler Hetland.

Martin Johnsrud Sundby og Sergej Ustjugov

SUPERDUELL: Martin Johnsrud Sundby har så langt måtte ta plass i skyggen av Sergej Ustjugov.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal