NRK Meny
Normal

Kowalczyk utklasset Bjørgen i VM-testen

DAVOS/OSLO (NRK.no): Justyna Kowalczyk viste VM-rival Marit Bjørgen ryggen på sprinten i Davos.

Marit Bjørgen

Justyna Kowalczyk (innfelt)parkerte Marit Bjørgen og resten av finalefeltet.

– Dette er trolig noe av det beste vi har sett av Kowalczyk i vinter, sier NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn.

Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk

Det ble nok en duell mellom Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk. Denne gangen var polakken sterkest.

Han er likevel fornøyd med det han så av Marit Bjørgen i lørdagens sprint.

Løpet var en grei gjennomkjøring for trønderen, som kommer rett fra høydeopphold i Seiser Alm.

– Normalt vil Bjørgen ha stigende form frem mot VM. Dette viser at begge de to store duellantene er i VM-form, påpeker han.

 • Resultater i faktaboks til høyre!

Knalltøff åpning

Verdenscuprennet i Davos er generalprøve før ski-VM i Val di Fiemme begynner onsdag neste uke, og siste mulighet for langrennseliten til å teste VM-formen.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen ble nummer to, men var fornøyd med løpet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Kowalczyk slo til med en steintøff åpning i finalen og satset på å avgjøre tidlig.

Hun fikk raskt en stor luke til resten av finalefeltet, og ledet stort midtveis i løpet.

Spørsmålet ble etter hvert om polakken kunne holde det høye tempoet gjennom hele finalen, men Bjørgen kunne i realiteten aldri true Kowalczyk.

– Godt fornøyd

Tour de ski-vinneren holdt unna for Bjørgen, og tok en velfortjent seier foran sin norske konkurrent, som endte på 2. plass.

– Jeg er godt fornøyd med dagen selv om det ikke var maks for meg. Det var en tøff løype. Den favoriserte Kowalczyk og meg, sier Bjørgen, som fikk en litt kronglete vei til finalen i Davos.

I semifinalen ble franske Jean Auroe for sterk for Bjørgen, og det var også like før hun mistet finaleplassen til russiske Julia Ivanova, som til slutt endte på 3. plass.

Var aldri truet

Den klassiske sprinten lørdag viste at den polske løperen har skumle hensikter i samme øvelse i Val di Fiemme-VM torsdag.

– Taktikken var å gå tøft ut og å ligge foran, sier Kowalczyk, som sier at det var viktig for henne å få bekreftet formen etter Tour de Ski.

Celine Brun Lie ble nummer 13, Heidi Weng 19 og Maiken Caspersen Falla 21. Ingvild Flugstad Østberg startet ikke i utslagsrundene på grunn av sykdom.

Saken fortsetter under video

Justyna Kowalczyk knuste alle og vant overlengent i sprintfinalen. Se siste del av finalen her!

VIDEO: Kowalczyk vant overlegent. Se siste del av finalen her.

Fiasko for gutta

Ingen av de norske herresprinterne kom med til finalen.

Den ble vunnet av Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan. Han var helt overlegen og vant med halve oppløpet. Bak ham fulgte Dario Cologna (Sveits) og Federico Pellegrino (Italia).

Kent Ove Clausen ble nummer fem i semifinalen. Eirik Brandsdal falt i sin semifinale, tapte verdifullt terreng og ble slått ut som femtemann.

Sondre Turvoll Fossli, Øystein Pettersen, Finn Haagen Krogh og Ånund Lid Byggland ble slått ut i kvartfinalen. Petter Northug deltok ikke.

Emil Jönsson knekte staven i semifinal i sprinten og hadde ikke sjans til å hente seg opp igjen. Se video her.

VIDEO: Svenske Emil Jönsson var uheldig i semifinalen.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale