Hopp til innhold

Kowalczyk gir opp kampen mot Bjørgen

KUUSAMO/OSLO (NRK.no): Justyna Kowalczyk (30) mener hun er sjanseløs mot Marit Bjørgen (33) i minitouren til tross for to etappeseire.

Justyna Kowalczyk snek seg over målstreken knappe tre sekunder før Marit Bjørgen og stakk av med seieren under lørdagens 5 km for kvinner. Kommentator: Jann Post og Torgeir Bjørn

SE VIDEO: Justyna Kowalczyk var igjen for sterk for de norske jentene.

Johaug

Therese Johaug var godt fornøyd med pallplass på 5 kilometeren.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Kowalczyk var overlegen på fredagens sprint, og lørdag stjal hun seieren fra Bjørgen med kun tre sekunder.

Men den polske skidronningen tror likevel hun er sjanseløs mot Bjørgen når minitouren i Kuusamo avsluttes med 10 kilometer fri stil søndag.

– Skøytingen min er ikke så god nå. Jeg håper at jeg kan gi en god kamp, men jeg tenker ikke på sammenlagtseieren, sier 30-åringen til tross for at hun har hele 25,7 sekunder til gode på Bjørgen.

Kowalczyk har tidligere bekreftet overfor NRK.no at hun knapt har trent skøyting før denne sesongen.

Den norske skiyndlingen kjøper imidlertid ikke den beskjedne spådommen fra rivalen.

– Jeg tror ikke på det. Løypa er hard og det blir mye padling. Det passer henne godt. Det er verre når det er lettere partier, sier Bjørgen til NRK.no.

– Tror du hun bløffer?

– Vi får se, sier Bjørgen, og fortsetter:

– Hun har motoren. Vi skal ikke utelukke henne. Men det blir spennende i morgen. De som kommer bak vil hjelpe hverandre. Jeg tror det er åpent.

Sekundstrid

Bjørgen tok ledelsen i lørdagens 5 kilometer og økte forspranget til Therese Johaug for hver kilometer. I mål var hun hele 11,6 sekunder foran sin argeste, norske konkurrent.

  • Se hele resultatlisten her!

Men til slutt kom Justyna Kowalczyk susende. Den polske skidronningen knivet med tiden til Bjørgen, og 30-åringen var kun halvsekundet bak etter 1,4 kilometer.

Kowalczyk var imidlertid sterkest i avslutningen. Etter 3,1 kilometer hadde hun kommet seg forbi med 2,1 sekunder, og polakken økte med ytterligere 9 tideler i mål.

Dermed slo hun både Bjørgen (andreplass) og Johaug (tredjeplass) igjen.

– Det var tøffe forhold og jeg måtte kjempe hardt mot Marit. De to siste kilometerne var bra, sa Kowalczyk etter løpet.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Therese Johaug endte på tredjeplass på dagens 5 km for kvinner og er godt fornøyd med resultatet. Reporter: Ida Nysæter Rasch

SE VIDEO: Therese Johaug imponerte seg selv med en 3.-plass. Se intervjuet her!

– Bra utgangspunkt

Det betyr at Kowalczyk har 25,7 sekunder til gode på Bjørgen før den avsluttende 10 kilometeren i minitouren i Kuusamo. Søndag står jaktstart fri teknikk på programmet.

– Det er et bra utgangspunkt for morgendagen. Jeg tror det er mulig. Det kommer jo et tog bakfra med Therese og (Charlotte) Kalla også, sa Bjørgen rett etter målgang.

Johaug og Charlotte Kalla starter knappe 20 sekunder bak lagvenninnen.

– Jeg er veldig fornøyd med dagens løp. Jeg har aldri vært så nær på en 5 kilometer som nå, sa Johaug til NRK.

– Tøft

Vibeke Skofterud var den første norske ut med startnummer ti. Hun fikk merke tungt føre med snøværet i Kuusamo.

– Det var i hvert fall skikkelig vinterfølelse. Det var tøft. Fem kilometer er kort og du må jage hele veien. Jeg hadde heldigvis noen løpere foran meg, sa Skofterud til NRK.

Skofterud gikk opp i tet fra start, men hun måtte raskt se seg forbigått av de sterkeste konkurrentene. Til slutt ble hun nummer 15.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (8) og Heidi Weng (9) kjempet seg begge inn blant de ti beste.

  • Se hele resultatlisten her!
Marit Bjørgen gikk knallfort på dagens 5 km i Kuusamo. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

SE VIDEO: Marit Bjørgen spurtet inn til ledelse, men skidronningen måtte til slutt se seg slått av Justyna Kowalczyk.

Marit Bjørgen kom på andre plass bare tre sekunder bak polske Justyna Kowalczyk, det var litt irriterende for Bjørgen, men et godt utgangspunkt for morgendagen i følge henne selv. Reporter: Ida Nysæter Rasch

SE VIDEO: Marit Bjørgen var nok en gang litt småirritert etter målgang.

Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal