Kragebeinet «buler» ut av skulderen: Dropper operasjon for å rekke X Games

Mons Røisland skadet seg stygt under OL i Pyeongchang. Nå nekter 21-åringen å la den samme skaden hindre ham i å kjøre X Games på hjemmebane.

mons røisland

DEFORMERT SKULDER: Røisland skal kjøre Big Air i X Games med røket leddbånd. Det gjør at kragebeinet stikker ut av skulderen hans.

Foto: NRK

– Det ser ikke riktig ut. Jeg er jo helt skeiv og rar, sier Mons Røisland og viser frem den deformerte skulderen sin.

NRK møter snowboardkjøreren 59 meter over bakken, på Big Air-stillaset på Fornebu. Om bare noen dager skal Røisland sette utfor og servere det norske folk hans beste triks på kjempehoppet. Men oppladningen har ikke vært optimal.

– Jeg har ikke konkurrert noen ting. Det beste jeg vet er jo å stå på snowboard, men det har jeg ikke fått gjort så mye etter jeg skadet meg i Korea.

Vurderte operasjon

21-åringen fra Høvik imponerte stort i kvalifiseringen i slopestyle-konkurransen i Pyeongchang, men før han rakk å kjøre finalen falt han stygt på trening og brakk både brystbeinet og leddbåndet i skulderen.

– Jeg har ikke hatt noen ordentlig skade før, så kom det bare på det verste tidspunktet. Det var utrolig kjipt og sårt og surt og alt som er, forteller Røisland.

Snart ble det store spørsmålet om utøveren skulle opereres eller ikke.

Pyeongchang Olympics Snowboard Men

MEDISINSK HJELP: Røisland hadde store smerter etter fallet på trening i Pyeongchang i februar.

Foto: Kin Cheung / AP

– Det var veldig mye frem og tilbake i starten, og på sykehuset i Korea ville de utvilsomt operere. Men så snakket vi med flere leger som mente jeg ikke trengte operasjon og det var veldig 50/50, forklarer han.

Drømmen om å kjøre X Games på hjemmebane ble til slutt avgjørende for Røisland.

– Hadde jeg operert hadde jeg ikke vært i nærheten av å rekke X Games. Så jeg tenkte på det da jeg tok valget om ikke å operere.

– Flinkere enn før skaden

Tre måneder etter ulykken er Røisland revansjesugen. X Games har motivert ham til timevis med styrke- og restitusjonstrening, og ikke minst mye tid foran PC-skjermen.

– Teknisk sett føler jeg meg nesten flinkere enn jeg var før skaden, fordi jeg har jo bare nerdet snowboard så hardt og sett på masse filmer og visualisert alt. Det har funket kjempebra det, så det er kanskje bra med en pause i ny og ne, sier han lurt.

X Games sendes på NRK og starter med disiplinen skateboard fredag 18. mai kl. 18.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Snowboard menn.

FLYR HØYT: Dette er det Mons Røisland har drømt tilbake til mens han har trent seg opp etter skulderskaden. Lørdag 19. mai får han sjansen igjen – i Big Air-konkurransen på Fornebu.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Tønnesen med nytt brudd

  Kent Robin Tønnesen, som sto over VM i håndball med brukket finger tidligere i år, har fått et nytt brudd. Denne gangen i høyrehånden. Skaden fikk han på trening.

  – Jeg har aldri brukket noe før i mitt liv. Nå skjer det to ganger på tre måneder, det er ganske spesielt, sier han.

  Tønnesen håper å være klar til å spille igjen i løpet av et par måneder.

  Tønnesen
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • LSK vant målrik serieåpning

  LSK Kvinner var på vei mot et svært overraskende tap hjemme mot Kolbotn i sesongåpningen. Så våknet den regjerende mesteren og snudde til 4-3-seier. Med 23 minutter igjen å spille var det gjestene Kolbotn som ledet 3-1, så kviknet LSK til. Først reduserte Guro Reiten til 2–3 etter 73 minutter, og deretter utlignet Emilie Haave to minutter senere. Ett minutt før slutt var snuoperasjonen komplett da Reiten satte inn sitt andre mål for dagen da hun scoret på straffe.

  Guro Reiten
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Gangnes blir servicemann

  Kenneth Gangnes måtte gi seg på landslaget før jul på grunn av skade, nå blir han landslagets nye servicemann. Gagnes tar over for østerrikeren Thomas Hörl, som gir seg etter ni år.

  – Det blir gøy å være med og bidra på en litt annen måte enn å hoppe selv, sier Gangnes.

  Kenneth Gagnes
  Foto: Frode Søreide / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal