Kragebeinet «buler» ut av skulderen: Dropper operasjon for å rekke X Games

Mons Røisland skadet seg stygt under OL i Pyeongchang. Nå nekter 21-åringen å la den samme skaden hindre ham i å kjøre X Games på hjemmebane.

mons røisland

DEFORMERT SKULDER: Røisland skal kjøre Big Air i X Games med røket leddbånd. Det gjør at kragebeinet stikker ut av skulderen hans.

Foto: NRK

– Det ser ikke riktig ut. Jeg er jo helt skeiv og rar, sier Mons Røisland og viser frem den deformerte skulderen sin.

NRK møter snowboardkjøreren 59 meter over bakken, på Big Air-stillaset på Fornebu. Om bare noen dager skal Røisland sette utfor og servere det norske folk hans beste triks på kjempehoppet. Men oppladningen har ikke vært optimal.

– Jeg har ikke konkurrert noen ting. Det beste jeg vet er jo å stå på snowboard, men det har jeg ikke fått gjort så mye etter jeg skadet meg i Korea.

Vurderte operasjon

21-åringen fra Høvik imponerte stort i kvalifiseringen i slopestyle-konkurransen i Pyeongchang, men før han rakk å kjøre finalen falt han stygt på trening og brakk både brystbeinet og leddbåndet i skulderen.

– Jeg har ikke hatt noen ordentlig skade før, så kom det bare på det verste tidspunktet. Det var utrolig kjipt og sårt og surt og alt som er, forteller Røisland.

Snart ble det store spørsmålet om utøveren skulle opereres eller ikke.

Pyeongchang Olympics Snowboard Men

MEDISINSK HJELP: Røisland hadde store smerter etter fallet på trening i Pyeongchang i februar.

Foto: Kin Cheung / AP

– Det var veldig mye frem og tilbake i starten, og på sykehuset i Korea ville de utvilsomt operere. Men så snakket vi med flere leger som mente jeg ikke trengte operasjon og det var veldig 50/50, forklarer han.

Drømmen om å kjøre X Games på hjemmebane ble til slutt avgjørende for Røisland.

– Hadde jeg operert hadde jeg ikke vært i nærheten av å rekke X Games. Så jeg tenkte på det da jeg tok valget om ikke å operere.

– Flinkere enn før skaden

Tre måneder etter ulykken er Røisland revansjesugen. X Games har motivert ham til timevis med styrke- og restitusjonstrening, og ikke minst mye tid foran PC-skjermen.

– Teknisk sett føler jeg meg nesten flinkere enn jeg var før skaden, fordi jeg har jo bare nerdet snowboard så hardt og sett på masse filmer og visualisert alt. Det har funket kjempebra det, så det er kanskje bra med en pause i ny og ne, sier han lurt.

X Games sendes på NRK og starter med disiplinen skateboard fredag 18. mai kl. 18.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Snowboard menn.

FLYR HØYT: Dette er det Mons Røisland har drømt tilbake til mens han har trent seg opp etter skulderskaden. Lørdag 19. mai får han sjansen igjen – i Big Air-konkurransen på Fornebu.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Haaland med mål i Dortmund-siger

  Erling Braut Haaland sluttar ikkje å skåre mål. Han måtte vente til overtid i meisterliga-kampen mot Zenit St. Petersburg. Det er Haaland sitt 12. mål på 10 meisterliga-kampar. Borussia Dortmund vann kampen 2-0. Jadon Sancho skåra gultrøyenes første på eit straffespark.

  Dortmund har no tre poeng etter to Meisterliga-kampar. I den andre kampen i gruppa spelte Club Brugge og Lazio 1-1. Dei ligg begge over Dortmund med fire poeng.

  Haaland
  Foto: Ina Fassbender / AFP
 • Utskjelt spelar redda PSG

  Paris Saint-Germain vann 2-0 mot Istanbul Basaksehir i meisterligaen. Dei franske meistrane sleit likevel lenge mot det tyrkiske laget. Med stjerner som Neymar og Kylian Mbappé, så var det likevel ein annan PSG-spelar som markerte seg. For Moise Kean skåra båe måla for PSG. Det smaka nok godt for den 20 år gamle Italienaren som førre sesong spelte i Everton. Der fekk han lite tillit og han blei denne sommaren lånt ut til det franske storlaget.

  Champions League - Group H - Istanbul Basaksehir F.K. v Paris St Germain
  Foto: Tolga Bozoglu / Reuters
 • Kjellings Drammen rundspilt

  Kristian Kjellings Drammen har hatt en godkjent start på årets eliteserie, men ble tidvis rundspilt av Kolstad da lagene møttes i eliteserien onsdag kveld. Drammen slet med mange tekniske feil, scoret bare 21 mål, og Kolstad vant til slutt 27-21.

  Drammen ligger på en tredjeplass på tabellen bak Elverum og ØIF Arendal, mens Kolstad er nummer syv.

  Samtidig vant Halden 33-31 hjemme mot Haslum, og Nærbø slo Sandefjord 33-27.

  KaTg8OaQ1GQ
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal