NRK Meny
Normal

Kowalczyk: – Folk trodde jeg skulle bli norsk

Justyna Kowalczyk fikk mange reaksjoner i hjemlandet Polen da det ble kjent at hun skulle gå for et norsk lag denne sesongen. Nå har hun igjen folkets støtte.

Polska

KLAR: Justyna Kowalczyk er klar for verdenscupen på Lillehammer, men forventer ikke å vinne.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Den polske langrennsstjernen skal denne sesongen kombinere langløp med verdenscuprenn. Og har pekt seg ut Tour de Ski og langløpsklassikere som Marcialonga som sesongens hovedmål.

Dette skal Justyna Kowalczyk gjøre iført en «norsk» drakt.

– Visste det kom til å komme reaksjoner

For det ble ikke bare positive reaksjoner i den polske befolkningen da langrennsyndlingen signerte med det norske laget Santander i oktober.

– Jeg var sikker på at det ville komme reaksjoner på det, og det ble det jo. I starten trodde de at jeg skulle bytte nasjonalitet og sånn, men nå forstår de, sier Kowalczyk ovenfor NRK.

Torsdag møtte hun pressen foran verdenscuprennene på Lillehammer for å snakke om sitt nye lagsamarbeid og håper å lære mye gjennom denne mesterskapsfrie sesongen.

kakefest

KAKEFEST: Justyna Kowalczyk møtte pressen på Lillehammer torsdag for å snakke om sesongen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er veldig spennende og nytt for meg. Jeg tror dette brøt ned noen barrierer fordi det er et norsk lag. Jeg liker fremdeles å lære, og jeg tror jeg vil lære mye av det norske laget, legger Kowalczyk til.

– Johaug er ikke uslåelig

I sesongåpningen har ingen vært i nærheten av å kunne følge Therese Johaug i skisporet, inkludert Kowalczyk selv.

Men den ferske Santander-løperen tror ikke den norske jenta blir uslåelig gjennom hele sesongen. Selv om hun ikke regner med å holde følge med jenta fra Dalsbyga opp bakkene på Lillehammer.

– Jeg tror ikke det er mulig i denne løypa. I en så hard løype tror jeg Therese vil være overlegen. Men utover i sesongen, og spesielt i klassisk, er det mulig, innrømmer Kowalczyk.

Vil beholde klassisken

Selv om harde løyper i følge Kowalczyk er fordel Johaug, tror hun det kan være løsningen på problemet rundt «smugskøyting» som har vært et aktuelt tema så langt denne sesongen.

Kowalczyk

NEDTURER: Den polske langrennsstjernen har slitt med å komme tilbake etter en kneskade.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg er veldig glad i klassisk, og tror dette er en god måte å beholde teknikken på. Jeg tror også FIS bør tenke på å ha flere harde løyper når alle prøver å stake seg gjennom klassiske løp. Jeg håper dette er den riktige veien og at vi har klassisk i framtiden og, sier Kowalczyk da hun fikk spørsmål rundt juryens muligheter for å gi sanksjoner ved skøyting i klassiske renn.

– Er du redd for å glemme deg og bli tatt for å «smugskøyte» denne helga?

– Nei, jeg er ikke så flink til å skøyte og gjør ikke det når jeg går klassisk, ler Kowalczyk.

Siste nytt

 • Sveitsisk støtte til OL i Sion

  Den sveitsiske regjeringen garanterer 6,7 milliarder kroner i økonomisk støtte dersom Sion arrangerer vinter-OL i 2026, men de er fortsatt avhengig av folkets støtte i en folkeavstemning.

  Video V-cup alpint: Superkombinasjon utfor 13.01.12
  Foto: Nyhetsspiller
 • Norge opnar mot Sverige

  Norge innleder OL-turneringen i ishockey for menn mot sterke Sverige 15. februar. Vel et døgn senere droppes pucken til oppgjøret mot Finland. Så venter en hviledag før gruppespillet avsluttes mot Tyskland.

  Utslagskampene spilles 20. februar, kvartfinalene 21. februar, semifinalene 23. februar og finalen 25. februar.

 • Dansk VM-kvalik avlyst

  Danmark har avlyst fredagens VM-kvalifiseringskamp i fotball mot Sverige på grunn av konflikten med spelarane. Det stadfestar det danske fotballforbundet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Se RBKs pressekonferanse i St. Petersburg
Vipers-Oppsal