Rognlien og Johansen i full krangel om barnetrenere

Idrettspresident Børre Rognlien og landslagssjef Roy Johansen er fullstendig uenige om hvordan små barn bør trenes.

Rognlien

Både idrettspresident Børre Rognlien og landslagssjef Roy Johansen ønsker åpenbart en god utvikling i barneidretten, men de er grunnleggende uenige om hvordan barn bør følges opp.

Foto: Erlend Aas / Pontus Lundahl / NTB Scanpix

Landslagstreneren i ishockey, Roy Johansen, tok overfor NRK til orde for å engasjere profesjonelle trenere for barn helt ned i seksårsalderen.

Han fikk også støtte av hopptrener Stöckl.

– En katastrofe

Idrettspresident Børre Rognlien kaller imidlertid utspillet en katastrofe.

Han mener at barneidretten skal være basert på allsidighet og lek, at idretten er tuftet på frivillighet og gratisarbeid, og peker på at idrettstinget har gjort vedtak som går stikk motsatt vei av det de to landslagstrenerne mener.

– I norsk idrett har vi 500.000 barn i aktivitet flere ganger hver uke. Dersom foreldrene, som i stor grad driver som aktivitetsledere, skulle erstattes med profesjonelle trenere, ville det koste flere milliarder kroner årlig. Det er helt urealistisk og heller ikke ønskelig å be om offentlige midler til dette, sier Børre Rognlien til NTB.

– Han bør sette seg inn i hva jeg sier. Jeg synes det er å dra det for langt å la foreldrene drive og gjennomføre barneidretten 100 prosent. Å tro at foreldre har den nødvendige kompetansen i alle de idrettene som drives i Norge, er å være veldig naiv, svarer Johansen.

– Politisk motiv

Landslagstreneren mener Rognliens pengeutspill viser at han er trofast mot politikerne.

– Jeg skjønner politikernes motiv med at det er gunstig å la foreldrene ordne opp. Men de får alt for mye ansvar, og det er ikke riktig vei å gå, sier Johansen til NRK, og påpeker:

– Det er et enormt frafall i norsk idrett, og noe av frafallet skyldes dårligere ledere. Vi bør ta barneidretten så alvorlig at vi tilbyr dem bedre trenere.

Viser til prestasjonene

Idrettspresidenten er imidlertid ikke i tvil om at de fleste foreldre vil være mer enn kompetente nok til å være aktivitetsledere innen idretten for barn fra 6 til 12 år.

– Vi er åttende beste idrettsnasjon i verden. De landene som ligger både foran og bak oss har flere titalls millioner flere innbyggere. Det betyr at toppidretten her i landet lever veldig godt med at barn driver allsidig til de når 12-årsalderen, sier Rognlien.

Han mener det er mye viktigere for norsk idrett å jobbe for at det blir mer fysisk aktivitet i skolen.

– Vi jobber for at det skal bli en time fysisk aktivitet for alle barn, på alle klassetrinn, i skoleverket. Her vil kompetente lærere drive aktiviteten, og det offentlige vil betale, sier idrettspresidenten.

Siste nytt

 • Lillehammer slo Oilers

  Stavanger Oilers gikk på sitt første tap i ordinær spilletid i årets sesong da Lillehammer vant 5-2 på hjemmebane. Stavangerklubben leder eliteserien i ishockey suverent. Lillehammer klatret til tredjeplass på tabellen.

  Hockey Classic Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Wales klare for EM

  Aaron Ramsey scoret begge målene da Wales slo Ungarn 2-0, og tok seg til EM i fotball i 2020. Waliserne måtte vinne for å ta seg til mesterskapet, og knep EM-plassen foran Slovakia og Ungarn.

  Wales
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • Byåsen Håndball må kutte

  Byåsen Håndball Elite fristiller tre av spillerne og innfører lønnskutt på resten. Klubben går ca. to millioner i underskudd, melder Adresseavisen. Byåsen ligger på tredjeplass i kvinnenes eliteserie.

  Ida Alstad, Byåsen håndball
  Foto: Bent Lindsetmo/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal