NRK Meny
Normal

Rognlien og Johansen i full krangel om barnetrenere

Idrettspresident Børre Rognlien og landslagssjef Roy Johansen er fullstendig uenige om hvordan små barn bør trenes.

Rognlien

Både idrettspresident Børre Rognlien og landslagssjef Roy Johansen ønsker åpenbart en god utvikling i barneidretten, men de er grunnleggende uenige om hvordan barn bør følges opp.

Foto: Erlend Aas / Pontus Lundahl / NTB Scanpix

Landslagstreneren i ishockey, Roy Johansen, tok overfor NRK til orde for å engasjere profesjonelle trenere for barn helt ned i seksårsalderen.

Han fikk også støtte av hopptrener Stöckl.

– En katastrofe

Idrettspresident Børre Rognlien kaller imidlertid utspillet en katastrofe.

Han mener at barneidretten skal være basert på allsidighet og lek, at idretten er tuftet på frivillighet og gratisarbeid, og peker på at idrettstinget har gjort vedtak som går stikk motsatt vei av det de to landslagstrenerne mener.

– I norsk idrett har vi 500.000 barn i aktivitet flere ganger hver uke. Dersom foreldrene, som i stor grad driver som aktivitetsledere, skulle erstattes med profesjonelle trenere, ville det koste flere milliarder kroner årlig. Det er helt urealistisk og heller ikke ønskelig å be om offentlige midler til dette, sier Børre Rognlien til NTB.

– Han bør sette seg inn i hva jeg sier. Jeg synes det er å dra det for langt å la foreldrene drive og gjennomføre barneidretten 100 prosent. Å tro at foreldre har den nødvendige kompetansen i alle de idrettene som drives i Norge, er å være veldig naiv, svarer Johansen.

– Politisk motiv

Landslagstreneren mener Rognliens pengeutspill viser at han er trofast mot politikerne.

– Jeg skjønner politikernes motiv med at det er gunstig å la foreldrene ordne opp. Men de får alt for mye ansvar, og det er ikke riktig vei å gå, sier Johansen til NRK, og påpeker:

– Det er et enormt frafall i norsk idrett, og noe av frafallet skyldes dårligere ledere. Vi bør ta barneidretten så alvorlig at vi tilbyr dem bedre trenere.

Viser til prestasjonene

Idrettspresidenten er imidlertid ikke i tvil om at de fleste foreldre vil være mer enn kompetente nok til å være aktivitetsledere innen idretten for barn fra 6 til 12 år.

– Vi er åttende beste idrettsnasjon i verden. De landene som ligger både foran og bak oss har flere titalls millioner flere innbyggere. Det betyr at toppidretten her i landet lever veldig godt med at barn driver allsidig til de når 12-årsalderen, sier Rognlien.

Han mener det er mye viktigere for norsk idrett å jobbe for at det blir mer fysisk aktivitet i skolen.

– Vi jobber for at det skal bli en time fysisk aktivitet for alle barn, på alle klassetrinn, i skoleverket. Her vil kompetente lærere drive aktiviteten, og det offentlige vil betale, sier idrettspresidenten.

Siste nytt

 • Skarpnord falt av i Australia

  Marianne Skarpnord trengte 78 slag på lørdagens runde på europatouren golf i Bonville i Australia og falt til 40.-plass.

  Skarpnord var på 12.-plass etter runder på 73 og 70 slag de to første dagene, men fikk problemer og er beste norske etter at Tonje Daffinrud spilte seg opp med en 72-runde.

  skarp
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Sverige tapte curlingfinalen

  USA slo Sverige 10-7 i curlingfinalen for menn. I sju omganger var det helt jevnt, og det stod 5-5 før omgang 8. Der vant USA hele 5-0, og da Sverige bare maktet to poeng i niende omgang, gav de opp.

  USA åpnet turneringen med fire tap på de seks første kampene, inkludert 4-10 mot finalemotstander Sverige.

  Niklas Edin
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Bergrem falt fra OL-medalje

  Torgeir Bergrem (26) var best av alle i finalen i snøbrett Big Air i sitt første run, men etter fall i både sitt andre- og tredje run, ble det ingen topplassering for mannen fra Harstad. Sebastian Toutant fra Canada vant OL-gullet.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Skøyter fellesstart
OL i Pyeongchang
OL-magasin
4-4-2 med Schau og Aune
Høydepunkter fra dagen
4-4-2 med Schau og Aune
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin