NRK Meny
Normal

Kramer: – Er det en som fortjener dette, så er det Bøkko

Håvard Bøkko var en del av laget som tok gull på lagtempoen, og nå får han hyllest fra hans største konkurrent gjennom ti år.

Håvard Bøkko

ENDELIG: Etter lang tid og mange forsøk kunne Håvard Bøkko endelig dra frem det norske flagget og feire et olympisk gull.

Foto: Vadim Ghirda / AP

Duellene har vært intense, og stort sett så er det Sven Kramer som har gått seirende ut av oppgjørene mellom han og Håvard Bøkko.

I allround-VM i Nagano (2008) og på Hamar (2009), så fikk Bøkko sølv. Kun slått av Sven Kramer på begge to.

Bøkko bronse Vancouver

OL-bronse: Dette er det nærmeste Håvard Bøkko hadde vært et OL-gull før i dag. Her fra OL i Vancouver i 2010

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Surrealistisk

Duellen har pågått lenge, og Bøkko har også deltatt i flere olympiske leker, uten å ta gullet. Nærmest var han da han tok bronse på 1500m i Vancouver, men med lagtempo-seieren i dag fikk han endelig gullet han har manglet. Og det etter å ha slått ut Sven Kramer og Nederland i semifinalen. Da vanker det skryt fra konkurrenten.

– Jeg tror han er en av de skøyteløperne som virkelig elsker sporten. Han slet i fjor med ankelen, antibiotika og tilstanden generelt, men er det en som fortjener dette i Norge, så er det han, sier Kramer om Bøkko.

Bøkko blir glad når han får høre hva Kramer har sagt, og sier at det har vært mange stunder der det har vært motsatt.

– Det er stort av han å si det. Det er mange ganger jeg har sett opp til han på pallen, og det å kikke ned til venstre å se Sven Kramer stå der. Det er litt surrealistisk, men litt digg også, sa Bøkko til NRK.

Netherlands Kramer and Norway's Bokko at the award ceremony of World Speed Skating Championships in Heerenveen

RIVALER: Sven Kramer feirer VM-gull i 2010. Håvard Bøkko (til høyre) tok sølv den gangen.

Foto: Jerry Lampen / Reuters

Skademareritt

Skadene har lenge vært et problem for Bøkko. I 2010 skadet han skulderen, og i før Sotsji fikk han jumpers knee, som han da valgte å holde skjult. I 2016 ble han umotivert og tok en liten pause, før han i fjor brakk han beinet da han skulle forsøke å ta salto på ski, og senest i Sør-Korea kuttet han ankelen på trening.

At han har vært uheldig med skader er det liten tvil om, og det gjør comebacket desto bedre for Bøkko.

– For ett år siden var jeg ganske råtten. Jeg hadde akkurat begynt å trene med gutta og var med på precamp på Hamar, og da hadde jeg mer enn nok med å holde følge med jentene. Det har heldigvis skjedd mye. Det hjelper å trene, forteller han om veien tilbake

Lagkameratene er også rause i sin omtale om den nå 31 år gamle skøyteren.

– Det er imponerende. Han har slitt mye med skader de siste årene og hatt mange avbrekk fra trening, og likevel er han så bra her i dag. Det er rett og slett imponerende, sier Sverre Lunde Pedersen

– Det er godt for han. Han er den med mest erfaring og rutine her. Så selv om du bikker 30 er det mulig å bli olympisk mester. Det ser vi jo her, sier Sindre Henriksen litt spøkefullt, før han fortsetter.

– Det er stort for meg også å ta gull. Sammen med Håvard Bøkko som jeg har sett på siden jeg var bitte liten, og lokomotivet som står på siden her (Pedersen) og alle gutta. Hvor sterkt vi viser oss frem. Jeg har ikke ord.

Lagtempo Norge Finale

Siste nytt

 • Rosenborg enkelt videre

  Rosenborg hadde 2-0 å gå på fra den første kampen mot irske Cork i kvalifiseringen til europaligaen og gjorde jobben i den andre. Mål fra Besim Serbecic, Alexander Søderlung og Anders Trondsen sørget for 3-0 seier for trønderne og 5-0 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Cork City - Rosenborg
  Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix
 • Iuel står over 400 meter hekk i NM

  Det skriver Norges Friidrettsforbund i en pressemelding. Iuel har pådratt seg en rift i en hinne under foten, og siden skaden er i landingsfoten på hekk har hun blitt rådet til å ikke løpe 400 meter hekk. Hun håper likevel å kunne løpe 400 meter flatt i NM.

  Friidretts-EM: Amalie Iuel løper semifinale på 400 meter hekk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Eiking vurderer å bryte Arctic Race

  Odd Christian Eiking fikk en smertefull åpning på Arctic Race. Nå spøker det for fortsettelsen i rittet. – Jeg hadde fryktelig vondt i sittesårene, sier Eiking til TV 2. Det er uklart om Eiking, som har slitt med sittesår i hele sommer, stiller til start på fredagens 2. etappe.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld