NRK Meny
Normal

Rognlien og Johansen i full krangel om barnetrenere

Idrettspresident Børre Rognlien og landslagssjef Roy Johansen er fullstendig uenige om hvordan små barn bør trenes.

Rognlien

Både idrettspresident Børre Rognlien og landslagssjef Roy Johansen ønsker åpenbart en god utvikling i barneidretten, men de er grunnleggende uenige om hvordan barn bør følges opp.

Foto: Erlend Aas / Pontus Lundahl / NTB Scanpix

Landslagstreneren i ishockey, Roy Johansen, tok overfor NRK til orde for å engasjere profesjonelle trenere for barn helt ned i seksårsalderen.

Han fikk også støtte av hopptrener Stöckl.

– En katastrofe

Idrettspresident Børre Rognlien kaller imidlertid utspillet en katastrofe.

Han mener at barneidretten skal være basert på allsidighet og lek, at idretten er tuftet på frivillighet og gratisarbeid, og peker på at idrettstinget har gjort vedtak som går stikk motsatt vei av det de to landslagstrenerne mener.

– I norsk idrett har vi 500.000 barn i aktivitet flere ganger hver uke. Dersom foreldrene, som i stor grad driver som aktivitetsledere, skulle erstattes med profesjonelle trenere, ville det koste flere milliarder kroner årlig. Det er helt urealistisk og heller ikke ønskelig å be om offentlige midler til dette, sier Børre Rognlien til NTB.

– Han bør sette seg inn i hva jeg sier. Jeg synes det er å dra det for langt å la foreldrene drive og gjennomføre barneidretten 100 prosent. Å tro at foreldre har den nødvendige kompetansen i alle de idrettene som drives i Norge, er å være veldig naiv, svarer Johansen.

– Politisk motiv

Landslagstreneren mener Rognliens pengeutspill viser at han er trofast mot politikerne.

– Jeg skjønner politikernes motiv med at det er gunstig å la foreldrene ordne opp. Men de får alt for mye ansvar, og det er ikke riktig vei å gå, sier Johansen til NRK, og påpeker:

– Det er et enormt frafall i norsk idrett, og noe av frafallet skyldes dårligere ledere. Vi bør ta barneidretten så alvorlig at vi tilbyr dem bedre trenere.

Viser til prestasjonene

Idrettspresidenten er imidlertid ikke i tvil om at de fleste foreldre vil være mer enn kompetente nok til å være aktivitetsledere innen idretten for barn fra 6 til 12 år.

– Vi er åttende beste idrettsnasjon i verden. De landene som ligger både foran og bak oss har flere titalls millioner flere innbyggere. Det betyr at toppidretten her i landet lever veldig godt med at barn driver allsidig til de når 12-årsalderen, sier Rognlien.

Han mener det er mye viktigere for norsk idrett å jobbe for at det blir mer fysisk aktivitet i skolen.

– Vi jobber for at det skal bli en time fysisk aktivitet for alle barn, på alle klassetrinn, i skoleverket. Her vil kompetente lærere drive aktiviteten, og det offentlige vil betale, sier idrettspresidenten.

Siste nytt

 • Uavgjort på Aspmyra

  Sandefjord scoret sitt første på 705 minutter på bortebane mot Bodø/Glimt. Men Kastratis mål holdt ikke til seier. Jose Angel utliknet for Glimt før pause. Kampen endte 1–1

  Eliteserien fotball 2018. Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Første seier til Rekdal

  Kjetil Rekdal ble ansatt i Start for å redde sørlendingene fra nedrykk. Mot Kristiansund fikk Start sin første seier under sin nye trener. Rekdals gutter vant 2–0 på Sør Arena.

  Eliteserien fotball 2018 Start - Kristiansund.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Tromsø kjempet seg tilbake

  Sarpsborg 08 var det beste laget i første omgang, men gikk til pause med kun 1–0. Da det var ti minutter igjen av kampen ledet østfoldingene 2–1. Men TIL ga ikke opp, med to mål av Jostein Gundersen og Robert Taylor vant Tromsø 2–3.

  Eliteserien fotball 2018: Sarpsborg - Tromsø (2-3).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM fotball: Polen - Colombia
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Polen - Colombia
FIFA Fotball-VM 2018 Polen - Colombia og eliteserien Rosenborg - Vålerenga