NRK Meny
Normal

Kragebeinet «buler» ut av skulderen: Dropper operasjon for å rekke X Games

Mons Røisland skadet seg stygt under OL i Pyeongchang. Nå nekter 21-åringen å la den samme skaden hindre ham i å kjøre X Games på hjemmebane.

mons røisland

DEFORMERT SKULDER: Røisland skal kjøre Big Air i X Games med røket leddbånd. Det gjør at kragebeinet stikker ut av skulderen hans.

Foto: NRK

– Det ser ikke riktig ut. Jeg er jo helt skeiv og rar, sier Mons Røisland og viser frem den deformerte skulderen sin.

NRK møter snowboardkjøreren 59 meter over bakken, på Big Air-stillaset på Fornebu. Om bare noen dager skal Røisland sette utfor og servere det norske folk hans beste triks på kjempehoppet. Men oppladningen har ikke vært optimal.

– Jeg har ikke konkurrert noen ting. Det beste jeg vet er jo å stå på snowboard, men det har jeg ikke fått gjort så mye etter jeg skadet meg i Korea.

Vurderte operasjon

21-åringen fra Høvik imponerte stort i kvalifiseringen i slopestyle-konkurransen i Pyeongchang, men før han rakk å kjøre finalen falt han stygt på trening og brakk både brystbeinet og leddbåndet i skulderen.

– Jeg har ikke hatt noen ordentlig skade før, så kom det bare på det verste tidspunktet. Det var utrolig kjipt og sårt og surt og alt som er, forteller Røisland.

Laster Instagram-innhold

Snart ble det store spørsmålet om utøveren skulle opereres eller ikke.

Pyeongchang Olympics Snowboard Men

MEDISINSK HJELP: Røisland hadde store smerter etter fallet på trening i Pyeongchang i februar.

Foto: Kin Cheung / AP

– Det var veldig mye frem og tilbake i starten, og på sykehuset i Korea ville de utvilsomt operere. Men så snakket vi med flere leger som mente jeg ikke trengte operasjon og det var veldig 50/50, forklarer han.

Drømmen om å kjøre X Games på hjemmebane ble til slutt avgjørende for Røisland.

– Hadde jeg operert hadde jeg ikke vært i nærheten av å rekke X Games. Så jeg tenkte på det da jeg tok valget om ikke å operere.

– Flinkere enn før skaden

Tre måneder etter ulykken er Røisland revansjesugen. X Games har motivert ham til timevis med styrke- og restitusjonstrening, og ikke minst mye tid foran PC-skjermen.

– Teknisk sett føler jeg meg nesten flinkere enn jeg var før skaden, fordi jeg har jo bare nerdet snowboard så hardt og sett på masse filmer og visualisert alt. Det har funket kjempebra det, så det er kanskje bra med en pause i ny og ne, sier han lurt.

X Games sendes på NRK og starter med disiplinen skateboard fredag 18. mai kl. 18.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Snowboard menn.

FLYR HØYT: Dette er det Mons Røisland har drømt tilbake til mens han har trent seg opp etter skulderskaden. Lørdag 19. mai får han sjansen igjen – i Big Air-konkurransen på Fornebu.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Helle Thomsen ny trener i Molde HK

  Danske Helle Thomsen blir ny trener for Molde Håndballklubb Elite. Hun har tidligere trent det svenske landslaget, men har siden 2016 trent det nederlandske landslaget, som under hennes ledelse har vunnet både EM-sølv og VM-bronse.

  Helle Thomsen
  Foto: Molde HK
 • Ruud klatrer på verdensrankingen

  Casper Ruud blir belønnet for storspillet under Båstad-turneringen på den ferskeste verdensrankingen i tennis. Nordmannen klatrer seks trinn til 141.-plass. Ruud slo tidligere verdenstreer David Ferrer under turneringen i Sverige.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Diomande målløs innbytter i stortap

  Adama Diomandé startet på benken, men kom inn etter pause da Los Angeles FC tapte hele 1–5 mot Minnesota i MLS natt til mandag. Før Dio rakk å entre banen ledet Minnesota 3–1. Diomande har vært strålende for LAFC, og står med 9 mål på 9 kamper for klubben.

  MLS Crew Los Angeles FC Soccer
  Foto: Mark J. Terrill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag